Dodaj do ulubionych

Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:59
Jakie badanie jest najlepsze , czy to w ogóle możliwe żeby sprawdzić co się
dzieje ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki bardzo prosto IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 27.12.04, 21:06
      Najprostszym wskazaniem czynnosci krazenia mozgowego jest czynnosc mozgu! Jezeli
      dana osoba:
      1. ma swietna pamiec co do zdarzen z odleglej przeszlosci i tego, co dzialo sie
      wczoraj lub przed chwila
      2. jest inteligentna osoba, zywo reagujaca na otoczenie, czerpiaca radosc z
      zycia inudzialu w wydarzeniach kulturalnych
      3. okazuje normalne, zdrowe emocje

to krazenie mozgowe jest wystarczajace- w tej chwili.

Na przyszlosc proponuje zrobic badanie dopplerowskie tetnic szyjnych. Jesli tam
      sa zwezenia, to one w przyszlosci zamanifestuja sie katastrofalnymi ubytkami. I,
      co najwazniejsze- temu mozna zapobiec.
    • Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:20
      Oprócz objawów klinicznych które pośrednio świadczą o czynności naczyń
      mózgowych, ich budowę i funkcjhę można ocenić dokładniej ale też pośrednio
      pośrednio za pomocą przezczaszkowego dopplerowskiego badania (TCD), tomografii
      komputerowej w opcji naczyniowej (tzw. angio TK), rezonansu magnetycznego w
      opcji (angio angi MRI), angigrafii mózgowej.
      W przypadku zaburzeń krążenia mózgowego najczęściej wystarcza badanie
      dopplerowskei tętnic szyjnych i TCD, zwykła tomografia komputerowa pokazuje
      obraz mózgu - czyli to co już uleglo uszkodzeniu , niedokrwieniu - na tej
      podstawie neurolog /neurochirurg potrafi ocenić stan układu krązeia mózgowego.
      Bezpośrednio naczynia mózgowe ocenić można w trakcjie operacji
      neurochirurgicznej lub niestety podczas autopsji.
    • Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:35
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi, robiłam te badania dwa lata temu i wszystko było
      w porządku, ale niestety nie znaleziono przyczyn moich dolegliwości. Po pewnym
      czasie one ustąpiły a teraz jest wielki nawrót. Wygląda to w ten sposób że
      czyję jak gdyby pęcznienie w uszach, bardzo silne , pojawia się ni stąd ni
      zowąd, czasem trwa chwilę, czasem cały dzień. Boję się tego, może ktoś mi
      poradzi w jakim kierunku robić badania i co to może być ?
      • Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:45
        Trudno udzilać porad bez badnia chorego i zebrania wywiadu ( ile masz lat ?,
        czy są jakieś objawy towarzyszące?, bóle ?, zawroty głowy?, co nasila
        dolegliwości co je osłabia ?, czym byłąś leczona w przeszłości ....).
        • Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:08
          Mam 50 lat, nie jest to ból, raczej stan otępienia i lekkiej dezorientacji, nie
          mam zawrotów głowy a tak w ogóle bardzo trudno mi opisać tę dolegliwość.Na
          początku myślałam że to coś z uszami, ale laryngolodzy twierdzą że nie. Czesto
          pojawia się to z powodu niespodziewanego hałasu lub nieprzyjemnego zdarzenia,
          myśli itp.Chwilami jest tak silne że boję się iż nastąpi jakaś eksplozja w
          mojej głowie. Biorę eltroxin. Proszę o sugestie, lekarze u których byłam nie
          wiedzą co to jest.
          • Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:25
            po wykluczniu przyuczyn organicznych -konsultacja neurologiczna,
            laryngologiczna, przy braku istotnych zaburzeń ogólnych - np. nadciśnienie
            tętnicze, można myśleć albo o objawach okołomenopauzalnych - moga to być tzw .
            uderzenia gorąca tzw. Wary ( nagle pojkawiające się uczucie gorąca, pełności ,
            przekrwienia głowy czy tułowia) lub przyczyna może mieć podłoże psychiczne -
            forma nerwicy lękowej pod postacią napdów paniki ( Panic disorder)- mogą dawać
            uczucie poełności w głowie, rozsadzania, gorąca, z uczuciem lęlu , strachu
            przed utratą świadomości czy samokontroli.Myśle że jeszcze kilka konsultacji
            specjalistów i wszystko się wyjaśni.Głowa do góry.
            • Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:36
              JQN, bardzo dziękuję za pomoc, nie chcę nadużywać Twojej uprzejmości , ale
              proszę o podpowiedź co dalej, własciwie wszędzie już byłam i stosuję hormonalną
              terapię zastępczą. Pozdrawiam
              • Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:54
                Rozsądnie będzie udać się do Ginekologa-Endokrynologa celem oceny gospodarki
                hormonalnej i skutecznośći HTZ ( w Warszawie polecam Klinikę Endokryn-
                Ginekologicznej AM przy ul.Karowej).
                W następnej kolejności można udać się do Psychaitry najlepiej -
                specjalizującego się w leczeniu nerwic /depresji - w między czaszie poszukać w
                internecie i księganrniach informacji o napadach paniki - do ich zdiagnozownia
                należy wypełnić ankietę chyba ok .13 pytań jeśli >5 cz 6 jest pozytywnych masz
                dużą szansę mieć tę dość częstą formę nerwicy/depresji lękowej.
                • pia.ed Do JQN 27.12.04, 23:04
                  Mozesz napisac jak objawia sie napad paniki? Czy wtedy nie bije szybko serce?
                  Bo to "pecznienie glowy" raczej kojarzy mi sie z wysokim cisnieniem.

Przepraszam za luzne uwagi zupelnego laika w sprawach medycyny, absolutnie nie
                  kwestionuje Twojej diagnozy.
                  • Gość: JQN Re: Do JQN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:31
                    JAk wcześniej piasaliśmy podejrzenie Zaburzeń lękowych z napadami lęku ( lęk
                    napadowy ) można wysunąć po wykluczeniu chorób somatycznych w tym m.in.
                    nadciśnienia tętniczego, choroy niedokrwiennej serca, zaburzeń hormonalnych np.
                    nadczynność tarczycy i wielu innych.Zespól objawów składających się na napad
                    paniki /leku jst dość mało specyficzny tj. może towarzyszyć innym poważnym
                    chorobom.Dlatego tak ważne jest jak tylko możliwe wyklucznie innych przyczyn.
                    Do objawow napadu paniki należą : lęk przed utratą kontroli lub "utratą
                    zmysłów", przspieszenie bicia serca, brak tchu,wzmożona potliwość
                    dłoni,drżenie, bóle w klatce poiersiowej, zawroty głowy,problemy z połykaniem,
                    uderzenia gorąca,mrowienia /dreszcze,uczucie derealizacji,depersonalizacji-
                    in.lęk przd możliwością "zwariowania", lęk przed śmiercią. NApady występują
                    nagle w niespodziewanych sytuacjach często w momentach pełnego odprężenia i
                    spokoju.NAsilają się prz ok 10 -15 minut ustępują dość powoli.Po napadzie może
                    wystąpić tzw. lęk oczekiwania, tj. lekko nasilony strach przed kolejnym
                    napadem.
                    NAdciśnienie tętnicze najcześciej przebiega niestety bezobjawowo tylko
                    niektórzy z nas - znaczna mniewjszość odczuwa bóle głowy ,zawroty
                    pęcznie ,"przekrwienie" przy zwyżkach ciśnienia tętniczego.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: Anna Re: Do JQN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:43
                      Czy możliwy jest nagły , właściwie niczym nie uzasadniony wzrost ciśnienia,
                      przez całe życie miałam wzorcowe, ale od kilku miesięcy nie mierzyłam, a w tej
                      chwili czuję silne pęcznienie i pulsowanie w głowie, może wezwać lekarza ?
                • Gość: Anna Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:21
                  Kontynuuję mój wątek, a wiec ciśnienie mam w normie i nie sądzę aby to były
                  napady paniki, jestem spokojna, żadnego kołatania serca.Depresja możliwa ale aż
                  tak ? Kilka dni temu byłam u endokrynologa , obniżył mi dawkę eltroxinu, a może
                  ciągle jest za wysoka ? Czy zbyt niskie TSH może dawać takie objawy ?
                  • Gość: JQN Re: Jak zbadać stan naczyń krwionośnych w mózgu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:36
                    Niskie (tj. poniżej normy )stęż TSH świadczy o nadczynności tarczycy lub zbyt
                    dużej dawki hormonow tarczycy.Objawy obu patologii mogą być zbliżone do
                    opisywanych przez ciebe- więc może lepiej nieco poczekać i zobaczyć jak
                    bedziesz się czuła na niższej dawce Elrtoxinu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka