32kropka 27.01.10, 14:10 Ponieważ przepis od Doroty na szarlotkę jest bardzo dobry, proponuję, aby podawac w tym wątku przepisy uwzględniające niską zawartośc prostych węglowodanów, zwłasazcza na jakieś smakołyki, bo tego brakuje najbardziej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dashka zdrowe naleśniki 31.01.10, 19:59 fajny pomysł. Ja proponuje zastapienie cukru slodzikiem (albo lepiej ksylitolem, czyli sokiem brzozowym, jeśli którąs z was stać, bo kosztuje 50 zl. za kilo!, a wiadomo, że my wolimy wydac pieniądze na wlosy). Mąkę pszenną proponuję zastąpić razową. Dlatego sama wymyśliłam przepis na naleśniki bardzo zdrowe, moim zdaniem. Robi się jak zwykle, czyli mleko, jajko, mąka. Mąka oczywiście razowa. Do tego ciasta dodaję co mam, czyli platki owsiane, otreby, wiorki kokosowe, sezam, mnóstwo cynamonu. Zostawiam na godzine (co nie jest konieczne), potem dodaje troche wody, bo to bardzo gęstnieje. Smaze jak naleśniki, tylko grubsze, wiec na mniejszym ogniu, ale za to dłużej, żeby nie byly surowe. Jest przpyszne. Najbardziej lubię z miodem (ale oczywiscie w tym watku nalezy go pominącPo zjedzeniu jednego, gora dwoch takich grubych naleśników mam dość (a potrafię zjesc naprawde duzo) Odpowiedz Link
dashka przepisy z forum 31.01.10, 20:06 A tu znalazłam forum diety bezweglowodanowej z przepisami na slodycze. NIe robilam nic, ale brzmi ciekawie www.cincin.cc/index.php?s=b74dfe3cf34aa4181cf2b64c252779ff&showforum=18 Odpowiedz Link
dorotaa6 naleśniki amerykańskie 08.02.10, 12:44 przepis na 2-3 grube naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1850 1 szklanka maslanki, lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki fruktozy 1 białko wszystkie składniki (oprócz białka) wymieszać, ciasto powinno być dosyć gęste (ew. można dodać trochę wiecej maslanki). Na koniec dodać ubitą pianę z białka. Wylewać na patelnie dość grubo ciasta, smażyć pod przykryciem lub bez- przewracając na drugą stronę. Super smakują z dżemem. polecam Odpowiedz Link
dashka Re: naleśniki amerykańskie 08.02.10, 18:10 Czy sądzisz, że można by było zastąpić mąkę pszenną mąką żytnią? Mam tylko żytnią 2000. Odpowiedz Link
dorotaa6 Re: naleśniki amerykańskie 11.02.10, 08:36 Nie wiem, typ 2000 jest cięższy- moga wyjść takie twarde i niewyrośniete (bo tak to sa mieciutkie i wysokie, pycha). Możesz spróbować- dodaj jednak chyba trochę wiecej maślanki lub joguru. Odpowiedz Link
dashka Re: naleśniki amerykańskie 11.02.10, 13:30 dzieki. Moze jednak znajde przenna. Choc z drugiej strony zrobilam sobie ostatnio nalesniki tylko na zytniej i wyszly ok. Ale byly bez maslanki. Odpowiedz Link
dorotaa6 Re: naleśniki amerykańskie 11.02.10, 13:38 wiesz bo to nie mają być takie zwykłe naleśniki- które wg mnie muszą być cienkie, te są grube i puchate, wg mnie lepsze z jogurtem nat. niż maslanką, dodaję tez żółtko Odpowiedz Link
32kropka Re: naleśniki amerykańskie 11.02.10, 19:07 A ja smażę z mąki orkiszowej pełnej, ale nie wiem jaki typ i one wychodzą jak zwykłe, smaruję powidłami z fruktozą, bo sobie zrobiłam w lecie. Odpowiedz Link
dashka deser smietankowy 14.02.10, 20:44 Znalazlam ostatnio przepis na Pannę Cottę. Zrobilam na walentynki i jest przepyszne. A jesli zastapic cukier slodzikiem - bezweglowodanowe. Skladniki na 4 osoby. Smietanka słodka (ja dalam 30%, ale chyba mozna mniej 0,5 litra Mleko skondensowane 0,5 litra Słodzik (według smaku) Zelatyna Wszystko podgrzewamy w garnku, dodajemy zelatyny według proporcji na opakowaniu, mieszamy. Potem wlewamy do pucharkow i do lodówki az zastygnie. Po zastygnieciu według oryginalnego przepisu wykłada się to na talerzyk, ale ja podałam w pucharkach. POsypalam gorzkim kakao. Przepyszne. Acha, w oryginalnym przepisie jest wanilia, ale ja nie chcialam zagłuszac śmietankowo-mlecznego smaku. Poza tym kiedy człowiek zrobi to raz, to juz chyba sam kombinuje, co dodac. W kazdym razie robi się 5 minut. Odpowiedz Link
32kropka Re: pizza 19.02.10, 11:58 W sobotę upiekłam pizzę z mąki pszennej typ 1500, cienkie ciasto, wg normalnego przepisu i nawet była pyszna, syn i mąż zjedli ogromne porcje i nie marudzili. Nałożyłam ketchup, pieczarki, szynkę, paprykę, pomidory, oliwki i duużo sera. Odpowiedz Link