natasza_pierwsza 10.10.05, 22:05 Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jakie produkty są dla organizmu rozgrzewające, a jakie działają oziębiająco. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justa_79 Re: potrawy rozgrzewające 11.10.05, 23:16 rozgrzewające są gorąco potrawy ;) podobnow naszym klimacie zimą powinno się jeść zupy nawet 3 razy dziennie. wychładzają na pewno kanapki (jeśli stanowią podstawę diety), jogurty w dużych ilościach. aby potrawa działała rozgrzewająco, dodawaj do niej rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon. Odpowiedz Link
izunia03 Re: potrawy rozgrzewające 13.10.05, 16:30 Nie dokończyłam. Dziękuję za to pytanie i odp., bo sama chciałam o to zapytać. Odpowiedz Link
krolik-ok Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 09:53 Jak w najprostszy sposob jesc imbir, cynamon i gozdziki w celu rozgrzania organizmu? I ile trzeba zjesc dziennie? Odpowiedz Link
gosica37 Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 11:15 Codziennie do mojej owsianki na mleku sojowym dodaje szczypte cynamonu-pyszne!:) Sa imbirowo-cynamonowe herbatki,ktore warto teraz popijac. Albo imbirowe ciasteczka...pychotka:) pozdrawiam Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 13:14 serdecznie witam jesli chodzi o jedzenie rozgrzewajace to proponuje gotowanie wedlug pieciu elementow.teraz jest pora jesienna wiec trzeba sczegolnie nie wychladzac organizmu..To prawda ze nie mozna sie wychładzac a to przetwory mleczne kanapki cukier.bardzo dorze ze dzien jest zaczynany od owsianki na mleku sojowym. dobrze jak wczesniej platki mozesz dodac migdaly orzechy troszke podprazysz na suchej patelni.Pij sam wrzatek ale gatunkowo dobrej wody.najbardziej rozgrzewjaca jest kasza gryczana, marchewka gotowana z imbirem.powinnaś jeść trzy razy dziennie cieple posiłki.Zupy to bardzo dobry pomysł ale pamietaj nie ze smietana.Napisz coś wiecej o sobie.ja staram sie dobierać diety swoim pacjentom. Odpowiedz Link
natasza_pierwsza Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 14:20 Nie wiem jakie informacje o mnie jako pacjencie mogą być przydatne. Dziękuję za te wszystkie informacje o rozgrzewającym jedzeniu. Zaczęłam wprowadzać przyprawy do diety mojej i córeczki. Czy jesienią i zimą można jeść dużo surowych warzyw i owoców? Czy one nie działają wychładzająco? Do czego można dodawać goździki? Czy chleb z masłem i miodem to dobry pomysł na śniadanie dla czterolatki? To są moje początki, stąd te pytania. Mam ich jeszcze masę. Odpowiedz Link
krolik-ok Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 18:38 Przykro mi, ale ja tez jestem zielony w tej materii. Jem od lat kanapke, popijam kawa z cukrem i mlekiem, potem do obiadu, t.j. do 16-17.00 duuużżżooo owocow i sokow, na obiad klasyczne mieso, ziemniaki, ryz lub makaron i przede wszystkim WIELKA surowka, mala slodyczy, troche herbaty przez caly dzien. Wiem, wiem, nie krzycz na mnie, bardzo zle: kawa z cukrem i mlekiem, ziemniaki z miesem i surowka, zgroza, ale przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka. Mam tak wychlodzony organizm, ze jesienia, kiedy nastaly chlody siedze w kocu lub na podyszce elektrycznej i nadal mam lodowate uda i brzuch. Stopy i dlonie cieple, ale w dziecinstwie bylo odwrotnie. Wydaje mi sie , ze to wychlodzenie ma wplyw na stale /od 2 lat/ nawracajace zapalenia pecherza. Cieplo jest mi tylko po nocy, kiedy spiac na przescieradle z zywej welny i pod dwiema koldrami rozgrzeje sie, ale po wstaniu starcza mi tego na 2-3 godz. , czuje sie wtedy swietnie, jest mi cieplo , nic mi nie dolega, ale pomalu sie pogarsza i do wieczora jestem , jak sopel lodu. Gdybym lezal w lozku lub siedzial w malym , cieplym pokoiku na poduszce elektrycznej, ale...... to oczywiscie nie jest mozliwe. Czy mozesz mi pomoc i napisac , co mam robic! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 19:11 Odpowiedz do krolik-ok oj oj no i mamy tu dcynienie z slbymi nerkami. Bedziesz miec nawracajace zapalenie pecherza jesli tak dalej pojdzie.Pierwszapomoc to polecam pic dużo samego wrządku wody. popijaj często.Jak jestes w domu mocz stopy w cieplej wodzie z dodatiem sproszkowanego imbiru doskonale rozgrzewa.A dieta to jak pisalam tu wczesniej. I dalej bede myslec.pozdw. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 19:04 oj teraz na jesien z surowymi warzywami i owocami to nie bardzo .wszystko najlepiej piec(jabłka, gruszki np. cale w piekarniku i tu mozesz wbić po kilka gozdzikow w owoc)gotować i dusić -warzywa. Polecam ryż z gruszkami zapiekan, ale pamietaj ryż nie biały tylko brazowy. Gozdziki po jednym możesz dodawać do miesa które teraz jest nawet potrzebne w naszym klimacie ale piczone i dobre gatnkowo.Wiedz ze Kurczaki indyki sa zdrowe ale tylko takie z podwórka bo w sklepie są z farm no i hodowane na hormonach. Może lepiej wiecej ryby. Gozdziki też możesz dodać ale po jednym do kompotu dużo pij z gruszek i jabłek, słodzimy miodem lub brazowym cukrem,dodaj cynamon. Dla czterolatki to najlepiej by było żeby też jadła taką owsiankę jak ty!!! Dodaj owoców orzechów bedzie bardziej to ją przekonywało. Kasza jagla z owocami!!Zaraz ci znajdę strone gdzie jest przepis na sniadanko. Oj mogła bym ci pisać i pisać. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 19:25 obiecana strona www.chinmed.com/dietetyka/diet_art/sniadanie.htm Ach bardzo przepraszam za moja literówkę ale sama jestem młodą mama i mam córeczkę która zaczyna chodzić więc tak jestem z doskoku.Chcę wam pomóc bo wszystkim pacjentom mówię że dieta bardzo bardzo ważna w zdrowiu.Sama zajmuje sie dietyką według pięciu elementów.Kiedyś mialam problem sama z nerkami i nie chcialam brac farmacełtykow jak czlowiek to wszystko studiował to wkoncu dochodzi do wniosku że najważniesze są podstawy(żywność,styl życia). I w chorobie trzeba leczyc przyczyne a nie obiaw. Odpowiedz Link
krolik-ok Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 19:53 Ojejejejejej!!!! Dobrze, zaczynam od picia wody, goracej, jak piszesz, mam wlasna studnie glebinowa, wiec wode mam bardzo smaczna. Nie wiem, co zrobie z reszta Twoich rad, bo owoce uwielbiam, ale tylko surowe. No dobrze, bede gotowac ten kompot z gruszek i jablek/moze byc rzem, czy trzeba oddzielnie?/, ale co ja zrobie z ubostwianymi przeze mnie kanapkami ? Dlaczego mowisz, ze to nerki, mnie sie wydaje i tak czuje, ze nerki mam ok. Pisz dalej, bede sie dostosowywac i bardzo Ci dziekuje !! Napisze za dzien-dwa jak mi po tych zmianach. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 20:14 Kompot odzielnie raz z gruszek raz z jabłek. Bardzo mnie cieszy że masz taką wodę.Są to słabe nerki-energetycznie.To one ogrzewają cały nasz organizm według medycyny chińskiej.No i te stany zapalne pęcherza!!!Jak już musisz pić kawe rano to dodaj kardamonu do niej (najlepiej w ziarnach) pysznie smakuje, cukier zastąp miodem lub cukier trzcinowy!!!Jak uwielbiasz te kanapki które zbierają ci energię na ich strawienie w żołądku to opiekaj chociaż pieczywo w opiekaczu9 nie stosuj mikrofalówki). W kanapki to wkładaj mięsko piczone w domu a nie wędlinę.Ale ogranicz je proszę stopniowo. Pij herbatę z imbirem -kłącze kup i po plasterku dodawaj.No dobrze wystarczy tych zmian bo zrezygnujesz ale staraj sie!A mozesz sobie kupić maść bursztynową i smarować stopy i zimne miejsca ciała na noc i stopy rano.pozdrw cd nastąpi.czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link
gosica37 Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 22:29 Dziki za rady emml!!Jutro pedze po gruszki na kompot:D Odpowiedz Link
natasza_pierwsza Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 23:19 emml jesteś cudowna! Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 23:28 mi też ktoś kiedyś pomógł.Pytaj:) Odpowiedz Link
izunia03 Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 23:38 Ostatnio słyszałam od koleżanki, że herbatę należy gotować, a nie zaparzać. Czy zieloną też? Jaka herbata jest najlepsza dla dziecka? I jeszcze suszone owoce. Jeśli mam takie, które mogły być suszone siarką to czy wystarczy, że je umyję? Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 15.10.05, 23:47 oj jeśli chodzi o suszone owoce z siarką to umycie niestety nie wystarcza. Siarka przechodzi cały owoc.Dla dzieci to najlepiej jakieś owocowe mlinowa, czarny bez, dzika roża,rumianek ale nie syropy na cukrze. Jeśli chodzi o herbaty to tak:czarne i zielone są wychładzajace niestety!Ale jest sposób zielona lub czarna z jaśminem juz jest ciepla, imbir kłącze,cynamon. Zielona herbata najzdrowsza jestprzy drugim zaparzaniu ale to muszę jeszcze sprawdzic. Odpowiedz Link
very_martini Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 00:05 To jeszcze ja się dopiszę do listy pytających. 1. Kompot - jak gotować? Ja wszelkie wywary robię w ten sposób, że zalewam zimną wodą i długo gotuję na maleńkim ogniu - tak może być? 2. Surowe owoce to naprawdę taki dramat? Buuuuu.... 3. Mam suszone owoce bez siarki (tak eko-producent twierdzi). Gotować czy zaparzać? 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
krolik-ok Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 09:10 No coz, wczoraj , nim napisalas, ugotowalam kompot z jablek i gruszek na raz, dodalam gozdzik, cynamon , imbir/suszony/ i kardamon. Wypije to dzis i podziele sie wrazeniami, podejrzewam, ze moga byc bardzo silne he, he, he. Kawa z kardamonem, pomysle, duza rzecz!! Nie martw sie, ze sie zniechece, znam moc i skutecznosc takich kuracji, 5 lat temu naturalnymi metodami wyleczono mo barrrdzo chory kregoslup/opisalam to kilka razy tu i na forum zdrowie-czytajcie w razie czego/, dziekuje i pozdramiam. Odpowiedz Link
krolik-ok Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 11:24 Jeden pozytywny skutek gozdzikowo-cynamonowo-kardamonowa-imbirowych dzialan juz jest - PIEKNY ZAPACH W CALYM DOMU, a moze aromaterapia jest tez wskazana? Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 13:15 nic nie szkodzi że połączyłeś owoce.paniętaj abyś nie przesadził z gozdzikami bedzie gorzkie.Słodzic jedynie miodem. Zawsze mówiłam że można "czarować" w kuchni.Też uwielbiam ten zapach. Ależ oczywiście aromaterapia jest wkazana.Człowiek odbiera wszystkimi zmysłami:) Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 13:24 1.Przepis na kompot według pięciu elementów ja chcecie dokladnie: W- zimna woda, D-kropla czegoś kwaśnego np.cytryna,O-Imbir kłącze,Z- jabłka/gruszki,miód(jak ktoś chce),M-cynamon,gozdziki(1-2).Gotować namałym ogniu długo. 2.No niestety surowe owoce są ciężko trawione przez żołądek i tracone jest na to trawienie dużo energii a my teraz mamy jej dodawać organizmowi gdy na powiertrzu brrr zimno 3. Możesz jeść takie same ale doskonale jest je gotować i wypijać ten wywar(np. śliwki świetnie przeczyszczają) Odpowiedz Link
krolik-ok Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 14:08 Oooo, Matko!!! I Ty tak robisz? Jesli tak. podziwiam!! Czy jestes lekarzem, jesli wolno spytac ? Pije od rana, a wlasciwie od wczoraj, te wode i kompot, jest mi cieplo. Ale mam wrazenie, ze to, iz dzis jest slonce na niebie ma dla mnie niebagatelne znaczenia. Musze tez pic sok pomidorowy , bo furagina, ktora musze brac , wyplukuje mi potas, moze trzeba pic ten sok na cieplo? A moze ja upieke ciasto /kupie ciemna make i cukier trzcinowy/ z tymi przyprawami? Chyba byloby niezle, przeciez przyprawy piernikowe, to prwie taki sklad. Uwielbiam pierniki. Teraz rozumiem skad pomysl na ich pieczenie zima, zeby bylo czlowiekowi cieplej. W naszym domu pieczemy pierniczki na BN juz od listopada, mam nadzieje, ze to mnie uratuje, nie kupie w tym roku gotowej przyprawy do piernikow, tylko samodzielnie zrowie ze wszystkich tych rozgrzewajacych skladnikow. Lubie tez żuć gozdziki, co Ty na to? Odpowiedz Link
natasza_pierwsza Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 15:26 Co sądzisz o smalcu i kiszonych warzywach? Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 15:35 Kiszone wrzywa maja dużo witamin, ale smak kwaśny więc chłodne. do kapusty kiszonej dodawać kminek lub jeść je z dodatkiem czegoś rozgrzewającego np. mięso piczone na winie, kasza gryczaana itp. trzeba pamiętać że przygotowując posiłek trzeba zwracać uwagę zeby nie było przewagi w produktach zimnych wychladzających ale było podstawą ciepłe -rozgrzewające. Smalec oj oj nie najlepij. jak lubisz to gdzieś mam przepis na trochę to zbrzmi dziwnie ale na bazie jabłek. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 15:26 kuchnia według pieciu elemetnów to u mnie codzienność ale to wprawa nic trudnego.Słońce no pewnie że ma znaczenie ale i kompocik mam nadzie ze też:) Ja jestem po an\studiach medycznych ale anlitykiem medycznym i biologiem molekularnym ale moj mąż to lekarz no i jesteśmy skierowani całkowicie na naturę.Ucząc się na medycznych kierunkach człowiek w pewnym momęcie albo się ufiksuje w to co akademickie albo powie dosyc basta trzeba wrać do korzeni podstaw-życie to zdrowie i to na wszystkich poziomach. Jeśli chcesz możesz podejrzeć nasze początki strony www.lorenc.krakow.pl Jeśli ma być ciasto to jak najbardziej z takich składników jak piszesz. Smacznego!!Może podać ci przepis wegdług pięciu elementów:)?No widzisz juz zauważasz że od dawna zwracano uwagę co kiedy jeść.Muszę się przyznać że wchodząc w naturę głębij to wszystko tak ładnie się układa. Z gozdzikami i ich żuciem one są rozgrzewjące ale i o smaku gorzkim więc według med.chińskiej ruch w dół więc energia może uciekać poprzez wydalanie. Ale trochę nie powinno zaszkodzić. Odpowiedz Link
emml Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 16.10.05, 15:28 Jeszcze co do soku pomidorowego dużo potasu ale pomdor ma naturę wychładzającą dodawaj do niego troszkę sproszkowanego imbiru. Odpowiedz Link
hesjja Re: Jak jesc imbir, gozdziki i cynamon? 22.10.05, 20:01 jak to jest z tym imbirem? W takiej zmyślnej tablicy z książki chyba B. Żak- Cyran jest, że imbir świeży i suszony to metal. Odpowiedz Link
gosica37 Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 15:52 To ja bardzo poprosze przepis na takie piernikowe ciasto,bo tez uwielbiam te wszystkie cynamony i gozdziki:) Gotuje kompot z gruszek,wiec powinien mnie w nocy grzac;) Czy moglabys polecic jakas dobra ksiazke o kuchni 5 przemian.Wkrotce jade do Polski i chetnie bym cos na ten temat poczytala. Gosia Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 16:10 przepis jutro bo moja coreczka mnie sie domaga! Polecam książki:"Odżywianie według pięciu przemian", "Gotowanie według pięciu przemian" Barbara Temelie Odpowiedz Link
gosica37 Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 16:58 Dziekuje bardzo:) Kompocik delicious!!!! Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 19:57 Ojejejej, oslabila mnie calkowicie ta energia, ktora uchodzi z wydalaniem!! A moze u mnie juz uszla i dlatego mi tak zimno!!??!!Zartuje , oczywiscie. Dobry pomysl z tym imbirem w soku pomidorowym, dzieki, moze eksperymentalnie dodam tez gozdzki, cynamon i kardamon. Tylko co bedzie z wydalaniem ......ojojoojoj...pozdrawiam Krolik Odpowiedz Link
gosica37 Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 20:48 Zastanawia mnie czy nie za duzo tych rozgrzewan kazdego dnia nawet na jesien? U nas jesien w kratke i dzis na przyklad bylo bardzo cieplo,wiec pozwolilam sobie na jogurcik prosto z lodowki gdy przyjechalam z przejazdzki rowerowej:) Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 22:28 No wlasnie, ja wczesniej zadalam pytanie ile tych imbirow , gozdzikow, kardamonow i cynamonow trzeba lub mozna zjesc dziennie, zeby bylo dobrze i skutecznie, 4 szczypty na przyklad czy 4 lyzeczki? Ja wypilam dzis moze z litr kompotu, w ktorym ugotowalam 10 gozdziczkow i JEST MI GORACO!! Hura!!!Do imbiru, kardamonu i cynamonu jeszcze nawet nie doszlam. Jutro przecwicze sok pomidorowy z imbirem, a moze zaryzykuje i dodam po szczypcie wszystkiego. Raz kozie smierc!! Jesli to naprawde po tym kompocie mi tak cieplo, to bede Wam dozgonnie wdzieczna, dzieki, dzieki, wielkie dzieki!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 16.10.05, 22:44 Bylam na www.lorenc.krakow.pl i teraz rozumiem, ze fachowiec mnie tu na forum wyciaga z opresji. Nawiasem mowiac bardzo dobrze na mnie dziala homeopatia. Wlasnie mam zamiar kupic L9. Odpowiedz Link
no1teresa zwolnij !!! 17.10.05, 12:39 dobrze jest uzywac ostrych/rozgrzewajacych przypraw, ale bez przesady! potrawy nie powinny byc ostre, lecz tylko lekko pikantne, nie da sie ogrzac organizmu w krotkim czasie ani wyprowadzic szybko wilgoci, musi byc stopniowo i przez dluzszy czas, bowiem jesli zbyt intensywnie dostarczymy yang do organizmu, moze to spowodowac zaburzenia w plynach lub zapalenia (moze byc wiecej szkody, niz pozytku). wszystko ZBYT jest niezdrowe Odpowiedz Link
krolik-ok Re: zwolnij !!! 17.10.05, 13:37 Wiem, dzieki, chyba tak robie, wczoraj byl kompot z przyprawami, dzis sok pomidorowy z imbire. Okazal sie nawet strawny!! Odpowiedz Link
emml Re: zwolnij !!! 17.10.05, 15:38 wielkie dzieki ze to napisałaś!!!juz pisalam o gożdzikach i ich żuciu wczoraj.potem chodzilo mi po głowie że muszę napisać żeby uważać i nie tak odrazu wszystko.Jednak dopiera teraz znalazłam chwilę. Można łączyć przyprawy ale dodajemy je poszczyptę, gozdzików 1-2 nie 10.Pamiętajcie żeby njbezpieczniej pić dużo samego wrządku.Kompot pity nawet litr ale doprawiony z umiarem też nie zaszkodzi, tym bardziej że jabłka odbudowują płyny a gruszki podobnie i delikatnie nawilżaja. Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 17.10.05, 15:42 Ciesze że jest Ci goraco ale powtarzam 1-2 gozdziki wystarczą a inne przyprawy po szczypcie i można pić taki kompot. Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 17.10.05, 16:09 Z- 5 jajek ubic z szkl.niepelną cukru trzcinowego dalej ubijając dodawać szklankę roztopinego miodu, szklanke oleju z pestek winogron M- pryprawę pernikową(imbir-lyzeczke, gozdziki1-2,łyzeczkę cynamon, gałka muszkatołowa-mniej niż pół zmielić, ale powstalej przyprawy dajemy 1 dużą łyżkę) mieszamy w- szcyptę soli D- 4 szkalanki maki razowej drobnomielonej łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia, szklanke kefiru lub kwaśnego mleka O- łyżka kakao 20 dag orzechów wloskich Z- 30dag daktyli suszonych dokladnie wyrobić i przelać na głęboką blachę wylożon,ą folią.piec 1 godz 160- 1700C Odpowiedz Link
gosica37 Re: potrawy rozgrzewające 02.11.05, 08:16 emml napisała: > Z- 5 jajek ubic z szkl.niepelną cukru trzcinowego dalej ubijając dodawać > szklankę roztopinego miodu(...) Emml, jak prawidlowo rozpuscic miod i nie stracic jego cennych wlasciwosci? Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 03.11.05, 22:32 Na tym się nie znam ale ja delikatnie podgrzewam, zresztą jeden miód zawsze stoi na półce obok kuchni i tu takie ciepło go rozpuszcza:) Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 17.10.05, 16:12 Tak, tak, wiem, wczoraj kompot, moze 10 gozdzikow to rzeczywiscie za duzo, dzis pije sok pomidorowy ze szczypta imbiru. Wiesz, ze to nawet nie jest takie zle. Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 18.10.05, 18:44 np.kasza gryczana(podprażana na suchej patelni i zalana wrzątkiem-gotować), gotowana marchewka(Z-zimna woda,D-krople soku z cytryny, natka pietruszki troszkę,0-świeży rozmaryn,szczypta kurkumy; Z-mała łyżeczka miodu, masło prawdziwe,M-pierz, imbir), pieczone mięsko-schab(schab nasolić D-cytryna kropla lub octu winnego;O-świeży rozmaryn, bazylia; Z-oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia, mogą być pieczarki;M- cebula pokrojona, majeranek,tymianek,ziele; W-troszkę zimnej wody--pieczemy w pikarniku w naczyniu zamknietym) ogórek kiszony to wszystko troszkę ochłodzi SMACZNEGO Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 18.10.05, 18:44 TAK UPIECZONE MIĘSO JEST DOSKONAŁE NA KANAPKI Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 20.10.05, 10:36 Dzieki, wlasnie mam ugotowana kasze gryczana i schab. Odpowiedz Link
natasza_pierwsza Re: potrawy rozgrzewające 20.10.05, 21:00 Jakie działanie mają suszone owoce? Suszone na słońcu oczywiście. I dlaczego kanapka jest wychładzająca? Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 20.10.05, 21:50 Słońce to ogień(energia)wiec samo za siebie mówi. Popatrz też jak smakuje owoc który dojrzewa w słońcu długo a jak smakuje ten sam owoc tylko że w miejscu zacienionym lub krócej. Owoce suszone na słońcu także zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy. Kanapki są wychładzające nie są gotowane, pieczone, jak je spożywamy są zimne. Możemy trochę podnieść ich energię opiekając pieczywo w opiekaczu. To także pozwala na uwolnienie niektórych substacji spulchniających których niestety jest bardzo dużo- ale można znaleźć i takie na zakwasie(polecam). Co wkładamy do takiej kanapki? Często są to wędliny one niestety są typowo zimne!!!(no i co w nich to tylko wie producent, chyba że zamyka oczy i nie chce wiedzieć).Sery no i mamy nabiał który zakwasza i wychładza. Z serów polecam jedynie kozie i owcze a i pleśniowe są ciepłe. Możemy robić sami różne pasty według pięciu elementów to już lepiej -jednak jesienią powinno się jeść ciepłe posiłki. mam nadzieje że to wystarczy wyjaśnienie- tak najprościej. Odpowiedz Link
rojew84 Re: potrawy rozgrzewające 21.10.05, 17:46 lekarz zalecil mi uzywanie przypraw rozgrzewajacych:imbir,gałka,cynamon.Ale problem w tym,ze nie wiem za bardzo z czym je zestawiac. Np.mam dzis na kolacje gotowana kalarepe i marchewke.Jakos nie wiem czy ktoras z tych przypraw pasuje do tej potrawy.Co pasuje? Prosze, podajcie produkty do ktorych dodaje sie gałke,imbir.Wiem,ze do dyni dobry jest ten ostatni. dzieki z gory Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 21.10.05, 18:00 imbir jak najbardziej pasuje do marchewki i kalarepki dodać do gotowania. Gałkę dodajemy do pieczenia mięs.Jeśli masz świeży imbir to .dodawaj plasterek do herbaty. Poczytaj to forum gdzie piszesz już o tym pisałam. Odpowiedz Link
rojew84 Re: potrawy rozgrzewające 21.10.05, 21:46 nie wiem tez mowiac szczerze jak obchodzic sie z tym imbirem.Mam w korzeniu.Wiem,ze plasterek do herbaty,a do potraw-jak? Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 22.10.05, 10:06 Wydaje mi sie, ze plasterek swiezzego imbiru wrzuca sie po prostu do herbaty, natomiast sproszkowany ja dodaje do soku pomidorowego i jest mi cieplo juz od tygodnia. Raz jeszcze dziekuje Wam za pomoc!! Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 22.10.05, 18:33 cieszę się że jest cieplutko jeszcze tylko tym innym jeszcze dolegliwościom trzeba zaradzić.pozdrwiam Odpowiedz Link
krolik-ok Re: potrawy rozgrzewające 25.10.05, 10:22 Dzieki, bardzo bardzo, nadal jest mi cieplo!!!Niebawem zaczniemy w domu piec pierniczki, bedzie jeszcze cieplej. Pije tez mniej soku pomidorowego/z imbirem jest pyszny!!/, bo ubytki potasu byly tak duze, ze lekarz zdecydowal o uzupelnianiu preparatem potasowym. Jest w miare ok, ustabilizowalo sie. Mamy tu swietnego lekarza rodzinnego. Teraz tylko gardlo dla odmiany mam jak burak, ale to zaraz przejdzie. Jeszcze raz dzieki i pozdrowienia!! A co myslisz o kuracji L9? Moze przejdzmy na priv. Jesli mozesz mi pomoc w tym wzgledzie, bede wdzieczna, bo szarpie sie juz drugi rok. Odpowiedz Link
krolik-ok Herbatka imbirowa-jak sie robi? 30.10.05, 09:13 Moze cos przeoczylam, ale nie wiem , jak sie to robi. Odpowiedz Link
emml Re: Herbatka imbirowa-jak sie robi? 30.10.05, 11:25 bardzo prosto:) Zaparzamy normalnie herbatkę w dzbanuszku najlepiej liściastą bo taka najzdrowsza i wrzucamy plasterek imbiru.Po kilku minutach do filiżaneczki i możemy się delektować. Jak lubisz słodkie odrobina miodu(najlepiej ja lubie gryczany) doda wyśminitego smaku. Odpowiedz Link
natasza_pierwsza Re: Herbatka imbirowa-jak sie robi? 30.10.05, 21:13 Czy herbatę można zaparzać czt trzeba ją gotować? Odpowiedz Link
marika001 serek plesniowy 01.11.05, 21:50 emml, czy serek plesniowy typu brie jest rozgrzewajacy? Odpowiedz Link
emml Re: serek plesniowy 02.11.05, 12:27 Sery pleśniewe mają najbrdziej ciepłą naturę ze wszystkich serów ale nie można je nazwac że są rozgrzewające. Też są śluzo-twórcze. Odpowiedz Link
marika001 a czy slodycze sa tez sluzotworcze? 07.11.05, 18:57 szkoda, bo ostatnio bardzo je lubie jesc, mimo, ze ogolnie nie przepadam za nabialem, ale jesli one maja najbardziej ciepla nature to nie jest tak zle jesli z nabialu jem tylko serki plesniowe, a czy slodycze tez powoduja wytwarzanie sluzu? Odpowiedz Link
emml Re: a czy slodycze sa tez sluzotworcze? 07.11.05, 21:08 niestety tak biały cukier najpierw zakwasza organizm a potem produkowany jest śluz, dlatego dzieciaczki nie powinny jeść cukierków a już napewno gdy są przyziębione. Mam coś jednak w zamian: własne słodycze- na bazie miodu który łączy prażone wcześniej płatki owsiane orzechy ,migdały , sezam....Bardzo dobre takie własne musli. U mnie jest taki słoiczek i jak jest ochota małe co nieco to tam się zakrada:) Odpowiedz Link
gosica37 piernik Emml:) 26.11.05, 15:15 Emml,upieklam dzis piernik wg.twojego przepisu,bardzo dobry:) Chcialam sie zapytac,czy zurek jest dobra zupa na jesienne chlody? Slyszalam,ze potrawy na zakwasie(np.chleb)jest lepszy niz na drozdzach,dlaczego? Odpowiedz Link
alcia15 Re: piernik Emml:) 26.11.05, 16:26 ja też piekłam i pycha,a można zrobić wg pięciu przemian pierniczki,makowiec, keks inne ciasta na święta? A te słodycze Emml robisz z miodu podgrzanego i wsypujesz prażone płatki owsiane i bakalie,a potem co? Odpowiedz Link
emml Re: piernik Emml:) 26.11.05, 17:32 O jak mnie cieszy jak troszkę osłodzę te jesienne wieczorki:):) Odpowiedz Link
emml Re: piernik Emml:) 26.11.05, 17:37 slodycze: Nie jak mam ciepłe oprażone płatki i baklie to dodaje miód on sam się rozpuści i zlepi wszystko. Ciasta świąteczne; oczywiście że można te ciasta zrobić według pięciu elementów.podobnie jak pierniczki.Napisać przepisy... Odpowiedz Link
alcia15 świąteczne ciasta 26.11.05, 18:00 dziękuję za odpowiedz. Emml napisz przepisy jeśli możesz,ja bardzo chcę upiec takie ciasta na święta. A możesz mi napisać też menu na Wigilię-i ew. przepisy na takie potrawy. Odpowiedz Link
gosica37 wiecej przepisow! 27.11.05, 11:15 emml napisała: > slodycze: > Nie jak mam ciepłe oprażone płatki i baklie to dodaje miód on sam się rozpuści > i zlepi wszystko. > Ciasta świąteczne; > oczywiście że można te ciasta zrobić według pięciu elementów.podobnie jak > pierniczki.Napisać przepisy... Oczywiscie,napisz!!!Czekamy:D Odpowiedz Link
emml Re: piernik Emml:) 26.11.05, 17:41 żurek jest dobry na dni jesienne dodaj troszkę imbiru. Doskonaly na odporniośc ma przecież dużo czosnku. to prawda że chleb jest zdrowszy na zakwasie a nie drożdżach jest bardziej wartościowy np. więcej witamin Odpowiedz Link
alcia15 przepisy 28.11.05, 19:04 Emml czekamy na przepisy ,bardzo jestem ciekawa jak robi się wg pięciu przemian ciasta świąteczne. Jak masz fajne propozycje na Wigilię to też chętnie je poznam i ew. przepisy jak zrobić to wg pięciu przemian i tak aby rozgrzewały. Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 29.11.05, 12:31 napiszę tylko jak znajdę dłuższą chwilkę:) Odpowiedz Link
alcia15 Re: potrawy rozgrzewające 29.11.05, 13:33 emml napisała: > napiszę tylko jak znajdę dłuższą chwilkę:) Dzięki,poczekamy. Odpowiedz Link
emml Re: potrawy rozgrzewające 01.12.05, 15:20 zaczełam nowy wątek z przepisami będe dopisywać Odpowiedz Link