Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!!!!!!!

25.08.13, 15:23
Mam 24 lata i nastepujące wyniki badan. prosze o interpretacje

Morfologia:
WBC [tys/ul] 4.3
LYM% 42.1
GRA% 49.4
LYM [tys/ul] 1.8
GRA [tys/ul] 2.1

RBC [mln/ul] 4.28
HGB [g/dl] 7.1
HCT [%] 25.4
MCV [fl] 59.3
MCH [pg] 16.5
MCHC [g/dl] 27.9
RDW [%] 19.6
PLT[tys/ul] 346
MPV [fl] 8.5

OB 12

Mocz:
Odczyn [PH] 6.00
Ciężar właściwy [g/ml] 1.015
Białko [mg/dl] 30 mg/dl +
Cukier NORM
Urobilinogen NORM
Bilirubina NEG
Ketony NEG
Nitrite NEG
Leukocyty [leu/ul] 75 leu/ul ++
Erytrocyty [ery/ul] NEG

normy laboratoryjne
Morfologia:
WBC [tys/ul] 4 - 10.0
LYM [tys/ul] 1 - 3.5

RBC [mln/ul] 3.8- 5.50
HGB [g/dl] 12 - 18
HCT [%] 37 -47
MCV [fl] 80 -98
MCH [pg] 27 - 31
MCHC [g/dl] 31 - 35
RDW [%] 11.5 - 14.5
PLT[tys/ul] 150 - 450
MPV [fl] 6.5 - 10.5

OB max 20..

Czy te wyniki są złe??? a jak tak o czym świadczą i co mam robić???

Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: Pomocy!!!!!!!!! 25.08.13, 16:58
      Na pewno stan zapalny w obrębie ukladu moczowego - nie powinno być LEU i białka. Byłaś od razu u lekarza? Musisz natychmiast zacząć antybiotykoterapię.
      Co do morfologii - HGB bardzo słabe. Hematokryt także niziutki, ale tak bywa przy anemii. Musisz także jak najszybciej rozpocząć leczenie.
      • star57 Re: Pomocy!!!!!!!!! 25.08.13, 18:24
        no właśnie byłam ale lekarz zapisał mi Falvit oraz Tardyferon Fol 80 mg + 35 mg kwas foliowy o przedłużonym uwalnianiu. I tyle.... a o moczu nic nie mówił. Dopiero w domu zobaczyłam wyniki. Co robić teraz??????
        • easyblue Re: Pomocy!!!!!!!!! 25.08.13, 23:19
          Omijać konowała szerokim łukiem.
          Każda przychodnia ma kilku lekarzy rodzinnych - umów się jutro pilnie na wizytę ale do innego. Na podstawie samej morfologii nie da się powiedzieć, z jakiego powodu masz anemię, potrzebne są inne badania - masz zbyt złą morfologię, by wystarczyło leczenie "na oko". Naciskaj, by lekarz dał Ci przekaz do hematologa - jak nie będzie chciał zażądaj, by napisał adnotację o odmówieniu wystawienia takiego skierowania. Bierz też leki, przepisane przez lekarza, dopóki nie trafisz do hematologa.
          I nie wychodź bez recepty na antybiotyk. Aha, nie zapominaj o piciu, bo przy infekcji układu moczowego nerkom łatwiej jest radzić sobie z infekcją gdy mają dostateczną ilość płynów.
          • star57 Re: Pomocy!!!!!!!!! 26.08.13, 09:59
            dobra zrobie jak radzisz

dla mnie też to było dziwne, że tylko tak postanowił a nie miałam wyników w ręku przed wizytą tylko w domu zobaczyłam, że mi dał
            bo u mnie panuje zasada, że wyniki prosto z laboratorium trafiają do lekarza
            • star57 Re: Pomocy!!!!!!!!! 26.08.13, 15:29
              byłam w przychodni i niestyt mam wizyte dopiero na piątek - wcześniej nie dało rady :((((( boje się że do piątku mój stan się pogorszy
              • easyblue Re: Pomocy!!!!!!!!! 26.08.13, 17:40
                Zawsze możesz jechać wieczorem na dyżur do szpitala - bierzesz wyniki i mówisz, że źle się czujesz, masz gorączkę i tym podobne bajery. Ja bym tak zrobiła, bo czekanie do piątku to dla mnie jakiś kosmos:/
                Właśnie odebrałam swoje wyniki i też mam coś z ukladem moczowym:/ Dziś mam wizytę u gina, wiec chyba jutro pójde do rodzinnego, o ile da radę. A może gin się zlituje i przepisze jakieś cudo?:)
                • star57 Re: Pomocy!!!!!!!!! 26.08.13, 18:55
                  u mnie akurat dostac się do gin to nie ma mowy. Od 1 lipca zabrali kontrakt i tylko prywatnie można. A nie chce płacić 100 zł za wypisanie recepty. To już lepiej pogotowie w moim przypadku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka