Dodaj do ulubionych

"suche oko"

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 14:28
Czesc. Od poltora roku mam uczucie suchosci oka, szczegolnie wczesnie rano.
Stalo sie tak, gdy zaczelam nosic soczewki kontaktowe. Soczewki odstawilam a
suchosc pozostala. Sztuczne lzy i krople nie pomogly. Co moge zrobic i czy to
jest szkodliwe dla oka?
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: "suche oko" 24.07.04, 14:37
      A okulista jakos skomentowal?

16%VOL
      22%VAT
      (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
      • Gość: sucha Re: "suche oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 14:40
        U okulisty bylam poltora roku temu, wlasnie gdy zaczely sie te problemy, mowil
        ze to zapalenie spojowek, bralam masc i sztuczne lzy ale nie pomoglo. A pozniej
        to juz nie poszlam, bo u mnie do okulisty to czeka sie pol roku w kolejce.
        • very_martini Re: "suche oko" 24.07.04, 14:43
          No ja bym sie wybrala jednak. A masz do tego jakies inne objawy? Boli Cie,
          pulsuje?

16%VOL
          22%VAT
    • very_martini Re: "suche oko" 24.07.04, 14:45
      www.polchat.pl/chat/room.phtml/?room=Homeopatia
      hej, weekendowo, ruch maly, wpadnij, pogadamy, moze sie znajdzie cos, co
      chwilowo pomoze, ale do tego okulisty to sie zapisz, zeby chociaz wiedziec, co
      Ci jest

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: sucha Re: "suche oko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 15:31
        Nic mi nie pulsuje i nie boli, cisnienie w oku mialam mierzone i jest w
        porzadku. Zastanawiam sie tez czy to moze byc od beta blokerow, ktore biore na
        serce. Z tymze beta blokery biore od 3 lat, a oko mam suche od 1,5 roku po
        soczewkach. Dzieki.
    • piscina Re: "suche oko" 25.07.04, 14:37
      Gość portalu: sucha napisał(a):

> Czesc. Od poltora roku mam uczucie suchosci oka, szczegolnie wczesnie rano.
      > Stalo sie tak, gdy zaczelam nosic soczewki kontaktowe. Soczewki odstawilam a
      > suchosc pozostala. Sztuczne lzy i krople nie pomogly. Co moge zrobic i czy to
      > jest szkodliwe dla oka?

Znam to uczucie, wystepuje to zwlaszcza kiedy po poludniu dlugo siedze przed
      komputerem. Bylam 2 razy u okulistow, z innych zreszta przyczyn, i stwierdzili,
      ze mam tzw. suche oko, czyli klopot z i dlatwgo po nocy jest tak zle. Wczoraj
      siedzialam dlugo przed monitorem i potem nic nie zakroplilam i dzisiaj az sie
      balam, ze przyklejona do powieki rogowka mi sie odklei;)
      Na razie kup (sprzedaja bez recepty) sztuczne lzy, kup smialo, bo objawy masz
      typowe. Ja mam w tej chwili w domu Hylo-comod (ma specjalny dozownik, spore
      opakowanie, a ostatnio okulistka zapisala mi (ale kupisz tez bez recepty)
      Lacrimal (malutkie opakowanie), bralam tez jeszcze inne, chyba nazywaly sie po
      prostu Artificial Tears. Wszystkie maja z grubsza podobne dzialanie. Zaznaczam,
      ze generalnie oczy mam zdrowe, wizyty byly tylko w sprawie szkiel, wiec biore
      te lzy nie na zadne inne schorzenie, tylko wlasnie na te suche oczy, zwlaszcza
      po seidzeniu przed komputerem.
      • piscina Re: "suche oko" uzupelnienie 25.07.04, 14:40
        napisalam:

> mam tzw. suche oko, czyli klopot z i dlatwgo po nocy jest tak zle

Tutaj cos mi sie wycielo, a chodzilo mi o to, ze podobno w nocy jest
        zmniejszone wydzielanie lez, czyli nawilzanie oka, i dlatego po nocy jest
        szczegolnie zle.
        • Gość: sucha Re: "suche oko" uzupelnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 15:23
          Dzieki za odpowiedz. Mysle ze i tak musze sie wybrac do okulisty. Sztuczne lzy
          bralam( lacrimal) i nie byly rewelacyjne.
          • piscina Re: "suche oko" uzupelnienie 25.07.04, 17:16
            Jasne, ze sie wybierz, skoro masz bodziec, bo w ogole warto oczy zbadac. Te
            sztuczne lzy nie lecza, one tylko lagodza dolegliwosci. Oczywiscie, ze nie
            idealnie. Mnie pomaga, jak zapuszcze przed snem, no i rano jako ratunek, czasem
            tez w ciagu dnia, bo nieraz po dluzszym siedzeniu przed monitorem nawet sobie
            nie uswiadamiam, ze oko jest troche za suche, dopiero jak zapuszcze odczuwam
            jakas roznice.
            • Gość: Halina Re: "suche oko" uzupelnienie IP: *.ip-pluggen.com 25.07.04, 18:58
              A dlaczego jesli zapuszczam sobie krople to mnie PIEKA OCZY, czasem nawet tak
              bardzo ze po kroplach musze przemyc oczy pod kranem!
              Uzywam roznego rodzaju kropli.
              • piscina Re: "suche oko" uzupelnienie 25.07.04, 19:33
                Nie mam pojecia, dlaczego Cie szczypie, niewiele mialam do czynienia z kroplami
                do oczu. Zapuszczalam sobie kiedys sulfacetamid, niedawno jakies dwa czy trzy
                preparaty przy zapaleniu rogowki i spojowki zarazem, teraz te sztuczne łzy, no
                i od czasu do czasu krople świetlikowe, ktore sa swietne, bardzo dobrze
                wplywaja na oczy. Sztuczne lzy tylko nawilzaja, a swietlik dziala leczniczo,
                usuwa zmeczenie, podraznienie itp. Kiedys zrobilam sobie w czasie urlopu taka
                kuracje, ze robilam oklady (wtedy nie bylo kropli) z naparu swietlika i
                masowalam odpowiednie receptory na stopach. Efekt byl taki, ze po urlopie
                odstawilam okulary (mialam wtedy +1 lub + 1,5. Po prostu moglam juz czytac bez
                okularow kazdy druk i w kazdym oswietleniu. Ale nie wiem, co mi bardziej
                pomoglo, swietlik czy te masaze. O masazach slyszalam, ze komus tez pomogly,
                zmniejszyla sie z kolei chyba krotkowzrocznosc i tzreba bylo zmieniac okulary.
                Kiedy po stwierdzeniu przez zdziwiona okulistke poprawy przyznal sie, co robil,
                czekajac na lekcewazace wzruszenie ramion, okulistka powiedziala "i bardzo
                dobrze, ja tez masuje receptory, tylko mnie nie wolno takich rad udzielac, bo
                srodowisko mnie wysmieje i wyklnie".
                W Twoim wypadku dobrze by bylo zapytac sie okulisty w sprawie tego pieczenia,
                bo to faktycznie dziwne.
                • Gość: sucha Re: "suche oko" uzupelnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 20:20
                  Gosc Halina to nie ja. Mnie oczy nie pieką. A propos tych receptorow to gdzie
                  one sie znajduja? Dzieki piscina.
                  • piscina Re: "suche oko" uzupelnienie 25.07.04, 23:57
                    Gość portalu: sucha napisał(a):

> Gosc Halina to nie ja. Mnie oczy nie pieką. A propos tych receptorow to gdzie
                    > one sie znajduja? Dzieki piscina.

Wiedzialam, ze to nie Ty:) Receptory sa na stopach, ale korespondencyjnie
                    trudno to pokazac. Zwlaszcza ze dobrze jest masować przy okazji nie tylko
                    receptory oczu, ale najpierw pare innych. Ale jest sporo publikacji na ten
                    temat.
                    • Gość: sucha Re: "suche oko" uzupelnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:31
                      A propos receptorow to nie wierzylam w cos takiego, ale skoro mowisz ze to Ci
                      pomoglo to moze ja tez zaczne :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka