Dodaj do ulubionych

jak uniknąc zaparć w ciąży ???????????????????????

IP: 195.117.38.* 18.08.04, 12:41
Witam!, jak uniknąć zaprć w ciąży ????
Widomo podczas ciąży nie mozna stosowac tych roznych herbatek ktore sa
dostepne w sklepach czy aptekach, ani tabletek na przeczyszczenie, to co
robic ????, czopki ????, tylko to pozostaje, mnie akurat po czopkach
wyskakuja hemoroidy, ktore znikaja po paru dniach same, ale jednak jest to
dokuczliwe,PORADZCIE COS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 12:43
      dieta bogata w błonnik. Płatki, orzechy, owoce suszone i swieże...
      Duzo wody
      W suyuacjach podbramkowych - na czczo łyzka oliwy
      • halka4 Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 18.08.04, 12:59
        Dieta jest najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem i to nie tylko podczas
        ciąży.
        Jeśli chodzi o olej jadalny to raczej nie pomoże. Ulegnie strawieniu. W tym
        celu stosuje się olej parafinowy. Radzę jednak upewnić się czy można go
        stosować w czasie ciąży. Przy długotrwałym stosowaniu może dojść do awitaminoz.
    • Gość: kulka Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? IP: 195.117.38.* 18.08.04, 14:00
      dzieki za odp. mnie akurat zaparcia trapia od kilku lat , a dieta bogata w
      blonnik, czyli platki owoce swieze i suszone, jogurty malo skutkowala, wiec
      jesli malo skutkowala jak nie bylam w ciazy to strach pomyslec co to bedzie
      teraz. Oczywiscie ditet ta dalej bede stosowala, ale czy sa jakies preparaty
      wspomagajace, ktore mozna by zastosowac podczas ciazy, jakies no nie wiem sama
      tabletki czy syropy czy jeszcze co innego????
      • halka4 Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 18.08.04, 16:21
        Może używaj więcej przypraw i nie jedz produktów zapierających. Wypijaj
        odpowiednio dużo płynów.
        Może w czsie ciąży nie będziesz miała zaparć. Tak było u mojej siostry. Przed i
        po ciąży zaparcia, a w czasie ciąży jelita pracowały prawidłowo. A jak u Ciebie
        z tarczycą. Jej niedomoga może być przyczyna zaparć. Warto sprawdzić, gdyż jest
        to stan niebezpieczny dla dziecka. Najprawdopodobniej to nie to ale lepiej
        sprawdź, gdyż niedoczynność tarczycy u matki ma zgubny wpływ na płód. O swoich
        problemach porozmawiaj z lekarzem. Ciąża to stan szczególny i należy bardzo
        uważać z wszelkimi lekami żeby nie było niepotrzebnych problemów.
        • pia.ed Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 18.08.04, 16:57
          Dostalas hemoroidow od czopkow? Wlasnie odwrotnie, czopki zapobiegaja
          hemoroidom, wiec stosuj je na zdrowie...
          Licz sie z tym ze po ciazy to dopiero bedziesz miec hemoroidy! Najczesciej
          jest wlasnie tak, ze pierwsze hemoroidy powstaja wlasnie w czasie ciazy, a te
          ktore juz byly pogorszaja swoj stan, nawet potrafia zaczac krwawic w trakcie
          porodu. Powinnas je zlikwidowac zanim zaszlas w ciaze.
    • Gość: kulka Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? IP: 195.117.38.* 18.08.04, 17:58
      jesli chodzi o niedoczynnosc tarczycy, to badan zadnych nie mialam robionych
      jeszcze, ale sprawdzalam skutki niedoczynnosci, i jedyny jaki u mnie wystepuje
      to zaparcia, wiec to chyba nie niedoczynnosc, ale badania jeszce zrobie.

Odnosnie hemoriodow, to nie mam ich w tej chwili, po prostu po zastosowaniu
      czopka za pare godzin boli mnie dupka a na drugi dzien wyskakuje mi 1 hemorid,
      ktory znika po 3, 4 dniach. Dlatego nie chce stosowac czopkow. Z porodu silami
      natury ktory sprzyja hemoroidom zrezygnowalam , zreszta nie byl to powod
      wiadacy, ale jeden z wieluuuuuuuuu, wybralam CC
      • patyczako Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 18.08.04, 21:23
        zaparcia w ciazy to normalne zjawisko i lepiej nie doszukuj sie zadnych
        niedoczynnosci...a mi na obecnym etapie ciazy bardzo pomagaja sliwki obecne
        masowo w sprzedazy... tez mam duzy problem z zaparciami a nie chce sie
        uzaleniac od czopkow ktore uzywam awaryjnie... za to po sliwkach bez zadnych
        oporow...
    • magdulka26 Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 18.08.04, 18:23
      Zapytaj w aptece o syrop Lactulosa na zaparcia,on jest dla kobiet w ciąży.
      • Gość: Halina SYROP IP: *.ip-pluggen.com 18.08.04, 23:01
        No wlasnie, taki widzialam w aptece. Lekarka polecila ten plyn starszej pani
        (93 lata) na zaparcia. Jak czytalam na butelce, to trzeba go sporo brac i to
        kilka razy dziennie. Jedna porcja to 30 ml.
        Jesli wezmie sie wg zalecen 2x dziennie aby pomoglo, to butelka ktora ta
        starsza pani kupila (200 ml) starczy jej na 3 razy. Lepiej kupic wieksza
        butelke.
        • Gość: Basia Re: SYROP IP: *.cg.shawcable.net 19.08.04, 06:38
          No, no nie kilka razy dziennie. Nawet 2x dziennie moze byc za duzo, zalezy jak
          odpowie Twoj organizm. Z reguly wystarcza 1x dziennie rano.
          Ale lepiej probowac srodko naturalne, ruch tez pomaga. Czesto chroniczne
          zaparcia sa powodowane zaburzona flora bakteryjna jelit. Wtedy produkty
          kiszone, kefir, jogurt naturalny codziennie, albo nawet kilkutygodniowa kuracja
          Lactobacillus Acidophilus lub mieszanka "dobrych" bakterii pomaga najbardziej.
          Wiem z wlasnego i wielu innych osob doswiadczenia.
    • Gość: gosia Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:39
      SUSZONE SLIWECZKI NA CZCZO!!! stosowałam w ciazy i stosuję nadal. jedna lub
      dwie tuz po wstaniu rano- rewelacja. ponadtto dieta. nie jedz czekolady, kakao,
      itp.
    • Gość: kulka Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? IP: 195.117.38.* 19.08.04, 12:31
      jeszcze raz wszystkim dziekuje za odpowoedzi, co do syropu lactuloza , to
      sprawdzilam w googlach, to syntetyczny cukier, zatrzymuje wode w jelicie, pisze
      ze jest skutecznym i bezpiecznym lekiem przeczyszczajacym
      • halka4 Re: jak uniknąc zaparć w ciąży ?????????????????? 19.08.04, 18:55
        Nie wiem czy Ty już jesteś w ciąży, czy dopiero ją planujesz. Jeśli jesteś to
        radzę pierwszego dnia zażyć na próbę niewielką ilość tego preparatu. Dla mnie
        kilka lat temu lekarka zaleciła Laktulozum. Wzięłam tylko 1 łyżkę stołową i
        przez 3 dni miałam ogromny ból brzucha oraz skurcze jelit. Podejrzewam, że
        ujawniła się nietolerancja na laktozę. Jest ona dość często spotykana.
    • Gość: Ewa Dieta, nie lekarstwami IP: *.vie.telering.at 21.08.04, 08:56
      Niestety zaparcia w ciazy to dosc popularna sprawa. Ale tu kilka rad
      zywieniowca:
      laktitol, maltitol, sorbit i wszystkie inne cukry alkoholowe rzeczywiscie
      dzialaja rozwalniajaco, bo nie sa trawione w przewodzie pokarmowym, niestety
      jednak czesciowo przez bakterie w jelicie grubym. Wtedy wytwarzaja sie gazy, a
      te doprowadzaja do wzdec. Od 10 g na dzien dzialaja rozwalniajaco. Jezeli juz,
      to przypuszczam, ze dostanie sie tani sorbit (sorbitol, glucitol), jest to
      alkoholwa postac glukozy.
      W ciazy je sie wapn, a ta zatwardza. Zatwardza tez caly szereg owocow i warzyw,
      np marchew.
      Natomiast rozwalniaja dobrze suszone sliwki, figi i caly szereg roslinnych
      hydrokolloidow. Nie polecam wody mineralnej, sprobuj jesc w tym czasie zywnosc
      nieprzetworzona (pelnoziarniste pieczywo), ale popijac (conajmniej zalecane 30
      ml na kilo wagi) woda zdemineralizowana (po odwroconej osmozie, destylowana). Z
      wapna raczej zrezygnowac nie powinno sie, wiec suplementacja chyba musi byc, ja
      polecam jeszcze 1 mg fluoru, dziecku juz teraz zawiazuja sie zeby. Sprobuj
      rozpuscic nieco pektyny w goracej wodzie, schlodzic i tym popijac. Pektyna,
      jako hydrokolloidtez dobrze wiaze wode.
      Nie martw sie, przed porodem bedzie Ci latwo, organizm wyproznia sie sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka