Dodaj do ulubionych

Pytanie do p. Leszka -pilne!!

25.08.08, 08:56
Dzien dobry
siedze i czytam kolejne wpisy i w koncu postanowilam opisac swoj przypadek z prosba o rade i pomoc.
11 lat temu mialam zaplombowane lewa gorna 6 7 amalganatem (plomby dosc spore). przez te wszystki lata nic sie nie dzialo, az na wiosne zeby zaczely mnie bolec ale ze w dosc nieokreslony sposob podejrzenie padlo na zatoki (zreszta podobna sytuacje mialamrok temu przeswietlenie nic nie wykazalo, byly chore zatoki a bol zebow obajwem tego). Dlugo lezylam zatoki, tym razem pomoglo srednio. w koncu na dziasle miedzy tymi zebami zaczelo mis ei robic jakby taka kulka, mialam wrazenie ze to mi sie ropa tam zbiera, bo takie uczucie ciagniecia bylo. Poza tym raczje nie bolalo, tylko to uczucie dyskomfortu. Moja dentystka stwierdzila zapalenie dziasla, kazala plukac Eludrilem i udac sie do chirurga na leczenie kanalowe pod mikroskopem (tyle ze chirurg mogl mnie przyjac dopiero we wrzesniu). Poszlam do innej dentystki (poleconej) rozwiercila zeby, wyrzucila amalganat i zalozyla plomby bo stiwerdzila ze zeby nie sa martwe i nie trzeba leczenia kanalowego (nie pamietma fachowego slownictwa, ale ze dno zeba bylo twarde czy jakos tak:-)). Z 7 nic sie nie dzialo, jednak 6 bolala i nie dawala spokoju, rowniez ta kulka przy dziasle nie znikala...dowiedzialam sie tez ze to przetoka. W koncu ta 6 zaczela mnie bolec w nocy (budzilam sie z tego bolu) i dentystka stwierdzila, ze to oznacza zapalenie miazgi i niestety zab jednak trzeba wyleczyc kanalowo (dodam jeszcze mzoe ze przy pierwszej wizycie akurat ta przetoka byla dosc zaleczona i niewidoczna, bo dentystka sie potem tlumaczyla ze jej nie widziala i stad plomba). Lecze ten zab kanalowo i chyba z samym zebem jest w miare dobrze teraz, natomiast nadal pozostaje lekki problem z tym dziaslem/przetoka (do konca sama nie wiem co to jest:-()Natomiast szukajac przyczyn tego stanu dziasla zaczelam sie zastanawiac czy to moze byc jednak zaplombowana 7? Nie mialam zadnych dolegliwosci bolowych, jednak od wczoraj zeby po tej stronie, w tym szczegolnie tab 7 sa wrazliwe na dotyk, bolesne (ale znow w takis epcyficzny sposob, nie cmia tylo jakby byly zdretwiale, jakby cos rozpychalo do srodka, trudno to okreslic), nie jestem w stanie jasno stwierdzic ktory zab mnie boli, jak stukam sobie lyzeczka raz gorzej odczuwam 7, za 15 minut jednak ta 6... jestem kompletnie zalamana juz tym wswzystkim, nie wiem czy leczyc 7 kanalowo, czy to juz moja psychika plata mi figle, czy to znowu raczje zatoki oskarzac....
dodam jeszcze ze po zaleczeniu dwoch (z trzech) kanalow 6, mialam RTG i dentystka nie widzi zeby cos sie dzialo z ta 7, wyglada tam wszystko ok.
I jeszcze jedna rzecz, to wszystko sie tak ciagnie myslimy z mezem o dziecku i wlasciwie od dwoch miesiecy sie wstrzymujemy, czy slusznie? Bo to juz nas starsznie denerwuje:-(
Ja wiem ze sa znacznie gorsze problemy, ale naprawde stoje lekko pod sciana juz i nie wiem co robic.
bardzo prosze o wskazowke, rade, pomoc...co robic, leczyc ta 7 czy raczje nie ma podstaw...?
dziekuje bardzo
pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • 2aneta Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 25.08.08, 19:10
      1. przetoke trzeba zaleczyc....swiadczy ona o stanie zapalnym

2. piszesz"dodam jeszcze ze po zaleczeniu dwoch (z trzech) kanalow
      6, mialam RTG i dentystka nie widzi zeby cos sie dzialo z ta 7,
      wyglada tam wszystko ok" -co sie stalo z trzecim kanalem???oczyscic
      trzeba wszystkie kanaly a nie tylko polowe, bo ten zab bedzie CIe
      dalej bolal i rozsadzal szczeke...trzeba jeszcze raz sprawdzic,
      jezeli faktycznie tylko z dwoch kanalow zostala usunieta miazga, to
      zab jest do ponownego leczenia, szostka moze miec tez 4 kanaly i
      stad bol zatok....

3. Martwy zab z duzym wypelnieniem jest jak wydmuszka i moze byc
      przez pewnien czas wrazliwy na zmiany temperatury, moze byc uczucie
      tez dretwienia

4. Zatoki-mialas robiony rentgen ?Zreszta na pantomogramie widac,
      czy zatoki szczekowe sa czyste czy tez nie.ja obstawiam, ze to jest
      zab

5. Pan Leszek dal mi kiedys dobra rade , ZA KTORA BARDZO DZIEKUJE !!!
      Jak cie bedzie bolalo i nie wiesz ,ktory to zab, to wez tabletke
      przeciwbolowa i za jakies 15-20 min postukaj lyzeczka w te
      zeby,poczujesz wtedy, ktory zab Cie boli.

7. Byc moze 7 tez jest do kanalowego....Zawsze mozesz isc do
      drugiego dentysty na konsultacje. Mozesz miec tez problem z
      kieszonka, ale uczucie plasteliny w zebie, swiadczy o stanie
      zapalnym...

pozdr
      aneta
      • le_szek Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 25.08.08, 22:28
        Dzięki za wyręczenie :)
        W skrócie - najpierw skończyć leczenie 6 (tak, jak pisze 2aneta - może, a nawet
        zwykle ma 4 kanały). Jeżeli objawy (jak choćby przetoka) będą się utrzymywać -
        przyjrzeć się 7. A z dzieckiem radzę się wstrzymać do czasu skończenia leczenia
        ze względu na to, że koniecznych może być całkiem sporo zdjęć rtg, a będąc w
        ciąży lepiej się bez potrzeby nie naświetlać promieniami X.
        To, że 'dno zęba było twarde' o niczym nie świadczy, w zębie mimo braku
        próchnicy pod wypełnieniem mogło dojść do martwicy miazgi.
        • bebicka Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 25.08.08, 23:44
          Dziekuje bardzo za odpowiedzi, chociaz troche mnie one przestraszyly:-(
          Co do tzeciego kanalu byl zamykany dzisiaj wlasnie. dentystka ogladala jeszcze raz ta przetoke, zastanawiala sie, w koncu wsadzila mi w nia od zewnatrz taki wacik na patyczku jak do kanalow i z tym pojechalam na RTG, zeby zobaczyc gdzie jest ujscie, czy moze wlasnie 4 kanal. Na zdjeciu wyszlo, ze ujscie jest w dziasle miedzy 6 a 7, nawet ja to widzialam.
          Powiedziala mi ze przez dlugotrwaly stan, w dziasle zrobila sie dziura, tunel jakby i sie moze nie goic sam, bo dziaslo jakby tak obroslo ta dziurke (ja nie wiem czy dobrze tlumacze, ale tak to mniej wiecej brzmialo:-)) i ze ona teraz jak troche poranila to dziaslo to jest nadzieje ze moze sie zagoi i ze ewentualnie to mozna potraktowac azotanem srebra.
          Czy takie cos sie czesto zdarza? Czy to jest wynikiem stanu zapalnego dziasla?
          Ponownie obejrzala sobie 7 na RTG i nic tam nie widac zeby sie dzialo.
          Czy to jakos bardziej pozytywnie rokuje:-)?
          Skoro mam poczekac, to ktory moment mam uznac za wyleczenie zeba? czy jak mi zalozy plombe? Czy jak zniknie ta przetoka? Czy moze jednak teraz skoro juz wiadomo ze to ta dziurka w dziasle? Czy dopiero jak jakis czas odczekam i zab nie bedzie bolal?
          Ja juz kompletnie glupia jestem stad prosze o pomoc.
          Jeszcze raz dziekuje
          pozdrawiam
          Beata
        • bebicka I jeszcze jedno 25.08.08, 23:48
          Mam jeszcze jedno pytanie jesli mozna.
          Czy ja moge te dziasla czyms traktowac, zeby pomoc im w gojeniu? Znaczy ta przetoke czyms potrakotwac? Bo na razie plucze szalwia, zgodnie z zaleceniem i psikam sobie propolisem. Czy cos jeszcze? Jakas farmakologia?
          Nie zebym sie palila, szczegolnie do tego ostatniego, ale wolalabym nie odkladac
          pozdrawiam raz jeszcze
          Beata
      • bebicka Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 25.08.08, 23:55
        Aneto bardzo Ci dziekuje za porady. czesciowo odpisalam ponizej. Co do zatok moje podejrzenia biora sie stad ze mialam taki przypadek juz dwa razy, ostatnio leczylam je dosc dlugo i mozolnie. Moja laryngolozka, podejrzewa nalecialosci alergolologiczne czy wrecz pewna nadwrazliwosc i raczje chyba musze po prostu z tym zyc:-) A objawia sie wlasnie bolem zebow...trudnym do okreslenia, to jest tak, ze wydaje mi sie ze boli 7 (zreszta trudno mi sie dziwic ja jestem osoba o dosc slabej psychice niestety, wiec czasami mam wrazenie ze sobie ten bol sama wymyslam, bo jak zapomne o zebach to i bolu jaos nie czuje, ak sobie przypomne bol wraca, dziwne nie:-)), po czym za 15 minut eweidentnie czuje napieranie w okolicach 4 a wreszcie po chiwli 1 jest wrazliwa ze jej dotknac nie moge. i od nowa:-) do tego dochodzi taki dziwny zapaszek z nosa... a RTG zatok mialam robione widac na nim obrzek sluzowki, takze nigdzie nic jednoznacznego:-(
        No i mam pytanie
        co to znaczy to uczucie plasteliny w zebie? Zupelnie tego nie rozumiem, nie wiem co to za uczucie...:-(
        pozdrawiam
        Beata
    • 2aneta Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 26.08.08, 16:38
      Beata,

1.uczucie plasteliny w zebie-uczucie rozpychania w srodku, wrazenie
      cisnienia

2.zatoki-mozesz miec alergiczny katar, ale rentgen badz tomografia
      pokazuje czy kanaliki sa drozne czy tez nie, czy masz powiekszone
      malzowiny -jesli tak to dostaniesz lek przeciw alergii ( trzeba
      zrobic tez testy na alergie i poobserwowac kiedy zaczyna sie niezyt
      nosa) i krople do nosa na obkurczenie malzowin, by sie nos i zatoki
      nie zatykaly.Zreszta laryngolog powinien ci obkurczyc nos i
      sprawdzic, czy masz krzywa przegrode.Wlasnie krzywa przegroda
      powoduje problemy.Jak jestesmy mlodzi to wszystko jest OK, ale
      niestety problemy z nosem wychadza jak zaczynamy sie starzec(
      chrapania, oddychanie ustami a wrecz uczucie duszenia sie)Rentgen
      pokazuje tez czy masz polipy czy tez nie.

3. Pogrubienie sluzowki nosa czy tez zatoki szczekowej? Jak zatoki,
      to moze to swiadczyc o stanie zapalnym zeba....

4.ja bym sie jednak zastanowila nad zebami.Czasami tak jest ,ze boli
      i nie wiemy od czego.Ja sie meczyla pol roku z upierdliwym zebem,no
      ale przeszlo...-:) Ja mialam podwyzszone biale krwinki i nikt nie
      wiedzial od czego,a bylo to od zeba-:) Bolala mnie zatoka i nad
      zebem, nigdy ten zab...Nie mam zeba i jestem happy-:)

Zobaczysz bedzie wszystko dobrze, od zeba czy zatok nikt nie umiera-
      :) Pobierz witaminy i magnez, by wyciszyc nerwy , no i nie mysl o
      zebach-:) Mozesz miec tez jakas neuralgie,podrazniona galazke nerwu
      trojdzielnego ale to moze stwierdzic neurolog.

pozdr
      aneta

p.s. ja bym mysli o dzidzi odlozyla na jakies pol roku-:)Pan doktor
      napisal, ze mozesz miec duzo zdjec robionych.A tak na marginesie to
      mialas robiony pantomogram???MOze ci ósemka rosnie?-:))
      Przetoke trzeba zaleczyc bo bedzie fajnie jak ci zupa z nosa bedzie
      leciec.Zatoka moze cie tez bolec od przetoki,jedno jest pewne masz
      zaleczyc zeby i przetoke-:)

• jobi Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 26.08.08, 18:25
        Też miałam przetokę przy górnej szóstce, nie wiem jak to zostało zrobione, ale
        już po pierwszej wizycie przy leczeniu kanałowym tego zęba jakoś zniknęła.
        • le_szek Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 26.08.08, 21:35
          Przetoka może być spowodowana przez proces zapalny w okolicy wierzchołków
          korzenie - i z takimi mamy do czynienia w tym wątku, również popularnie mówi się
          tak na połączenie ustno-zatokowe (które jest powikłaniem po usunięciu zęba),
          właśnie wtedy zupa może polecieć nosem :)
      • bebicka Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 26.08.08, 20:46
        Aneta dzieki raz jeszcze
        pantogram mialam robiony, *dawno juz u mnie nie ma poszly sie...:-) chcoiaz jak
        czasami czytam co potrafia wyrabiac to nie zaluje:-)
        Jak chodzilam do laryngologa to oczywiscie ze dawala mi leki obkurczajace.
        Mnie wlasnie te zeby nie bola kurcze tylko tak dokuczaja, wrazliwe sa, jak
        pisalam wczesniej. Jak mnie ostatnio z drugiej strony zab zaczal pobolewac
        (sypia sie jak glupie) to od razu nie mialam watpliwosci:-) a wlasnie tu mam,
        takze szemrane to jakies...
        Zas co dod zidzi...to ja juz nie moge czekac, dluga historia, ale dzidzia juz
        odlozona najpierw o pol roku potem o rok...mam dosc, juz nie chce czekac...nic
        licze ze ebdzie dobrze i jakos sie pozagaja. Zab kanalowo przeleczony, dokucza
        troche ale zakladam ze wolno mu na razie.... i bede trzymac kciuki...albo je
        wyrwe bo mam dosc ju uzerania sie z zebami, normalnie:-)
        pozdrawiam
        podlamac sie tylko mozna
        Beata
        • 2aneta Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 27.08.08, 18:32
          Witaj bebika-:)
          Ty nie usuwaj zebow-:) zawsze zeby mozna jeszcze raz kanalowo
          przeleczyc.Kazdy zab jest na wage zlota,potem taka szostka czy
          siodemka moze byc potrzebna np. do mostu...
          Co do dziecka to odczekaj jakis miesiac, jak juz bedziesz miala
          jasniejsza sytuacje z zebami. Zeby moga dokuczas , zwlaszcza jak
          jestesmy oslabieni....a jak Ci sie siodemka umartwia, to uwierz mi
          zaznie cie bolec, ze bedziesz wiedziala, ze ten zab trzeba
          przeleczyc kanalowo-:)

Co do zatok jeszcze podpowiedz-zrezygnuj ze slodyczy, one bowiem
          powoduja wzmagaja produkcje sluzu, stad tez problemy z zatokami czy
          np.grzybicami...

pozdr i duzo zdrowka-:)
          aneta
          • bebicka Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 30.08.08, 12:16
            Anetko to jeszcze raz ja Cie zameczam. mam nadzieje ze tez mi tym razem
            podpowiesz:-)
            6 przeleczona, zamknieta, wydaje sie w porzadku tfu tfu nie dokucza, nie
            pobolewa, dziaslo tez jakby duzo lepiej, chyba sie zagoila albo juz prawie...
            natomiast caly czas mnie meczy ta 7...znaczy meczy psychicznie tez, bo nie wiem
            co z nia robic.
            Okolice 6 i 7 caly czas tak czuje jakby wlasnie cos rozpychalo, nie jest to
            typowy bol cmiacy zeba, tylko takie wkurzajace uczucie rozpychania,
            swedzenia...czy to wlasnie to co okreslilas mianem "plasteliny" moze byc? Skoro
            tak czy to jednak wskazuje na martwiejaca 7? Ten "bol" odczuwam wlasciwie caly
            dzien, ale wieczorem ...poznym wieczorem, wlasciwie noca, dokucza bardziej. Tyle
            ze jak zasne to mnie nie budzi (jak wyleczona 6, wczesniej), wiec te objawy dla
            mnie nie sa jednoznaczne. Zab, znaczy ta 7, jak ja postukam lyzeczka na przyklad
            daje lekkie nieprzyjemne odczucie.. za chwile jak stukne juz nie... zwariuje
            najgorzej ze nie moge zostawic tego zeba i czekac czy sie posypie czy nie, tylko
            jesli to sa poczatki sypania to a miejsca...wiesz w kontekscie ciazy. Zaczyna mi
            sie grunt palic pod nogami czasowo znowu stad musze szybko podjac decyzje leczyc
            czy nie nie:-( chyba leczyc, co??
            Bo tez sie zaczynam zastaawiac czy mi psychika po prostu nie wariuje juz nie
            pamietam dnia zebym nie siedzial i o zebach nie myslala, teraz caly dzien nic
            innego nie robie:-)
            wiem ze moze glupio prosze ale prosze moze mi doradzisz:-)
            pozdrawiam
            Maraska
            • le_szek Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 30.08.08, 14:47
              Bardzo możliwe, że siódemka również wymaga leczenia kanałowego - wygląda to na
              objawy zaostrzonego przewlekłego zapalenia. Druga możliwość to źle założone
              wypełnienie na stycznej powierzchni - czy przy nitkowaniu okolic siódemki
              dziąsło reaguje jakoś nietypowo (ból albo właśnie ulga, krwawienie itp.)?
              • bebicka Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 30.08.08, 22:07
                Bez bicia sie przyznam ze nie nitkuje:-((( wiem wiem ale nie potrafie sie
                przemoc, mam generalnie opor nie do pokonania:-(((
                zab jest wrazliwy na dotyk/nacisniecie jezykiem, nie wywoluje to bolu, tylko
                takie mocneijsze uczucie, mi to sie tak kojarzy jakby ktos kolek wepchnal i to
                rozpychalo... z drugiej strony to uczucie nie jest jakies dokuczliwe, jak sie
                czyms zajme, zagadam, zapomne to jakbym nie czula i tylko jak sobie przypomne,
                jak tam moj zab to wtedy czuje. Ale to sie rozciaga w ogole na cala strone przy
                tym zebie, cala ta strona jest jakas taka z lekka obolala,w razliwa, jakby cos
                tam przeszkadzala, nawet w glowie to czuje:-(
                to naprawde trudno opisac jakos konkretnie, po prostu z tej stronyt
                warzy/szczeki jest cos na rzeczy, jakis kolek jakby sie wlasnie rozpychal:-(
                Nawet dziurka nosa jest wrazliwa w dotyku, podobnie jak zeby nr 1 i 2 po tej
                stronie,. Czy to moga byc zatoki???
                Ja po prostu nie wiem co robic, otwierac ten zab...czy czekac majac w bliskiej
                perspetywie ciaze? Odkladania ciazy juz nie chcialabym brac pod uwage z innych
                wzgledow, ale to inna historia. Chodzi mi o porade co w takiej konfiguracji
                sytuacyjnej robic z tym zebem ... rece mi opadaja... nie wiem zostawic go i
                czekac co bedzie dalej czy ryzyko zbyt duze? bardzo prosze o porade...
                pozdrawiam
                Maraska
                dodam tylko bo literowk mi sie wczesniej gdzies tam wkradla, ze nie rosna mi 8,
                bo wyrosly juz dawno i usunely sie tez juz dawno:-)
                I jeszcze ze zdjecia RTG wygladaja dosyc dobrze poza pantogramowym robionym 1,5
                roku temu gdzie widac zaciemnienie nad zebem (tez widze), ale ono bylo robione
                podczas zapalenia zatok po gigantycznej infekcji.
                • le_szek Re: Pytanie do p. Leszka -pilne!! 30.08.08, 22:31
                  Trudno mi powiedzieć na 100% bez zdjęcia i zobaczenia pacjenta, ale,jak pisałem,
                  skłaniałbym się do leczenia kanałowego. Ale najpierw proszę się przemóc i
                  nitkować sumiennie przez kilka dni + płukanka typu Eludril, dentosept czy
                  chociaż szałwia. Jeżeli będzie poprawa - kłopot może być powodowany przez
                  zapalenia dziąsła/przyzębia brzeżnego (czyli uszkodzona brodawka międzyzębowa,
                  kamień, nawisające wypełnienie albo źle odbudowany punkt styczny).
    • bebicka Jeszcze tylko... 31.08.08, 15:26
      dodam a propos moich obaw i watpliwosci ze dzisiaj zab nie dokucza w ogole prawie...i zaczely mnie nachodzic mysli, ze moze po prostu sie zrobil taki wrazliwy na skutek grzebania obok w tej szostce, znaczy ze potrzebuje po prostu troche spokoju...czy tak tez moze byc?
      Maraska
    • bebicka Po leczeniu 7 05.09.08, 10:05
      Nie chcialabym zaczynac nowego watku, ktory kontunuowalby moja historie wiec mam
      andzieje ze uda mi sie jeszcze uzyskac odpowiedz tutaj:-)
      Poszlam z ta dokuczajaca 7 do dentystki, okazala sie oczywiscie do leczenia
      kanalowego, mam powyciagnae wszystko, zamkniete kanaly (we wtroek) i zalozony
      opatrunek/fleczer. I pytanie czy ten zab ma prawo bolec? Znaczy znowu nie jest
      to bol, tylko dokucza mi mzoe nawet bardziej niz przed zajeciem sie nim:-( czy
      to dlatego ze nie mam jeszcze plomby? czy musi sie zagoic itp? czy znowu jakies
      czarne scenariusz emam zakladac...:-(
      Ja chyba nie wylecze tych zebow, zalamka:-(
      Bardzo prosze jeszcze o pomoc
      moje dentystka wyjechala na urlop i teraz nie wiem czy moge spokojnie na nia
      czekac a zab potrzebuje czasu...
      dodam ejszcze tylko ze do tego wszystkiego mam katar, nie wiem czy to ma jakis
      wplyw-czyt problemy z zatokami.
      ja juz naprawde marze tylko o tym, zeby zeby mi sie uspokoily:-(
      Maraska
      • le_szek Re: Po leczeniu 7 05.09.08, 11:20
        Po leczeniu kanałowym ząb może boleć i do dwóch tygodni - podrażnienie
        opracowaniem kanałów, środkami płuczącymi i wypełnieniem może dawać takie objawy.
        • bebicka Re: Po leczeniu 7 05.09.08, 11:57
          Dziekuje bardzo, mnie nerwy zwiazane z leczeniem tych zeboli, chyba nie opuszcza:-(
          do tego podraznienie zatok, infekcja, nie wiem czy juz sie wlasnie nie rozwija,
          wszystko sie naklada buuujest jakis sposob na odroznienie bolu spowodowanego
          problemami zatokowymi od bolu zwiaznego z zebem?
          dziekuje raz jeszcze
          pozdrawiam
          maraska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka