sybil-grazka Re: zdjecia 12.09.07, 22:38 Cześć Ja osobiście nie robiłam synkowi zdjęć jego pokrzywki choć tym myślałam ale przy takiej ilości plamek jakie ma teraz (zobacz w wątku historie) to zdjęcie był by jedna plama to mój synek. Plamki wyglądają o ile nie są podrażnione to wyglądają jak"opalone ślady na skórze" a kiedy są podrażnione to 1.czerwone 2.czerwone+bąbelek z ropą 3. czerwony bąbel z ropą-później zazwyczaj pęka a potem strupek (nie smaruje niczym dbam o "czstość "strupka 2i3 często swędzi)gdy jest 1 to jest OK. Najgorzej wyglądają plecy plamki są chropowate choć teraz wygląda to łagodniej. Jeśli chciałabyś zobaczyć Kamilka Joli to zajrzyj ,w któryś wątek Jola często podaje adres swojego blogu.Posdro... Grażka Ps. Osobiście jeszcze nie umiem wkleić tu zdjęcia. Odpowiedz Link
lemiwawa Re: zdjecia 13.09.07, 13:02 Robiłam synkowi chyba ze dwa razy zdjęcia, ale i tak nie oddają rzeczywistości, bo z robione z bliska są niewyraźne,a z daleka wyglądają na łagodniejsze niż są. Zauważyłam, że większość plamek jest odrobinę bledsza niż np. rok temu.Zmiany ma wszędzie, także na twarzy, szyi, i niestety na twarzy Mu powstają, co mnie bardzo gnębi i powiększają się. "Stare" nawet te, które, bledną też powiększają swoją powierzchnię.Nie swędzą Go, na szczęście.Pęcherzy raczej nie ma,może raz czy dwa były pęcherze.Na plecach, szyi, pośladkach wyglądają jak bąble bez pęcherza, po ukąszeniu jakiegoś owada,są chropowate, bardzo widoczne. Natomiast na twarzy, nogach i rękach są płaskie, skóra jest przebarwiona, niestety też są widoczne.W miejscach, gdzie skóra jest podrażniana, jak np. na szyi, gdzie zawiązuję czapeczkę, lub gdzie zachodzi na nogę skarpetka, stają się coraz większe, w kierunku, gdzie skóra jest podrażniana, np. przy skarpetce - w kierunku poziomym.Nikt poza najbliższą rodziną nie jest poinformowany o chorobie. Odpowiedz Link
sybil-grazka Re: wygląd plamek cz. 2 13.09.07, 15:10 Cześć Plamki ,które opisałam wcześniej występują u synka praktycznie tylko te opalone.Tylko gdy pojawia się nowa to jest czerwona z małym bąbelkiem, który znika samoistnie(tylko bąbel). Co do informacji co jest dziecku gdy ktoś znajomy pyta to jest poinformowany , gdyż często myślą że to ospa czy ugryzienia komarów. U Adasia też plamki w niektórych miejscach się zlewają . Mam pytanko do lemiwawa czy plamki, które powstają na buzi (środkowa część twarzy nigdy niezakrywana ) znikają bo obserwując mojego odnoszę wrażenie że znikają. Pozdro... Grażka Odpowiedz Link
lemiwawa co ze znikaniem? 13.09.07, 15:30 Ale, znikają u Was za kilka dni po pojawieniu się, czy dopiero za kilka m-cy? Jeśli chodzi o twarz, to ma najwięcej po bokach twarzy,oraz dwie plamy w górnej części czoła i pomiędzy łukami brwiowymi Mu teraz ciemnieje. Występują raczej po bokach twarzy. Te na czole zdecydowanie zbledły, ale rosną w szerz. Ja na początku sądziłam, że znikają. Bo u nas znikały właśnie ze środkowej części twarzy, w kilka dni po pojawieniu się. Jednak w Gdańsku pani Lange powiedziała, że to zapewne były plamki zwykłej pokrzywki, bo pokrzywka barwnikowa nie znika w kilka dni po pojawieniu się. Zdarzyło się też, że pojawiło się coś i niby zniknęło, ale zostało przebarwienie, które teraz ciemnieje i staje się bardziej widoczne - między łukami brwiowymi. Odpowiedz Link
lemiwawa a co na to dr. Lange? 13.09.07, 15:32 A co powiedziała Wam pani dr. Lange na te plamy znikające? Odpowiedz Link
jol34 Re: zdjecia 13.09.07, 18:55 Ja robiałam Kamilkowi zdjecia co miesiąc, aby kontrolować, czy powstaja nowe plamki. Teraz troche rzadziej, jak mi się przypomni :-) ale u Kamilka w zasadzie nowe plamki nie powstają albo bardzo rzadko, dla mnie niezauważalnie. Najgorsze ma plecy i to je głownie fotografowałam. Przez pierwsze pół roku powstawały bąble na plamkach, czasem 2-3 razy na tej samej plamce, które nastepnego dnia pękały i robiły się często ranki, a same plamki były potem wypukłe. Teraz plamki są bardziej wygładzone i już od dość dawna nie powstają pęcherze. Jesli chodzi o zdjęcia to można je umieszczać na fotoforum. Trzeba się zalogować i po prawej stronie jest: Dodaj zdjęcie. Jesli ktoś by chciał, to mogę przesłać zdjęcia plamek Kamisia na maila. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sybil-grazka Re: zdjecia 13.09.07, 19:56 Cześć Co do tzw. znikania na twarzy to kilka 2,3 razy wydawało mi się że miał plamkę ,która znikła ale to moje stwierdzenie może być mylne. O tym z dr Lange nie rozmawiałam ponieważ z jej słów wynikało że to na buzi od słońca nie znika Byc możę była to plamka innego rodzaju (każda mama chce by TO znikało)POzdro... Grażka Odpowiedz Link
sybil-grazka Re: zdjecia 14.09.07, 20:25 w dn.09.03br. w wątku szukam mam brenda05 podaje adres gdzie umieściła zdjęcie brzuszka . Dzisiaj przeglądając wątki to odkryłam. Zajrzyj.Pozdrowienia Grażka Odpowiedz Link
lemiwawa Re: zdjecia 14.09.07, 21:23 Rzeczywiście, widziałam umieszczony fotosik w dn. 09.03.07. Odpowiedz Link
kapsl Re: zdjecia 18.09.07, 12:58 obejrzalam to zdjecie i troche sie zmartwilam bo moj synek ma o wiele wiecej plam i sa bardziej rozlegle Odpowiedz Link
kapsl Re: zdjecia 18.09.07, 13:12 src="fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hb/vc/eidp/JBYQqWaKAZ9o1LlaBB.jpg" alt="P9110163" title="P9110163" /></a> Odpowiedz Link
sybil-grazka Re: zdjecia 18.09.07, 14:20 Cześć Plamki bardzo "ładne" i wyszły bardzo naturalnie nie martw się u Adasia plamki są gęściej położone to samo na plecach. Więc się nie martw Tydzień temu napisałaś że wysłałaś krew do Gdańska. Kiedy będą wyniki my byliśmy w Gdańsku 11 września to dr Lange prosiła o telefon dopiero za sześć tygodni.Pozdro...Grażka Odpowiedz Link
kapsl Re: zdjecia 20.09.07, 11:56 w sprawie wynikow z gdanska mam czekac na telefon od dr Lange ale powiedziala ze nie wczesniej jak za miesiac.Pozdrawiam Odpowiedz Link
lemiwawa Re: zdjecia 18.09.07, 16:02 U mojego synka jest zdecydowanie mniej i są mniej rozległe te plamy. Odpowiedz Link