Dodaj do ulubionych

Zaburzenia równowagi i dziwne uczucie w głowie.

25.03.26, 18:22
Witam. Od kilku miesięcy po wstaniu z łóżka po niedługim czasie mam zaburzenia równowagi i dziwne, nieprzyjemne uczucie wypełnienia w głowie . Nie jest to ból głowy. Gdy się położę to przechodzi ale nie jest normalnie, trochę słyszę szum. W nocy pulsowanie w głowie i gdy leże czasem dłonie mi dretwieja. Jest tak codziennie. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Zaburzenia równowagi 25.03.26, 18:25
      Kilka miesięcy, więc co powiedział lekarz?
      Ciśnienie?
      Nadwaga?
      Brak ruchu?
      • stokea91 Re: Zaburzenia równowagi 25.03.26, 19:16
        Nie byłam jeszcze u lekarza. Nadwagi nie mam a ciśnienie mierze kilka razy dziennie i na razie jest normalne.
        • sp9tcu Re: Zaburzenia równowagi 25.03.26, 22:22
          1- błednik najgorsze 32 %
          2- kregosłup szyjny 90 %
          3- ciśnienie 27 %
          4- nerwica 40 %
    • ania2000l Re: Zaburzenia równowagi i dziwne uczucie w głowi 03.04.26, 18:19
      To co opisujesz – zaburzenia równowagi po wstaniu, uczucie wypełnienia w głowie, szumy, pulsowanie i drętwienie dłoni – brzmi jak klasyczny zestaw objawów, który może mieć kilka różnych przyczyn. Najczęstsze to problemy z ciśnieniem tętniczym (zwłaszcza ortostatyczne spadki ciśnienia przy wstawaniu), niedobory elektrolitów i witamin, problemy z kręgosłupem szyjnym uciskające naczynia, albo dysfunkcja błędnika. To nie jest lista rzeczy strasznych – ale każda z nich wymaga innego podejścia i bez wizyty u lekarza (najlepiej internisty na start, potem ewentualnie neurolog lub laryngolog) trudno cokolwiek konkretnego zrobić.

Jeśli chodzi o zdrowie i codzienne nawyki, warto sprawdzić kilka prostych rzeczy zanim trafi się do specjalisty: czy pijesz wystarczająco dużo wody (odwodnienie potrafi robić dokładnie takie numery z głową), jak wygląda twoja dieta – czy jedzisz regularnie, czy nie brakuje ci magnezu, potasu i witaminy B12. Te niedobory są zaskakująco powszechne i potrafią dawać dokładnie takie objawy jak opisujesz. Suplementy diety mogą tu pomóc, ale tylko jeśli wiesz co suplementujesz – warto najpierw zrobić podstawowe badania krwi z rozszerzonym panelem elektrolitów i witamin z grupy B.

Drętwienie dłoni w nocy w połączeniu z pulsowaniem w głowie to jednak coś, z czym naprawdę nie czekałbym zbyt długo. To może być zupełnie niegroźne (np. ucisk nerwu łokciowego, zły materac, napięcie mięśni karku), ale może też sygnalizować coś wymagającego szybszej diagnozy. Kilka miesięcy to już wystarczająco długo, żeby nie bagatelizować tematu.

Czy miałeś już robione jakieś badania? Chociażby morfologię i TSH (tarczyca potrafi być przyczyną całej tej konstelacji objawów i jest często pomijana)?
    • ania2000l Re: Zaburzenia równowagi i dziwne uczucie w głowi 03.04.26, 21:09
      Hej, też miałam podobne objawy i mocno mnie to zaniepokoiło. Przez kilka dni czułam, jakbym była lekko "odłączona" od rzeczywistości, miałam wrażenie, że głowa jest ciężka, a jednocześnie czułam się jak na karuzeli. Było to szczególnie intensywne przy gwałtownych zmianach pozycji, np. przy wstawaniu z łóżka. Poszłam do lekarza i okazało się, że to prawdopodobnie zaburzenia błędnika, ale zalecił też sprawdzić ciśnienie i poziom cukru.

Po wprowadzeniu kilku zmian w diecie i regularnym piciu wody objawy się zmniejszyły, ale czasem powracają, zwłaszcza gdy jestem zmęczona lub zestresowana. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wie, co jeszcze może pomóc? Może znacie jakieś ćwiczenia lub sposoby na złagodzenie tych dolegliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka