Dodaj do ulubionych

Lekki ból ucha

27.01.20, 07:19
Jak sobie z nim poradzić domowymi sposobami? Co sądzicie o waciku nasączonym alkoholem? Pamiętam takie metody z mojego dzieciństwa na ból ucha i ból zęba. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 08:41
      Jeżeli boli małżowina uszna, to pewnie z powodu odgniecenia podczas snu, albo zbiera się jakaś krostka.

Ból wewnątrz, to poważniejsza sprawa. Ja wcieram na zewnątrz ucha olejek Olbas i pomaga. Dawniej wcierano jakieś preparaty kamforowe (może na spirytusie), nie wiem dokładnie. Nie zalecano jednak aplikowania ich do wewnątrz, chociaż niektórzy to robili.

Jeżeli jednak ból jest głębiej, niż małżowina, ale nie w uchu środkowym, to może powstawać jakiś wyprysk. Wtedy rzeczywiście wacik ze spirytusem może pomóc, ale przy bólu ucha środkowego lepsze jest wcieranie silniejszego środka w skórę za uchem.
      • x1x Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 10:05
        Dzięki, byłam wczoraj w górach i trochę mi przewiało głowę, boli lekko w środku. Pozdrawiam
        • vermieter Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 10:41
          Górskie powietrze jest dobre na kaca!
          • x1x Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 15:12
            Nie piłam tam alkoholu, tylko herbatkę i kawę.
        • koziorozka Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 16:45
          x1x napisała:

> trochę mi przewiało głowę, boli lekko w środku
          -------------------
          Nie zatykaj niczym, ale załóż na ucho ciepłą opaskę.
          Dobre są ciepłe okłady, z nagrzewaniem suszarką do włosów radzę ostrożnie.
          Słyszałam też, że pomaga ugotowana, ciepła cebula zawinięta w gazę/szmatkę i przykładana do ucha.
          • x1x Re: Lekki ból ucha 27.01.20, 17:20
            Dzięki, założę opaskę, to nie jest mocny ból, może mi przejdzie, pozdrawiam.
            • x1x Re: Lekki ból ucha 28.01.20, 08:07
              Ból przeszedł, ślicznie wam dziękuję i pozdrawiam.
              • koziorozka Re: Lekki ból ucha 28.01.20, 14:04
                No i super, też się cieszę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka