Dodaj do ulubionych

tymczasowy most protetyczny, pytanie techniczne

20.05.13, 20:40
Jakiś czas temu miałam dylemat: czy wyrwać czwórkę górną. Wyrwałam. Od zeszłego czwartku mam tymczasowy most protetyczny, który przymocowany na opiłowanej piątce i szóstce. Zębów tych nie szkoduję, bo były w kiepskim stanie, estetyka żadna. W czwartek dentysta wyrwał mi tą czwórkę i opiłował piątkę. Założył koronę i most. Dziś pojechałam na opiłowanie szóstki, która będzie jeszcze przeleczona kanałowo. No i moje pytanie. Założony most tymczasowy w czwartek był idealnie dopasowany dziąsła po świeżo wyrwanym zębie. Dziś dentysta po wypiłowaniu szczóstki zrobił kolejny odlew i niestety nie wyczułam tego, że jest źle, bo byłam po znieczuleniu. W domu poczułam, że most na czwórce nie jest dobrze dopasowany do dziąsła od wewnętrznej strony. Nie dochodzi do dziąsła, jest przerwa, nawet jedzenie tam wchodzi. Czy tak może być? Czy nie lepiej dla dziąsła, żeby most był idealnie dopasowany?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: tymczasowy most protetyczny, pytanie technicz 21.05.13, 06:37
      Mosty to najgorsza zaraza zwłaszcza jak nieszczelne i źle wykonane. Zawsze jest problem z wchodzącym jedzeniem. Musisz zareklamować.
      • ja-32hh Re: tymczasowy most protetyczny, pytanie technicz 24.05.13, 22:29
        Czytasz ze zrozumieniem? Co ma reklamować? Uzupełnienie tymczasowe? Do autorki - przez ten krótki czas noszenia mostu tymczasowego nic nie powinno się stać.Jeśli jednak ząb pod tą koroną reaguje np. na temperaturę potraw czy napojów zgłoś się wcześniej do swego lekarza.
        • kol.3 Re: tymczasowy most protetyczny, pytanie technicz 25.05.13, 07:41
          A jak sobie wyobrażasz chodzenie z resztkami jedzenia poutykanymi pod mostem? Zgnilizna i smród z buzi po 2 dniach albo i wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka