Dodaj do ulubionych

tinidazol w Polsce

26.04.05, 17:35
czy ktoś z was już stosował/stosuje Tinidazol? Chodzi mi oczywiście o
przypadki z Polski smile Ostatnio gdy zaproponowałem lekarzowi zapisanie
tinidazolu, okazało się, że jest on sprzedawany w malutkich opakowaniach [po
6 lub 8 tabletek x 500mg]. Czy spotkaliście się z większymi opakowaniami?
Jak wygląda sprawa ceny tego antybiotyku? Czy po nim odczuliście wyraźnie
herxa?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 18:35
      Tu u nas jest jeszcze gorzej - nie ma w obrocie. Wiec moze docen, ze w Polsce mozna go w ogole kupic.

Tu trzeba go specjalnie zamawiac jako 'recznie robiony' i jego koszt dla pacjenta jest niebotyczny z tego powodu podczas gdy ubezpieczalnie najczesciej nie chca za niego placic wcale.
    • wawan1 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:07
      Ja stosowałam, na próbę. Ale tez mialam zapisane 1 opakowanie (4 tabl. po 500
      mg). Niestety w moim przypadku rozwaliła mnie grzybica, tzn. jej poczatki, i
      nie stosuje. Stosowalam 2 dni, czulam tylko takie kłucia w stawach, ale po
      amoxy tez tak czuje.
      • artur737 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:11
        Te wlasnie klucia to otwieranie cysts i jest to typowy rezultat metronidazolu lub tinidazolu. Po Amoxycylinie zdarza sie rzadziej.

A moze to dlatego, ze bierzesz tez bromelein i zwieksza sie pentracja tkankowa amoxycyliny, hm?
        • wawan1 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:20
          Nie, biore tylko amoxy 3x1, nie biore innych "wspomagaczy". Biore tablety
          dopiero 2 tygodnie, ale po paru dniach juz czulam, ze działawink
          • artur737 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:27
            Obawiam sie, ze jestes niezle nafaszerowana tymi cystami jak masz 'igielki' przy dawce 3 g dziennie.

Kazda taka igielka oznacza uwolnienie do krwi odrobiny toksyny bakteryjnej.

Przed toba daleka droga i mnostwo herxow.

Powodzenia!
            • wawan1 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:34
              Kłucie czuje, ale typowe Herxy są coraz mniejsze. Największy był po
              azitromycynie, drugiego takiego nie miałam. NAwet po rocephinie były mniejsze.
              Teraz jak mam herxy to moge myslec, natomiast lekko jestem otumaniona i troche
              gorzej bola stawy. Poza tym uwazam, ze jest lepiej. Ale caly czas sa
              problemy "brzuchowe"
              • artur737 Re: tinidazol w Polsce 26.04.05, 22:37
                Mozesz myslec, bo dawka Amoxy jest tak niska, ze praktycznie nie penetruje do mozgu i nie otwiera tam cyst ani nie zabija bakterii za bariera krew mozg.

Tinidazol nie ma problemu z otwieraniem cyst w mozgu i jest wtedy o wiele 'smieszniej'.
                • artur737 brzuch 26.04.05, 22:40
                  Nystatyne bierzesz?

Tabletki z Acidifilusem tez bierzesz kilka razy dziennie?
                  • wawan1 Re: brzuch 26.04.05, 22:44
                    Tak. Do tego dieta i wyciag z pestek grejfruta. Coś mnie tam boli, żołądek się
                    ładnie uspokoił, nie piecze, ani nie boli. Biore flukonazol 150/tydzien
                    • artur737 Re: brzuch 26.04.05, 22:47
                      Tzn co? biegunka?

Gdyby byly podejrzenia grzybowe to mozna tez gastroskopie by zobaczyc czy nie ma plesniawek na zoladku.
                    • wawan1 Re: brzuch 26.04.05, 22:48
                      A wszystko zaczelo sie wlasnie od tinidazolu. Bo mnie też podkusiłowink
                      • artur737 Re: brzuch 26.04.05, 22:52
                        I tak pewnie powinnas kiedys do niego wrocic. Moze do tego czasu nauczysz sie na tyle dobrze kontrolowac grzyby dieta i lekami, ze bedzie dobrze.

Ale rzeczywiscie w tej sytuacji zwolnij na dobre kilka miesiecy i nie dotykaj tinidazolu na razie.
                        Mozesz tez sprobowac alternatywnego leczenia na cysty - plaquenilu.

Przed plaquenilem musisz zbadac oczy na jaskre i co pol roku robic badania okulistyczne bo plaquenil zwieksza nieco szanse na jaskre.
                        • wawan1 Re: brzuch 26.04.05, 23:34
                          Ponoc niedostepny w Polsce, ludzie sporowadzaja go z Francji. A tym lekiem
                          wspomagają się chorzy na reumatyczne choroby np. na tocznia.To lek
                          antymalaryczny, czy dobrze kojarze?
                          • artur737 Re: brzuch 26.04.05, 23:37
                            Anymalaryczny? Owszem. Reszty nie wiem, ale juz mnie nic nie dziwi.

W Polsce nie ma tak wielu lekow, ze mozna sie zalamac.
    • artur737 Re: tinidazol w Polsce 27.04.06, 01:35
      Stary watek, podbity by nie zniknal w czelusciach internetu
      • tosho Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 00:16
        Artur masz jakies doswiadczenia z tynidazolem dozylnym?
        Bo widze ze taka forma tez jest - pytam z ciekawosci.
        • szympek88 Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 05:44
          Obecnie tinidazol jest dostepny w Polsce i w dodatku refundowany cześciowo
          przez NFZ, też byłem zdziwiony ale w sumie wychodzi dość tanio.
        • artur737 Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 13:06
          Dozylnie daje sie leki z ktorymi jest problem we wchlanianiu z przewodu pokarmowego bo 'zla tolerancja zoladka' lub cos tam. Z tinidazolem nie ma takich klopotow wiec nie wiem po co by ktos mial go brac dozylnie.

Jak ktos sie uprze to pewnie mozna i dozylnie.
          • tosho Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 17:30
            Chodzilo mi pod katem skutecznosci czy jest roznica
            • artur737 Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 20:08
              Na sile chcesz wymyslec nowe leczenie?

Nowe leczenie powstaje wtedy gdy pojawia sie wpierw jakas hipoteza patomechanizmu i w konsekwencji jakas mozliwosc ingerencji ALBO gdy przypadkowa obserwacja nasuwa badacza na wlasciwy trop.

W przypadku tinidazolu dozylnie nie ma ani jednej przeslanki z wymienionych przeslanej by w to glebiej wnikac i badac tego skutecznosc.
              • tosho Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 23:30
                Cos Ty - nic nie chce wymyslac.
                Tylko porownuje tak jak np. azytromycyna - podana dozylnie skuteczniejsza niz
                doustnie.
                • artur737 Re: tinidazol w Polsce 03.10.06, 23:40
                  Jest skuteczniejsza z uwagi na osiagane wyzsze poziomy we krwi po podaniu dozylnym i byc moze nieco mniej hepatotoksyczna niz forma doustna.
                  • welwiczia1 Re: tinidazol w Polsce 03.11.06, 09:39
                    Martwi mnie ze nie mam herxow po tinidazolu (3x 500 mg). Mam poczucie, że
                    olbrzymie herxy, które miałam po tetracyklinie zmniejszyły mi się od kiedy
                    dołączyłam tinidazol. Gdzie to osławione wielkie herxowanie? Cyst na pewno mam
                    wiele, bo borelka od 8 lat we mnie siedzi sad
                    Wnioskuje że tinidazol na moje cysty nie działa...Czy może przyczyna jest inna?
                    Pozrawiam
                    Maryla
                    • artur737 Re: tinidazol w Polsce 03.11.06, 15:09
                      Wlasnie dlatego nie ma gotowych przepisow leczenia. Jedni lepiej reaguja na taki lek a inni na inny. Sa ludzie dla ktorych tini nie robi dokladnie nic. Byc moze lepiej zareagujesz na Metro, ale ten nie idzie tak za dobrze z tetra. Niemniej troche mozesz go dodac np 250-500 mg dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka