Dodaj do ulubionych

swędzenie uszu

23.07.14, 22:58
witam. od ponad dwóch lat męczą mnie swędzące uszy. swędzi mnie ucho w środku, nie małżowina. najpierw byłam u jednego laryngologa, który bez żadnych wymazów, na oko, stwierdził grzybice i przepisał triderm. pomagał dopóki smarowałam nim uszy. jak przestawałam to swędziało znowu. na własną rękę zrobiłam wymaz w kierunku grzybów i bakterii - grzybów nie było, za to wyszedł gronkowiec mssa. wybrałam się z tym do innego laryngologa, ale zajrzał do ucha i stwierdził, że uszy wyglądają ładnie w środku i nic nie trzeba z tym robić. mam ich nie drapać i unikać moczenia. problem w tym, że nie potrafię opanować drapania. czasem powstrzymuję się kilka godzin, ale potem znowu ładuję paluchy do ucha i drapię nieraz do krwi. najgorsze jest to, że następnie nasączam patyczek spirytusem salicylowym i odkażam ucho w środku aż piecze. potrafię tak robić kilka razy dziennie. co powinnam zrobić? czy mogę w ten sposób odkażać uszy?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: swędzenie uszu 23.07.14, 23:40
      nie nie wyglupiaj sie z tym spirytem w srodku, lacze sie w bolu bo mnie swedzi glowa wiec rozumeim cie doskonale. ten lekarz co piepszy zeby nie drapac - oby jego zaczelo swedziec z 'ladnie wygladajaca skora'
      cos gdzies czytalam o swedzacych w srodku uszach przy okazji swedzenia na zewnatrz - czy to nie byla kandida?
      moze to jakies uczulenie na pokarm - probuj odstawiac poszczegolne typy produktow na pare tygodni - jeden po drugim. np nabial a potem make/gluten etc
      • aqua48 Re: swędzenie uszu 24.07.14, 15:36
        Przejdź się raczej do dermatologa, to mogą być problemy ze skórą z którymi laryngolog sobie nie poradzi.
    • goodman41 Re: swędzenie uszu 25.07.14, 08:43
      mssa to jest szczep gronkowca złocistego, który jest wrażliwy na metycylinę,
      pl.wikipedia.org/wiki/MSSA
      Wszystkie coś tamcoccus giną w kwaśnym środowisku. Zamocz palec w occie przed drapaniem.
      • robak.rawback Re: swędzenie uszu 13.09.14, 13:08
        agata jak jestes to sie odezwij - napisz co ci pomoghlo jesli wogole? odpowiedz w tym watku i podaj jakiegos emaila do siebie to ci napisze cos. mozesz tez do mnie emaila napisac na gazetowego emaila ale dopisz tez do tego watku bo ja nie sprawdzam za czesto emaila.
        • voxave Re: swędzenie uszu 14.09.14, 04:57
          Może łuszczyca.Najpierw mnie swędziały uszy,a teraz i swędzą i łuszczą się,od lat...
          • robak.rawback Re: swędzenie uszu 14.09.14, 12:48
            i co na to bierzesz?
            • robak.rawback Re: swędzenie uszu 16.09.14, 04:50

takie to rzeczy sie znajduje na internecie - grzybowe uszy

fungidia.my-forum.pl/posts/1188/1234/
    • wes123 Re: swędzenie uszu 23.09.15, 11:52
      tez mnie swędzą uszy i jest to spowodowane gronkowcem MSSA wlasnie zaczynam leczenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka