Dodaj do ulubionych

Zaparcia na wakacjach

22.07.14, 22:14
Jak w temacie... niebawem wyjazd, a mnie zaparcia tak męczą,że nie wiem czy będę w stanie czymkolwiek się cieszyć na wyjeździe... co robić?
Obserwuj wątek
    • no1teresa Re: Zaparcia na wakacjach 22.07.14, 23:35
      dużo w twoich posiłkach mięsa i mało warzyw/błonnika?
      proponuję duży talerz fasolki szparagowej na obiad albo kolację
      ocet jabłkowy ojca Mateusza by się też przydał
      • sp9tcu Re: Zaparcia na wakacjach 22.07.14, 23:59
        1
        Dużo pić
        2
        codziennie zupy
        3 kefiry i jogurty

ile dziennie pijesz
      • snajper55 Re: Zaparcia na wakacjach 23.07.14, 03:08
        no1teresa napisała:

> dużo w twoich posiłkach mięsa i mało warzyw/błonnika?
        > proponuję duży talerz fasolki szparagowej na obiad albo kolację
        > ocet jabłkowy ojca Mateusza by się też przydał

Zaraz odezwie się wiadomo kto, radząc aby jeść więcej mięsa i tłuszczu i żadnego błonnika, który nie jest do niczego potrzebny. :)

S.
        • jan440 Re: Zaparcia na wakacjach 23.07.14, 21:25
          Snajperku będę Ci bratem i potwierdzę podstawową rolę błonnika.
          Wie o tym każdy miłośnik ludowej medycyny.
          Wkleję treść porady którą otrzymałem kiedyś od dr Nemo.

"Płatki – chodzi o zwykłe płatki zbożowe, takie za 2-4 zł w supermarkecie, nie obrabiane w żaden chemiczny sposób, najczęściej można dostać owsiane ale też są inne i należy je stosować - płatki jęczmienne, żytnie, pszenne. Najlepiej mieszać je ze sobą lub stosować zamiennie. Oczywiście trzeba pamiętać , że spora cześć ludzi ma uczulenie na pszenicę czy też gluten. Jednak płatki są bezcenne jeśli chodzi o wyregulowanie sprawy wypróżnień i czyszczenie jelit. Jeśli nie ma problemów z grzybicą to zalecam je spożywać z dodatkiem owoców – jabłko, banan, rodzynki, wkrajane samodzielnie i w proporcjach które lubimy. Jeśli jest problem z grzybicą to oczywiście owoce odstawiamy i spożywamy płatki same. Jednak przy płatkach koniecznie trzeba pamiętać o użyciu sporej ilości wody, dla wzbogacenia smaku można dodać przyprawy – np.cynamon. Woda jest tak samo ważna jak płatki – dzięki niej płatki pęcznieją i powodują lepszą perylstatykę jelit. Woda czy dowolny płyn używamy do płatków tak aby płatki pęczniały w jelicie a nie wcześniej na talerzu. Płatki pęczniejąc powodują szybsze wypróżnienia a przy okazji czyszczą jelita.Najlepiej je spożywać rano przed pierwszym posiłkiem ale ponieważ sporo ludzi nie potrafi zjejść rano odpowiednio dużo wysokokalorycznego posiłku a dieta p.grzybicza powoduje zawsze spadek wagi dlatego jeśli masz problem z niedowagą jedz płatki w dowolnej porze dnia, jeśli masz nadwagę to płatki są idealnym pierwszym posiłkiem. Ponieważ do płatków pasuje mleko a nie wszyscy mogą je stosować dlatego moja rada brzmi – zawsze musisz wypróbować czy mleko powoduje u Ciebie nasilenie problemów grzybiczych – jeśli tak jest oczywiście nie możesz go używać. Niewielka domieszka – łyżka, dwie na szklankę wody nie powoduje najczęściej żadnych negatywnych reakcji. Jednak u większości ludzi mleko jest neutralne, na pewno dużo bezpieczniejsze jest mleko które zostało poddane fermentacji i cukier w nim zawarty został już przerobiony – kefir, jogurt. Oczywiście zwracamy uwagę na dodatki, szczególnie w jogurtach."
          • snajper55 Re: Zaparcia na wakacjach 23.07.14, 22:26
            jan440 napisał:

> Snajperku będę Ci bratem i potwierdzę podstawową rolę błonnika.
            > Wie o tym każdy miłośnik ludowej medycyny.

Wie o tym każdy miłośnik zdrowego jedzenia zgodnego z zaleceniami medycyny.

S.
    • horpyna4 Re: Zaparcia na wakacjach 23.07.14, 21:06
      Najpierw ustal, co na Ciebie dobrze działa pod tym względem, bo każdy organizm reaguje inaczej. Jednym wystarcza zaczynanie dnia od wypicia szklanki wody, inni muszą zjeść trochę majonezu (olej) do śniadania. Leki "rozluźniające" też różnie działają, ale spróbuj może co wieczór wypijać szklankę Normosanu.

Znałam osobę, która właśnie na wyjazdach zawsze cierpiała na zaparcia, a jak po powrocie do Warszawy wypijała szklankę paskudnej warszawskiej kranówy, to problem przestawał istnieć.
    • lo.ri Re: Zaparcia na wakacjach 11.08.14, 12:34
      Mam ten sam problem. W domu nie mam najmniejszych problemów z zaparciami. Jak tylko gdzieś wyjeżdżam problem się pojawia. Nawet jak wyjeżdżam na krótko np na 3 dni. Diet nie zmieniam więc myślę że to chyba zmiana wody lub przywiązanie do własnego WC :) Takie krótkie wyjazdy jeszcze da sie przeżyć ale dwutygodniowy urlop to już nie. Ja na takie wyjazdy zabieram ze sobą czopki. Może aplikacja nie jest przyjemna ale skutek jest po 15 min. Są ok i nie trzeba ich trzymać w lodówce. y
    • wislawa24 Re: Zaparcia na wakacjach 24.08.15, 18:58
      Zawsze zbieram ze sobą dicopeg,zmiana diety,i godzin posiłków często są z tym problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka