Gość: Anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:59 Jakie badanie jest najlepsze , czy to w ogóle możliwe żeby sprawdzić co się dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki bardzo prosto IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 27.12.04, 21:06 Najprostszym wskazaniem czynnosci krazenia mozgowego jest czynnosc mozgu! Jezeli dana osoba: 1. ma swietna pamiec co do zdarzen z odleglej przeszlosci i tego, co dzialo sie wczoraj lub przed chwila 2. jest inteligentna osoba, zywo reagujaca na otoczenie, czerpiaca radosc z zycia inudzialu w wydarzeniach kulturalnych 3. okazuje normalne, zdrowe emocje to krazenie mozgowe jest wystarczajace- w tej chwili. Na przyszlosc proponuje zrobic badanie dopplerowskie tetnic szyjnych. Jesli tam sa zwezenia, to one w przyszlosci zamanifestuja sie katastrofalnymi ubytkami. I, co najwazniejsze- temu mozna zapobiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:20 Oprócz objawów klinicznych które pośrednio świadczą o czynności naczyń mózgowych, ich budowę i funkcjhę można ocenić dokładniej ale też pośrednio pośrednio za pomocą przezczaszkowego dopplerowskiego badania (TCD), tomografii komputerowej w opcji naczyniowej (tzw. angio TK), rezonansu magnetycznego w opcji (angio angi MRI), angigrafii mózgowej. W przypadku zaburzeń krążenia mózgowego najczęściej wystarcza badanie dopplerowskei tętnic szyjnych i TCD, zwykła tomografia komputerowa pokazuje obraz mózgu - czyli to co już uleglo uszkodzeniu , niedokrwieniu - na tej podstawie neurolog /neurochirurg potrafi ocenić stan układu krązeia mózgowego. Bezpośrednio naczynia mózgowe ocenić można w trakcjie operacji neurochirurgicznej lub niestety podczas autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:35 Dziękuję bardzo za odpowiedzi, robiłam te badania dwa lata temu i wszystko było w porządku, ale niestety nie znaleziono przyczyn moich dolegliwości. Po pewnym czasie one ustąpiły a teraz jest wielki nawrót. Wygląda to w ten sposób że czyję jak gdyby pęcznienie w uszach, bardzo silne , pojawia się ni stąd ni zowąd, czasem trwa chwilę, czasem cały dzień. Boję się tego, może ktoś mi poradzi w jakim kierunku robić badania i co to może być ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:45 Trudno udzilać porad bez badnia chorego i zebrania wywiadu ( ile masz lat ?, czy są jakieś objawy towarzyszące?, bóle ?, zawroty głowy?, co nasila dolegliwości co je osłabia ?, czym byłąś leczona w przeszłości ....). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:08 Mam 50 lat, nie jest to ból, raczej stan otępienia i lekkiej dezorientacji, nie mam zawrotów głowy a tak w ogóle bardzo trudno mi opisać tę dolegliwość.Na początku myślałam że to coś z uszami, ale laryngolodzy twierdzą że nie. Czesto pojawia się to z powodu niespodziewanego hałasu lub nieprzyjemnego zdarzenia, myśli itp.Chwilami jest tak silne że boję się iż nastąpi jakaś eksplozja w mojej głowie. Biorę eltroxin. Proszę o sugestie, lekarze u których byłam nie wiedzą co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:25 po wykluczniu przyuczyn organicznych -konsultacja neurologiczna, laryngologiczna, przy braku istotnych zaburzeń ogólnych - np. nadciśnienie tętnicze, można myśleć albo o objawach okołomenopauzalnych - moga to być tzw . uderzenia gorąca tzw. Wary ( nagle pojkawiające się uczucie gorąca, pełności , przekrwienia głowy czy tułowia) lub przyczyna może mieć podłoże psychiczne - forma nerwicy lękowej pod postacią napdów paniki ( Panic disorder)- mogą dawać uczucie poełności w głowie, rozsadzania, gorąca, z uczuciem lęlu , strachu przed utratą świadomości czy samokontroli.Myśle że jeszcze kilka konsultacji specjalistów i wszystko się wyjaśni.Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:36 JQN, bardzo dziękuję za pomoc, nie chcę nadużywać Twojej uprzejmości , ale proszę o podpowiedź co dalej, własciwie wszędzie już byłam i stosuję hormonalną terapię zastępczą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:54 Rozsądnie będzie udać się do Ginekologa-Endokrynologa celem oceny gospodarki hormonalnej i skutecznośći HTZ ( w Warszawie polecam Klinikę Endokryn- Ginekologicznej AM przy ul.Karowej). W następnej kolejności można udać się do Psychaitry najlepiej - specjalizującego się w leczeniu nerwic /depresji - w między czaszie poszukać w internecie i księganrniach informacji o napadach paniki - do ich zdiagnozownia należy wypełnić ankietę chyba ok .13 pytań jeśli >5 cz 6 jest pozytywnych masz dużą szansę mieć tę dość częstą formę nerwicy/depresji lękowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do JQN 27.12.04, 23:04 Mozesz napisac jak objawia sie napad paniki? Czy wtedy nie bije szybko serce? Bo to "pecznienie glowy" raczej kojarzy mi sie z wysokim cisnieniem. Przepraszam za luzne uwagi zupelnego laika w sprawach medycyny, absolutnie nie kwestionuje Twojej diagnozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Do JQN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:31 JAk wcześniej piasaliśmy podejrzenie Zaburzeń lękowych z napadami lęku ( lęk napadowy ) można wysunąć po wykluczeniu chorób somatycznych w tym m.in. nadciśnienia tętniczego, choroy niedokrwiennej serca, zaburzeń hormonalnych np. nadczynność tarczycy i wielu innych.Zespól objawów składających się na napad paniki /leku jst dość mało specyficzny tj. może towarzyszyć innym poważnym chorobom.Dlatego tak ważne jest jak tylko możliwe wyklucznie innych przyczyn. Do objawow napadu paniki należą : lęk przed utratą kontroli lub "utratą zmysłów", przspieszenie bicia serca, brak tchu,wzmożona potliwość dłoni,drżenie, bóle w klatce poiersiowej, zawroty głowy,problemy z połykaniem, uderzenia gorąca,mrowienia /dreszcze,uczucie derealizacji,depersonalizacji- in.lęk przd możliwością "zwariowania", lęk przed śmiercią. NApady występują nagle w niespodziewanych sytuacjach często w momentach pełnego odprężenia i spokoju.NAsilają się prz ok 10 -15 minut ustępują dość powoli.Po napadzie może wystąpić tzw. lęk oczekiwania, tj. lekko nasilony strach przed kolejnym napadem. NAdciśnienie tętnicze najcześciej przebiega niestety bezobjawowo tylko niektórzy z nas - znaczna mniewjszość odczuwa bóle głowy ,zawroty pęcznie ,"przekrwienie" przy zwyżkach ciśnienia tętniczego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Do JQN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:43 Czy możliwy jest nagły , właściwie niczym nie uzasadniony wzrost ciśnienia, przez całe życie miałam wzorcowe, ale od kilku miesięcy nie mierzyłam, a w tej chwili czuję silne pęcznienie i pulsowanie w głowie, może wezwać lekarza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:21 Kontynuuję mój wątek, a wiec ciśnienie mam w normie i nie sądzę aby to były napady paniki, jestem spokojna, żadnego kołatania serca.Depresja możliwa ale aż tak ? Kilka dni temu byłam u endokrynologa , obniżył mi dawkę eltroxinu, a może ciągle jest za wysoka ? Czy zbyt niskie TSH może dawać takie objawy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:36 Niskie (tj. poniżej normy )stęż TSH świadczy o nadczynności tarczycy lub zbyt dużej dawki hormonow tarczycy.Objawy obu patologii mogą być zbliżone do opisywanych przez ciebe- więc może lepiej nieco poczekać i zobaczyć jak bedziesz się czuła na niższej dawce Elrtoxinu. Odpowiedz Link Zgłoś