Dodaj do ulubionych

bole pleców - wynik rezonansu

31.12.13, 18:35
Witam

Moja mama "od zawsze" cierpi na bóle kręgosłupa. Ostatnio stawały się coraz bardziej uciążliwe i zdecydowała się na rezonans kręgosłupa (niestety, musiala prywatnie).
Czy ktoś z Was orientuje się jak mozna zinterpretować ten wynik?
Czy jest bardzo źle (martwi mnie ten naczyniak i możliwość nowotwor)

BADANIE MRI L-S
Lewostronna skolioza kręgosłupa w odcinku lędźwiowycm.
Trzony o zachowanej wysokości z wyciągnięciami zwyrodnieniowymi na krawędziach zwłaszcza na poziomie L4-L5 i L5-S1.
Tarcze m-kegowe obnizone, odwodnione na poziomie L4-L5 i L5-S1
Na poziomie L3-L4 nieznaczne, dwuboczne uwypuklenie tarczy międzykręgowej. Kanał kręgowy 13 x x14mm.
Na poziomie L4/L5 centralno-dwuboczne uwypuklenie materiału tarczy m-kręgowej na 3mm modelujące wraz z osteofitami worek oponowy.
Kanał kręgowy 11 x 12mm.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych.
Na poziomie L5/S1 centralno-dwuboczne uwypuklenie materiału tarczy m-kręgowej na ok.3-4 mm oraz zmiany zwyrodnieniowe w przyległych trzonach.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych obustronnie.
Kanał kręgowy 11 x 17mm
Stożek rdzenia bez zmian.

BADANIE MR1 kręgosłupa piersiowego
Prawostronna skolioza kręgosłupa w odcinku piersiowym.
Trzony o zachowanej wysokości z wyciągnięciami zwyrodnieniowymi na krawędziach. W trzonie Th7 naczyniak. Obrzękowe zmiany zwyrodnieniowe na przednich krawędziach trzonów th6-7.
Przestrzenie m-kręgowe wielopoziomowo zwężone zwłaszcza na szczycie pogłębionej kyfozy.
Nie wykazano cech dyslokacji materiału tarczy m-kegowych w kierunku kanału kręgowego w odcinku piersiowym.
Rdzeń kręgowy niepogrubiały bez zmian śródrdzeniowych.

BADANIE kręgosłupa szyjnego
Splycenie lordozy szyjnej. SKolioza esowata kręgosłupa, lewostronna w odcinku szyjnym-widoczna na skanogramie.
Trzony o zachowanej wysokości z wyciągnięciami zwyrodnieniowymi na krawędziach zwężającymi otwory międzykręgowe zwłaszcza na poziomach C5-C6 C6-C7 bardziej po stronie prawej - od strony krzywizny mniejszej wygięcia skoliotycznego.
Na poziomie C4-C5 centralno-prawostronne uwypuklenie tarczy międzyokręgowej na ok.3 mm w obręb zachyłka korzeniowego prawego, modelujące worek oponowy. Kanał kręgowy w wymiarze strzałkowym ma 9,5mm.
Na poziomie C5-C6 oprócz zmian zwyrodnieniowych centralno-dwuboczne uwypuklenie wąskiej tarczy międzykręgowej na ok. 2mm.
Kanał kręgowy w wymiarze strzałkowym ma 9mm - cechy redukcji przestrzeni płynowej worka oponowego.
Na poziomie C6-C7 centralno-dwuboczne uwypuklenie tarczy międzykręgowej na ok 1-2 mm oraz zmiany zwyrodnieniowe zwężające kanał kręgowy w wymiarze strzałkowym do 8mm i zachyłek korzeniowy prawy; rezerwa przestrezni płyniwej worka oponowego jest nieco zmniejszona. Tłuszczowa przebudowa zwyrodnieniowa w blaszkach granicznych trzonów w przyleganiu do tarczy międzykręgowej.
Na poziomie C7-Th1 centralne uwypuklenie tarczy międzykręgowej na ok 1-2 mm. Kanał kręgowy w wymiarze strzałkowym ma 10mm.
Innych zmian nie wykazano.
Rdzeń kręgowy niepogrubiały, z bardzo drobnymi obszarami wyższej intensywnoci sygnału w obrazach T2 zależnych na poziomie C6-C7 co może być wyrazem mielopati. Poza tym bez zmian ogniskowych.

Do kogo należy teraz się udać? Ortopedy? Neurologa?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: bole pleców - wynik rezonansu 31.12.13, 20:28
      a kto skierował ją na badania ?
      • anielkac Re: bole pleców - wynik rezonansu 31.12.13, 20:54
        lekarz pierwszego kontaktu dał skierowanie na rtg.
        Wynik rtg był taki:
        Oto wynik rtg kręgosłupa C + L-S:
        Lordoza szyjna w normie. WIelopoziomowa dyskopatia - najwęższa jest tarcza m/k C6/C7. Osteifity. Otwory m/k bez cech istotnej klinicznie deformacji.
        Odwapnione trzony lędźwiowe z osteofitami krawędzi. Wypukłe w lewo rotacyjne skrzywienie.
        Dyskopatia L4-S1 na tych poziomach zmian zwyrodnieniowe w stst m-wyrostkowych.

Potem dostała skierowanie na rehabilitację . Namówiłam ja żeby zrobiła rezonans prywatnie, zeby wszystko było dobrze "widać" Zle zrobiłam?
        • sp9tcu Re: bole pleców - wynik rezonansu 01.01.14, 01:17
          źle
          i to bardzo

1 - iśc do lekarza ogólnego poprosić o skierowanie do neurologa
          2- neurolog kieruje najpierw na zdjęcie kręgosłupa
          a potem na tomo lub rezonans
          3- dopiero wtedy zaczyna się prawidłowa rechabilitacja
        • wiem-1 Re: bole pleców - wynik rezonansu 01.01.14, 01:20
          Z powodu podejrzenia mielopati w odcinku szyjnym konieczna konsultacja neurochirurgiczna.
          Poza wynikiem MRI istotne są ewentualne ubytkowe objawy neurologiczne.
          Jeżeli współistnieją drętwienia kończyn, osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia czucia to ewentualna rehabilitacja powinna być poprzedzona konsultacją neurochirurgiczną.
          Dobrze zrobiłaś.
          • anielkac Re: bole pleców - wynik rezonansu 01.01.14, 10:54
            wiem-1 domyślam sie, ze zmiany są zadawnione i mama powinna była cale zycie pilnowac rehabilitacji , cwiczyc sama itd.
            Na razie zaburzen czucia nie ma, ani drętwienia.
            Czy z tego jej wyniku wynikają jakies zmiany nowotworowe?
            • sp9tcu Od sp9tcu 01.01.14, 13:19
              anielkac napisała:

> wiem-1 domyślam sie, ze zmiany są zadawnione i mama powinna była cale zycie pi
              > lnowac rehabilitacji , cwiczyc sama itd.
              > Na razie zaburzen czucia nie ma, ani drętwienia.
              > Czy z tego jej wyniku wynikają jakies zmiany nowotworowe?

Kobieto opanuj się
              widzę ze nie jesteś w temacie
              zmiany nowotworowe a zmiany w kręgośłupie to 2 całkiem inne sprawy
              mega trol
              • anielkac Re: Od sp9tcu 01.01.14, 13:39
                Słuchaj, nie jestem trolem.
                Martwię się bo bliska mi osoba miała raka i trudno mi nabrać dystansu do chorób.
                Wiem, ze trzeba udac sie na wizytę do lekarza bo to on ma zinterpretowac wyniki ale czekanie bywa trudne. Stąd mój wątek
                • sp9tcu Re: Od sp9tcu 01.01.14, 14:22
                  W mojej rodzinie co 2 osoba miała raka
                  a ja jeszcze zyje i to dobrze
                  a rak kręgosłupa to bardzo bardzo żadka sprawa
                  poczytaj w google
                  sp9tcu kregosłup
    • mamakacperka11 Re: bole pleców - wynik rezonansu 01.01.14, 19:17
      Witaj
      Nowotwór w strukturach kostnych występuje głównie jako przerzut, rzadko zdarza się by tam było źródło nowotworu.
      Z opisu nie wynika, by zachodził tam jakikolwiek proces rozrostowy, jednak namów mamę na wizytę u neurologa może również ortopedy?
      Skonsultujcie. Ból pleców bywa bardzo uciążliwy; sama coś wiem o tym bo mam ubytki w kręgosłupie -odcinek lędźwiowy.
      Zdrowia dla mamy
      • wiem-1 Re: bole pleców - wynik rezonansu 02.01.14, 00:22
        Mielopatia to uszkodzenie rdzenia wynikające z ucisku rdzenia mogące skutkować zaburzeniami neurologicznymi.
        www.fizjoklinika.com/mielopatiaszyjna.html
        Moja rada
        - konsultacja z wynikiem MRI u neurochirurga w celu weryfikacji dalszego postępowania
        Nie wiąż tej wizyty z wizją ewentualnej operacji a raczej traktuj jako ukierunkowanie dalszego postepowania.
        Opis MRI nie wygląda dramatycznie jeżeli chodzi o zaawansowanie dyskopatii niemniej podejrzenie mielopati lepiej zweryfikować-kwestia bezpieczeństwa przy podjęciu rehabilitacji.
        Dobrze żeby był to specjalista, który nie będzie opierał się na opisie tylko sam obejrzy płytkę, zbada neurologicznie, przeprowadzi wywiad.
        Kolejny krok to wizyta u BARDZO DOBREGO fizjoterapeuty zajmującego się terapią kręgosłupa.
        Sukces leczenia zachowawczego żeby zatrzymać proces destrukcji kręgosłupa to właściwa terapia manualna i ogrom pracy własnej pacjenta pod kierunkiem fizjoterapeuty-zmiana nawyków ruchowych, ergonomia pracy, wzmacnianie mięśni stabilizujących dobranych indywidualnie.
        Jeżeli z pominięciem konsultacji neurochirurga to tym bardziej dotarcie do wyspecjalizowanego fizjoterapeuty. Ci bywa, że częściej niż lekarze przeprowadzają bardzo dokładną diagnostykę funkcjonalną i neurologiczną.

www.terapiamanualna.net.pl/s4.php
        w linku przykładowa lista odpowiednich fizjoterapeutów.
        Dla ułatwienia możesz tez wpisać interesujące Cię miasto i terapia kręgosłupa.
        Ważne by nie byli to domorośli kręgarze a specjaliści z medycznym wykształceniem popartym odpowiednimi szkoleniami.
    • anielkac Re: bole pleców - wynik rezonansu 07.01.14, 10:50
      Dziekuję
      Niestety, w rachube wchodzi tylko Gdańsk i okolice
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka