Dodaj do ulubionych

spadki potasu od lat

30.09.14, 18:15
Witam. Próbuje znaleźć osoby, które borykają się z podobnym problemem do mojego i może znają przyczynę i wiedzą jak leczyć taką chorobę. W skrócie: od 6 lat choruje na hipokaliemie i hiperprolaktynemie. Wcześniej przez 6 lat brałam tabletki antykoncepcyjna, po ich odstawieniu nie dostałam miesiączki - po podaniu bromergonu wróciły, wtedy też zaczęły się problemy z potasem. Pierwszy raz spadek w listopadzie 2008, potem kwiecień 2009, czerwiec 2009, sierpień 2011 oraz maj 2014 (w 37 tygodniu ciąży). Spadek potasu przebiega zawsze w ten sam sposób w późnych godzinach wieczornych nagle dostaje migotanie przedsionków. Szpital - diagnoza spadek potasu na poziomie między 3,1-3,4. po kroplówce w ciągu paru godzin praca serca się normalizuje i wracam do domu. Przy migotaniu ciśnienie prawidłowe, saturacja też. Funkcjonuje na tyle dobrze, że sama dojadę do szpitala.
Od tych 6 lat przyjmuje potas Kaldyum 6 tabletek dziennie oraz magne B6 - również 6 tabletek dziennie. Spadku potasu nie odczuwam za wyjątkiem migotania nie odczuwam w żaden sposób, nie mam zawrotów głowy, nie bolą mnie mięśnie, nie jestem zmęczona.
Miałam robione badania w klinice endokrynologii: wszystkie badania w normie:
- jonogram poza potasem, hormony tarczycy, nadnerczy, kortyzol, dobowa zbiórka moczu, aldosteron
- ciśnienie w normie 120/70
- echo serca w porządku
- byłam w poradni zaburzeń rytmu serca - wszystko ok
- nefrolog wraz z usg nadnerczy ok
Mimo suplementacji potasu i tak okresowo spada i dostaje zawsze wtedy migotanie przedsionków. Już sama nie wiem gdzie szukać przyczyn. Przy suplementacji jw. potas waha się w granicach 3,7-4,2.
Jedynie podwyższona prolaktyna - leczenie 0,5 tabletki parlodelu 2,5mg.
Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc... ta choroba powoduje że boję się normalnie żyć o wyjazdach nie wspomnę.

-
Obserwuj wątek
    • rebeka123 Re: spadki potasu od lat 07.02.15, 18:27
      Mam to samo z potasem od roku roku. Po pierwszym spadku (zaliczyłam SOR ) myślałam, że jak uzupełnię niedobory to będzie spokój, ale nie.Miałam problemy z jelitami- okropne wzdęcia i luźne wypróżnienia ( od 4 lat), różne badania, cuda na kiju- nic nie wychodziło. Przypadkiem latem zeszłego lata okazało się,że to głupia nietolerancja laktozy. Piję kawę z mlekiem bez laktozy i spokój. Myślę sobie może się ten potas przez to nie wchłaniał- poczekam, to się unormuje. Ale nic z tego. Z objawów teraz tylko drżenie serca i bóle stawów biodrowych. Przed tym dużym spadkiem, to samo + lękliwość, nerwowość, swędzenie skóry na nogach ( okropne), ciągle spierzchnięte usta. Wszystkie ogólne badania OK łącznie z tarczycą i hormonami.
      Poszłam do nefrologa, nie kazał robić dobowej zbiórki moczu, bo jak bym się przed badaniem wypłukała z potasu, który cały czas biorę, to by było hardcorowo, mówi, że wie ile mi ucieka, po tym ile biorę potasu. Zrobiłam USC - nadnercza OK nieprzerośniete i bez guza, nerki mniej więcej OK. Pani nefrolog teraz zleciła gazometrię i tego samego dnia jonogram, mówi, że coś tam sobie policzy i będzie wiedziała, czy to nerki. Mogę mieć chore kanaliki nerkowe czy cewki, jeśli tak będzie, to będę musiała trafić na 1 dzień do szpitala i będą badać ile i jak ten potas tam ucieka. Nie jest to specjalnie groźne i można to hamować. Jak z badań nie wyjdą nerki, to będziemy szukać dalej. Z badań wychodzi mi jeszcze zawsze trochę podwyższony cukier i fatalny lipidogram tzn. mam opór cholesterolu LDL ( HDL tez mam dużo). Jestem szczupła i zdrowo się odżywiam. Może to wskazywać na ukrytą postać cukrzycy typu I ( gdy organizm sam powoli zabija własne komórki, które wytwarzają insulinę) i mogą temu towarzyszyć zaburzenia elektrolitów. 18-lutego dowiem sie czy to nieszczelne nerki. Można do mnie zadzwonić- wymienimy doświadczenia mój telefon 609-622-232
      • crokofon Re: spadki potasu od lat 25.02.16, 16:21
        No i jak tam? Wiem, że odgrzebuję, ale co tam z tymi nerkami i potasem? Okazało się coś konkretnego?
        • makaz32 Re: spadki potasu od lat 21.04.16, 09:32
          Niestety nic się nie wyjaśniło. Biorę kaldyum i inspra na zatrzymanie potasu. Nadal szukam i niestety nic się nie wyjaśnia. Jak ktoś miał coś podobnego proszę o kontakt. POdaje mój email gosiakazmierczak@tlen.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka