Dodaj do ulubionych

Białko - parę pytań.

08.04.23, 15:31
Witam, chodzi o białko; w produktach podaje się jego zawartość (np.jajka) ale skądinąd podaje się, że ulega niszczeniu w temperaturze +40 stopni. Jak zatem jest to w przypadku np. mleka - gotuje się do ok. 100 stopni.
A dokładniej - chodzi mi o odżywkę białkową - białko serwatkowe, i to nie dla kulturysty - dla seniora w profilaktyce sarkopenii. Można swobodnie rozpuszczać w gorącej (ok. 50 stopni) wodzie czy nie?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Białko - parę pytań. 09.04.23, 12:45
      menago_bb napisał:

> skądinąd podaje się, że ulega niszczeniu w temperaturze +40 stopni
      --------------
      Pierwsze słyszę. Podaj źródło tej informacji.
      Ja na razie pozostanę przy info, że podgrzewanie nie ma żadnego znaczenia
      academic.oup.com/jn/article/128/10/1716/4723080?login=false
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346405/
      W tym pierwszym tekście sugeruje się, że surowe kurze białko jest gorzej przyswajalne niż gotowane.

Jajka gotowane na twardo/miękko są cennym źródłem białka.
      Ocenia się, że przyswajane jest (bioavailability) w ok. 90%
      • menago_bb Re: Białko - parę pytań. 10.04.23, 13:31
        "Denaturacja" białka następuje w ok. 41 stopniach. Ale, nie wpływa to znacząco na jego zdolność budowy struktur mięśnie, tkanki, narządy itp.) I o to chodziło...nie trzeba aż tak stricte uważać na te 40 stopni przy rozpuszczaniu odżywki białkowej. I o to chodziło. Dziękuję.
        • koziorozka Re: Białko - parę pytań. 10.04.23, 14:07
          Tylko pamiętaj, że białko serwatkowe obciąża nerki, więc trzeba pić dużo wody.
          Czy WPC czy izolat czy inna forma to sama doczytaj
          doktor-fit.pl/blog/suplementacja/odzywki-bialkowe
          • menago_bb Re: Białko - parę pytań. 10.04.23, 21:09
            Pamiętam, do jakich wniosków dochodzę kiedy czytam liczne "pseudonaukowe" publikacje, zwłaszcza w internecie - co pomaga, musi szkodzić!...
            A tak poważnie: większość z wniosków odnośnie białka wynika ze znanego faktu, że białko organizmu żywego "ginie" w ponad 41 stopni (gdy ma się taką gorączkę) i organizm umiera. Ale jeśli ogólnie temperatura nie szkodzi i "buły rosną" (mięśnie czyli i wszystko inne :) to pasi. A umarłemu...kadzidło nie zaszkodzi.
            • menago_bb Re: Białko - parę pytań. 10.04.23, 21:14
              Aha, no i jeszcze znalazłem...w internecie: jednorazowo dawka białka by nie było kłopotów z trawieniem (a więc i "magazynowaniem" i metabolizmem) nie powinna przekraczać ok.30 gramów.
              A średni organizm"wymaga" ok.1-1,5 g / kg masy ciała więc jeśli pakerzy przyjmują więcej, nic dziwnego że są problemy z nerkami a pewnie i inne...tak mi się wydaje.
              • koziorozka Re: Białko - parę pytań. 11.04.23, 17:40
                Tu masz dokładniej kto, ile
                ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jakie-jest-dzienne-zapotrzebowanie-na-bialko/
                • menago_bb Re: Białko - parę pytań. 12.04.23, 09:42
                  Super, dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka