Dodaj do ulubionych

Entezopatia Ścięgna Achillesa

26.04.14, 14:31
Od zeszłego roku zmagam się z dolegliwościami ze strony ścięgna Achillesa, prawie rok temu objaw przeszedł (gdy nosiłem rozsznurowane), obuwie w pracy podobne jak wojskowe buty typu "opinacze" bardzo twarde szczególnie z tyłu.
Ale pod koniec 2013 dolegliwość wróciła z początku pod postacią lekkiego kłucia, dużo w tym obuwiu chodziłem, 2 grudniu 2013r. w galerii handlowej kupiłem zimowe obuwie w promocji chińskiej produkcji za 89zł, dużo spacerowałem w tym obuwiu po kilka km, prócz tego cały rok rekreacyjnie jeździłem rowerem.
Chciałem do specjalisty ortopedy wybrać się już w grudniu zeszłego roku ale wydawało się że przejdzie i nie poszedłem, a ból był taki sam, pod koniec stycznia nasilił się, aż wyskoczyło na wysokości guza piętowego "uwypuklenie"- stan zapalny, problem jeszcze większy bo przy każdym siedzeniu robiła się bolesna sztywność.
Rano po wstaniu, lub po siedzeniu ruszyć z miejsca nie mogłem.
Obecnie jestem 3 tydzień na zwolnieniu, praktycznie z domu nie wychodzę na spacery, tyle tylko co na rehabilitację, do lekarza, w poniedziałek koniec pierwszej serii fizykoterapii (10 zabiegów -laser, jonizacja).
Teraz ok. dwóch tygodni przerwy, jeszcze wcześniej miałem rehabilitacje do 14 marca seria 10 zabiegów (laser, pole magnetyczne, fonofreza), nie przyniosło większego efektu być może dlatego że nie byłem na zwolnieniu, do pracy rowerem jeździłem, praca co prawda lekka ale też trzeba chodzić, obuwie w tej pracy za twarde, ortopeda zabronił mi takiego nosić i nie będę podważał jego słów.
Obecnie widzę poprawę, ponieważ wcześniej nie mogłem bez utykania chodzić, jednak po wstaniu gdy się siedzi pierwsze kroki utykam, po rozruszaniu krok staje się płynniejszy, ale jakbym miał dalej gdzieś iść byłoby gorzej przy ponownym spoczynku i wstaniu (znowu z miejsca bym nie ruszył).
Nie wiem czy fizjoterapeuci zdecydują o kolejnej serii zabiegów fizykoterapii czy fala uderzeniowa.
I kiedy USG można wykonać?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Entezopatia Ścięgna Achillesa 27.04.14, 11:39
      sory szybko przeczytalam - moze juz o tym wspomniales - sa rozne fizykoterapie - nie tylko takie naswietlania, lasery etc ale i manualne - czyli fizjoterapeuta ci manualnie cos tam robi naciaga, rozciagna miesnie sciegna czy cos takiego etc - nie wiem czy w twoim przypadku to skuteczne i wskazane ale poszukaj na internecie, na stronach fizjoterapeutow rowniez. lekarze za mocno czasami nie wiedza i tez nie proponuja roznego typu manualnych zabiegow - wiec trzeba samemu tego poszukac i doczytac.
      postaraj sie wyleczyc i zmien obuwie zeby nie podrazniac bo jak zaczniesz kulec to wtedy inne miesnie i szkielet przejmie funkcje achillesa i potem obciazysz nowe miesca w organizmie i z tym potem bedziesz mial problemy, wiec nie zaniedbaj tego co juz sie stalo.

www.google.com/search?q=entezopatia+%C5%9Bci%C4%99gna+achillesa+leczenie&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&oq=entezopatia+sciegna+achillesa&aqs=chrome.2.69i57j0l5.9683j0j8&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8
      • darekocur Re: Entezopatia Ścięgna Achillesa 27.04.14, 13:21
        Z mojej winy to zaniedbane a właściwie z mojej pomyłki, chciałem już koniec starego roku iść do ortopedy, ale sądziłem że przejdzie jak kilka miesięcy wstecz.
        Obecnie jestem już 3 tydzień na zwolnieniu i widzę poprawę, obrzęk był większy, jednak nadal jest sztywność poranna, zdaje się że ona też jest mniejsza.
        Obuwia już takiego nosić nie będę, nie wiem jednak na jak długo rower trzeba odstawić, trenowanie zawiesiłem już koniec marca potem jeszcze tylko niedaleko lekkim tempem jeździłem do pracy, obecnie już od kilku tygodni nie jeżdżę.
        Raczej nie od roweru to, po prostu długie spacery w złym obuwiu, zawsze mi się wydawało że tylko biegacze muszą mieć obuwie dobre.
        Tyle spacerowałem na ile pozwoliło mi lewe kolano (wypadek z 2008, dwie operacje), właśnie po tym co czytałem - inne struktury obciążone przy zaburzonym chodzeniu, boje się czy znowu na to operowane kolano nie przejdzie.
    • zbojnikpyzdra Re: Entezopatia Ścięgna Achillesa 11.09.14, 12:40
      Witam serdecznie. Od pół roku również zmagam się z tym problemem. Początkowo nie wiedziałem co to jest, pojawiały się liczne bóle ze strony ścięgna Achillesa, pracuję jako górnik i moje obudowie nie jest najwygodniejsze. Dużo chodzę i ciężko pracuję często na nierównych powierzchniach. U nas z edukacją medycyny słabo więc nie za barzod jestem w tym wszystkim zorientowany, ogólnie u nas na śląsku słabo z medycyną. Internet mi pomógł i przez to znalazłem objawy tej choroby www.miesni.objawy.net/Objawy+entezopatii - bo przyznam się że wcześniej nie miałem o niej zielonego pojęcia. Jednak człowieka coś zaczyna doskwierać, to się dopiero wtedy dowiaduje. Mam 51 lat, pracuję tutaj od lat prawie 20. Urodziłem się w Krakowie i przyjechałem tutaj dopiero po szkole. Nie wiem za bardzo co mam teraz robić, czy szukać jakiejś rehabilitacji czy po prostu lekarza i obrać jakieś tam wymagone ćwiczenia rehabilutujące w domu? Czy jednak niezbędne są tutaj zabiegi, mam na myśli te ćwiczenia ze specjalistami od rehabilitacji. Ile to wszystko kosztuje, czy mogę w ogóle liczyć na jakieś ubezpieczenie? Jak mam udowodnić że stało mi się to przez pracę.. obuwie i tak dalej. Szczerze rzadko się kurat takie schodzenie u nas w kopalnii trafia.. więc nie wiem, mamy inne problemy.

Ktoś mógłby mi pokrótce opowiedzieć co mam robić?
      • piotr111981 Re: Entezopatia Ścięgna Achillesa 12.09.14, 07:00
        Lepiej tak tego nie zostawiaj, do ortopedy niech skierowanie na rehabilitację da
        Od niejednej fizjoterapeutki słyszałem że takie rzeczy długo się goją, kilka miesięcy rehabilitacji i to prywatnie nie dało trwałego efektu.
        Zabiegi z fali uderzeniowej tak wychwalane też nie pomogły
        Proponuje zainteresować się terapią czynnikami wzrostu, miałem to koniec lipca i dopiero po tym trwała poprawa, ale i tak oszczędzam nogę i jeszcze odczuwam ból
        Przy tej terapii nie wolno używać leków przeciwbólowych, bo hamują proces gojenia
        Stosują niektórzy lekarze tzw. Blokadę ale odchodzi się od tego ponieważ może spowodować Nawroty a nawet prowadzić do osłabienia i zerwania ścięgna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka