Dodaj do ulubionych

leki na ciśnienie a potas

14.12.13, 18:08
Witam mam problem, zażywałam na ciśnienie diuresin rano, i valzek wieczorem, 1 raz potas rano, po pół roku takiej kuracji zaczęłam mieć problemy ze zdrowiem, byłam coraz słabsza, jakikolwiek wysiłek sprawiał, że prawie słaniałam się na nogach, nie mogłam podnieść się z łóżka, bo mi się robiło słabo, w ciagu dnia musiałam przerywać pracę, bo też mi się robiło słabo, serce waliło jak oszalałe. Przez czysty przypadek zrobiłam sobie badanie potasu, wyszło mi, że mam 3,3, a dolna granica była 3,5, na moją sugestię, ze być może lek ciśnieniowy spowodował spadek potasu, lekarka stwierdziła, że tak nie jest, zmieniła mi lek diuresin na tialorid, nie przepisała mi do tego potasu, bo stwierdziła, że nia ma takiej potrzeby, ale wahania potasu są dalej, lekarka pierwszego kontaktu stwierdziła, że tialorid jest duiretykiem i też może obniżać mi poziom potasu, i zaleciła potas 1 x dziennie, przy tak zażywanym potasie poziom mam na granicy normy, bez uzgodnienia z lekarzem zwiększyłam dawkę potasu do dwóch dziennie, w międzyczasie byłam w szpitalu na badaniach, i wykazało mi, że po braniu potasu dwa razy dziennie, przy tialoridzie rano i valzeku wieczorem mam potas 3,9. Wiem, że zbyt dużo potasu we krwi może też być niebezpieczne dla zdrowia, ale widzę, że 2 tabletki wcale nie dają zbyt wysokiego poziomu potasu, czy jest to możliwe, żeby oszczędzający potas tialorid jednak wypłukiwał potas? Poza tym nie biorę innych leków, które mogłyby "wypłukiwać "potasCzy toś mógłby mi wyjaśnić, czy to ja mam rację, czy lekarka od ciśnienia?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: leki na ciśnienie a potas 14.12.13, 20:32
      Przeczytaj ulotkę dla tialoridu. Twoje kłopoty mogą mieć związek z tialoridem. Może trzeba zmienić lek, ew. masz za mało potasu.
      " Objawy niedoboru potasu:

ogólne osłabienie,
      apatia i nadmierna senność,
      zaburzenia pracy serca, arytmie,
      zaburzenia funkcjonowania mięśni szkieletowych i gładkich,
      samoistne drżenia mięśniowe, np. ud lub łydek,
      obrzęki kończyn dolnych.
      Należy pamiętać, że brak potasu w diecie może prowadzić do różnorodnych zaburzeń ze strony organizmu, m.in. do:
      • chronicznego zmęczenia,
      • zdenerwowania,
      • wzdęć i zaparć,
      • zaburzeń rytmu serca,
      • trądziku,
      • omdleń."
      • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 14.12.13, 22:12
        Dzięki za odpowiedź, znam ją prawie na pamięć, problem polega na tym, że pani doktor upiera się, że to nie ma z tym lekiem nic wspólnego, na dodatek ja mam Zespół Sjogrena, i ona o tym wie, a przy tej chorobie nasilają się dziwne działania uboczne leków, nie wiem jak mam do niej dotrzeć, jakich użyć argumentów, bo ona twierdzi, że to na pewno nie od tego leku, że to jest sprawa lekarza pierwszego kontaktu, a lekarz pierwszego kontaktu twierdzi, że tialorid to diuretyk, który jest też lekiem odwadniającym, i może powodować spadek potasu, mimo, że w ulotce pisze, że jest to lek oszczędzający potas.
      • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 14.12.13, 22:15
        Dodam jeszcze, że lekarka od ciśnienia uważa, że przy tialoridzie potas nie jest potrzebny, i go nie przepisuje
        • snajper55 Re: leki na ciśnienie a potas 14.12.13, 22:18
          sigrid-1 napisała:

> Dodam jeszcze, że lekarka od ciśnienia uważa, że przy tialoridzie potas nie jes
          > t potrzebny, i go nie przepisuje

Chyba jedyne co ci zostaje to zmiana lekarza.

S.
          • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 14.12.13, 22:51
            a twoim zdaniem potas w takiej sytuacji(tialorid) jest potrzebny, interesuje mnie twoje zdanie
            • snajper55 Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 00:21
              sigrid-1 napisała:

> a twoim zdaniem potas w takiej sytuacji(tialorid) jest potrzebny, interesuje mn
              > ie twoje zdanie

Nie powinieneś pytać laika. Jakież znaczenie ma moje zdanie? W sprawach swojego zdrowia i życia chcesz polegać na zdaniu anonimowych ignorantów piszących na forum? Na takie pytania odpowiadają lekarze.

S.
            • horpyna4 Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 09:36
              Potas jest potrzebny wtedy, jeżeli jest go za mało. I nie ma znaczenia, jaki lek to spowodował.

Jeszcze jedno. Przyswajanie potasu bywa różne w zależności zarówno od rodzaju specyfiku zawierającego potas, jak i od konkretnej osoby.
              • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 10:35
                dzięki za odpowiedzi, ja mam nieustające wahania poziomu potasu, jeden lekarz zwala winę na drugiego, ręce opadają, myślę, że to wina tialoridu, po pobycie w szpitalu (pobyt nie związany z ciśnieniem),dostałam receptę nie tylko na leki ciśnieniowe, ale również na potas, więc chyba przy tych lekach ciśnieniowych mimo, że pisze w ulotce, że oszczędzają potas problem w moim przypadku jest, tylko jak to wytłumaczyć lekarce z poradni nadciśnieniowej?
                • marbor1 Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 14:29
                  Zrób badanie na poziom potasu [t.zw. jonogram] i z wynikiem tego badania idź do lekarza.
                  Poziom potasu powinien wynosić powyżej dolnej granicy., gdzieś tak w połowie między dolną a górna granicą.
                  Horpyna ma rację, różni ludzie różnie reaguja na działanie tego samego leku i mają różne negatywne odczucia.
                  Ja biorę dwa różne leki moczopędne [bo muszę]. Jeden z nich jest oszczędzającym potas.
                  Pomimo to muszę brać potas, bo inaczej mam potworne skurcze wzdłuż goleni.

Ale o tym wszystkim musi zadecydować twój lekarz.
                • snajper55 Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 15:47
                  sigrid-1 napisała:

> dzięki za odpowiedzi, ja mam nieustające wahania poziomu potasu, jeden lekarz z
                  > wala winę na drugiego, ręce opadają, myślę, że to wina tialoridu, po pobycie w
                  > szpitalu (pobyt nie związany z ciśnieniem),dostałam receptę nie tylko na leki c
                  > iśnieniowe, ale również na potas, więc chyba przy tych lekach ciśnieniowych mim
                  > o, że pisze w ulotce, że oszczędzają potas problem w moim przypadku jest, tylko
                  > jak to wytłumaczyć lekarce z poradni nadciśnieniowej?

Jeśli tak mówisz jak piszesz, to nic nikomu, nigdy nie wytłumaczysz.

S.
                  • jadwiga_r Re: leki na ciśnienie a potas 15.12.13, 16:59
                    Obniżenie poziomu potasu:
                    — działanie diuretyczne (furosemid, klopamid, kwas acetylosalicylowy);
                    — wzrost wydalania nerkowego (hydrokortyzon, kortykosteroidy, kwas amino salicylowy);
                    — inne mechanizmy (aldosteron, mocznik, chlorek amonu).
                    U mnie kwas acetylosalicylowy /75mg dziennie/ powoduje obniżenie potasu.
                    Uzupełniam go 1 tabletką Kalipozu na dobę.
                    Przed uzupełnieniem potasu łapały mnie skurcze w łydkę i kołatanie serca, mimo, że magnez i wapń miałam w normie.
    • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 30.12.13, 21:04
      Dopóki nie brałam na nadciśnienie leków odwadniających nie potrzebowałam potasu, od pewnego czasu przepisują mi diuretyki, które powodują wypłukiwanie potasu, ale lekarka przepisując mi tialorid powiedziała, że ten lek oszczędza potas, zobaczę jaki mam poziom potasu jak sobie zrobię badanie po Nowym Roku, dziękuję za odzew.
    • bardu Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 00:49
      > Swoją drogą nie spotkałem jeszcze osoby, która chorując na
      > nadciśnienie nie przyjmowałaby potasu,
      Od lat leczę się na nadciśnienie i nie przyjmuję potasu. I znam co najmniej kilka osób, które również nie przyjmują potasu pomimo nadciśnienia. A więc nie uogólniaj, bo każdy pacjent jest inny.
      A łykając potas bez potrzeby można sobie niezłe kłopoty sprawić.
      • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 12:53
        wszystko zależy od tego jakie leki się zażywa, jeśli są to diuretyki, to są one moczopędnie, i powodują wypłukiwanie potasu, w takim wypadku pacjent zażywa potas, w innych przypadkach nie jest to konieczne, co nie znaczy, że lekarz nie powinien pacjentowi kontrolować poziomu potasu
      • marbor1 Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 15:27
        Tak, tylko jeśli się bierze jednocześnie leki odwadniające, to niestety trzeba uzupełniać potas.
        • snajper55 Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 18:16
          marbor1 napisała:

> Tak, tylko jeśli się bierze jednocześnie leki odwadniające, to niestety trzeba
          > uzupełniać potas.

Niekoniecznie. Zależy ile się tych leków bierze i jakie są to leki, zależy od diety i tysiąca innych czynników. Bez sprawdzania poziomu potasu, bez decyzji lekarza potasu brać nie wolno.

Biorę diuretyki, potasu nie biorę, mam poziom potasu prawidłowy.

S.
    • sigrid-1 Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 12:51
      to jakiś dziwny ten lekarz, ciekawe, że zalecając pacjentowi potas nie uświadamia mu, że przekroczenie górnej granicy potasu może doprowadzić do zatrzymania akcji serca, tak więc trzeba mieć świadomość, że tak jak niedobór, tak i nadmiar potasu jest dla serca szkodliwy
    • snajper55 Re: leki na ciśnienie a potas 31.12.13, 18:17
      happyseal napisał(a):

> Jakie niezłe kłopoty można sobie sprawić łykając bez potrzeby potas? Jeśli tylk
      > o nie ma się problemów z nerkami, nie można go przecież przedawkować.

Słucham??? Przedawkowanie potasu kończy się śmiercią.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka