Dodaj do ulubionych

Wysoki wynik t3

09.04.13, 09:56
Witam.
Mój problem polega na tym że w badaniach na tarczyce wyszło mi bardzo źle T3 całkowite.
Oto moje wyniki:
Tsh: 0,7625 (norma 0,3500-4,9400) badanie z 18.12.2012
Tsh: 0,504 (norma 0,270-4,200)badanie z 18.03.2013
T3całkowite: 6.2 ( norma 0,92-2,79) 282,35%
T4całkowite: 9.1 (norma 4,5-10,9) 71,87%
Pth: 19 (norma 11,1-79,5)
Anty-tg 15,1 <115,0
Tpo-ab 14,9 <34,0
Tsh: 0,9197 (norma 0,3500-4,9400) badanie z 29.03.2013
Ft3: 2,96 ( norma 1,71-3,71) 62,50%
Ft4: 0,96 (norma0,70-1,48) 33,33%
badanie usg:
tarczyca o wym: płat prawy 22x19x54 mm objętość 11,286ml
płat lewy: 19x16x52 mm objętość 7,904ml objętość całej tarczycy: 19,19ml
zmiany: echogeniczność tarczycy nieco niejednorodna o wzmożonym unaczynieniu bez zmian ogniskowych
cieśń: 6mm
węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone
Wszystkie obliczenia procentowe i na objętość wykonywałam sama na int bo w mieście w którym mieszkam ani lekarzy ani laboratorium nie można się doprosić o tosad
Przepraszam że się tak rozpisze ale już sama nie wiem co mam robić i do jakiego lekarza iść aby mi pomógł od grudnia źle się czuję mam niskie ciśnienie 103/70 -110/70 kołatania serca, 110-167, ból i zawroty głowy, drżenie rąk i mięśni ból w klatce piersiowej i kręgosłupa ból szyi wrażenie że coś od środka mi rozpiera gardło niedrożność trąbki słuchowej ból oczu pieczenie uczucie piasku pod powiekami światłowstręt. Nie mam na nic sił ciągle jestem zmęczona drętwieją mi ręce i nogi ciągle jest mi zimno a moje ciało jest ciepłe mam wrażenie że mam gorączkę (tem :36.6) ostatnio zaczęły mi się mocno przetłuszczać włosy i zaczęłam się okropnie pocić wejście na drugie piętro to dla mnie maraton mimo dobrego apetytu moja waga ciągle spada ( 2 miesiące -9kilo).Jestem okropnie nerwowa mam napady złości i lęku. Bardzo często budzę się w nocy.
Wizytę u endokrynologa mam dopiero na wrzesień.
Proszę napiszcie czy ten jeden wysoki wynik może świadczyć o tym że to tarczyca czy może te objawy to coś innego. Jestem już wykończona chodzeniem od lekarza do lekarza i robieniem kolejnych badań. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wysoki wynik t3 09.04.13, 15:05
      Hmmm, trochę na głos przeanalizuję, na pewno ktoś się dołączy.

Właściwie trudno jednoznacznie się ustosunkować do Twoich wyników, wolne hormony, czyli Ft3 i Ft4
      > Ft3: 2,96 ( norma 1,71-3,71) 62,50%
      > Ft4: 0,96 (norma0,70-1,48) 33,33%

nie są takie zupełnie dobre, bo różnica 30 % między nimi, a w tym większe Ft3, świadczy, że Twój organizm z jakichś względów przetwarza wszystko na Ft3 i organizm nie ma zapasów Ft4, a u osób ze zdiagnozowaną Hashimoto, taka różnica powoduje kiepskie samopoczucie, które również Tobie towarzyszy.
      Z kolei przeciwciała wraz z objętością USG 19,19 ml (zdaje się, ze norma od 13-18 ml) zaprzeczają istnieniu Hashimoto u Ciebie.
      Ale z kolei objawy, o których piszesz szczególnie drżenie rąk, kołatanie serca jakby nadczynność itp występują często na początku choroby Hashimoto, a potem zamieniają się w objawy niedoczynne. Tylko, że nie mam zielonego pojęcia jak w tym początkowym okresie wyglądają hormony tarczycy?

Koniecznie zbadaj ferrytynę (nie żelazo) B12 oraz D3, częste niedobory szczególnie tych ostatnich witamin dają również takie objawy, jak opisujesz.

• bdjmm Re: Wysoki wynik t3 09.04.13, 16:06
        Dziękuję za odp. Właśnie wróciłam od kardiologa i znów załamka cholesterol poszedł w górę
        cholesterol 225 norma 200
        tg 148 norma 150
        hdl 44 >60
        ldl 151 norma 100
        wit b12:397,9 ( norma 191,0-663,0)
        żelazo: 62 (norma 50-170)
        ferrytyne będę robiła w przyszłym tyg.
        I teraz nie wiadomo dlaczego oprócz niskiego ciśnienia(110/60) i przyśpieszonego tętna z sercem ok. Na razie pani kardiolog przestawiła mnie na dietę i wysiłek fizycznysmile)) co dla mnie osobiście jest śmieszne bo ja nie mam sił na nic a tu jeszcze bieganie aerobic masakra.
        • agcerz Re: Wysoki wynik t3 09.04.13, 19:46
          Nie przejmuj się tym cholesterolem, jak wyregulujesz tarczycę, LDL ma szansę ładnie spaść. Póki nie są wyrównane, nie ma sensu - wręcz nie należy - podejmować dużego wysiłku fizycznego. Najpierw tarczyca.
          • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 09.04.13, 22:04
            Jak dobrze że są jeszcze ludzie którzy człowieka potrafią podnieść na duchu. smile Tylko ja dalej się martwię tą tarczycą a do września jeszcze tyyyyyyle czasu. Ale dziękuję za wsparcie.
            • agcerz Re: Wysoki wynik t3 09.04.13, 22:18
              Większość z nas ma i ten problem. A co do wysiłku fizycznego - były tu i takie historie, że ktoś się ambitnie zapisał na ostry fitness, a po miesiącu waga pokazywała np. +2. I zdarzyło się, że mądry trener mówił: wiesz, może byś zbadała tarczycę? Weź to pod rozwagę. Umiarkowane spacery, rower - tak. Pozdrawiam.
              • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 10.04.13, 08:01
                Jeżeli chodzi o spacery to są u mnie codziennie choćby wędrówka od lekarza do lekarza z jednego końca miasta na drugi smile do tego mam małe dzieci więc spacery to obowiązek. Powiem szczerze że mam problem z lekarzami ponieważ moje badania są w normie jedynie T3 całkowite jest mocno podwyższone ale co niektórzy nasi specjaliści medycyny nie biorą tego pod uwagę a na złe samopoczucie najlepiej dać antydepresanty.
                • patria5 Re: Wysoki wynik t3 10.04.13, 09:24
                  zbadaj jeszcze tą ferrytynę i wit D3; przy żelazie w normie możesz miec ferrytynę poniżej normy, a to ona mówi o poziomie zapasów żelaza w organiźmie - żelazo we krwi mówi tylko o tym co ostatnio dostarczałaś w pożywieniu; jeśli chodzi o wysiłek fizyczny to jednak weź pod uwagę możliwość zapisania się na jakieś ćwiczenia - wcale nie na ostry fitness, ale może inne zajęcia np. zdrowy kręgosłup czy gimnastyka z piłkami - to na poczatek. Bo po pierwsze zorganizowane, zapłacone smile zajęcia to większa motywacja, po drugie okazja do wyjscia z domu oderwania się od codzienności
    • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 10.04.13, 18:00
      > Z kolei przeciwciała wraz z objętością USG 19,19 ml (zdaje się, ze norma od 13-18 ml) zaprzeczają istnieniu Hashimoto u Ciebie.

Drobne sprostowanie - to może być klasyczna postać choroby czyli wole Hashimoto, pocżątkowe stadium z objawami nadczynnymi.

Albo równie dobrze może to być G-B czyli trzeba by sprawdzić Trab-y.

Cokolwiek to jest, na pewno masz problem, a że masz małe dzieci, to stawiam na poporodowe zapalenie tarczycy, które dopiero się rozwinie w coś konkretnego, a na razie to takie ni to, ni sio.

Całkowite T3 w izolacji od innych wyników nie jest specjalnie diagnostyczne, trudno się je oznacza, często występują błędy w wynikach, ja bym się tym na razie nie przejmowała, a raczej poszła tropem powiększonej tarczycy i dolegliwości mówiących o jakimś problemie z tarczycą. Czyli zbadałabym następnym razem p.ciała G-B czyli Trab, sprawdziłabym i uzupełniła ew. niedobory i jeśli nadal to nic nie wyjaśni, to będziemy szukać dalej.

Trzymaj się!
      • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 11.04.13, 07:58
        Jeśli chodzi o wynik T3 całkowite był powtarzany żeby wykluczyć błąd laboratorium i drugi po 2 tyg wyszedł taki sam. A z tym zapaleniem poporodowym to czy to możliwe że dwa lata po porodzie mogło dać o sobie znać? Moje szkraby mają 12 4 2 lata. Jeżeli chodzi o niedobory to już tylko żelazo sprawdzam wszystkie możliwe badania typu wapno, potas, sód, wit b12, magnez, sprawdzone i są w normie niestety nie sprawdzę wit d bo to badanie prywatnie dużo kosztuje(80zł) a lekarz rodzinny twierdzi że nie może mi dać skierowania bo tylko specjalista takowe może wystawić. I następne pytanie czy wiecie jaki lekarz może dać skierowanie na poziom wit.d? Bo do swojego rodzinnego nie mam już siły, on nic nie wie. Pozdrawiam
        • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 04:23
          Skierowanie na badanie D3 może wystawić internista. Może też ortopeda, reumatolog i pewnie każdy specjalista, skoro rodzinny może...

Jakie to zapalenie? Kto wie... Nie wiem, czy dwa lata PO może coś się pojawić w związku z porodem, ale nawet jeśli nie poporodowe, to właściwie wszystko jednio jakie..

B12 w normie? Czyli ile?
          • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 10:33
            Witam.
            wynik b12 397,9 pg/ml (norma 191,0-663,0)
            • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 10:37
              Wapń niezjonizowany 9,2mg/dl (norma 8,8-10,2)
              wapń całkowity 9,3 mg/dl ( norma 9,0-10,0)
              • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 10:49
                Właśnie przez internet odebrałam wynik ferrytyny 25 ng/ml (norma 13-150) no i chyba dobry jest?
                • agcerz Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 11:15
                  Nie jest dobra ta ferrytyna. Zobacz, ile brakuje do połowy normy, a wtedy większość z nas czuje się dobrze (ja też jeszcze mam daleko do połowy...).
                  • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 11:56
                    Hmmm tak szczerze mówiąc to ja się w tym wszystkim gubięsad mam lekarza rodzinnego u którego jeżeli na wyniku nie ma strzałki w dół lub w górę to jest ok tak samo było z morfologią hgb miałam 12.2 norma od 12.0 do 16.o a on stwierdził że jest dobra natomiast lekarz laryngolog widząc to badanie stwierdził że coś jest nie tak. Oszaleję od tego myślenia i złego samopoczucia. Powiedzcie mi jak ma się ta ferrytyna do tarczycy? bo ze swoim rodzinnym to nawet nie chcę już rozmawiać dla niego ten wynik będzie w normie.
                    • agcerz Re: Wysoki wynik t3 13.04.13, 18:19
                      Osoba z Hashi będzie się czuła dobrze, gdy większość parametrów krwi będzie miała powyżej 50%.
                      Ferrytyna wpływa na siłę mięśni (wraz z B12), no i pomaga w konwersji T4 na T3. Hashimotki to nie są zwykłe osoby, dla których norma jest normą. One muszą bardziej o siebie dbać (mnie to przychodzi z trudem... ale próbuję).
                • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 14.04.13, 12:27
                  No to kupuj żelazo do łykania, taki wynik podnosi się pół roku, albo i dłużej...

A lekarze i normy... świetnie, że mamy kogoś do wypisywania recept, bo co byśmy bez nich (recept) zrobiły smile Czujesz się zagubiona? No właśnie, a lekarze powinni być nam przewodnikami i nauczycielami, prawda? A tu klops, taki zawód... Po cichutku powiem, że chyba każda z nas forumowiczek przeszła podobny zawód, dlatego znalazła się tu na forum. I dlatego pytamy, radzimy, dajemy odnośniki i cytaty z badań naukowych, których nasi lekarze nie znają... To długi temat, możesz pytać dlaczego kiepski student zostaje lekarzem pierwszego kontaktu, dlaczego praktykujący lekarze się nie kształcą, dlaczego pacjent musi (!) wiedzieć więcej o chorobie z którą przyszło mu żyć długie lata itd itp...

Trzymaj się ciepło smile
                  • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 14.04.13, 16:46
                    Do agcerz. Jeszcze nie jest potwierdzone że mam hasimoto według badań jeszcze go nie mam chociaż jak czytam o tej chorobie to objawów mam maaaase. Wyda się to może głupie ale ja już bym chciała mieć jakąkolwiek chorobę czy to nadczynność czy też niedoczynność tarczycy albo tą anemię którą mam zresztą tylko niech już ci nasi wspaniali eksperci od medycyny dadzą mi leki bo szczerze mówiąc znudziło mi się to ciągłe leżenie w łóżku chcę już jak kiedyś być tą samą żywą pełną energii osobą której wszędzie było pełno smile.Dobrze tu koleżanka napisała gdyby nasi lekarze znali się na swojej pracy i mieli trochę więcej zaangażowania w to co robią nie było by tego typu forów. najlepiej powiedzieć człowiekowi że to nerwica razem z depresją smile i wpakować w człowieka antydepresanty które zamiast pomóc przynosiły same skutki uboczne. Heh ale się rozpisałamsmile i wyżaliłamsmile Życzę wszystkim udanej niedzieli (jutro mam wizytę u lekarza rodzinnego zobaczymy czy dostanę receptę na żelazosmile)
                    • agcerz Re: Wysoki wynik t3 15.04.13, 12:47
                      No to powodzenia - dla psychiki jest lepiej, gdy człowiek ma diagnozę w ręku.
                      • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 15.04.13, 13:49
                        Witam. Już jestem po burzliwej wizycie u lekarza rodzinnego no i tak jak sądziłam powiedział że wynik jest w normie (dolnej granicy) tym bardziej że hmg też jest w normie ale dziś bitwę wygrałam ja i wyszłam z receptą na ŻELAZOsmile))) czasami trzeba ostro porozmawiać żeby cię zaczęli leczyć.
                        • agcerz Re: Wysoki wynik t3 15.04.13, 14:58
                          Brawo! Na coś w końcu te składki się płaci... Zdrówka.
                        • muktprega1 Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 00:47
                          He,he, waleczna dziewczynka smile
                          I bardzo dobrze.
                        • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 02:42
                          Super!!!
                          Łykasz żelazo z sokiem owocowym albo warzywnym, pamiętasz? I najlepiej z kolacją.
                          • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 08:02
                            Do tego żelaza dokup sobie koniecznie kwas foliowy smile
                            I tak jak pisze piesek, żelazo najlepiej z soczkiem pomarańczowym, wit.C ułatwia wchłanianie.
                            Poziom b12 też masz niezbyt piękny a w tym przypadku poleca się wit. B w płynie, można zakupić w internecie.
                            Odżałuj te 8 dych na badanie poziomu d3, mogę się założyć że jest nisko wink
                            • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 08:40
                              Do natder dzięki serdeczne za poradę zaraz idę kupić kwas foliowy, jeżeli chodzi o soki samo ręcznie wykonywane to mam je w diecie na cholesterol i pije je 4 razy dziennie a najbardziej mi właśnie smakuje z pomarańczy bo z buraków czy warzyw tak nie bardzo ale jak mus to mus smile wit d będę robić w poniedziałek niestety ostatnie oszczędności poszły wczoraj na wizytę a Matki Boskiej Pieniężnej dopiero w sobotę smile))) (Sory za żarty ale jakoś chce sobie humor poprawić)
                          • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 08:32
                            Witam.
                            Na samym początku uprzedzę że dziś to się rozpiszę. Więc proponuję zrobić sobie kawusię albo herbatkę no i jakieś ciacho do lekturysmile
                            Dziękuję za miłe słowa, tak dla uzupełnienia to naprawdę jestem waleczną dziewczynką smile 34 letnią dziewczynkąsmile ( ale mi się to określenie bardzo podobasmile).
                            No dobra do rzeczy. Moi drodzy otóż wczoraj udało mi się dostać prywatnie do endokrynologa radość moja była wielka no ale niestety krótko trwała. Pan doktor gdy zobaczył wyniki T3 T4 i tsh bardzo mocno zastanawiał się czy nie jestem 201 przypadkiem gdzie tsh nie reaguje na podwyższenie się T3, po zobaczeniu usg stwierdził stanowczo że prawy płat tarczycy jest powiększony no i echogeniczność przemawia za tworzeniem się stanu zapalnego więc wskazania jego to zrobienie przeciwciał i z wynikami do niego za tydzień. Jak pokazałam mu wynik przeciwciał to już nie był taki miły i wręcz zaczął podniesionym głosem ze mną rozmawiać. Kolejnym badaniem które pan doktor zlecił i tak samo wizytę za tydzień prywatną oczywiście było tsh ft3 i ft4 ja dziewczyna zapobiegawcza pokazałam mu i te wyniki i co? pan doktor się zagotował powiedział że jestem panikarą hipochondryczką bo wyniki tarczycy mam narazie dobre zaczął do mnie mówić językiem lekarzy używając ich żargonu lekarskiego z czego ja nic ale to nic nie rozumiałam. No i moja cierpliwość do niego się skończyła na moje pytanie( bardzo głośnym i stanowczym tonem) od czego ta powiększona tarczyca i złe samopoczucie i typowe objawy dla tarczycy usłyszałam odpowiedz " może tam się coś zaczyna dziać, ale ja to muszę mieć czarno na białym w wynikach". W rezultacie mam przyjść do pana doktora za miesiąc z badaniami tsh ft3 ft4 i tak obserwować będziemy czynność tarczycy a leki pan wprowadzi dopiero jak wyniki będą " nie w normie".Jaki wniosek z tego za bardzo dobrze byłam przygotowana na wizytę prywatną i konował nie mógł na mnie zarobić mimo iż widać gołym okiem że tarczyca się powiększa mam czekać aż badania będą złe. Wydałam kupe pieniędzy na wizytę (150 zł) plus badania też prywatnie i dalej nic stoję w miejscu!!! Jestem zła i wściekła nie mam już sił pieniądz rządzi tym światem. Hmmmm i teraz już chyba nie będę mogła korzystać z tego forum no bo przecież nie mam chorej tarczycy a że się powiększa to mały pryszcz w medycynie. Wiecie co do tej pory walczyłam szukałam na własną rękę robiłam badania ale od wczoraj upadłam nie chce mi się już nic po prostu się poddaję. Jak tu człowiek ma normalnie żyć skoro dla lekarzy liczą się te zasrane normy w badaniach!!! co z tego że człowiek się źle czuje jak nie dasz lekarzowi zarobić prywatnie to już cię z błotem miesza!!!! Co za czasy !!! Zostaje mi czekać i za miesiąc znów wydać 120 na badania i 150 na wizytę. Jestem WŚCIEKŁA!!! Ale mimo to bardzo gorąco was pozdrawiam i życzę zdrówka.
                            • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 08:34
                              Ach przepraszam zapomniałam dodać że o ferrytynie też powiedział że jest dobra i że nie ma potrzeby brać żelaza, za cytuję tu moją 12 letnią córkę "ooo żal". smile))
                              • agcerz Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 09:16
                                Obraził się, jakie to typowe i żałosne.
                                Cóż, możesz rozważyć uderzenie do innego lekarza.
                            • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 10:13
                              Kurczę a ja bym nie skreślała tego endo.
                              Zdenerwował się bo pacjent mądrzejszy od lekarza? To tak jakby jajko było mądrzejsze od kury! Kto to widział!

Wprawdzie pan dr lubi być alfą i omegą ale:
                              patrzy i zleca ft3 i ft4, wie, co to są przeciwciała
                              a niewielu endo wie albo pokazuje że wie
                              bo większość opiera się tylko na tsh.

Ja bym mu dała szansę.

Przerażające jest, że lekarz nie zdaje sobie sprawy, że choć uczył się wiele lat to nadal jest tylko teoretykiem. A to pacjent żyjący z chorobą jest praktykiem. Tylko współpraca pomiędzy nauką i doświadczeniem może przynieść sukces. Wielka szkoda - i dla medycyny i dla pacjentów... ale empatii niestety chyba nie uczą na studiach...
                              A możesz wpisać ostatnie wyniki z przeliczeniem na procenty?
                              • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 11:40
                                nie ma problemu otoTsh: 0,7625 (norma 0,3500-4,9400) badanie z 18.12.2012
                                Tsh: 0,504 (norma 0,270-4,200)badanie z 18.03.2013
                                T3całkowite: 6.2 ( norma 0,92-2,79) 282,35%
                                T4całkowite: 9.1 (norma 4,5-10,9) 71,87%
                                Pth: 19 (norma 11,1-79,5)
                                Anty-tg 15,1 <115,0
                                Tpo-ab 14,9 <34,0
                                Tsh: 0,9197 (norma 0,3500-4,9400) badanie z 29.03.2013
                                Ft3: 2,96 ( norma 1,71-3,71) 62,50%
                                Ft4: 0,96 (norma0,70-1,48) 33,33%
                                badanie usg:
                                tarczyca o wym: płat prawy 22x19x54 mm objętość 11,286ml
                                płat lewy: 19x16x52 mm objętość 7,904ml objętość całej tarczycy: 19,19ml
                                zmiany: echogeniczność tarczycy nieco niejednorodna o wzmożonym unaczynieniu bez zmian ogniskowych
                                cieśń: 6mm
                                (prawidłowe wymiary tarczycy które podał mi pan doktor to:20x20x40)
                                wit b12:397,9 mg/ml (norma 191,0-663,0)
                                żelazo:62 (norma 50-170) 10%
                                ferrytyna: 25( norma 13-150) 8%
                                cholesterol:225(norma <200)
                                tg:148 (norma<150)
                                hdl:44(norma>60)
                                ldl:151(norma<100)
                                • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 11:53
                                  dodam jeszcze że T3 było powtórzone po dwóch tygodniach aby wykluczyć błąd laboratoryjny i wyszło takie same 6.2 więc błąd wykluczony. Co do szansy dla pana endo nawet nie ma mowy skreślony jest u mnie nie dlatego że nie postawił diagnozy tylko dlatego że był bardzo chamski jak mu pokazałam kolejne wyniki i nie mógł sobie zarobić!!! Nie jestem mądrzejsza od niego tylko wiem że jest coś nie tak bez przyczyny ta szyja na samym dole mnie nie boli( jakikolwiek stan zapalny gardła krtani tchawicy wykluczony) do tego jeszcze mam wrażenie ucisku a momentami rozpierania w gardle i w tym samym momencie ból przechodzi do uszu, są też momenty kiedy przeszkadza mi łańcuszek a o golfie i jakiejkolwiek apaszce nawet nie ma mowy tak jest od jakiś trzech miesięcy. W jednym tylko może ten lekarz ma racje być może badania za wcześnie zrobione może trzeba poczekać. Ale na wizyte do niego napewno nie pójdę.
                                  • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 12:06
                                    W jednym pan dr może mieć rację - coś się zaczyna dziać z Twoją tarczycą i to jest do obserwacji.

Nie wiem czy Cię to pocieszy, ja też jestem takie tarczycowe-niewiadomo-co.
                                    Rok temu usunięto mi tarczycę z powodu guza powodującego nadczynność. Oprócz niedoczynności wywołanej brakiem tarczycy mam wiele objawów Hashimoto, którego nikt wcześniej nie zdiagnozował bo miałam nadczynność a w Hashimoto choruje się na niedoczynność. Niemniej jednak w usg tarczyca była zmieniona a płat bez guza był zmniejszony. Przeciwciała anty-tpo, anty-tg i TRAB przed zabiegiem miałam w normie.
                                    Teraz, kiedy pojawiło się tyle objawów ch. Hashiomoto postanowiłam je powtórzyć, właśnie czekam na wyniki.

Proponowałabym Ci powtórzyć badanie trójki tarczycowej (TSH, FT3 i FT4) żeby zobaczyć jak się zmieniają wartości i jak to się ma do Twojego samopoczucia.
                                    Robiłaś sobie test na niedoczynność?
                                    • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 12:10
                                      Tak robiłam wyszło mi 34 punkty w odp przeczytałam że mam niedoczynność no ale cóż w wynikach badań jeszcze jej nie mam mimo iżtsh w ciągu dwóch tyg podskoczyło z 0,5 do 0,9 dalej norma. Poczekam z tymi badaniami jeszcze z tydzień później je powtórze.
                                  • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 12:43
                                    Przepraszam drobna pomyłka 36 punktówsmile
                                    a oto interpretacja wyniku:
                                    25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie.
                                    • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 13:02
                                      Ależ wyniki badań pokazują Twoją niedoczynność! - FT3 jest wyższe niż FT4 a powinno być odwrotnie! Gdybyś nie miała tych badań endo powiedziałby Ci, że jesteś zdrowa jak koń bo TSH masz w normie smile A czy Ty czujesz się zdrowa???

CZĘSTO wynik TSH nijak się ma do poziomu FT3 i FT4 bo pokazuje nadczynność której często nie czujemy, wręcz przeciwnie, poziom hormonów jest niski i mocno odczuwamy niedoczynność a lekarze opierając się tylko na TSH każą nam zmniejszać dawkę FT4. Ale o tym sobie jeszcze poczytasz na tym forum - dużo i często się tu o tym pisze smile

Widać w wynikach, że Twoje TSH rośnie, ciekawe jakie będzie za jakiś czas?
                                      Dlatego też powtórzyłabym wyniki po miesiącu od ostatnich badań.
                                      Wg wszystkich światowych doniesień laboratoryjne normy TSH są mocno zawyżone, TSH większe niż 2 kwalifikuje się już do suplementacji FT4 czyli lewotyroksyny. I myślę, że Cię to czeka i to już niedługo wink
                                      • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 13:03
                                        Czy masz dzieci? Jeśli tak to w jakim wieku? smile
                                      • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 14:05
                                        Ja to wiem i czuję że ta moja tarczyca nie jest perfekt według T3 i T4 całkowitych też widać niedoczynność, powiem tak lekarz endo powiedział że on nie patrzy na procenty w wynikach jedynie przy kupnie dobrej wódki( och ja blondynka nie zrozumiałam co pan doktor chce trzeba było mu jeszcze flaszkę kupić bo 150 za wizytę to za małosmile)))) Jak już wcześniej pisałam czuję się okropnie nie mam sił i jeszcze ten cholesterol szlak by to trafił 2 miesiące katowania się ścisłą dietą a tu proszę w górę. Zobaczymy dla swojej ciekawości a może bardziej dla pokazania uczonemu lekarzowi jego błąd powtórzę te badania jest coś takiego jak intuicja a moja mi podpowiada że moja tarczyca nie jest zdrowa.
                                        Co do dzieci to tak mam moją kochaną trójcę smile Julka 12l, Marcel 5l, Marta 2l
                                        • natder Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 14:21
                                          Od kiedy źle się czujesz? Możesz to jakoś zlokalizować w czasie?
                                          • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 14:57
                                            Mogę to jest od grudnia 2012r tylko nie wiem czy opisać przebieg tego bo byłaby znów lektura do kawy smile))
                                • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 16.04.13, 23:59
                                  > żelazo:62 (norma 50-170) 10%
                                  > ferrytyna: 25( norma 13-150) 8%

No to nie masz wyjścia, musisz zacząć od tego, co masz czarno na białym, czyli od uzupełniania niedoborów żelaza. Kup sobie dobre żelazo i łykaj dzień w dzień, jak podniesiesz poziom z podłogi, to na pewno poczujesz się lepiej, gwarantuję!

Bo wyniki tarczycowe chyba rzeczywiście nie dają podstaw do wypisania tyroksyny.
                                  • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 17.04.13, 07:50
                                    > Bo wyniki tarczycowe chyba rzeczywiście nie dają podstaw do wypisania tyroksyny
                                    Tutaj się z Tobą narazie zgodzę wyniki rzeczywiście narazie nie dają podstaw do leczenia jest tylko jedno małe ale nie sądzę aby od braku żelaza powiększyła się tarczyca. No ale wszystko jest możliwesmile Tak więc żelazo łykamy no i czekamy czas pokaże co ta moja pani tarczyca nam dalej zafunduje smile Ostatnio czytałam na necie artykuł T3 i ft3 i tam była ciekawa wzmianka niestety nie mogę odnaleźć tego artykułu aby sobie go wydrukować. A mianowicie tam było napisane że t3 szybciej się podnosi niż ft3 także czekam cierpliwie i obserwuję swoje maleństwo tarczycowe.
                                    • pies_z_laki_2 Re: Wysoki wynik t3 18.04.13, 03:04
                                      > Ostatnio czytałam
                                      > na necie artykuł T3 i ft3 i tam była ciekawa wzmianka niestety nie mogę odnaleź
                                      > ć tego artykułu aby sobie go wydrukować. A mianowicie tam było napisane że t3 s
                                      > zybciej się podnosi niż ft3 także czekam cierpliwie i obserwuję swoje maleństwo
                                      > tarczycowe.

Ale oznacza się wolne frakcje hormonów, a nie całkowite, więc w sumie obserwowanie podnoszenia T3 na niewiele ci się nada.

Ale obserwować faktycznie trzeba. I pomyśleć, że lekarze uwielbiają nam mówić, że nic nam nie dolega i uważają, że to wystarczy, żebyśmy się poczuły zdrowe...
                                      • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 28.04.13, 13:22
                                        Witam.
                                        do pies_z_laki_2 Chcę sprostować swoją wypowiedź, nie będę obserwować T3 tylko tsh i ft3 a ten artykuł dał mi tylko dużo do myślenia to że t3 szybciej wzrasta niż ft3 to oznacza że tylko czekać jak tsh ft3 i ft4 będą złe.Co do tych lekarzy to się z tobą zgadzam całkowicie szkoda tylko że ich znajomi wychodzą z gabinetu przy takich wynikach ciężko chorzy i z receptą. Jak nie masz kasy i znajomości to niestety musisz czekać aż padniesz za przeproszeniem na pysk wtedy powiedzą ci "no naprawdę jest coś nie tak". Pozdrawiam
    • hashi-tess Re: Wysoki wynik t3 17.04.13, 10:49
      w/g mojej wiedzy i dośw. Twoja tarczyca jest chora
      na hashimoto.
      Wyniki hormonów świadczą o niedoczynności,
      którą potwierdza również wysoki puls.
      Brak ferrytyny to objaw złego wchłaniania i hashimoto.
      Twoje chudnięcie to problem z wchłanianiem.

Tobie potrzebna jest l-tyroksyna i uzupełnianie braków.
      • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 17.04.13, 11:51
        No tak braki uzupełniam niestety na tyroksynę muszę poczekać aż wyniki nie będą w normie albo pokażą się przeciwciała. Ech mi to już brak sił na to wszystko dobrze że jest to forum i ludzie którzy potrafią człowiekowi doradzić a nie go olać smile Dzięki wam za to że jesteściesmile Dziś mnie złapał dół i sama nie wiem czemu.
        • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 17.04.13, 12:23
          A jaki wynik ob jest przy niedoczynności w normie czy powyżej?
          • bdjmm Re: Wysoki wynik t3 13.05.13, 22:09
            Witam wszystkich.
            Dziś odebrałam wyniki tarczycowe które miałam powtórzyć po miesiącu.
            ale zacznę od wyników z poprzedniego miesiąca
            wynik z 29.03.2013
            -tsh:0,9197 (norma:0,3500-4,9400)
            -ft3: 2,96 (norma 1,71-3,71)
            -ft4: 0,96(norma 0,70-1,48)
            wyniki z 13.05,2013
            -tsh; 1,8283 ( norma 0,3500-4,9400)
            -ft3; 2,82 (norma 1,71-3,71)
            -ft4; 0,97 (norma 0,70-1,48)
            no i jeszcze magnez który drastycznie spadł mimo iż przyjmuję dwa razy dziennie neomag forte wynik 0,72(norma 0,77-1,03).
            Więc moje pytanie co wy na te wyniki a szczególnie na podwyższenie się tsh? mimo iż dalej jest w normie to jednak jest jakiś skok w małym odstępie czasu.
          • hashitess przekopiuj swój ostatni post z innego wątku. 07.09.14, 09:11
            • bdjmm Re: przekopiuj swój ostatni post z innego wątku. 07.09.14, 10:18
              Witam! Jak w tytule proszę o interpretacje mojego wyniku usg oto on: Tarczyca dwupłatowa z zachowaną cieśnią o średnicy 4mm.
              Prawy płat o wymiarach32x16x38mm
              Lewy płat o wymiarach23x16x37mm.
              Umiarkowanie niejednorodna echostruktura miąższu tarczycy,o nieznacznie,nierównomiernie obniżonej echogeniczności i cechami umiarkowanie obniżonego przepływu naczyniowego,z drobnymi,pojedynczymi echami podścieliska łącznotkankowego. Endokrynologa mam dopiero w grudniu. Napiszcie proszę co oznacza ten opis bo odchodzę od zmysłów,czy może iść prywatnie do endo? Czy z moją tarczycą jest chora? Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.
              • bdjmm Re:nowy wynik usg tarczycy 07.09.14, 10:26
                nie wiem czy dobrze to zrobiłam ale jestem laikiem w tym forum za zamieszanie przepraszam
                • bdjmm Re:nowy wynik usg tarczycy 07.09.14, 10:35
                  Do hashitess.
                  Tak dostęp w moim mieście do endokrynologa graniczy z cudem obecnie czekam już pół roku na wizytę na kasę chorych, po drugie ciągle słyszę od nich że trzeba czekać i obserwować serwują mi tylko leki na uspokojenie magnez wapno. Tylko że moje samopoczucie się nie poprawia po tych lekach. Można powiedzieć że na jakiś czas dałam sobie spokój z diagnozowaniem tarczycy ale od 2 miesięcy okropnie mnie boli szyja i ten ból przechodzi w ucho stąd kolejne usg tarczycy a wynik jak wyżej.Dlatego proszę was o interpretację żeby jakoś iść przygotowana na wizytę do endo żeby znów nie zbył mnie czekaniem i obserwowaniem.
    • muktprega1 Re:nowy wynik usg tarczycy 08.09.14, 10:53
      Po prostu trzymaj się swojego wątku, gdzie jest cała historia Twojej choroby, wyniki do porównania itp
      objętość całej tarczycy: 16.536 ml
      ze stronki:
      www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      norma dla kobiet 13-18 ml więc w tzw normie, ale jej opis już nie

A w 2013 roku:
      objętość całej tarczycy: 19.19 ml

Więc Twoja wyraźnie sie pomniejsza. Konieczne:

- trójka tarczycowa - TSH, Ft4, Ft3
      - powtórzyłąbym jednak przeciwciała a-TPO oraz a-TG

Zrób miarodajny test i napisz ile pn Ci wyszło na dzisieszy dzień:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0

Rozumiem, ze nadal nie masz konkretnej diagnozy i jesteś bez tyroksyny.

• bdjmm Re:nowy wynik usg tarczycy 08.09.14, 20:44
        Dokładnie tak nie ma konkretnej diagnozy i leków też tsh ft3 ft4 mają być za tydzień test zaraz wykonam i wpiszę wynik.
        • bdjmm Re:nowy wynik usg tarczycy 08.09.14, 21:04
          Wynik testu 34 punkty.
          • hashitess Re:nowy wynik usg tarczycy 08.09.14, 23:12
            Sporo.
            • bdjmm Re:nowy wynik usg tarczycy 09.09.14, 07:03
              Dokładnie to samo pomyślałam 😊 chyba na wizytę wydrukuję ten test.
              • hashitess Re:nowy wynik usg tarczycy 09.09.14, 08:27
                Tak zrób i nie daj się,
                Życzę Ci, abyś z gabinetu lekarskiego wyszla z rp. na tyroksynę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka