IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 22:29
Witam.
Mój 82-letni dziadek po powrocie ze szpitala bierze następujące lekarstwa:
digoxin (od serca), spironol (na nadciśnienie), Acard, Theophyllinum 300,
Captopril i furosemidum. Lekarstwa te (któreś z nich) mają ściągać wodę z
brzucha. Problem w tym, że on się źle czuje po tych lekach - nudności, wymioty,
wydaje się, że po digoxinie - mam pytanie - czy on nie reaguje z pozostałymi
lekarstwami?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: DIGOXIN 28.03.02, 23:22
      odwadniajacy jest FUROSEMIDum
      DOGOXIN - jest lekiem nasercowym, wzmacnia sile skurczu serca.
      najlepiej , jak masz watpliwosci dotyczace polaczen lekow porozmawiaj w
      prowadzacym lekarzem
    • justy1 Re: DIGOXIN 29.03.02, 01:57
      Furosemid i Spironol działają moczopędnie(skutek: obniżenie ciśnienia krwi).
      Thepohyllinum, Digoxin i Furosemid wśród znanych działań nieporządanych mają
      także wymienione przez Ciebie nudności i wymioty.
      U osób w tym wieku często dochodzi do trudnych do przewidzenia interakcji
      między lekami, byuć może złe samopoczucie, to wynik jednej z nich. Koniecznie
      należy się skonsultować z lekarzem. Może dobierze inny zestaw leków.
    • Gość: Gabrysia Re: DIGOXIN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.02, 15:38
      No tak, problem z tym, że On jest u nas, a swoją przychodnię ma w innej
      miejscowości - a on ledwo zbiera siły na spacer po domu. Są też lekarze za
      pieniądze.. Wydaje mi się, że on co zje, to zwraca, tak jakby mu coś nie
      trawiło - może to coś w jelitach, do tego te wody...czy nie takie są objawy
      jakiegoś rosnącego guza w jelitach?
      • roseanne Re: DIGOXIN 01.04.02, 00:01
        Wiesz co, na twoim miejscu, bo widze, ze Ci zalezy wzielabym Dziadka do
        lekarza "za pieniadze". Tak poza tym, przeciez mozna zadzwonic do temtego
        prowadzacego.
        Co do rosniecia czegokolwiek raczej bez badan sie nie da stwierdzic
        • Gość: Gabrysia Re: DIGOXIN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.02, 23:18
          Trochę szkoda, że wszystkich potrzebnych badań nie można zrobić w domu - a czy
          przepisane tabletki są złe- trochę trudno stwierdzić, bo on je je raniutko na
          czczo, i one zamiast reagować na organizm, to pewnie reagują ze sobą - nawet
          gdyby to była przyczyna tego nieprzyjmowania pokarmu przez organizm, to i tak nie
          można mu zabrać tych tabletek, albo przekonać go, by ich nie jadł- szczególnie na
          czczo. Źle się czuje, a one są dla niego wszystkim.
          Myślimy nad jakimiś ziołami przeczyszczającymi, lub regulującymi trawienie - ale
          on nie chce słuchać- twierdzi, że w szpitalu mu robili lewatywę i teraz by chciał
          ją znowu.
          Jak trudno czasem przekonać ludzi.
    • Gość: OlaB. Re: DIGOXIN IP: *.corp.redshift.com 07.04.02, 12:18

Zestaw lekarst jakie bierze Twoj dziadek jest bardzo niebezpieczny jezeli sa
      przyjmowane bez okresowych badac krwi, cisnienia i pulsu.
      Przede wszystkim Furosamide ( u nas Lasix) wyplukuje Potas z organizmu i niski
      poziom tegoz moze spowodowac niebezpieczna arytmie serca wlacznie ze smiercia.
      Powinien brac tabletki KCL z Furosamide. Digoxin nie powinien byc brany jak puls
      jest nizszy od 50-60/min. Furosamide razem ze Spironol i z Acard ( tylko sie
      domyslam ze to na arytmie, inne nazwy w USA)+ capropril ( silnie obniza
      cisnienie) moga wykonczyc najzdrowszego czlowieka.
      Oczywiscie nie znam diagnozy. Jezeli ma bardzo wysokie cisnienie, problem z
      nerkami, niewydolnosc serca to kazde z tych lekarstw jest wskazane ale , raz
      jeszcze , przy kontroli cisnienia, pulsu, K i Na we krwi i napewno nie brane
      razem.

• Gość: Artur Re: DIGOXIN IP: *.sasknet.sk.ca 07.04.02, 18:29
      Najbardziej podejrzana jest wg mnie Teophilina. Ale,chyba nie mozna jej tak
      normalnie odstawic bo ona ma co tam chyba dla dziadka robic - poprawiac
      oddychanie?
    • Gość: conka Re: DIGOXIN IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 20.04.02, 17:06
      Gość portalu: Gabrysia napisał(a):

> Witam.
      > Mój 82-letni dziadek po powrocie ze szpitala bierze następujące lekarstwa:
      > digoxin (od serca), spironol (na nadciśnienie), Acard, Theophyllinum 300,
      > Captopril i furosemidum. Lekarstwa te (któreś z nich) mają ściągać wodę z
      > brzucha. Problem w tym, że on się źle czuje po tych lekach - nudności, wymioty,
      >
      > wydaje się, że po digoxinie - mam pytanie - czy on nie reaguje z pozostałymi
      > lekarstwami?

Witam !Zestaw leków Twojego dziadka jest typowym zestawem leczenia niewydolności
      krążenia ( digoxin i furosemid , czyli glikozyd naparstnicy + diuretyk ),
      nadciśnienie ( spironol - diuretyk " oszczedzający potas ", captopril - inhibitor
      konwertazy angiotensyny), Acard , czyli aspiryna oraz lek na przewlekłą zaporową
      chorobę płuc - czyli Theophylina).
      Co do interakcji, glikozydy naparstnicy moga powodować nudności , wymioty ,
      bradyarytmie ( i widzenie na żółto), istnieje mozliwość skontrolowania ich
      poziomu we krwi, (dlatego często dawkuje się je z przerwa sobotnio-niedzielną)
      :woda w brzuchu" czyli wodobrzusze moze być objawem niewydolnego serca, ale też
      szeregu chorób ( z choroba nowotworową włącznie)
      Moja nieśmiała propozycja - skontaktuj się z żywym doktorem , nie tylko z
      wirtualnym
      Pozdrawiam
      Conka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka