Dodaj do ulubionych

"Służba Zdrowia" w Polsce

09.11.13, 05:45
Witam .
Mam 23 lata i mieszkam od 2 lat w Niemczech. Staram się być na bieżąco z informacjami z Polski i jestem przerażony podejściem służby zdrowia do ludzi starszych jak i do ogółu. W Polsce została moja 80 letnia babcia, która na wizytę u specjalisty ( okulista, neurolog, kardiolog ) musi czekać kilka miesięcy. Przeżyła raka i wylew. Obecnie usłyszała iż Polska służba zdrowia nie będzie łożyła na leczenie osób chorych ( Nowotwory ) powyżej 65 roku życia, ponieważ jest to bez sensu. Jetem tym faktem zbulwersowany, gdyż w Niemczech o ludzi starszych dba się najbardziej. Jak widzicie przyszłość swoją oraz ludzi którzy dożyjecie w Polsce starości ? Pomyślcie ...
Obserwuj wątek
    • ammazuko_powrot Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 09.11.13, 19:49
      Skoro tam gdzie jesteś jest tak pięknie to czemu nie zabierzesz babci do siebie?
      • manderi Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 13.11.13, 23:37
        Nie po to pracowała całe życie w Polsce żeby teraz wyjeżdżać do innego kraju ( "Starych drzew się nie przesadza" to są słowa mojej babci ). Gdyby tylko chciała chętnie bym ją zabrał. Jestem bardzo ciekawy czy twoja babcia lub dziadek mając tyle lat chciałoby opuścić swój dom. Przede wszystkim pytanie było "Jak widzicie przyszłość swoją oraz ludzi którzy dożyjecie w Polsce starości" a nie prosiłem o głupie rady.
        • gralint Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 18.11.13, 11:21
          Ja nie widze tu w ogole sensu sie leczyc! Dobrze ze jestes w Niemczech! Jedyne co mozesz zrobic to ew przysylac babci leki czy odzywki z Niemiec, tam jest wiekszy dostep do sensowniejszych lekow ktore moga jej pomoc zwalczac choroby. Tu nawet lekow nie sprowadzaja tylko jakies smieci, do tego kontrola farmaceutyczna w PL jest skorumpowana czesto.
    • enoive Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 15.11.13, 00:16
      Manderi nie chce byc zlosliwa ale mieszkasz raptem 2 lata w Niemczech a jestes zaskoczny funkcjonowaniem sluzby zdrowia w Polsce jakby Cie w kraju nie bylo conajmniej 20 lat. No niestety jest jak jest, jest to smutne, pzygnebiajace, szokujace... co jeszcze chcialbys uslyszec ?
    • wro-tka Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 15.11.13, 09:42
      > Obecnie usłyszała iż Polska służba zdrowia nie będzie łożyła na leczenie osób chorych ( Nowotwory ) powyżej 65 roku życia, ponieważ jest to bez sensu.

ale gdzie usłyszała?
      w kolejce na mięsnym, w poczekalni czy w tv?

• jestem_niezadowolona Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 21.11.13, 11:35
        Tu nie trzeba usłyszeć. Tu wystarczy zobaczyć jak leczą chorych na raka nawet sporo lat młodszych. Kto nie ma do czynienia z tymi lekarzami, ten nie wie...
        • ammazuko_powrot Re: "Służba Zdrowia" w Polsce 21.11.13, 16:25
          Hmmm, ciekawe, leczyłam się onkologicznie, teraz jestem pod opieką onkologa i innych specjalistów.
          Całe leczenie onkologicznie miałam refundowane, diagnoza była szybka i bardzo fachowa.
          Trafiałam na naprawdę dobrych specjalistów.
          Czasem robię badania prywatnie, ale to mój wybór, nie przymus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka