W lecie ubiegłego roku moje wyniki wyglądały tak:
tsh sięgało prawi 3
Ft3 96%
ft4 30%
Przeciwciała anty TG 2 x ponad normę
Endokrynolog, który mnie leczy powiedział, że objawy jakie mu opisałam nie są spowodowane tarczycą i zwalał wszystko na tabletki antykoncepcyjne ( które brałam od ponad roku i dobrze je tolerowałam). Wybłagałam eutyrox (50) ale po 3 miesiącach brania moje tsh się niemal wyzerowało i kazano mi przestać go brać.
Od 21 grudnia nie biorę leków, czuję się fatalnie, nie mam na nic siły, brak mi chęci do życia, moja skóra jest biała z suchości, a w czasie kąpieli roluje się (tak jak gdy przesadzimy z opalaniem i skóra schodzi), bardzo wypadają mi włosy, a nawet brwi, swędzi mnie skóra głowy. Mam dziwne skoki wagi w zeszłym miesiącu przez tydzień (!) przytyłam 6kg później przez 2 tygodnie waga stała, a w 4 tygodniu miesiąca schudłam 5 kg, jem mniej niż zawsze nie mam apatytu. Jest mi zimno gdy jestem w spoczynku, ale już niewielki wysiłek fizyczny powoduje, że jest mi gorąco np. Do pracy mam jakieś 200-300m, po pokonaniu tego dystansu pieszo jestem cała mokra jakbym biegała.
Czy powinnam łączyć to z tarczycą ?
W zeszłym tygodniu zrobiłam usg tarczycy:
Gruczoł tarczowy dwupłatowy. W lewym płacie ognisko hypoechogeniczne wielkości 10x4mm, w cieśni podobny guzek wielkości około 6x3mm. W prawym płacie 2 guzki torbielowato-ite z przegrodami wielkości do 22mmkażdy oraz guzek hypoechogenny wielkości około 12x6mm- w obrębie tego guzka stwierdzam wzmożony przepływ naczyniowy-proponuję biopsjępod kontrolą USG.
Wymiary tarczycy:
2012:
Ob:6,6ml
P.PR:2,7ml
P.L:3,9ml
2013
Ob:13,37ml
P.PR:9ml
P.L:4,37ml
2014
Pb:16,73ml
P.PR:11,43
P.L:5,3
Tarczyca sama w sobie nie jest duża, guzki robią się coraz większe i przez nie powiększa się jej objętość.
Po świętach chcę powtórzyć badanie tsh,ft3 i ft4
Czy moje samopoczucie powinnam łączyć z tarczycą ? Jakie badania powinnam zrobić (moja endo bazuje tylko na tsh

)