Dodaj do ulubionych

Jak pomóc wątrobie??

29.10.13, 16:21
Mój mąż z racji swojego stanowiska (właściciel dużej firmy),nie odżywia się najlepiej i niestety obciąża to wątrobę.Przyczyną są niestety wszelakie spotkania z klientami,które zwykle kończą się sutą kolacją zakrapianą alkoholem.I tu moje pytanie:
czy znacie jakieś specyfiki,które pomogą ochronić wątrobę,przy takim stylu życia?
Niestety stylu życia nie zmieni,bo jak przyjeżdża do niego potencjalny "duży" klient z drugiego końca Polski to wypada go zaprosić na obiad czy kolację,zaproponować nocleg w hotelu itd.Nie dzieje się to codziennie,ale raz,dwa razy w tygodniu.Obawiam się o zdrowie męża,a zdania na temat specyfików dostępnych w aptece są podzielone.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 29.10.13, 20:41
      k1234561 napisała:

> Obawiam się o zdrowie męża,a zdania na temat specyfików dostępnych w aptece są
      > podzielone.

A czego innego tu się spodziewasz jak nie reklam i podzielonych zdań? Nie lepiej pójść do lekarza i zapytać zamiast czekać tutaj na odpowiedzi kierowców taksówek czy kasjerek z hipermarketów? O akwizytorach cudownych środków na oczyszczanie wątroby już nie wspomnę.

S.
      • iso_1 Re: Jak pomóc wątrobie?? 29.10.13, 21:39
        do: snajper55:
        Chłopie zamiast pisać pierdoły zainteresuj się forum DEPRESJA którym się podobno "opiekujesz" a które pod Twoją "opieką" stało się beznadziejne i bezwartościowe.

do: k1234561:
        Są specyfiki które wspomagają wątrobę ale jeśli alkohol spożywany jest systematycznie to niewiele one pomogą.
        Polecam Esseliv lub Essentiale Forte.
        Przez pierwszy miesiąc 3x2 tabletki a przez następne miesiące 3x1 tabletka.
        Ja tak łykam z powodu wirusa wątroby typu B i sporadycznego spożywania alkoholu.
        Mój hepatolog tak mi zalecił.
        Do tego lekkostrawna dieta (WAŻNE).

• iso_1 Re: Jak pomóc wątrobie?? 29.10.13, 21:48
          Polecam jeszcze wykonanie badania krwi GGTP (gamma glutamylotransferaza) - badanie przesiewowe w kierunku uszkodzenia wątroby; nieprawidłowe wyniki badań odnotowuje się u osób nadużywających alkohol.
        • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 29.10.13, 23:54
          iso_1 napisał:

> do: snajper55:
          > Chłopie zamiast pisać pierdoły zainteresuj się forum DEPRESJA którym się podobn
          > o "opiekujesz" a które pod Twoją "opieką" stało się beznadziejne i bezwartościo
          > we.

Jakość forum zależy od uczestników forum a nie od jego opiekuna.

S.
    • zezol23 Re: Jak pomóc wątrobie?? 29.10.13, 21:56
      najlepszym "specyfikiem" na wątrobę jest zioło ostropest plamisty, świetnie regeneruje wątrobę.
      • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 00:00
        zezol23 napisała:

> najlepszym "specyfikiem" na wątrobę jest zioło ostropest plamisty, świetnie reg
        > eneruje wątrobę.

Zamiast ziół o nieznanym do końca składzie, zawierających substancje pomagające oraz szkodliwe (np metale ciężkie), lepiej brać lekarstwa, które mają znany skład i określoną dawkę. W tym przypadku zamiast ostropestu plamistego - Sylimarol.

Powtórzę jeszcze - powinno się brać tylko specyfiki zalecone przez lekarza a nie takie, jakie zalecił na forum hydraulik czy sprzątaczka.

S.
        • zezol23 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 12:44
          ostropest plamisty to mielony oset, nie jakieś tam zioła zawierające substancje pomocnicze, natomiast sylimarol jest już lekiem, zawiera wprawdzie ostropest w swoim składzie, ale jest to już przetworzone w przeciwieństwie do zioła, ostropest można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ostropest jedzą ludzie po chemiach, świetnie regeneruje wątrobę, ja nie jestem po chemii, ale używam to zioło, i czuję się naprawdę dobrze, sylimarol jest ok, ale dla mnie ostropest "bije" go na głowę.
          • gazeta_mi_placi Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 13:01
            Również polecam.
          • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 14:32
            zezol23 napisała:

> ostropest plamisty to mielony oset, nie jakieś tam zioła zawierające substancje
            > pomocnicze

Każde zioło zwiera setki substancji, z których jedne pomagają na daną dolegliwość, inne są obojętne dla człowieka, ale sporo jest szkodliwych.

> natomiast sylimarol jest już lekiem, zawiera wprawdzie ostropest w swoim składzie

Sylimarol nie zawiera w swoim składzie ostoprestu, tylko sylimarynę, która jest w ostopreście. Nie zawiera za to innych szubstancji z ostoprestu, które są dla człowieka niepotrzebne lub wręcz szkodliwe.

> ale jest to już przetworzone w przeciwieństwie do zioła

I to jest właśnie zaleta leku, który, w przeciwieństwie do ziół nie ma szkodliwych dodatków takich jak na przykład metale ciężkie. W leku jest też dokładnie określona dawka sylimaryny, a w ostopreście - nie.

> ostropest można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ostropest jedzą ludzie po chemi
            > ach, świetnie regeneruje wątrobę, ja nie jestem po chemii, ale używam to zioło,
            > i czuję się naprawdę dobrze, sylimarol jest ok, ale dla mnie ostropest "bije"
            > go na głowę.

To trochę tak, jakbyś zachwycał się jedzeniem ryby w całości. Ja wolę ją oskrobać, usunąć wnętrzności, odciąć łeb. Ja wolę rybę "przetworzoną". Ale są gusta i guściki. Taki Gollum wolał królika w całości, nieprzetworzonego. :)

S.
            • gazeta_mi_placi Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 17:44
              Jakie szkodliwe składniki zawiera ostropest? Dziękuję.
              • zezol23 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 22:22
                też się chętnie dowiem
                • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 00:32
                  zezol23 napisała:

> też się chętnie dowiem

Ołów, kadm, rtęć, arsen i wiele, wiele innych.

"Naukowcy odkryli, że kobiety stosujące Ajuwedę lub zioła tradycyjnej chińskiej medycyny, miały o 24% wyższe stężenie ołowiu niż te, które nie zażywały powyższych preparatów.

Kobiety, używające dziurawca i inne podobne zioła, miały o 23% i 21% wyższe stężenie tego pierwiastka we krwi, niż te, które nie stosowały powyższych suplementów."

medycyna24.pl/olow-w-ziolowych-suplementach-diety

"Niebezpieczeństwo picia herbatek ziołowych wiąże się z dużą obecnością w nich metali ciężkich takich jak ołów czy kadm. Związki te mogą kumulować się w organizmie i zaburzać funkcjonowanie min. trzustki, nerek czy wątroby. Kadm oraz ołów z uwagi na ich długi okres wydalania z organizmu (nawet 30 lat) już w niewielkich ilościach są bardzo niebezpieczne. "

www.dietetycyonline.pl/artykul/195/Uwazaj_na_herbatki_ziolowe

"Powszechnie uważa się, że zioła są całkowicie bezpiecznymi i nieszkodliwymi lekami. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawdą. Szkodzić mogą, jeśli stosowane są zbyt długo. Bezwzględnie należy zaprzestać stosowania ziół po pół roku systematycznego picia ziołowych naparów i zrobić przynajmniej trzymiesięczną przerwę.
                  Najnowsze badania medyczny wykazały, że np. mieszanki ziół chińskich, zawierają toksyczny kwas arystocholowy, który powoduje ciężką niewydolność nerek. Nie dyskredytuje to bynajmniej medycyny chińskiej i jej znaczenia leczniczego, lecz nakazuje szczególną ostrożność w stosowaniu niektórych środków pochodzenia naturalnego.
                  Zioła mogą być szkodliwe również dlatego, że kumulują one w sobie metale ciężkie (np. ołów, kadm, rtęć czy arsen), zwłaszcza, jeśli nie pochodzą ze specjalnych upraw, ale zbierane są przez nas w przygodnych miejscach, jak choćby w okolicach dużego natężenia ruchu drogowego."

www.aptekafamilijna.pl/library/page/639,uwazajmy-na-ziola-bo-moga-zaszkodzic

W skrócie:

- Zioła zawierają szkodliwe substancje takie jak ołów, rtęć czy kadm. Lekarstwa ich nie zawierają.
                  - Przyjmując lekarstwa wiemy jaką dawkę substancji czynnej przyjmujemy. Zażywając zioła nie mamy pojęcia jaką dawkę wzięliśmy.

S.
                  • sigrid-1 Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 13:24
                    No to jeszcze może napisz coś na temat działań ubocznych leków, to jest dopiero temat rzeka, można sobie nieźle "nagrabić", znam temat z autopsji
                    • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 14:20
                      sigrid-1 napisała:

> No to jeszcze może napisz coś na temat działań ubocznych leków, to jest dopiero
                      > temat rzeka, można sobie nieźle "nagrabić", znam temat z autopsji

Ale działanie uboczne to może ma substancja czynna, która jest i w leku, i w ziołach. Nie ma znaczenia jak ją przyjmiesz. Tak to już jest, że najczęściej różne substancje na jedno pomagają, a na drugie szkodzą. Też to znam.

Przyjmując lek przynajmniej wiesz jaką dawkę przyjęłaś a używając ziół nie znasz przyjmowanej dawki.

Skutków ubocznych nie mają jedynie środki homeopatyczne. Ale one po prostu nie mają żadnych skutków.

S.
                  • gazeta_mi_placi Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 16:32
                    Rozumiem, akurat stosuję ostropest z terenów ekologicznych, potwierdzonych odpowiednim certyfikatem.
                    • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 17:50
                      gazeta_mi_placi napisała:

> Rozumiem, akurat stosuję ostropest z terenów ekologicznych, potwierdzonych odpo
                      > wiednim certyfikatem.

To dobrze, ale dziś zanieczyszczenia są wszędzie. Poza tym w każdej roślinie są setki różnych związków. Pomaga zwykle jeden, a co z resztą? Jakie mają działanie? To trochę tak, jakbyś wzięła garść tabletek, wśród których jest jedna, która ma ci pomóc. W leku jest zawarta tylko ta pomagająca. Na przykład silimaryna.

S.
                    • amityr Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 19:24
                      gazeta_mi_placi napisała:

> Rozumiem, akurat stosuję ostropest z terenów ekologicznych, potwierdzonych odpo
                      > wiednim certyfikatem.

TaaaaaaaK ,a jakim certyfikatem i kto go wystawił? Hahaha
                      Co nie zmienia faktu ,że Ostropest jest oki.
        • zezol23 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 12:51
          i proszę mnie tutaj nie obrażać, bo nie jestem ani hydraulikiem, ani sprzątaczką, poczytaj na temat ostropestu, a potem się wypowiadaj, poza tym nikomu niczego nie zalecam, daję tylko informację, może komuś się przyda, zawsze warto sprawdzić, druga sprawa, znam sama to zioło i go stosuje, więc mogę się na temat skuteczności w moim przypadku wypowiadać, każdy sam podejmuje decyzję co ze swoim zdrowiem dalej robić
          • snajper55 Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 14:37
            zezol23 napisała:

> i proszę mnie tutaj nie obrażać, bo nie jestem ani hydraulikiem, ani sprzątaczką

Bycie hydraulikiem czy sprzątaczką to obraza? Sądzisz, że hydraulicy i sprzątaczki tu nie doradzają? Bo nie mają internetu? Bo nNie potrafią komputera obsługiwać? Czy ty ich nie obrażasz?

> poczytaj na temat ostropestu, a potem się wypowiadaj, poza tym nikomu niczeg
            > o nie zalecam, daję tylko informację, może komuś się przyda, zawsze warto spraw
            > dzić, druga sprawa, znam sama to zioło i go stosuje, więc mogę się na temat sku
            > teczności w moim przypadku wypowiadać, każdy sam podejmuje decyzję co ze swoim
            > zdrowiem dalej robić

Oczywiście możesz się wypowiadać o wszystkim. Jak każdy. Na każdy temat. Na ten, na którym się znasz i na taki, o którym nie masz bladego pojęcia. Takie są fora. I każdy czytający tu porady powinien o tym pamiętać.

S.
          • amityr Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 19:27
            zezol23 napisała:

> i proszę mnie tutaj nie obrażać, bo nie jestem ani hydraulikiem, ani sprzątaczk
            > ą, poczytaj na temat ostropestu, a potem się wypowiadaj, poza tym nikomu niczeg

A hydraulików i sprzątaczki można obrażać??????????? Coś takiego!
            • zezol23 Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 20:24
              amityr napisał:

> zezol23 napisała:
              >
              > > i proszę mnie tutaj nie obrażać, bo nie jestem ani hydraulikiem, ani s
              > przątaczk

> > ą, poczytaj na temat ostropestu, a potem się wypowiadaj, poza tym nikomu
              > niczeg

>
              >
              > A hydraulików i sprzątaczki można obrażać??????????? Coś takiego!

Czym to obraziła, sprzątaczkę, czy hydraulika?, tym ,że nie param się takim zawodem, to snajper obraża te zawody
    • sp9tcu Re: Jak pomóc wątrobie?? 30.10.13, 21:18
      proste po każdym obfitym posiłku
      sirimarol mocniejszy 1 tabletka
      • amityr Re: Jak pomóc wątrobie?? 31.10.13, 19:31
        Można też klina! Spali toksyny w wątrobie i krwi a przede wszystkim bardzo szkodliwy wytworzony aldehyd ,który czujemy w postaci kaca.
    • standz0 Re: Jak pomóc wątrobie?? 08.12.13, 21:40
      Dietka i ostropest plamisty to jest recepta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka