Dodaj do ulubionych

Problemy z przełykaniem

28.04.24, 11:48
Chciałam podzielić się swoim problemem związanym z przełykaniem bo nie znam przyczyny i może znajdzie się ktoś kto miał lub ma podobnie. A mianowicie nie jestem w stanie przełknąć suchych pokarmów bez dodatkowego „nawilżenia”(popicia czymś np.).
Drożdżówka, sucha bułka, chleb , kanapka bez masła,pomidora,ogórka to dla mnie samobójstwo😆
Ale potrafię się tez zapchać suchym mięsem, ziemniakami… staje mi wtedy pokarm w przełyku i ani to przełknąć ani wypluć. Jak mi utknie to nawet żadnym napojem nie przepchnę. Wtedy napój się tak jakby odbija od zatoru i wypluwam z powrotem. Już mnie trzy razy w przeciągu półtorej roku ratowano chwytem heimlicha. Staram się długo przeżuwać i małe kęsy jeść, ale wiadomo czasem się zapomnę i strach że zaraz się uduszę.
Podczas przełykania czegoś suchego mam wrażenie jak by mój przełyk był za wąski i dlatego czuje jak by jedzenie pokonywało je w zwolnionym tempie i jestem w stanie określić w którym miejscu się znajduje. Dodatkowo od czasu do czasu miewam bóle w okolicy mostka które samoistnie ustępują. Miałam robiona gastroskopię, ale nie wykazała ona żadnych nieprawidłowości. Nie pobrano mi wycinku z gardła i mam podejrzenie, że może mam jakieś zapalenie gardła, ale żeby to potwierdzić muszę znowu wybrać się na gastroskopię. Nie miewam zgagi prawie w ogóle, wiec choroba refluksowa odpada.
Zaczynam się bać jeść w towarzystwie, żeby jakiegoś cyrku nieodwalić🫣
Mam 34 lata i dzieje mi się to mniej więcej od półtorej roku, dwóch lat.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Problemy z przełykaniem - dysfagia 28.04.24, 13:27
      donia6789 napisała:
      > Chciałam podzielić się swoim problemem związanym z przełykaniem bo nie znam przyczyny
      ------------------
      Może być ich wiele, dobrze, że masz kontakt z gastroenterologiem.
      Odpowiedz najpierw sobie sama, czy twoje kłopoty nie zaczęły się od jakiejś stresowej sytuacji

O najróżniejszych przyczynach dysfagii poczytaj sama, np.
      gastromed-torun.pl/problemy-z-przelykaniem,26,pl.html
      www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/80340,zaburzenia-polykania
      • donia6789 Re: Problemy z przełykaniem - dysfagia 04.05.24, 18:40
        Właśnie wydaje mi się ze nic się takiego nie wydarzyło, wiec jeśli to nerwica to nie mam pojęcia z jakiego powodu. Ale na pewno zastanawiające jest to ze mając niewiele ponad dwadzieścia lat miałam przez krótki okres taki problem ale nie tak często i przeszło mi. A teraz znowu się zaczęło i częściej. A im częściej się „zatykam” tym bardziej się stresuje jedzeniem.
        Wybiorę się do innego lekarza i ponownie wykonam gastroskopię żeby zobaczyć czy to nie zapalenie przełyku.
        Dziekuje za odpowiedz:)
        Dziekuje za artykuł
      • sp9tcu Re: Problemy z przełykaniem - dysfagia 10.10.25, 12:24
        Tak pani administrator absolutna racja trzeba zacząć od stresu i nerwów bo to może właśnie powodować w gardle kule historyczną No nie wiem dokładnie jak to się nazywa i ucisk w gardle to jest na tle nerwowym albo od kręgosłupa jeśli badanie gastrologiczne wykazało że nie ma nic no to wiadomo że to jest tło nerwowe ewentualnie od kręgosłupa również może być od suchego gardła a podstawową rzeczą suche gardło jest od czego No właśnie od spływających wydzieliny z nosa lub suchego lub suchego gardła może to być również spowodowane refluksem lub zgagą
    • sp9tcu Re: Problemy z przełykaniem 28.04.24, 18:02
      na miejscu 1 stres nerwica
      ja mam to samo
      na przykład nie znosze duzych tabletek
      czy to u ciebie to samo ?
      • donia6789 Re: Problemy z przełykaniem 04.05.24, 18:43
        Z tabletkami nie mam problemu. No chyba ze jest na prawdę duża. Tylko z jedzeniem suchych rzeczy.
    • sandraha Re: Problemy z przełykaniem 15.01.25, 09:32
      Jak 3uglada sytuacja dzis? Jakie badaniabbyly robione? Mam to samo. Gastroskopie 2x, nic nie wyszlo prócz przepukliny. Jesc mogę tylko w9dne rzeczy, ponieważ po stały pokarm nie chce przejść przez przelyk, muszę przy tym wypić kilka szklanek wody bo czuje gdzie dokładnie sie zaklinowal
      • shutafak Re: Problemy z przełykaniem 01.10.25, 19:21
        Mam podobne problemy. Problem z przełykaniem suchych rzeczy i uczucie zalegania w przełyku. Dodatkowo czasem ból w okolicach mostka. Zgagi nie mam, nie czuję refluksu do ust. Dwa razy gastroskopia w Katowicach nic nie wykryła. Znalazłem ostatnio wątek, że podobne objawy daje achalazja przełyku, którą ponoć trudno zdiagnozować (raczej podejrzewam brak wiedzy lekarzy, bo nawet nie wspominają takiej możliwości). Proszę spróbować w tym kierunku. Piszcie jak się czujecie dziś.
        • sp9tcu Re: Problemy z przełykaniem 10.10.25, 12:26
          Kolejna osoba która leczy się przez internet Kobieto co Ty robisz to masz wszystko na tle nerwowym echlacja przełyku śmieszne normalnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka