Dodaj do ulubionych

Problemy z oczami - nużeńce?

21.03.16, 15:09
Od jakiegos czasu mam dosc dziwne problemy z oczami. Są wiecznie zaczerwienione, starsznie swędzą. Do tego wszystkiego, rano powieki są jakby czymś sklejone co nie wygląda dobrze. Czytałem sobie trochę o tym i wpadłem na temat nużeńców. Czy mieliscie kiedyś podobne problemy? Darujcie komentarze o hipohondrii :P
Obserwuj wątek
    • vivien1237 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 22.03.16, 12:04
      a może masz jakieś zapalenie spojówek albo zespół suchego oka? Z tymi nużeńcami to faktycznie się zdiagnozowałeś?
      • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 22.03.16, 12:30
        Niby objawy podobne, ale mnie bardziej swędzą jakby powieki. Dużo siedze przy kompie więc kupiłem krople i co jakiś czas zakraplam ale ulga jest tylko na chwilę a później objawy wracają :/
    • colendra Re: Problemy z oczami - nużeńce? 22.03.16, 14:46
      kurcze, szukam tych twoich nuzencow w sieci i w sumie za wiele sie o nich nie pisze, ale jak patrze na grafiki z googla i filmiki na youtubie i pomysle sobie, ze moglabym miec cos takiego w oku to az mnie mdli. Może to jednak hipochondria.

• vivien1237 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 22.03.16, 16:04
        o matko, co za ohyda! To mi wygląda na jakieś roztocza czy inne robale. Na zagranicznych stronach jest więcej informacji.
        • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 23.03.16, 11:42
          No czytałem właśnie, że to jakieś pasożytnicze roztocza, które lubią się gromadzić gdzieś na skórze twarzy głównie no i w okolicy oczu na brzegach powiek. Jest nawet coś takiego jak nużeńcowe zapalenie brzegów powiek, na które cierpi podobno 40-60% osób po 40 roku życia. to z samych statystyk ktoś tu na forum je musi mieć, a pewnie o tym nie wie
    • brulee.kremme Re: Problemy z oczami - nużeńce? 23.03.16, 15:21
      Wiesz co, nie mam wprawdzie zadnych szczegolow, ale kiedys obilo mi sie o uszy ze te nuzence miala szefowa mojej mamy. Mama wtedy opowiadala o tym na zasadzie ciekawostki i z tego co pamietam w przypadku takich obajawow do badania oddaje sie rzesy.
    • vivien1237 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 24.03.16, 10:11
      no dobra, załóżmy że już ci te nużeńce wykryją i co wtedy? Jakieś leki, preparaty, krople? Bo chyba nie żyjesz z robalem w oku do końca życia. PS. I jak to zdiagnozować?
      • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 24.03.16, 14:53
        No jasne, że nie. Jest niby jakiś płyn demoxoft do przymywania powiek, zastanawiam się nawet na testy bo jest bez recepty
    • colendra Re: Problemy z oczami - nużeńce? 25.03.16, 09:35
      weźcie nie straszcie! Widziałam w necie, że u zwierząt to istna zaraza a ja często odwiedzam schronisko
      • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 29.03.16, 08:54
        Podobno psy mają swoje nużeńce i te na nas nie przełażą, ale ręcę i tak warto umyć.. :)
    • brulee.kremme Re: Problemy z oczami - nużeńce? 30.03.16, 10:24
      Pytalam mamy, czy wie może gdzie ta szefowa robiła badanie na nużeńce. Podobno to okulistka pobrała jej rzęsy a wynik był do odbioru na następny dzień.
      • mariam0312 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 31.03.16, 11:10
        Badanie na nużeńca ludzkiego można zrobić w Poznaniu w Pracowni usługowej Uniwersytet Medyczny w Poznaniu - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej, ul. Wieniawskiego 3 tel 61 8546131, a lekiem już dostępnym w Polsce jest Iwermektyna żel dostępna w aptekach bez recepty.
        • kassiiiaaaaa Re: Problemy z oczami - nużeńce? 02.04.16, 18:44
          A niby w jakiej aptece można to kupić i pod jaką nazwą??
      • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 13.04.16, 14:45
        Jakoś nie uśmiecha mi się latać z tym do lekarza i jeszcze płacić za wizytę. Póki co ogarniam sam. Kupiłem sobie ten demoxoft i na noc nakładam żel, a rano przemywam oczy płynem. Ulga jest póki co konkretna
        • vivien1237 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 14.04.16, 10:35
          no to super że pomaga
    • kasia840r Re: Problemy z oczami - nużeńce? 15.04.16, 11:56
      musisz w ogole uwazac, zeby nie pozarazac innych, bo o to latwo. Jak moja siostra miala nuzence to bardzo uwazalismy na to, zeby nie uzywac tych samych kosmetykow, recznikow, poscieli itp. Romnaza sie to masakrycznie
      • bartek380kojowski Re: Problemy z oczami - nużeńce? 19.04.16, 11:04
        O w mordę, dobrze wiedzieć, dzięki!
    • Gość: Maggie Re: Problemy z oczami - nużeńce? IP: *.126.wifinet.szczecin.pl 28.04.16, 10:40
      Tutaj możesz dostać jeden z trzech zestawów płynu i chusteczek do oczu właśnie ukierunkowanych działaniem na i przeciw nużeńcom. Polecam, bardzo fajny blog. gdzie dużo dowiesz się na ten temat sucheoczyinfo.blogspot.com/
    • martuska-85 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 30.12.16, 15:13
      Jeśli istnieje prawdopodobieństwo że możesz mieć nużeńca koniecznie zrób badanie w tym kierunku, moja znajoma nie mogła się z tego wyleczyć dłuższy czas, więc niewiem czy u niej tak ciężko było go wyleczyć czy rzeczywiście to nie jest tak że pobierzesz przez tydzień leki i już będzie ok.
      • specjalista_szkla_com Re: Problemy z oczami - nużeńce? 02.03.17, 15:29
        Leczenie nużycy jest zazwyczaj dość długotrwałe (co najmniej 2-3 miesiące), polega na stosowaniu preparatów osłabiających aktywność i spowalniających funkcje życiowe nużeńców. Bardzo istotna jest również odpowiednia higiena brzegów powiek usuwająca wszelkie zalegające na nich wydzieliny. Stosuje się głównie preparaty w postaci płynów, sprayu czy chusteczek, zawierające min.: łagodzący podrażnienia D-pantheol, sproszkowany sok z aloesu, składniki nawilżające, natłuszczające i wzmacniające barierę ochronną skóry. Czyszczenie powiek powinno poprzedzić ich wcześniejsze rozgrzanie ciepłymi okładami (przez 4-10 minut) i masaż (pozwoli to na upłynnienie zestalonej wydzieliny).
    • Gość: djspawacz Re: Problemy z oczami - nużeńce? IP: 185.222.7.* 13.02.20, 21:15
      Idź do Lekarza Okulisty po krople na zapalenie spojówki, albo od babci lub mamy pożycz krople do oczu Sulfacetamidum, przeciwbakteryjne jeśli takie używają. Pozdrawiam.
    • light111 Re: Problemy z oczami - nużeńce? 19.02.20, 23:20
      Odstąpię oryginalną Iwermektynę w tabletkach przywiezioną z USA. Skutecznie wyleczy z nużeńca na 100%.
      Basia tel. 785 597 308
    • Gość: Kalliva Re: Problemy z oczami - nużeńce? IP: *.play-internet.pl 27.07.21, 13:41
      takie problemy mogą zaowocować naprawdę poważnymi konsekwencjami, dlatego ja zawsze, gdy tylko cokolwiek dzieje z moimi oczami, udaje się do lekarza. Gdy miałam problemy z suchymi i zaczerwieniony mi oczami, na które żadne krople nie pomagały, poszłam do dr Nowosielskiej w Warszawie, a po diagnostyce okazało się, że problem jest właśnie od nużeńca. Warto regularnie chodzić do lekarza i się badać
    • Gość: Anna Mrowczyk Re: Problemy z oczami - nużeńce? IP: *.fiberlink.pl 29.06.23, 16:23
      allegrolokalnie.pl/oferta/2-sztuki-posiforlid-augenmaske-na-oczy-jeczmien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka