Dodaj do ulubionych

Problem z jelitami i wypróżnianiem

24.11.15, 19:48
Witam, mam 15 lat, od pewnego czasu mam problemy z jelitami, mianowicie: raz mam biegunkę, raz zaparacia, raz stolec jest cienki, raz normalny, a raz luźny jak biegunka choć nic czyszczącego żołądek wcześniej nie jadłem, towarzyszą mi częste gazy, wypróżniam się nieregularnie, ponadto nie zawsze, ale często dokucza mi ból z lewej strony brzucha podczas wysiłku, coś jak kolka i bardzo mi to przeszkadza bo lubię uprawiać sport (bieganie, piłka nożna) Uważam, że moja dieta jest w porządku! Odżywiam się zdrowo (chleb razowy, mięso, warzywa, owoce, rzadko kiedy jem jakiekolwiek słodycze, moim jedynym słodzikiem to cukier do herbaty... fast foodów też unikam, może zjem pizze raz na miesiąc i tyle! ) Leków żadnych nie biorę, alkoholu nie piję, papierosów nie palę... Dodam też, że nie mam jakiś groźnych objawów typu gorączka, nudności. Byłem z tym u lekarza rok temu, zrobił mi na szybko USG i powiedział, że mam zagazowane jelito grube, objawy minęły, zacząłem się wypróżniać regularnie i tak jak powinienem stosowałem tabletki i syropy, ale przecież nie będę się całe życie tym truć, przestałem spożywać dzienne porcje leków takie jakie kazał lekarz i znów po miesiącu objawy wróciły, tak o, nie mam już siły... Co to może być? Czy to jest IBS? Co mam zmienić w swojej diecie skoro myślę że jest dobra? Mam iść wykonać jakieś konkretne badania dotyczące układu pokarmowego? (krew utajona, kolonoskopia etc.)? Przecież chyba nie mam nowotworu w wieku 15 lat a nikt z rodziny też nie miał z tym problemów.. Pomóżcie :(
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Problem z jelitami i wypróżnianiem 24.11.15, 21:55
      2 przyczyny
      1 brak fauny bakteryjnej lelit
      leczenie kup lakcit lub poproś o coś na faunę bakteryjna jelita grubego

2 przyczyna
      zespół jelita drazliwego
      google

SP9TCU zespół jelita drażliwego

• jan440 Re: Problem z jelitami i wypróżnianiem 25.11.15, 09:14
        Przyczyn to może być na pewno trochę więcej niż 2.

Takie objawy mogą dawać pasożyty ale to ciężko sprawdzić w labie,
        W każdym razie czytaj, zdobywaj wiedzę.
    • zgred.polarny Re: Problem z jelitami i wypróżnianiem 25.11.15, 14:25
      Kup sobie "Probiotyk" i łykaj 1kaps/dzień.
      Warto stosować COLON C (przepis na opakowaniu) przez 2-3 m-ce.
      Mnie to pomogło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka