27.01.10, 14:10
Ponieważ przepis od Doroty na szarlotkę jest bardzo dobry, proponuję, aby
podawac w tym wątku przepisy uwzględniające niską zawartośc prostych
węglowodanów, zwłasazcza na jakieś smakołyki, bo tego brakuje najbardziej.
Obserwuj wątek
    • dashka zdrowe naleśniki 31.01.10, 19:59
      fajny pomysł.
      Ja proponuje zastapienie cukru slodzikiem (albo lepiej ksylitolem,
      czyli sokiem brzozowym, jeśli którąs z was stać, bo kosztuje 50 zl.
      za kilo!, a wiadomo, że my wolimy wydac pieniądze na wlosy). Mąkę
      pszenną proponuję zastąpić razową.

      Dlatego sama wymyśliłam przepis na naleśniki bardzo zdrowe, moim
      zdaniem.
      Robi się jak zwykle, czyli mleko, jajko, mąka. Mąka oczywiście
      razowa. Do tego ciasta dodaję co mam, czyli platki owsiane, otreby,
      wiorki kokosowe, sezam, mnóstwo cynamonu. Zostawiam na godzine (co
      nie jest konieczne), potem dodaje troche wody, bo to bardzo
      gęstnieje. Smaze jak naleśniki, tylko grubsze, wiec na mniejszym
      ogniu, ale za to dłużej, żeby nie byly surowe. Jest przpyszne.
      Najbardziej lubię z miodem (ale oczywiscie w tym watku nalezy go
      pominącsmilePo zjedzeniu jednego, gora dwoch takich grubych naleśników
      mam dość (a potrafię zjesc naprawde duzo)
    • dashka przepisy z forum 31.01.10, 20:06
      A tu znalazłam forum diety bezweglowodanowej z przepisami na
      slodycze. NIe robilam nic, ale brzmi ciekawie
      www.cincin.cc/index.php?s=b74dfe3cf34aa4181cf2b64c252779ff&showforum=18
    • dorotaa6 naleśniki amerykańskie 08.02.10, 12:44
      przepis na 2-3 grube naleśniki

      1 szklanka mąki pszennej 1850
      1 szklanka maslanki, lub jogurtu naturalnego
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      pół łyżeczki fruktozy
      1 białko

      wszystkie składniki (oprócz białka) wymieszać, ciasto powinno być
      dosyć gęste (ew. można dodać trochę wiecej maslanki). Na koniec
      dodać ubitą pianę z białka.
      Wylewać na patelnie dość grubo ciasta, smażyć pod przykryciem lub
      bez- przewracając na drugą stronę.
      Super smakują z dżemem.

      polecamsmile
                • dashka deser smietankowy 14.02.10, 20:44
                  Znalazlam ostatnio przepis na Pannę Cottę. Zrobilam na walentynki i
                  jest przepyszne. A jesli zastapic cukier slodzikiem -
                  bezweglowodanowe.
                  Skladniki na 4 osoby.
                  Smietanka słodka (ja dalam 30%, ale chyba mozna mniejwink 0,5 litra
                  Mleko skondensowane 0,5 litra
                  Słodzik (według smaku)
                  Zelatyna

                  Wszystko podgrzewamy w garnku, dodajemy zelatyny według proporcji na
                  opakowaniu, mieszamy. Potem wlewamy do pucharkow i do lodówki az
                  zastygnie. Po zastygnieciu według oryginalnego przepisu wykłada się
                  to na talerzyk, ale ja podałam w pucharkach. POsypalam gorzkim
                  kakao. Przepyszne.
                  Acha, w oryginalnym przepisie jest wanilia, ale ja nie chcialam
                  zagłuszac śmietankowo-mlecznego smaku. Poza tym kiedy człowiek zrobi
                  to raz, to juz chyba sam kombinuje, co dodac. W kazdym razie robi
                  się 5 minut.
                  • 32kropka Re: pizza 19.02.10, 11:58
                    W sobotę upiekłam pizzę z mąki pszennej typ 1500, cienkie ciasto, wg normalnego
                    przepisu i nawet była pyszna, syn i mąż zjedli ogromne porcje i nie marudzili.
                    Nałożyłam ketchup, pieczarki, szynkę, paprykę, pomidory, oliwki i duużo sera.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka