Dodaj do ulubionych

Żarówki i ekologia

09.08.09, 22:56
Zbliża się już moment wejścia unijnych regulacji ws. żarówek, 100W mają już wycofywać. IMO jest to debilna decyzja, co prawda świetlówki zużywają mniej energii, ale są ekologiczne jak cholera (najekologiczniejsza jest chyba ta rtęć w nich zawarta), do tego nie każdy toleruje takie światło (znam osoby, które przy takim świetle nie mogą zbyt długo wytrzymać). Rozwiązaniem mogły by był LEDy, ale w Polsce są kosmicznie drogie i tylko w małych mocach, nie nadają się jak na razie do zastąpienia żarówek. Ciekawe co z tego wyniknie, zrobi się w Polsce jeszcze większy ciemnogród?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: Żarówki i ekologia IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.09, 23:42
      Kiedy ten moment?
      • strikemaster Od 1 września 2009 10.08.09, 00:09
        www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_aktualnosci/id,9314/Itemid,45/
        • Gość: Jojo Re: Od 1 września 2009 IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.09, 00:17
          w Niemczech cisza w mediach i baumarktach
          • strikemaster Re: Od 1 września 2009 10.08.09, 00:32
            U nas też. nagle przyjdziesz do sklepu i zobaczysz, że nie ma żarówek. Producenci świetlówek już zacierają swoje małe żółte łapki. :)
    • rambo_pl Re: Żarówki i ekologia 10.08.09, 00:22
      Łuczywo? Jest ekologiczne.
      • strikemaster Re: Żarówki i ekologia 10.08.09, 00:33
        I koszerne. :)
      • strikemaster Re: Żarówki i ekologia 10.08.09, 00:33
        Nie jest, emituje dużo CO2.
    • strikemaster Garść problemów 10.08.09, 13:50
      Pojawi się jeszcze kilka problemów.
      1. Świetlówki kompaktowe się dość długo rozświecają, w tym czasie pobierają więcej energii i słabiej świecą, więc jaki typ oświetlenia zastosować np. w łazience, czy na klatce schodowej?
      2. Świetlówki kompaktowe będą łakomym kąskiem dla złodziei piwnicznych/klatkowych. Należało by tam instalować zwykłe świetlówki typu rura. Zgadnijcie, kto zapłaci za wymianę opraw?
      3. Nie wiem jak wyjdzie współpraca świetlówek kompaktowych z elektronicznymi automatami schodowymi. Ktoś próbował, czy układ nie będzie się wzbudzał, jak przy ściemniaczach?
      4. AFAIK jest też dyrektywa o całkowitej wymianie oświetlenia w budynkach użyteczności publicznej. Nie zauważyłem, żeby się w tej sprawie cokolwiek działo. Posypią się kary (oczywiście płacone z polskiego budżetu)?
    • strikemaster Zrobiliście już zapasy żarówek 100W? 19.08.09, 17:50

• kieprze_paczynskich Re: Zrobiliście już zapasy żarówek 100W? 19.08.09, 17:55
        Nie jeszcze, ale ja nie o tym chciałem. Obiło mi się o uszy, że wice-premier
        Pawlak już zakupił jakąś astronomiczną ilość żarówek energooszczędnych dla urzędów.
        • strikemaster Re: Zrobiliście już zapasy żarówek 100W? 19.08.09, 18:32
          A był jakiś przetarg, czy tak od Misiaka?
          • leewus Re: Zrobiliście już zapasy żarówek 100W? 29.09.09, 00:22
            Nie rozumiem po co robić zapas takich żarówek, skoro te energoosczędne i tak
            wychodzą taniej.

www.elektrorady.pl
            • Gość: lol Re: Zrobiliście już zapasy żarówek 100W? IP: *.netis.net.pl 29.09.09, 05:08
              I wlasnie dla dobra obywateli ten zakaz produkcji.
              ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka