Gość: kanja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 13:33 Od paru tygodni nie mogę sobie poradzić z tym problemem. Ostatnio mało jem i niekoniecznie zdrowo więc może to brak witamin lub mikroelementów?A może wystarczy specjalny krem lub maść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: pękające pięty 05.04.02, 17:23 sucha skora, to najczestszy powod naloz duzo kremu, najlepiej tlystego i zaloz grube bawelniane skarpety powtarzac przez kilka dni - najlepiej na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: pękające pięty IP: *.sasknet.sk.ca 05.04.02, 19:01 Sa specjalne kremy zawierajace Urea (czyli mocznik) na pekajace piety. Np Dermal therapy, Heel care. Poprawa nastepuje zwykle juz po kilku dniach kiedy skora robi sie mieksza. Oleje podstawowe (mozna brac suplementy) w diecie takze troche pomagaja ale poprawa nie wczesniej niz po 6 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanja Re: pękające pięty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 19:26 Dziękuję za rady ale stosuje krem do stóp zawsze i mam mięką skórę ,a mimo to bolesne pęknięcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: pękające pięty IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 11:47 Moje pięty kiedyś też zaczeły pękać - pomógł krem antygrzybiczy. Może to też Twój problem - grzybice to zazwyczaj problem ludzi bardzo czystych i dbających o swoje ciało. A z Twoich postów wynika, że o stopy bradzo dbasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanja Re: pękające pięty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 13:51 Agato czy możesz podać nazwę tego kremu i czy można go stosować nie mając pewności ,że się ma grzybicę? Na oko nie widać zmian chorobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: pękające pięty IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 11:03 Szczerze mówiąc,używałam wszystkich kremów na grzybicę, wydawanych bez recepty, jakie mogłam znaleźć w domu. To chyba była mykodermina - w płynie lub w maści. U mnie też nie było żadnych typowych objawów grzybiczych, jak nieprzyjemny zapach i białe plamy, ani schodzącej skóry. Po użyciu pięty przestały mi pękać. Ale nie wiem, czy Tobie też pomoże. Może ekspertki- dermatolożki powiedzą Ci o innych przyczynach. Co do skutków ubocznych - nie pamiętam... Zaraz poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Mykodermina - info :-) IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 11:09 Znalazłam opis w sieci - polecam wersję w płynie, przenika najgłębiej w tkanki. Cena nie powinna przekroczyć 8 PLN. pozdr MYKODERMINA; MYKODERMINA M Bez recepty Producent Pampa Piaseczno, Polska. Forma leku: płyn; zasypka; maść. Zawartość substancja czynna: kwas undecylenowy, aceton, etanol, gliceryna, olejek koperkowy, woda destylowana (płyn); undecylenian cynku, kwas undecylenowy; olejek lawendowy, talk (zasypka); undecylenian cynku; undecylenian miedzi, kwas undecylenowy, parafina cie Sposób działania: Podstawowym składnikiem preparatu jest kwas undecylenowy. Jest to nienasycony kwas tłuszczowy, który wykazuje słabe działanie przeciwgrzybicze. Zastosowanie: Grzybice skóry. Grzybica pachwinowa, potnicowa. grzybica dłoni i stóp. Zanokcica drożdżakowa. Ostrzeżenie: Mykoderminy nie wolno stosować w uczuleniu na którykolwiek z jej składników. Należy unikać zetknięcia preparatu z błonami śluzowymi. Działania niepożądane: Brak danych na temat działań niepożądanych. Dawkowanie: Pędzlować, smarować lub pudrować zakażone miejsca 1-2 razy dziennie przez 3-4 tygodni. Następnie stosować preparat 3 razy w tygodniu przez 3-4 tygodni. Ciąża i karmienie: Nie stwierdzono jakiegokolwiek szkodliwego wpływu preparatu na płód.Lek nie przenika do mleka matki. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: pękające pięty 05.04.02, 19:39 Mezowi pomoglo dlugofalowo lykanie wit a,e plus tluste kremy stosowane na noc metoda roseanne i unikanie klapkow typu fakirki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minou Re: pękające pięty IP: 212.195.11.* 06.04.02, 15:53 A ja smiem twierdzic, ze mozesz sobie do konca swiata wsmarowywac wszystkie mozliwe kremy, masci, pomady - marmolady bez zadnego skutku, jesli nie zaczniesz zwracac uwagi na to, by pozywienie twoje bylo bogate w witaminy z grupy B. Znajdziesz w kazdej najbanalniejszej encyklopedii medycznej a nawet w ...ksiazce kucharskiej. Smacznego ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanja Re: pękające pięty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 13:33 Dziękuję wszystkim za rady. Zmniejszyłam ilość wypijanej kawy (która niszczy wit.z grupy B)i posmarowałam pęknięcia maścią cynkową (na trudno gojące się rany),stosuje również Magnez+B6 i po bólu!!!Dzięki wam i p.Gumowskiej (kuchnia i medycyna) chyba po wszystkim. pozdrawiam kanja Odpowiedz Link Zgłoś