Dodaj do ulubionych

alergia na gluten

25.09.05, 21:11
Jakie są objawy ? Podczas leczenia candidy zauważyłam, że łupiez, który mam
z przerwami od jakiś 10 lat zaczął stopniowo znikać........im mniej jadłam
chleba żytniego tym skóra była lepsza...........próbowałam juz wszelkich
możliwych sposobów usuniecia tego defektu........ale nic nie
pomogło........chyba jednak to ma zwiazek z dietą..........no....kto z Was ma
uczulenie na gluten i jakie macie objawy ?
Obserwuj wątek
    • grakit Re: alergia na gluten 25.09.05, 23:47
      Przede wszystkim przelewanie w jelitach i wzdecia. Potem nasilaja sie wszystkie
      objawy ktore mnie dobijaja tzn.swedzace klucia na ciele,pieczenie i palenie
      skory na twarzy,zajady,swiad odbytu,pieczenie oczu i etc.Nawet make orkiszowa
      musze ostroznie uzywac.
      • asiabed Re: alergia na gluten 26.09.05, 13:24
        Czy ktos moze mi opisac jak wyglada wysypka w nietolerancji glutenu (jaki to ma
        charakter, gdzie wyskakuje, czy moze tez wyskakiwac na twarzy w okolicach
        policzkow, czy swedzi - podobnie jak egzema, czy ma podloze zaplane - czy moze
        pryszczyki wygladaja jak male biale grudki??)? Przepraszam za te garsc pytan,
        ale jak Ktos z Was wie - prosze o odpowiedz.
        • nowajulka Re: alergia na gluten 26.09.05, 13:28
          Ja mam ciagłe zmiany w obrębie twarzy i ten łupież.....dodatkowo sucha,
          swedząca skora.........ale nie wiem na 100% czy mam alergie na gluten.jednak
          kiedy nie jem chleba dolegliwości się zmniejszają.........
          • asiabed Re: alergia na gluten 26.09.05, 14:38
            dzieki Nowajulka,
            ja podjadalam teraz troche Wasy, i choc rozne niedomagania jelitowe jako tako
            przezly, to skorne nie (zwlaszcza na twarzy). Dlatego od dzis nie podjadam juz
            nawet wasy, dozwolony bedzie dla mnie tylko ryz, amarantus, za dwa miesiace
            wlacze jeszcze gryke. Hmm, tak mysle, ze taka przejsciowa nabyta nietolerancja
            glutenu (ktora ponoc moze byc powodowana przez rozne czynniki - pasozyty,
            antybiotyki)moze chyba u nas wystepowac, tym bardziej, ze ja np. mam alergie na
            mleko...(ale np nie na jaja).

    • liii_luuu Re: alergia na gluten 26.09.05, 16:19
      alergia na gluten i nietolerancja glutenu to są zdaje się dwie rózne sprayw,
      prawda? niestety nie jestem w tym zbyt dobrze zorientowana.
      nietolerancja glutenu wiąże się chyba z celiakią.
      spytałam lekarza rodzinnego jak mogę zbadać czy nie mam własnie nietolerancji
      celiaki i kobieta powiedziała że pobiera się wycinek z odbytnicy.
      zastanawiam się czy są jakieś mniej inwazyjne metody.
      • asiabed Re: alergia na gluten 26.09.05, 18:00
        Alergia rozni sie troche od ietolerancji - masz racje.
        Wyczytalam, ze alergia jest wowczas jesli alergen powoduje reakcje ze strony
        ukladu immunologicznego. A nietolerancja pokarmowa ma miejsce wowczas, gdzy
        pokar wyzwala reakcje metaboliczne (bez udzialu ukl. immunologicznego)
        Z tego co wyczytalam celiaklia jest najbardziej skrajna postacia nietolerancji
        glutenu (to trwala i chyba zawsze(?) wrodzona nietolerancja glutenu).
        Badania sa chyba tylko takie jak mowisz sad Robi sie je fazowo- najpierw przed
        zastosowaniem diety, potem po dluzszym okresie stosowania diety bezglutenowej, a
        potem robi sie sprawdzian - wprowadzajac do diety produkty z glutenem. I jesli
        kosmki jelitowe beda po takiej diecie sprawdzajacej okej, tzn, ze nie ma sie
        trwalej nietolerancji. Wskazuje to na nabyta przejsciowa nietolerancje glutenu
        (powstalej zwykle w wyniku infekcji przewodku pokarmowego - wirusowej,
        grzybicznej, pasozytniczej).
        Wiecie, to w sumie domyslam sie dlaczego zachodnie diety proponowane przy
        candidozie sa pozbawione produktow zbozowych, mleka i jego przetworow, pomidorow
        i soi (choc nie tylko) - moze wlsanie dlatego,ze sa to produkty zwykle
        alergizujace i bedace przyczyna nietolerancji pokarmowej (zawierajace,
        wyzwalajace wspomniane wyzej reacje organizmu, skladniki tj. gluten, laktoze,
        bialka mleka i pozostale - niestety nie wiem co tak naprawde uczula w
        pomidorach, soi (chyba, ze genetyczna modyfikacja nasion siewnych tych roslin
        powoduje uczulenia - czego jednoznacznie nie stwierdzono, ale tez nie
        zaprzeczono.. A faktem jest, ze soi modyfikowanej w USA np to na peczki - u nas
        z reszta tez do konca nie wiadomo co tak naprawde sprzedaja, a pomidor byl
        pierwsza roslina poddana GMO)). Moze wlasnie chodzi o to, aby z diety
        wyeliminowac te produkty, bowiem oslabione jelita (poprzez dzialanie pasozytow,
        grzybow, bakterii, czy nawet wirusow, zbyt malej ilosci pozytywnych bakterii,
        nadzerki itd), musza sie najpierw zregenerowac, a nie byc niepotrzebnie
        draznione przez alergeny (tj jak gluten np) - przez co opuznia sie ich
        regenracja a wchlanianie jest nadal zaburzone (bo gluten np doprowadza do
        niszczenia kosmkow jelitowych, ktore sa w stanie sie zregenerowac - ale to trwa,
        a podstawa jest eliminacja z diety glutenu - no chyba, ze mamy do czynienia z
        wrodzona nietolerancja glutenu (celiaklia), wowczas to kosmki tez sie
        zregeneruja, choc juz zawsze gluten w diecie bedzie powodowal uszkodzenia
        kosmkow i nawrot objawow choroby).
        Boze, ale namieszalam. mam nadzieje, ze zrozumieliscie o co mi chodzi.
        Jesli sie myle to mnie poprawiajcie.
        Asia

        • liii_luuu Re: alergia na gluten 26.09.05, 23:37
          czyli jeśli moje jelita są zniszczone przez pasożyty, to jedząc stale gluten
          nie pozwole się im zregenerowac? podobne niszczące działanie na kosmki jelitowe
          ma laktoza, prawda? w przypadku zniszczonych jelit.
          pozbyłam sie ostatnio glisty ludzkiej, ale problemy z jelitami pozostały. może
          teraz to kwestia tego by pozwolic im spokojnie się zregenerowac własnie przez
          eliminajce glutenu? bo istnieje też tymczasowa nietolerancja glutenu własnie
          popasożytnicza.

          wolałabym wiedzieć czy nietolerancja jest u mnie czy nie. wyeliminowanie
          glutenu wydaje mi się sprawą bardzo trudną. a takw ciemno tymbardziej. bo jak
          bym wiedzial że musze to dałabym rady. póki co chleb zawsze wydawał mi się taka
          deską ratunku, czymś co mój organizm przyjmie bez buntu.

          ha, a może ma kandydozę? wtedy problem jeszcze większyindifferent

          • asiabed Re: alergia na gluten 27.09.05, 08:53
            Liii_luuu,
            Wiesz, nie jestem specjalista i dobrze byloby, gdyby wypowiedzial sie na ten
            temat ktos kto siedzi w temacie bardziej - czy to z racji duzego i dlugiego
            doswiadczenia, czy tez z racji wykonywanego zawodu.
            Ale fakt, ze laktoza, podobnie jak gluten nalezy do czynnikow zwiazanych z
            nietoleracja pokarmowa (co wynika z niedoboru laktazy - eznymu potzrebnego do
            rozlozenia laktozy). Podobno znaczny procent ludzi nie wytwarza wystarczajacej
            ilosci tego enzymu i ma w zwiazku z tym mniejsze lub wieksze objawy
            nietolerancji laktozy (czesto wiaze sie to tez z iloscia i jakoscia spozytego
            mleka i jego przetworow).
            Poza tym, skoro oslabione po takich przejsciach jelita dalej sa draznione przez
            gluten i laktoze (a masz wyrazne objawy nietolerancji tych skladnikow
            pokarmowych - wzdecia, gazy, biegunki, zaparcia, przelewanei w jelitach,
            nieprawidlowowsci w wyproznianiu - np kal z zawartoscia sluzu, taki jakby
            tluszczowy, z niestrawionymi resztakami pokarmowymi) to istnieje
            prawdopodobienstwo, ze nie jelito nie bedzie w stanie w miare szybko i sprawnei
            sie zregenerowac, prawda? Wiec moze warto zrezygnowac czasowo z tych produktow?

            Ja na Twoim miejscu zdecydowalabym sie na krotki okres (kilkumiesieczny)
            rezygnacji z glutenowych produktow (to wbrew pozorom chyba nie jest takie trudne
            - o wiele trudniejsza wydaje sie byc dieta antygrzybiczna).W przypadku glutenu
            wystarczy przeciez wyeliminowac tylko zyto,pszenice, owiec, jeczmien i przetwory
            tych zboz (kasze, a takze dodatki w zywnosci przetworzonej - ktora tak na
            marginesie chyba powinna stanowic wlasnie margines w zdrowej diecie).
            Po drugie sa firmy produkujace bezglutenowe skrobie, mieszanki chlebowe, chleby,
            makarony, a nawet slodkosci. Mozna to kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, a
            nawet w necie. Ze zboz mozna jesc spokojnie ryz, amaranrus, niektorzy wlaczaja
            orkisz (odmiana pszenicy), mozna tez jesc kukurydze.
            Zamiast chleba mozna z powodzeniem (i ze smakiem) uzywac wafli ryzowych (do
            wyboru do koloru ich w sklepach - wazne by byly z ryzu naturalnego, nieluskanego).
            No i moze warto tez zrezygnowac z mleka (z pominieciem np kefirow, jaogurtow - z
            pewnych zrodel, jak najbardziej naturalnych oraz w umiarkowanych ilosciach).

            No i wazne w Twoim przypadku jest takze - jak sadze - uzupelnienie zniszczonej
            pewnie czesciowo dobrej flory bakteryjnej jelita (konieczne probiotyki).
            Pozdrawiam, Asia
            • liii_luuu Re: alergia na gluten 27.09.05, 11:42
              no własnie, przydałaby się wypowiedź specjalisty. ale póki co mozna snuć
              jedynie własne domysły. wolę jednak to niż siedzieć bezczynnie.

              mleko i jego przetwory wyeliminowałam juz miesiac temu. przyznam że jakaś
              poprawa jest widoczna.
              spróbuje teraz z tym glutenem. może to coś da.
              tylko cały czas się obawiam że moge miec kandydozę. robiłam badanie kału. niby
              wysżło że grzybów brak. tyle że badanie trwało 3 dni. a mam bardzo duzo z
              objawów kandydozy.

              probiotyki? też tak myslę, że przydałyby się.
              tylko się zastanawiam dlaczego lekarka nie wspomniala mi o szkodach w
              organixmie jakie pozostały nawet po usunięciu glistyuncertain

              w każdym badź razie dzięki za rady
              pozdrawiam

      • asiabed Re: alergia na gluten 26.09.05, 18:03
        czekaj, czekaj - sa jeszcze badania krwi - na obecnosc swoistych przeciwcial
        antyendomyzjalnych lub antyretikulinowych. Ale one pojawiają się tylko w czasie
        stosowania diety z glutenem. Jeżeli badanie krwi zostanie wykonane po
        zastosowaniu diety bezglutenowej, szanse na ich wykrycie maleją.
        Celiakię u dorosłych można rozpoznać na podstawie biopsji jelitowej - tak jak
        pisalas- a następnie kolejnej biopsji w celu udokumentowania odnowy atroficznych
        kosmków po 3-6 miesiącach diety bezglutenowej. Celowym jest powierdzenie
        diagnozy porzez dokonanie jednoczesnych badań serologicznych na wykrycie
        przeciwciał antyendomysialnych w surowicy krwi.
      • caaptcha Re: alergia na gluten 26.10.15, 19:03
        Celiakia ma podłoże genetyczne. Nie jestem lekarzem, ale chyba jeśli nie masz odpowiedzialnego za nią genu, to nie trzeba robić biopsji, ale jeśli gen wyjdzie, to biopsja będzie konieczna do ostatecznego potwierdzenia. Poczytaj na stronie stowarzyszenia osób z celiakią - www.celiakia.pl/diagnoza/
      • asiabed Re: A ziemniaki ? 27.09.05, 11:13
        Sluchajcie, wyglada na to, ze ze zbozowych w diecie bezglutenowej mozna jesc:
        kasze, mąke i skrobie kukurydziana; mączke ziemniaczana; ryż (najlepiej pelny),
        mąka ryżowa, płatki i kleiki ryżowe; amarantus (szarłat),proso, kasza jaglana,
        tapioka, sago, bataty; kasza i mąka gryczana; mąke sojowa; skrobie pszenna
        bezglutenowa, makarony bezglutenowe.
        A jesli jest sie na decie antygrzybicznej - no to wiecie Dziewczyny co z tej
        powyzszej listy odpada.. - zostaje w zasadzie ryz pelnoziarnisty, amarantus,
        moze i skronia pszenna bezglutenowa, w drugiej fazie kasza gryczana i jaglana,
        maka sojowa (no moze tez troszke w pierwszej fazie), tapioka (powstaje ze skrobi
        manioku. Zawiera bardzo dużo lekko strawnych węglowodanów i niewiele białka.
        Jest pozbawiona smaku i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety
        bezglutenowej i niskobiałkowej. Tapioki w postaci mąki używa się jako
        zagęszczacza do sosów, musu owocowego czy lukrów. Granulat tapioki, czyli
        perełki, stosowany jest do wyrobu legumin i budyniów, oraz tzw. bubble tea -
        deseru herbacianego (wiecej - www.merre.pl/html/tapioca_nutrient.htm)) -
        mysle, ze mozna ja stosowac tez w pierwszej fazie, sago (mączka skrobiowa
        otrzymywana z rdzenia pni sagowców i sagownicy, często w postaci granulowanej,
        łatwo przyswajalna, stosowana w żywieniu dzieci, a także jako dodatek do deserów
        itp. Namiastki sago, o podobnych właściwościach, produkuje się też z innych
        surowców, np. z ziemniaków.) - zastanawiam sie czy mozna w pierwszej fazie uncertain -
        ja bym nie ryzykowala.

        A do obiadu - ryz, spoko - makaron bzglutenowy, kluseczki wlasnej roboty ze
        skrobii pszennej bezglutenowej (z jajkiem i woda), gotowane ziarno amarantusa,
        potem - kasze gryczana i jaglana. Papke z kalafiora (pure) - pondobno bardzo dobre.
        Ja zadko jadam tzw zapychacze do obiadu - wystarczaja mi warzywa. Dlatego nie
        umiem podac wiecej mozliwoscismile
        pozdarwiam
        • mama.mimi mąka 28.09.05, 12:45
          A jeśli nie mam alergii na gluten a jestem na drugim etapie leczenia to czy
          mogę jeść mąką pszenną razową. Głównie chodzi mi o mój jabłecznik, przepyszny
          zresztą!!!
            • mama.mimi przepis na jabłecznik 28.09.05, 16:26
              Tylko czy można go w II etapie leczenia? Bo jak nie to nie wiem!!!

              1 szklanka mąki pszennej razowej
              duża szczypta kakao
              łyżka mąki ziemniaczanej
              1/3 szklanki oleju (ja będę dawać masło roztopione, bo to chyba za wysoka temp
              na oliwe
              większa szczypta mielonego anyżku!!!
              1/3 szklanki zimnej wody
              około 1/2-1 szklanki otrąb owsianych
              łyżeczka sody oczyszczonej ale nie jest ona konieczna

              Ciasto:
              Wymieszać dokładnie bądź zagnieść ciasto. Na blachę posmarowaną, posypaną i do
              piekarnika na 15 min w 200-250C, aż się przyrumieni.

              Jabłka:
              3-4 jabłka zetrzeć na tarce, dodać zmielone migdały (dużo), wymieszać, wyłożyć
              na upieczony spód, piec przez 10 minut w 200-250 C.

              Tylko mnie nie załamujcie!!
    • asiabed Re: alergia na gluten 01.11.05, 14:04
      Podnosze temat, bo wiele z Nas ma nadal watpliwosci co do potrzeby wykluczenia i
      nie wykluczenia glutenu w pierwszej fazie leczenia.
      Tym bardziej, ze niektore objawy nietolerancji glutenu przypominaja objawy
      candidozy.
      Ja uwazam, ze warto.
      Ale moze istnieje jakis pewny sposob okreslenia czy ma sie te nietolerancje czy
      nie? Tak, aby moc jesc produkty zbozowe, albo miec pewnosc, ze nalezy je wykluczyc.
      pozdrawiam, Asia
      • jullieta Re: alergia na gluten 01.11.05, 14:31
        Zgadzam się. Ja nadal nie wiem jeść czy nie jeść (oto jest pytanie)? Jem nadal
        chleb żytni razowy na zakwasie i makarony brązowe. Najgorsze jest, to że u mnie
        jedynym wizualnym i namacalnym objawem jest wysypka na twarzy, szyji i dekolcie
        (bardziej lub mniej nasilona). Żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Ale
        nie wiem jak przeżyć bez chleba, buuu. Jak z tego zrezygnuję, to jak ja będę
        wyglądać?Jak sznurek?
        • balamutka Re: alergia na gluten 01.11.05, 17:10
          Ja raczej nie mam wysypek na skórze, tylko problemy z ukł pokarmowym. Ale
          ciągle nie wiem czy mogę jeść chleb razowy na zakwasie czy nie. Ciekawe jak to
          jest z tym badaniem krwi na nietolerancję glutenu?
      • jkamienska Re: alergia na gluten 20.11.15, 13:58
        Tutaj możesz poczytać o rodzajach nietolerancji pokarmowych - od czego zależą itd. www.kuchnia-edukacyjna.com/2015/09/07/klasyfikacja-nadwrazliwosci-pokarmowych-rozmowa-z-dr-n-med-dorota-musial/
    • grakit Re: alergia na gluten 01.11.05, 20:35
      Same na sobie sprawdzcie czy mozecie jesc gluten. Wystarczy podczas stosowania
      diety wlaczyc pieczywo biale i dowiecie sie jak reagujecie. Ja to sprawdzilam 3
      lata temu i od tego czasu nie widze buleczek i chlebusia(w zeszlym roku jadlam
      troszke jak bylo ze mna ok)smile
      • golden24 Re: alergia na gluten 21.11.05, 14:58
        Ja tez jestem uczulona na gluten i nie wiem co mam jesc ?
        U mnie to sie objawia luszczaca sie skora kolo brwi, nosa.Mam zmiany skorne,
        ale nie wiem z jakiego powodu ? Czy to gluten, Candida, czy inne pasozyty ? Czy
        moze wszystko na raz ?
        • sj0583 Re: alergia na gluten 21.11.05, 16:01
          Witaj! Mam pytanie w jakim badanu stweirdzono u Ciebie alergie na gluten?Bylas moze u alergologa? Ja mam nawracajace grzybice pochwy od 3 lat, zrobilam teraz badanie kalu i wyszla candida..jestem pod koniec leczenia ale watpie ze po jej wyleczenu znikna grzybice pochwy,poniewz ona cechowala sie brakiem wzrostu wiec nie mogla az tak barzdzo zakazac pochwy. Chcialabym zrobic te testy pokarmowe, jesli je mialas to na czy one polegaja?
            • michell Re: alergia na gluten 22.11.05, 09:33
              witam. jak najszybciej i najprosciej sprawdzic, czy nie toleruje sie (alergia -
              czasowa, spowodowana niszczacym dzialaniem pasozytow na jelita) glutenu? jakie
              sa najczestsze objawy uczulenia?? wiem, ze gdzies bylo zapewne juz pisane na
              ten temat. niestety, nie bede w stanie przejrzec wszystkiego. a sprawa ta jest
              dla mnie pilna...
              • asiabed Re: alergia na gluten 22.11.05, 10:31
                po spozyciu produktow glutenowych nasilaja sie przykre dolegliwosci jelitowe
                (przelewania gazy, wzdecie, problemy z wyproznianiem), skorne wypryski, lupiez,
                i pewnie wiele innych niemilych zdarzen.

                zjedz kawal chleba, nie jedz w tym dniu nic innego co ewentualnie mogloby
                uczulac, alergizowac (mleko, pomidory, owoce cytrusowe, soja itp.).
              • nowajulka Re: alergia na gluten 22.11.05, 12:30
                Powiem Ci, jak ja testowalam..przez trzy dni nie jadłam
                glutenu.........przemęczyłam się na ryżu i chlebie ryżowym.........kiedy po
                trzech dniach zjadłam kromkę chleba powróciły wzdęcia, białe plamy na czole,
                łupież, który co prawda nie zniknął całkowicie, jednak zdecydowanie sie
                zmniejszył przez te 3 dni...........poza tym....hm..nie wiem ,czy moge o tym
                pisać, ale korzystałam z toalety częściej niż zwykle.............to tyle.po
                kilku takich próbach uznałam, że to jednak chwilowa nietolerancja
                glutenu........wynikająca z kandydozy...............acha.....jeszcze
                coś......powiekszone węzły chłonne, które do tej pory miałam...wróciły do
                normalnych rozmiarów................dodam, że kteraz robie drugie podjeście
                leczenia candidy............w trakcie pierwszej wykluczyłam kawę i cytrusy (w
                tym citrosept), które ewidentnie mi szkodziły...........(tak nawiesm mówiąc,
                gdybym nie pofolgowała sobie z dietą byłabym już zdrowa0.............teraz
                wykluczyłam gluten..i zauważyłam, że przestałam tolerować nabiał.......po
                zjedzeniu sera białego boli mnie brzuch.......musze szybciutko zrobic badania
                antygen lamblii.......bo te robale powodują właśnie nietolerancje
                mleka..................najdziewniejsze, że znakomicie toleruję sery zółte i
                masło (czyżby nietolerancja laktozy ??)
                • asiabed Re: alergia na gluten 22.11.05, 16:43
                  Kurcze, Nowajulka - mam podobnie z tymi mlecznymi. Maslo jem - no problem, ser
                  zolty tez - choc teraz nie jem ze wzgledu na ewentualne plesnie. Ale jak
                  wczesniej zjadlam trochekefiru, jogurtu, smietany, sera bialego - to zara mialam
                  wiecej wypryskow i egzeme...

                  tak mnie z tymi lamblami zastanawia, faktycznie moga pwodowac alergie na mleko,
                  neitolerancje laktozy?

                  uch...

                  Kupuje zapper...
        • nowajulka Re: alergia na gluten 22.11.05, 12:21
          Ja miałam identyczne objawy.....byłam u dermatologa..stwierdził dodatkowo
          łojtokowe zapalenie skóry....zapisała szampo, który doskonale wszystko
          usunął........jednak kiedy wczoraj zjadłam trochę chleba, plamy na czole znowu
          się pojawiły....ale skóra już sie nie łuszczy..ten szampon jest na
          receptę......nazywa się Stieprox...........po prostu rewelacja........w końcu
          mogłam pójść do fryzjera.............przedtem mi było wtsyd, ze względu na ten
          łupież.....
          • michell Re: alergia na gluten 22.11.05, 13:11
            nowajulka, wielkie dzieki. bedziemy probowac odstawiac gluten. zobaczymy...
            co do lupiezu, o jakim piszesz. moja dziewczyna ma z nim podobne problemy... to
            nie jest zwykly lupiez - to cos a la alergia, nie wiem... potrafi sie jej
            wrecz "sypac" z glowy... plamy, zaczerwienienia i luszczenia tez sie
            pojawiaja... przypomne, ze moja kobieta ma stwierdzona kilka dni temu lamblie
            (pewnie ja tez ja mam (bezobjawaowa), kurka...). co do nabialu. faktycznie, ser
            zolty rowniez toleruje. natomiast z kefirem, jogurtem (tym naturalnym
            oczywiscie) roznie bywa. z innymi serami - tez roznie. mleka w ogole nie pije
            od lat - moze dobrze?...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka