Dodaj do ulubionych

Hashimoto - nie daje już rady

31.05.12, 11:59
Witam. Oto moja dziwna historia.
Rok temu byłem (maj 2012r.) w 3ech szpitalach. Miałem dziwne objawy, tj. bóle i zawroty głowy, przyspieszona akcja serca, nadmierna potliwość, uczucie dezorientacji, lęk, ciągle zapadałem na infekcje górnych dróg oddechowych, uderzenia gorąca do głowy, bóle mięśni i stawów.
Z przychodni zabrała mnie karetka do Szpitala na Banacha, gdyż w przychodni postawiono mi diagnozę, że mam zapalenie mięśnia sercowego - w szpitalu wykluczone, za to stwierdzone zapalenie płuc. Dostałem antybiotyk. Ok, z tym niby zapaleniem płuc wylądowałem w Instytucie Chorób Płuc i Gruźlicy na Płockiej w Wawie. Tam zaś wykluczyli zapalenie płuc, porobili badania i wysłali do domu. Wtedy TSH miałem 5,9. Parę tygodni później zrobiłem prywatnie TSH 9,1 i aTPO 600.
Kilka miesięcy później wylądowałem w Szpitalu Wolskim na Kasprzaka na oddziale Neurologii. Robili mi tam wkłucie (punkcje) w kręgosłup w kierunku Boreliozy, VDRL, tomografie głowy, rezonans magnetyczny głowy, EMG - próba ischemiczna, EKG 6 razy (w ciągu całego okresu po szpitalach), ECHO serca, badania w kierunku bakterii i wirusów - wszystko wyniki UJEMNE. Morfologia z rozmazem, OB, CRP ultraczułe, biochemia, koagulacja, lipidogram, cukier - wszystko wyniki OK. Badania nie wykazały żadnej konkretnej przyczyny.
Dostałem skierowanie do Endokrynologa, który stwierdził że mam Niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby HASHIMOTO. Jestem pod jego opieką do tej pory... Początkowo miałem dawkę 25mg Euthyroxu. Teraz biorę już Euthyrox 50/75mg na przemiennie + wit.D (Vigantolletten) + Concor Cor 2,5mg na serce.
Objawy jak były tak są nadalsad Obecnie TSH spadło mi do 2,1, FT3 i FT4 w normie, przeciwciała aTPO już 1200.
Już nie mam siły, męczą mnie nadal zawroty i bóle głowy, no i te przyspieszone akcje serca. A lekarz Endo nie mówi mi nic czy to od niedoczynności czy od Hashimoto utrzymują mi się takie objawysad(( Biorę regularnie te leki i objawy nadal takie same jak rok temu...
Proszę Was o opinie i informacje czy ktoś miał podobny przypadek i objawy. A co najważniejsze jakie te objawy, podobne do moich?!?!?!
Obserwuj wątek
    • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:06
      Dodam że mam 28 lat.
    • procesor Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:12
      historia wcale nie taka dziwna
      lekarze nie chcą wierzyć że tak różne objawy mogą być od źle działającej tarczycy

jak na osobę leczącą się masz za wysokie TSH - powinno być w okolicy 1
      choć decydujący jest poziom ft4 i ft3
      co to znaczy - w normie?
      podaj wyniki ft4 i ft3 wraz z normami
      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:17
        Już podaje, wyniki z marca 2012.
        FT3 - 4,61 pmol/l (4,00-8,30)
        FT4 - 15,25 pmol/l (9,00-20,00)
        aTPO - 1300 IU/ml (<60)
        • procesor Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:25
          czyli masz:

FT4 56.82% [wynik 15.25, norma (9 - 20)]
          FT3 14.19% [wynik 4.61, norma (4 - 8.3)]

marnie, zwłaszcza ft3 niziutkie
          mam nadzieję że badania robisz ZANIM weźmiesz tabletkę?
          i że łykasz euthyrox przynajmniej pół godziny przed jedzeniem?

łamana dawka też jest niekorzystna dla organizmu, lepiej brać stałą, a w twoim wypadku pewnie codziennie równo tę wyższą bo i TSH za wysokie i wolne hormony za niskie

warto suplementowac selen oraz sprawdzić czy masz dobry poziom ferrytyny - nie żelaza! - oraz B12 bo to ma wpływ na przemianę ft4 w ft3 a u ciebie brak tego drugiego jest BARDZO wyraźny i może dawać te niekorzystne objawy

przeciwciała - cóż, na to nie ma specjalnie rady, u niektórych selen obniża ich poziom
          na pociechę napiszę że ja mam jeszcze wyższe bo ponad 2000
          • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:31
            Tak, nie biore tabletki przed badaniami i łykam na czco 0,5h przed posiłkiem. Trzymam się wszystkich zaleceń. Boje się sam brać selen bez konsultacji z lekarzem,bo czytałem że są tego tez skutki uboczne na ośrodkowy układ nerwowy.
            Biore też sam na własną rekę Witaminum B Comlex (wyczytane ze pomaga przy Hashi). Taką łamaną kazał mi brać Endo: Jendego dnia 50, drugiego 75, naprzemiennie.
            Widze że Ty też masz niezły stan zapalny. A jakie Ty masz objawy?? Podobne i utrzymujące się do moich? Bo ja już wariuje na tym punkcie że nie mi nie przechodzi a mija już rok w maju.
            • procesor Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:42
              leczę się ponad 5 lat i cały czas się bijam i z dawkami i samopoczuciem
              taka uroda
              też miałam dużą różnicę ft4 i ft3 i skończyło się na Novothyralu - łączonym z euthyroxem
              moja tarczyca jest już zmniejszona o połowę, przeciwciała ją niszczą cały czas
              TSH to już zaledwie 0,005 i wcale nie jestem w nadczynności jak niektórym lekarzom by sie wydawało - na szczęście nie mojemu choć mu się nie podoba tak niski poziom

rok leczenia to jeszcze bardzo mało, trzeba obserwować, szukać dobrego endo, kontrolować wyniki i dobierac wciąż dawki w miarę potrzeb
              warto notowac sobie zmiany dawkowania, objawy i wyniki badań, wtedy łatwiej zauważa się np. cykliczne zmiany w ciągu roku, nagłe skoki itp

objawy bywają przeróżne, zmienne, czasem się nawet nie kojarzy że akurat ten kolejny TEZ jest od tarczycy - mój ulubiony nieoczywisty przykład to nadmiar woskowiny w uszach smile
              najbardziej wkurzający - nerwica oraz stany depresyjne oraz nadwaga którą trudno zrzucić...
              • procesor Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:43
                a tak w ogóle zwiększyłabym dawkę na twoim miejscu
                brałabym codziennie 75 a za 6 tygodni zrobiła wyniki i sprawdziła co to dało - obserwując po drodze samopoczucie
                a po wynikach ewentualne korekta dawaki
              • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:46
                No to objawy mamy podobnesmile to już wiem skąd te kulki w moich uszach jak byłem ostatnio u otolaryngologasmile jak mi to wyjał to słuch miałem nadwrażliwy.
                Dzięki, bede sobie wszystko notował. Na razie na mnie eksperymentują widocznie dawkęsad minął rok a widze że to bede miał co rok takie objawy...
                A jak tam z sercem? Masz jakieś dokuczające objawy? Jakie?
                • procesor Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 12:58
                  hm
                  tu jest zagwozdka
                  jak miałąm silną niedoczynność - przed diagnozą - TSH 14, to serce mi kołatało, miałam wrażenie nieregularnego bicia, wysoki puls
                  ale przy za wysokiej dawce miałam podobnie smile
                  no, może jeszcze mocniej odczuwałam "bicie" serca, takie wrażenie że uderza mi serce o mostek
                  zmniejszenie dawki dało efekt w ciągu jednego dnia - uspokoiło się
                  ale ja miałam wtedy wolne hormony w okolicy 90-95%

kolekcja objawów gdzieś była imponująca wymieniona, nawet na forum w jakimś tłumaczeniu, możliwe że w "Diet cure"
                  • procesor objawy - cały wachlarz 31.05.12, 13:00
                    prosze cytat z wątku z tłumaczeniem:

Najczestsze objawy i czynniki ryzyka niedoczynnosci tarczycy:

-czucie sie niekomfortowo ociezale od czasow dziecinstwa
                    -problemy tarczycowe w rodzinie
                    -jako dziecko bawiles sie raczej spokojnie niz z wysilkiem fizycznym
                    -zaczelas tyc od kiedy dostalas pierwszy okres, poronilas albo
                    mialas aborcje, urodzilas dziecko, weszlas w menopauze, albo po
                    glodzeniu sie
                    - slaba energia, zmeczenie, apatia,potrzeba dlugiego snu(wiecej niz
                    8 godzin), problem rano z zalapaniem rytmu dnia
                    -tendencja to ziebniecia, szczegolnie w dlonie i stopy
                    -tendencja do przesadniego tycia lub niemoznosc schudniecia
                    -chrapliwy glos
                    -depresja (z poporodowa wlacznie)
                    -niskie cisnienie kkrwi/ niski puls
                    -problemy z miesiaczka,z obfitym krwawieniem, skrzepami, niereularne
                    okresy, dotkliwy syndrom napiecia przedmiesiaczkowego,skape rzadkie
                    krwawienia, pierwsza miesiaczka we wczesnym lub poznym wieku(przed
                    12 rokiem zycia lub po 14),przedwczesne przekwitanie
                    -obnizowy pociag seksualny
                    -slaba koncenracja i pamiec
                    -opuchniete powieki i twarz, ogolne zatrzymanie wody w organizmie
                    -przerzedzenie lub utrata zewnetrznych czesci brwi
                    -tendencja do niskiej temperatury ciala
                    -bole glowy(z migrenami wlacznie)
                    -wysoki cholesterol
                    -scisniete gardlo, problem z przelykaniem(np.pigulek)
                    -spowolnione poruszanie sie lub mowa

Mniej spotykane objawy niedoczynnosci tarczycy:

-wole, powiekszona opuchnieta tarczyca z gruda w gardle(spojrz na
                    podstawe swojego gardla, tuz pod Jablkiem Adama)
                    -chropowate, suche wlosy
                    -wylupiaste oczy
                    -bezplodnosc, impotencja
                    -slabe, lamliwe paznokcie
                    -anemia, mala ilosc czerwonych krwinek
                    -tradzik doroslych, egzema

Dodatkowo niedoczynnosc tardzycy moze powodowac te symptomy, ktore
                    sa bardziej spotykane u osob starszych:

-sucha, chropowata albo gruba skora
                    -blada cera
                    -hipoglikemia
                    -zaparcia
                    -wypadanie wlosow
                    -nienaturalne, oddychanie z trudem
                    -opuchniete stopy
                    -nerwowosc,niepokoj,panika
                    -powiekszone serce
                    -przedwczesne siwienie
                    -bol pecherzyka zolciowego
                    -bol stawow
                    -autoimmunologiczne choroby czesto zwiazane z zapaleniem
                    tarczycy:cukrzyca,reumatoidalne zapalenie stawow,stwardnienie
                    rozsiane,toczen,choroba addisona,allergia, grzybica i anemia zlosliwa
                    -angina
                    -palpitacje serca, arytmia serca
                    -slabosc miesni
                    -miazdzyca
                    -intensywny zapach moczu
                    -uczucie opuchnietego jezyka
                    -problemy ze wzrokiem i oczami
                    -nadmierna woskowina w uszach
                • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 13:06
                  Spróbuj zwiekszyc l-tyroksyne.
                  Wykonaj tez badania: ferrytyne(nie zelazo a wlasnei ferrytyne bo ona pokazuje ile zapasow zelaza ma organizm to badanie jest bardziej wiarygdniejsze niz badanie zelaza, potrafi pokazac nawet utajony niedobor zelaza) , wit. B12 i wit. D (po odstawieniu wit. D, ktora zazywasz) Bardzo czesto w chorobie hashimoto wystepuja te neidobory! wykonaj tez bad. magnezu.
                  Przez dwa lata leczyli mnie na podstawie TSH tlyko i wylacznie! W marcu znalazlam to forum i wzielam sprawy w sowje rece. Zwiekszylam dawke o 12,5 od zalecanej przez lekarzy bylo ciezko..ale od dwóch dni moge powiedziec, ze czuje sie lepiej. Ale to roznie bywa i trzeba kontrolowac swoj stan za pomoca badan trójki tarczycowej. ft4 i ft3 powinny byc na poziomie co najmniej 50/60%! natomiast jest to sprawa indywidualna. Twoje lęki też znikną, gdy horony pódą w górę!
                  Tak jak Ty mam problem z serduchem! wali jak oszalałe(puls napadowy po 103, 116) i mam przy tym duszności. Nie wiem czym jest to spowodowane.Przypuszczac mogę ze neidoborami lub długotrawała niedoczynnoscia. To serducho to byl moj pierwszy objaw zanim zbadalam tarczyce. niektórzy lekarze mówią, ze nei ma prawa mi tak bic serce przy niedoczynnosci i hashi..to pewnei stres wychodzi- takie komentarze strasznie mnei irytują, ale wiem wtedy zeby powiedziec takiemu lekarzowi do nie widzenia.
                  • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 01.06.12, 10:28
                    No właśnie. Mi na skierowaniu dają TYLKO i wyłącznie TSH. Resztę ft3 i ft4 musze robić odplatnie. Nadal czuję się źle. Mówię o tym Endokrynologowi że nadal mam Bóle i Zawroty Głowy, Serce mi kołaczę (raz bije bardzo szybko, raz wolniej, raz tak jakby się potykało), pocę się jak świna a on na to żebym poszedł do lekarza pierwszego kontaktusad No paranoja. Rozkładam ręce, już nie wiem co mam robić, gdzie szukać pomocy... I wyzywają człowieka od HIPOHONDRYKÓW. To nie fer... Ja sobie tego nie zmyślam.
                    Jeśli chodzi o takie pierwiastki jak magnez, fosfor, potas, wapń - to wszystko mam w normie!
                    Morfologia z rozmazem, OB, CRP, biochemia - wszystko OK! (z maja tego roku)
                    Endo teraz kazał mi zrobić TSH + USG tarczycy + Prolaktynę + poziom 25OH.
                    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jestem u lekarza ENDO a on mi patrzy w oczy i twierdzi, że to nie od TARCZYCY!!! sad((
            • smoru1 co do selenu... 31.05.12, 18:28
              W moim przypadku selen działa cuda - a biorę go od 2 tygodni.
              Do tej pory wytrzymywałam do godziny 12.00, potem już chodziłam jak cień albo spałam. Odkąd biorę selen wytrzymuje cały dzień, nie wiem za bardzo jakie ma działanie, ale rozważ, może warto spróbować. Weź jedną tabletke i zobacz jak się będziesz czuć. aTPO moje wynosi 450 i spadło mi z 710. Mam nadzieje, że po selenie jeszcze mi spadnie. Leczę się już 2 lata.
              Nie bój się posłuchać ludzi z tego forum - to lekarze powinni sie od nich uczyć.
              Nie namawiam się aby się leczyć przez internet, ale jak nie weźniesz sprawy w swoje ręce, to lekarze mają nas w d... nie zadbają o nas. Idź do lekarza i dopytaj sam o selen, jak się boisz. On jest groźny w nadmiarze.
              • 1osia DO smoru1 15.06.12, 16:07
                Aniu czy mogłabyś napisać jaki selen bierzesz ? Chodzi mi o nazwę , ilość . I powiedz w jaki czasie spadły ci te przeciwciała ? Gosia
    • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 31.05.12, 19:11
      Witam w naszym gronie. Miałam dużo podobnych objawów rok temu. Tez biorę Concor Cor a euthyrox już 112. Endo też mi chciał skokowo wprowadzać hormon. Posłuchałam jednak dziewczyn z forum i wprowadzam "ciągle" czyli co jakiś czas zwiększam o 6. To działa lepiej.
      Jesli chodzi o uszy to polecam te miksturę którą dostałam od laryngologa (tez mi się i masa woskowiny tworzy i miewam dziwne uczucia w uchu).
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,130596217,132122585,UCHO_swedzenie_uczucie_przepelnienia.html
      Pozdrawiam.
      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 01.06.12, 10:57
        No właśnie. Mi na skierowaniu dają TYLKO i wyłącznie TSH. Resztę ft3 i ft4 musze robić odplatnie. Nadal czuję się źle. Mówię o tym Endokrynologowi że nadal mam Bóle i Zawroty Głowy, Serce mi kołaczę (raz bije bardzo szybko, raz wolniej, raz tak jakby się potykało), pocę się jak świna a on na to żebym poszedł do lekarza pierwszego kontaktusad No paranoja. Rozkładam ręce, już nie wiem co mam robić, gdzie szukać pomocy... I wyzywają człowieka od HIPOHONDRYKÓW. To nie fer... Ja sobie tego nie zmyślam.
        Jeśli chodzi o takie pierwiastki jak magnez, fosfor, potas, wapń - to wszystko mam w normie!
        Morfologia z rozmazem, OB, CRP, biochemia - wszystko OK! (z maja tego roku)
        Endo teraz kazał mi zrobić TSH + USG tarczycy + Prolaktynę + poziom 25OH.
        Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jestem u lekarza ENDO a on mi patrzy w oczy i twierdzi, że to nie od TARCZYCY!!! sad((
        • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - nie daje już rady 01.06.12, 19:19
          > Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jestem u lekarza ENDO a on mi patrzy w oc
          > zy i twierdzi, że to nie od TARCZYCY!!! sad((

Bo to nie "od tarczycy", tylko od choroby Hashimoto... więc endo w sumie ma rację big_grin

Ale i tak się ciesz, bo zbadasz poziom wit. D3, chociaż bez sensu robić to latem, kiedy wystarczy 15 min dziennie bez filtra na słońcu i dawka do zimy zapewniona smile W dodatku łykasz Vigantoleten... Ale lepiej teraz, niż wcale... no i pewnie łykasz 1000 jednostek, więc przy niedoborze jest to dawka niemowlęca. Ja łykam od zimy D3 5 tys. jednostek / dziennie.

Nie łam się, będzie dobrze! Nie daj się tylko leczyć sterydami, a będzie dobrze smile

No i zmień dietę smile Odrzuć słodkie mleko (jogurty i sery mogą zostać), ogranicz słodycze, ogranicz węglowodany (szczególnie gluten), a jedz jak więcej warzyw (witaminy i błonnik) i białka (mięso i jajka, aminokwasy potrzebne są do produkowania aktywnego T3 z nieaktywnego T4 łykanego w lewotyroksynie). Do tego antyoksydanty (dobrze robią na stany zapalne) w zielonej herbacie i dużo wody mineralnej, soków wyciskanych w domu, produktów naturalnych i bez konserwantów. Przy ch. autoimmunologicznych gluten i kazeina utrudniają powrót do normalności (jak mi powiedziała moja pani endo).

A w ogóle dziwię się, że tak cię wybadali na wylot, a teraz wydębić nie możesz głupiego zlecenia na proste i tanie badanie. Nasz system jest jednak kompletnie niezrozumiały, lepiej jest zlecać MRI czy TK, a morfologii lepiej nie zlecać... Nie rozumiem sad
    • azkk Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.06.12, 09:14
      Maniek8401, ja tez bardzo często słyszę: To nie od tarczycy! Zawroty, kołatania, osłabienie, złe samopoczucie...w sierpniu ide do innego endo i mam nadzieje ze tego zdania, nie usłyszę. Raz usłyszałam ze to wahania hormonów w ciągu dnia. Jak byłam w szpitalu to tez zrobili mi tylko TSH! Jedna pani endo powiedziała, ze mam do niej przyjsc jak TSH przekroczy 4,78 czyli górną granice normy. Zaden endo nie mówił mi o diecie, o badaniu ferrytyny, wit B12 i wit D. W szpitalu wmawiano mi ze bardzo niski poziom żelaza jest spowodowany moją nieodpowiednią dietą. Nawet mi żelaza nie zapisali, mimo wyników poniżej normy. Nikt nie mówił ze to niedokrwistość chorób przewlekłych. Ponarzekałam sobie...
    • marianne11 Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.06.12, 09:35
      maniek8401 napisał(a):

> Miałem dziwne objawy, tj. bóle i
      > zawroty głowy, przyspieszona akcja serca, nadmierna potliwość, uczucie dezorie
      > ntacji, lęk, ciągle zapadałem na infekcje górnych dróg oddechowych, uderzenia g
      > orąca do głowy, bóle mięśni i stawów.

Przez pierwszy rok od zdiagnozowania też miałam takie objawy, z tym, że miałam dużo gorsze wyniki od Twoich (moje TSH wahało się od wyniku znacznie poniżej normy, tj. zapalna nadczynność, po wynik sięgający paredziesiąt powyżej normy), ale jak widać można się tak czuć także na lepszych wynikach. Oprócz objawów, które wymieniłeś miałam też inne. Stopniowo mijały one w trakcie leczenia, ale przez pierwszy rok to była tragedia. Obecnie mija już kilka lat od diagnozy i już jest ok, ale i tak są dni, że czuję się gorzej, bo w Hashimoto poziomy hormonów bardzo się wahają, poza tym co jakiś czas niedoczynność postępuje i trzeba zwiększać dawkę.

Spróbuj uregulować dawkę (TSH ok. 1 lub całkiem w dolnej granicy normy, a FT3 i FT4 blisko górnej granicy normy - do tego trzeba dobrego, "kontaktowego" endokrynologa) i uzbrój się w cierpliwość - dochodzenie do siebie nawet na w miarę wyrównanych hormonach czasem bardzo długo trwa. Ale w końcu poczujesz się lepiej, na pewno.
      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.06.12, 12:28
        Tacy są właśnie nasi lekarze. Jak potrzeba prostych przesiewowych badań to stękają i nie zlecają, ale te już droższe i bardziej skomplikowane (jak w szpitalu) - to od razu na dzień dobry - FULL pakiet. Tylko warunek - trzeba być wtedy w szpitalusmile bo zanim do neurologa się trafi, kardiologa, i jeszcze paru innych to LATA chodzenia i proszenia się. A oni i tak stwierdzą, że to pewnie nerwica i wyzwą od hipochondryków - tak jak mi wmawiali...
        Jestem już obecnie u 3go ENDO, każdy ma inną diagnozę i mówi co innegosad no paranoja. Jeden to z takimi objawami kazał mi iść na lekarza pierwszego kontaktu (mimo tego że ma pokazane przed nosem wypisy z 3ch szpitali!!! Błędne koło. I żaden ENDO wcześniej nie zlecał mi dodatkowych badań oprócz jednego - TSH! Żadnej B12 (czy w ogóle z grupy B), wit.D, magnezu, wapnia, nic kompletnie. Nie jestem lekarzem, ale mi się wydaje, że aby móc dobrze ustawić dawkę hormonów to powinni dawać skierowania na badania "złotej trójki",tj. TSH, FT3, FT4, co wizytę! + morfologie obowiązkowo.
        Dzięki Wam i Waszym opiniom trochę się podbudowuje i nie załamuje się... Ale już na prawdę mam dość chodzenia po lekarzach i czasem nie daje już rady, normalnie mam takie samopoczucie, że "chodzę po ścianach". Mam 28 lat a czuje się jakbym miał z 60.
        • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.06.12, 13:28
          Maniek pogódż sie z myśla,ze jezeli chcesz sie czuc dobrze to sam musisz o to zadbać.Podaj wyniki i normy .Napisałeś ,ze są w normie ale to mało precyzyjne stwierdzenie
          • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.06.12, 13:35
            Ale które ? smile
            • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - nie daje już rady 03.06.12, 11:31
              Wszystkie smile
              Tzn. tarczycowe wg dat, a inne tylko ostatnie.
              • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 10:30
                Dziś znów czuje się źle, znów mam chyba rzut choroby. Mam bóle i zawroty głowysad(( Naprawdę nie daje już rady... Płakać mi się chcecrying((
                • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 10:40
                  Ostatnie jakie mam wyniki:
                  17/11/2011
                  TSH - 4,37

10/10/2012
                  TSH - 1,69
                  FT3 - 4,61 (4,00-8,30)
                  FT4 - 15,25 (9,00-20,00)

Czy na forum jest może jakiś dobry lekarz ENDO ?
    • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 11:06
      Czy Ty sie wczoraj urodziles, ze przedtsawiasz wyniki sprzed pół roku? Robisz co miesiac badania??? TSH ft4 ft3? Na jakiejs jestes obecnie dawce??? Jesli sugerujesz sie tymi wynikami to daleko nei zajdziesz, bo sytuacja Twoich wynikow w przeciagu pol roku mogla sie wiele wiele zmienic. Tu na forum nei spotkalam lekarza i raczej go tu nei znajdziesz, ale są mądrzy ludzie, którzy radzą lepiej niz lekarze, bo przez swoje doswiadczenie wieloletnie w tej chorobie wiedza co robic. Czy oprocz tych powyezj wynienionych badan zbadales poziom FERRYTYNY(ktora jest badaniem lepszym niz zelazo bardziej dokladnym-potrafi pokazac nawet niedobor utajony zelaza a objawy neidoczynnosci sa bardzo podobne do niedoboru zelaza, dlatego tez radze Ci sei wziac za siebie wykonac badanka) oprocz tego sprawdzales wit. B12, wit. D??? Czytaj forum, rób badania moze masz za mala dawke-tego nei wiemy musisz sie przebadac wpisac tu wyniki przeliczone procentowo. pamietaj bez badan ani rusz!
      • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 11:15
        Widze, ze prosisz o pomoc ludzi z forum, a sugerujesz sie tlyko opiniami lekarzy. ja 2lata sie zmagam z choroba i na swojej drodze nei spotkalam jeszcze zadnego dobrego endorynologa i tak moze byc tez w Twoim przypadku. Dlatego tak jak ja wez sprawy w swoje rece, idz na badania, o ktorych Ci pisalam. Lekarz, ktory jesy uczony książkowo, który nie mial zadnych z naszych dolegliwosci skad wie jak my sie czujemy? A tu jest wiele osob madrych osob, ktore swoje przeszlo i im bardziej ufam niz lekarzom. A z jakiego wojewodztwa jestes?
        • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 11:29
          Jestem z Warszawy. Obecnie biorę na przemian Euthyrox 50/75.
        • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 11:29
          A masz nadal bóle i zawroty głowy? Jakie masz objawy?

agnesssa0 napisała:

> Widze, ze prosisz o pomoc ludzi z forum, a sugerujesz sie tlyko opiniami lekarz
          > y. ja 2lata sie zmagam z choroba i na swojej drodze nei spotkalam jeszcze zadne
          > go dobrego endorynologa i tak moze byc tez w Twoim przypadku. Dlatego tak jak j
          > a wez sprawy w swoje rece, idz na badania, o ktorych Ci pisalam. Lekarz, ktory
          > jesy uczony książkowo, który nie mial zadnych z naszych dolegliwosci skad wie j
          > ak my sie czujemy? A tu jest wiele osob madrych osob, ktore swoje przeszlo i im
          > bardziej ufam niz lekarzom. A z jakiego wojewodztwa jestes?
      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 11:26
        Robie badania jak mi lekarz zleca czyli co 4-5 mcy, bo cześciej powiedziała ENDO że nie ma takiej potrzeby. A byłem już u 3ech różnych Endokrynologówsad ferrytyny nie badałem bo lekarz mi o niej ni mówił, ani o wit. D też.
        • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 11.06.12, 12:02
          no to zbadaj - chce dla Ciebei dobrze zbadaj ferrytyne B12 i D-pamietaj! nie sugeruj sie tylko samymi lekarzami-cos juz o tym pisalam. ja odkad trafilam na forum,a bylo to w marcu czuje sie lepiej-podnioslam sobie dawke tak jak polecily mi mądre głowy z forum. mam wiecej energii wiadomo nie jest jeszcze tak jak keidys, ale powolutku..ja przy chodzeniu mam taka niestabilnosc tak mi wiruje troszke jak chodze i takei dziwne widzenie dlatego nosze ciagle okulary p/sloneczne- troche to amortyzuje to uczucie. do tego mam dusnzosci i przyspieszony puls-ale jak wychodzi ok. 90, ponad100 biore 1/4 Bisopromercku i sie wszystko uspokaja teraz biore go regularnie.po 1/4 na dzien. poza tym mecze sie jesce bardziej niz wszyscy zdrowi czasami przez dzine zrobi mi sei troszke slabo ale szybciej przechodzi niz wczesniej i nie takjak wczesniej ze mrok caly dzien!
          Czytaj forum! - nie jest dobrze raz brac 50 a na drugi dzien 75, bo to powoduje hustawke hormonalna.. jak ja sobie tak dawkowalam raz tak raz tak to czulam sie naprawde zle! dlatego przejdz do tedej dawki! bierzesz tak:
          pon 50
          wt 75
          sr 50
          czw 75
          pt 50
          sob 75
          ndz 50
          czyz tak? daje to na tydzien 425euthyroxu dzielimy to na 7 dni i wychodzi 60,71..
          Dlatego radze Ci tak: zjadac codziennie 50 + połowke z 25 czyli razem 62,5 i codziennie zazywaj po tyle samo. Bo takie skakanie nie jes niczym dobrym!!! przekonalam sie na wlasnym przypadku. póki nei znjadziesz swojej stalej dawki robi sie poziom TSH ft4 ft3 co miesiac. mnie sie wydaje, ze masz za mala dawke i dlatego tak cierpisz zrob sobie w najbl;izszym czasie TSH ft4 ft3 i wpisz je tu i bedziemy myslec bo bez badan nic nie wskoramy. myslisz, ze mi edno kazal zrobic B12, ferrytyne, czy D? w zyciu poradzily mi tutaj kolezanki i wyszlo, ze mam niedobor zelaza!, ale supelementuje juz od 2 miesiecy. I albo wezmiesz sprawe w swoje rece i dasz sobie pomoc tu na forum, ale no niestety sluchaj lekarzy, ktorzy nie wiedza jak my sie czujemy i nie pomoga Ci w ząb..musialbys miec naprawde super doktora, ktory patrzy na samopoczucie TSH ft4 i ft3 i do tego nie wysle Cie do psychologa czy psychiatry i nei powie,ze to nei od tarczycy a takich jest malo ja czekam do takiej lekarki na wizyte jestem na liscie oczekujacych i to moze potrwac dlugi czas, ale czekam do zandego innego nie pojde, ktory wmawia i psychologa.
          • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 13.06.12, 19:58
            Maniek jestem już w takiej formie ,że po górach chodzę a było ze mną kiedyś bardzo kiepsko.Wyszłam na prostą dzięki temu forum.
            Twoje wynik ze stycznia są słabiutkie Ft4=56% Ft3=14%
            Teraz jak jest nie zgadniemy ,może być lepiej albo całkiem zle.Przemiana Ft4(tabletka ,którą łykasz) w Ft3 (to dzieki czemu czujesz sie dobrze) była zła.Ideałem jest jak oba są na zbliżonym poziomie i przewaznie ponad 50% normy daje dobre samopoczucie (utrzymuję ponad 70% normy)
            Zrób jak najprędzej FT4i Ft3,żebysmy mogli podpowiedziec co dalej robic.
            Serce moze dokuczac z powodu niskich poziomów hormonów tarczycy albo niskich poziomów magnezu,potasu,wit B12,ferrytyny
            Wyżej pytałam o wyniki potasu i morfologii z maja o których pisałeś ,ze są w normie.

• maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 14.06.12, 18:18
              Dziś dopiero robiłem TSH,ft3, ft4, b12, ferrytyne, wiec wyniki podam jutro. A co do morfologii i potasu to takie mam wyniki (z maja 2012):
              WBC 8,35 G/l (3,5-100,)
              RBC 5,67 T/l (4,5-5,7)
              Hemoglobina 17,5 g/dl (12,0-16,8)
              Hematokryt 48,9 % (40,0-49,5)
              MCV 86,2 fl (83,0-103,0)
              MCH 30,9 pg (28,0-34,0)
              MCHC 35,8 g/dl (32,0-36,0)
              Płytki krwi 233 G/l (125-400)
              RDW-CV 12,5 % (11,5-14,5)
              MPV 10,1 fl (9,0-12,6)
              % neutrocytów 56,4 % (45-70)
              % limfocytów 32,5 % (20-45)
              % monocytów 7,1 % (4,0-12,0)
              % eozynocytów 3,4 % (<5)
              % bazocytów 0,6 % (<1,0)

OB 2mm (<15)
              CRP 0,2 mg/l (<5)

Potas 4,2 mmol/l (3,5-5,5)
              • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 15.06.12, 15:02
                Odebrałem wyniki:
                TSH - 1,45 mU/l (0,27-4,2)
                FT4 - 18,88 pmol/l (12-22)
                FT3 - 6,16 pmol/l (3,1-6,8)
                Ferrytyna - 178 ng/ml (30-400)
                Wit. B12 - 187,6 (197-866)

Nadal mam silne bóle w skroniach i zawroty głowysad
                • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 15.06.12, 15:18
                  FT4 68.80%
                  FT3 82.70%
                  wyniki w górze. ładnei by było gdyby nie bylo niedoczynnosci. ft4 mniejsze niz ft3. a powinno byc na odwrot. Dlatego musisz uzupelnic wit. B12 zastrzykami i to jak najszybciej
                  Ferrytyna 40% w chorobie hashi powinno byc powyzej 50% - jedz duuuzo watrobki wieprzowej
                • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 16.06.12, 11:53
                  Czyli co, od spadku wit. B12 mogę mieć silne bóle w skroniach i zawroty głowy?!?!?! Pomimo, że wyniki tarczycowe są prawidłowe ?! Przecież to nie duży nie dobór.
                  A ktoś z Hashimotów miał podobne objawy co ja z tą głową?sad Znów dostałem skierowanie do neurologa, jak ja już leżałem na oddziale neurologicznym;/ Koło się zamyka.
                  • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 16.06.12, 12:00
                    Przed badaniem krwi nie brałeś euthyroxu ?
                    • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 16.06.12, 12:10
                      Nie. Byłem na czczo.
                      • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 16.06.12, 12:27
                        Z dawką tyroksyny nic nie rób.Bierz tylko codziennie taką sama czyli (50+75):2
                        Niska witamina B12 powoduje między innymi bóle i zawroty głowy,łomotanie serca,najlepiej poczytaj wpisując- niedobór B12
                        U mnie 20 %normy objawiało sie łomotaniem serca.
                        Masz dziwne wyniki morfologii.Hemoglobina ponad normę ,MCV w normie a wit B12 poniżej normy.Jeżeli jest jednocześnie niedobór żelaz i wit B12 to MCV wychodzi w normie.U Ciebie niedoboru zelaza nie ma. Jestem teraz bardzo zajęta,proponuje,żebyś poczytał interpretacje wyników morfologii.Może cos znajdziesz o co mógłbyś lekarza zapytać.
                        • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 16.06.12, 12:34
                          Jeżeli neurolog tobą sie zajmie to powinien zareagowac na tak niski wynik.Ale jeśli będą problemy idz prywatnie do neurologa symuluj bóle korzonków i powiedz ,ze kiedyś miałes na to witB12 i cocarboksylazę -sprawdz nazwe-i pomogło.;Przy okazji"pokaż wynik B12 .Stan na głowie ,zeby dostać zastrzyki 10*1000.Bo będziesz czuł sie jeszcze gorzej
                          • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 10:19
                            A czy ktoś z Was przy Hashimoto ma nadal nawracające zawroty i bóle głowy pomimo dobrych wyników tarczycowych ? U mnie trwają do 2 tyg. dzień w dzieńcrying(( to bardzo mnie męczysad
                            • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 10:49
                              Ja miewam regularne jazdy z zawrotami głowy a TSH mam już 0,6. Co dziwniejesze w maju gdy wszystkie inne objawy niedoczynności zniknęły nawet skóra była gładziutka jak u 18-latki to zawroty zamiast zanikać drastycznie się nasiliły ...
                              Potem zaczęły się znów pojawiać inne objawy niedoczynności ale zawroty nie odeszły.
                              Na szczęście głowa mnie na razie nie boli. Tak się zastanawiam czy to wpływ Con Cordu który biorę na nieznaczną tachykardię czy u mnie przejaw "naturalności" (bo nigdy problemów z bólami głowy nie miewałam)
                              • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 11:08
                                No to ja mam podobnie. A jak długo trwają te bóle i zawroty u Ciebie ?
                                • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 11:39
                                  Mnie głowa nie boli a zawroty trwają prawie ciągle tylko z różnym stopniem nasilenia. Jeszcze nie wpadłam na to co je intensyfikuje. To znaczy jedna rzecz już wiem. Nasilają się zawsze gdy oczy dostają bardzo dużo bodźców, czyli dużo ludzi, duży ruch dookoła czy dużo przedmiotów (np w sklepie). Ale niestety naslają się też gdy jestem w normalnym środowisku w domu, czyli "bez powodu" .
                                  Czy Ty masz też te zawroty typu "na łodzi" lub "po pijaku"? To są podobno zaburzenia móźdźku, częste przy hashimoto.
                                  Bo ja nie mam zawrotów typu "cały świat wirtuje ze mną" (to są zaburzenia błędnika). Błędnik badałam jest super zdrowy. Jeśli masz zawrotey tego typu to sprawdź błędnik.
                                  • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 11:48
                                    Ja mam raczej takie jakbym ciągle chodził na KACU, czyli "po pijaku". Świat mi nie wiruje. Miałem MR i TK mózgu i inne badania na dynke na oddziale neurologicznym wszystko ok.
                                    • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 12:27
                                      No ja też mam to "po pijaku".
                                      Mnie jedna lekarka (już nie pamiętam która czy ta endo czy ta co mi błednik badała) powiedziała, że te zawroty sa odmóżdżkowe
                                      • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 17.06.12, 23:40
                                        Radziłabym podniesć B12 do 50% normy.Serce moze dokuczac Ci włąśnie od niskiego poziomu witaminy i zawroty głowy też.Moja mama kilka razy upadła,takie miała zawroty głowy.
                                        Niektóre objawy nie mijają nawet po ustawieniu hormonów.Tak mam z szumami usznymi i piskami.Znacznie się wyciszyły ale są.
                                        Napisałes,ze masz nieznaczny brak witaminy.Odpowiem,że przy 20% normy miałam kołatanie serca a przy -6% bałam się kłaść tak waliło.
                                      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 26.06.12, 09:59
                                        nebiru napisała:

> No ja też mam to "po pijaku".
                                        > Mnie jedna lekarka (już nie pamiętam która czy ta endo czy ta co mi błednik bad
                                        > ała) powiedziała, że te zawroty sa odmóżdżkowe

No i co, przepisała Ci w związku z tym jakieś leki na to czy tak się męczysz?! Ja już mam 16 dzień takie bóle i zawroty głowysad((
                                        • aleksandra_01 Re: Hashimoto - nie daje już rady 27.06.12, 21:19
                                          Witaj

weź się w garść a nie siedzisz i narzekasz smile

Twój poziom B12 jest bardzo bardzo niski - i koniecznie, obowiązkowo
                                          i w trybie ekspresowym trzeba go zmienić!
                                          Natychmiast idź do lekarza rodzinnego po zastrzyki z b12!

chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak ważna jest ta witamina
                                          oraz, że zmiany jakie następują w Twoim organizmie z powodu
                                          braku tej witaminy mogą być nie odwracalne, tzn mimo iż w końcu
                                          kiedyś uzupełnisz jej niedobory to niektóre objawy mogą się nie cofnąć.
                                          np. zawroty głowy w wyniku uszkodzenia niektórych nerwów.
                                          Z tą witaminą nie ma żartów.

W następnej kolejności musisz dowiedzieć się dlaczego masz jej
                                          tak niski poziom. Normalnie przecież tak się nie dzieje.
                                          Dlatego zapisz się na gastroskopię z pobraniem wycinków
                                          by wykluczyć lub potwierdzić zanikanie komórek okładzinowych żołądka.
                                          Możesz też zrobić przeciwciała przeciwko czynnikowi wewnętrznemu
                                          i przeciwko komórkom okładzinowym oraz przeciwko ATP-azie komórek okładzinowych.
                                          od razu dodam, że są to drogie badania a wynik ujemny nie daje
                                          stuprocentowej pewności więc lepiej zrobić gastroskopię z pobraniem wycinków.
                                          skierować może Cię nawet lekarz rodzinny.

na koniec dodam raz jeszcze - nie ma na co czekać!
                                          dawniej bez b12 ludzie umierali, teraz na szczęście można brać zastrzyki.
                                          bo tabletkami tego nie można uzupełnić.

a.
                                        • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 27.06.12, 22:02
                                          Rodzinny mi przepisał na zawroty betaserc, ale i tak nie używam. Nie chcę się uzależniać od tylu leków, skoro podobno on nie leczy a tylko czasowo usuwa. Ja się po tym specjalni9e rewelacyjnie nie czułam, więc mam w zapasie ale nie uzywam.
                                          Może posłuchaj rad doświadczonych i uzupełnij B12.
                                          Ja na B12 nic nie dostałam od lekarza, bo mam wyższe od Ciebie (276)
                • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 28.06.12, 10:46
                  Byłem u neurologa. Powiedział że spadek wit. B12 nie wpływa na zawroty i bóle głowy...
                  • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - nie daje już rady 28.06.12, 14:41
                    Powiedział, że nie wpływa, A powiedział co wpływa? I co masz robić dalej, żeby się poczuć lepiej?
                  • aleksandra_01 Re: Hashimoto - nie daje już rady 28.06.12, 20:32
                    > Byłem u neurologa. Powiedział że spadek wit. B12 nie wpływa na zawroty i bóle g
                    > łowy...

Twoje zdrowie i Twoje decyzje, a później tylko do siebie samego możesz mieć żal...

Jak ktoś ma mało b12 to jego układ nerwowy gorzej funkcjonuje,
                    gdyż b12 wchodzi w skład otoczek nerwów. Układ nerwowy obejmuje
                    całe ciało i przekazuje informacje z każdej strony człowieka do mózgu,
                    a mózg za pomocą nerwów przesyła informacje do np. ręki żeby wykonała
                    ona ruch. Jeśli Twoje nerwy są osłabione z powodu braku b12, to nie dziwne,
                    że gorzej przekazują informacje na temat położenia ciała w przestrzeni,
                    tego gdzie i pod jakim kątem znajduje się podłoga etc.
                    ja miałam wrażenie, że podłoga mi ucieka, choć trzymając się ręką ściany
                    czułam, że ściana jest stabilna w tym samym czasie.
                    jesteś w stanie zrobić jaskółkę? tj stanąć na jednej nodze albo na stojąco
                    ubrać skarpetki i nie stracić równowagi?

a.
                    • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 29.06.12, 09:40
                      Nie powiedział mi co wpływa, przepisał lek DIVASCAN na migrenę. W tym czasie robiłem też EEG, które nic nie wykazało, jeśli chodzi o przyczynę bólów głowy i zawrotów, bo pod tym kątem byłem badany. Pokazując Neurologowi poziom wit. B12, powiedział że mam z tym iść do Internisty. A jak zapytałem czy to jest przyczyna moim dolegliwości to zaprzeczył. Poszedłem do drugiego prywatnie, to samo usłyszałem... Obaj kazali mi tylko brać MagneB6 i ten Divascan.
                      Co do jaskółki to jestem w stanie ją zrobić, świat mi nie wiruje, obraz mi nie lata i nie ucieka, po prostu czuję się jakbym codziennie był na KACU (bóle i pulsowanie w skroniach + bóle z tyłu głowy)! Kupiłem sobie B12 w tabletkach (10 mikrograma - 1 raz dziennie) i na razie aplikuje, bo wizyta u internisty w przyszłym tygodniu.
                      • milaemalka Re: Hashimoto - nie daje już rady 29.06.12, 20:45
                        Maniek, pytasz o rady ale z nich nie korzystasz.Stan na głowie ale załatw witaminę w zastrzykach
                      • muktprega1 Re: Hashimoto - nie daje już rady 30.06.12, 19:04
                        Maniek, widzę, że długa droga przed Tobą, za bardzo ufasz lekarzom, każdy z Hashi przechodzi mniej więcej podobną drogę smile
                        Nie będziesz umiał skorzystać z niczyjej pomocy, dopóki nie przewartościujesz się. Pierwsza rzecz - czytać to forum i drogi dochodzenia do świadomości innych ludzi.
                        Dobrze jest prowadzić sobie tabelkę (robię tak od lat) wpisuję datę wyniki, samopoczucie, zakupiłam świetną książkę - tłumaczenie z niemieckiego "Jak żyć z Hashimoto" np
                        hashimoto.pl/
                        Weź się za zdobywanie wiedzy o sobie, bo nikt o Twoje zdrowie nie zadba jeśli nie zrobisz tego Ty sam smile
                        Powodzenia
                        • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.07.12, 18:44
                          A powiedzcie mi jak to jest z temperaturą ciała w Hashimoto? Może być podwyższona do 37-37,2 stopnia? I jak wygląda sprawa z odpornością? Czy mieliście nawracające infekcję górnych dróg oddechowych (głównie gardło)?
                          • muktprega1 Re: Hashimoto - nie daje już rady 02.07.12, 20:25
                            Z tą temperaturą miałam różnie, najpierw w okolicach stanu podgorączkowego, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że jestem chora, a potem przez długi czas obniżona ok 36 stopni. Infekcje górnych oddechowych oczywiście i wizyty u otolaryngologa, tylko, że po leczeniu Hashimoto objawy zaczęły mnie opuszczać. Teraz wracają, gdy mam rzut choroby.
                            • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 04.07.12, 15:24
                              No ja tez mam głównie przy rzutach choroby, którym prawie zawsze towarzyszą :
                              - bóle i zawroty głowy,
                              - miewam takie uderzenia gorąca do głowy (jak bym się palił od środka),
                              - czasem przyspieszony spoczynkowy puls.
                              A u Was jak głównie się objawiają te "rzuty" ?!?!?!
                              • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 04.08.12, 16:30
                                No ja tez mam głównie przy rzutach choroby, którym prawie zawsze towarzyszą :
                                - bóle i zawroty głowy,
                                - miewam takie uderzenia gorąca do głowy (jak bym się palił od środka),
                                - czasem przyspieszony spoczynkowy puls.
                                A u Was jak głównie się objawiają te "rzuty" ?!?!?!
                          • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 03.07.12, 11:03
                            Moja temperatura tradycyjnie oscyluje pomiedzy 34-35 stopni. Rzadko przekracza 36. Przez pewien okres sądziłam że mam zepsuty termometr wink więc poprosiłam w ośrodku zdrowia o zmierzenia a wynik 34,4 utwierdził mnie w tym że mój termometr jest OK.
                            2 miesiace temu miała 38,5 przez kilka dni i nadal się zastanawiam czy to było zwykłe majowe przeziębieni czy coś w rodzaju rzutu naszej choroby.
                            Ale co ciekawe syn kuzynki tez mi mówił, że on miewa przeważnie 35, nikt mu nie diagnozował tarczycy, więc trudno powiedzieć czy to tez hashi. Miewał problemy z kolanami, teraz podobno nie ma. Ma tylko 17 lat. Możę ta niska temperatura to u nas rodzinne, bo ja też miewałam problemy u lekarzy gdy byłam w jego wieku. Przy przeziębieniu przeważnie miałam temperaturę 36,6 i lekjarze myśleli że symuluję a ja się czułam strasznie kiepsko.
    • 5karolinakozak Re: Hashimoto - nie daje już rady 06.08.12, 17:33
      Polecałabym Ci iść na kontrolę do jeszcze innego lekarza. Polecam Ci Med Pro w Zgierzu. Mają tam na prawdę dobrych specjalistów.
      • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 20.08.12, 11:16
        Już nie mam siły, męczą mnie nadal zawroty i bóle głowy, no i te przyspieszone akcje serca. A lekarz Endo nie mówi mi nic czy to od niedoczynności czy od Hashimoto utrzymują mi się takie objawy. Biorę regularnie te leki i objawy nadal takie same jak rok temu...
        Proszę Was o opinie i informacje czy ktoś miał podobny przypadek i objawy. A co najważniejsze jakie te objawy, podobne do moich?!?!?! Te bóle i zawroty to mam tak jakbym był na kacu sad
        • nebiru Re: Hashimoto - nie daje już rady 20.08.12, 13:31
          A byłeś u neurologa? (Przepraszam nie mam sił czytać całości a zapomniałam co kiedyś pisałeś).
          Mnie neurolog wypytywał i o zawroty i o bóle głowy. Kazał mi zrobić EEG, które nic nie wykazałó (ale ja bólów głowy nie miewałam).
          Na badaniu RTG szyi (cznnościowym) wyszło, że mam "sflaczałą " poduszeczkę między kręgami szyjnymi. Schylając się np do czytania, cz robiąc coś na blacie kuchennym kręgi naciskają na tętnice i stąd zawroty głowy). (Może część z nich jest od hashi ale tego na razie nie zdiagnozowano. Idź do neurologa, możesz mieć podobny problem.
        • hashi-tess Re: Hashimoto - nie daje już rady 20.08.12, 16:53
          uważam, że nie czytasz co dziewczyny piszą w odpowiedzi
          na Twoje posty.

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,136299843,136994022,Re_Hashimoto_nie_daje_juz_rady.html
          Przeczytaj jeszcze raz co aleksandra napisała w tym poście.

Ja mogę tylko napisać, że jesśli nie zadbasz sam o siebie,
          to zapomnij, aby pomógł Ci lekarz.
          To tylko doradca medyczny, a decyzję podejmujesz Ty i tylko Ty.
          Nikt za Ciebie nie załatwi i nie przyjmie żadnego leku.
          Najprościej zrzędzić, że nie dajesz rady.
          Weź się chłopie za siebie.
          Przeczytaj jeszcze raz cały wątek i wyciągnij wnioski.
          Zacznij działać, a nie zrzędzić.
          • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 20.08.12, 17:27
            dokładnie popieram hashi-tess.
            nikt Ci nie pomoze jak sobie sam nie pomożesz!!! pamietaj
            i wez przestan sie sugerowac ciagle lekarzami, bo oni tego nei przeszli co MY TUTAJ NA FORUM tu są osoby, ktore dobrze Ci radza, ale jak widze nei korzystasz z pomocy.

ja bylam w 2och szpitalach nikt nie wiedzial co mi jest sama musialam dochodzic do wszystkiego i dalej to robie! Teraz wiem, ze czlowiek sam jest dla siebie najlepszym lekarzem jak ktos mi to napisal tutaj kiedys na forum.
            Gdyby nie forum to nie wiem czy bym wstala z łozka-bardzo watpliwe!!! a leczyli mnie dr n.med na samym TSH rozkladajac rece.

Ostatnio spada mi potas zaczelam szukac przyczyny ALDOSTERON-hormon nadnerczy wyszedl za wysoki i moge miec rowniez (oprocz niedoczynnosci, hashimoto,hiperprolaktynemii,anemii) NADCZYNNOSC NADNERCZY. przy nadnerczach tez jest oslabienie zawroty glowy. ja ostatnio mialam takie zawroty glowy, ze wpadlam na futryne glowa. czesto mam wrazenie plyniecia jak na statku i dodam, ze "lecze" sie juz euthyrxem ponad 2lata z pomoca forum od marca i jest lepiej!!!

Zbadaj sobie rowniez potas, aldosteron i dobrze by bylo zrobic badania na borelioze western blot w dwoch klasach, zebys byl juz przebadany dokladniej. poza tym robiles FERRYTYNE? uzupelniles niedobory wit. B12???

Samym narzekaniem ic nie zyskasz wez sie za siebie bo lekarze Cie nei wylecza-przekonalam sie na wlasnym przykladzie i poza tym duzo osob na forum moze tez na pewno tak powiedziec. powodzenia
            • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 21.08.12, 10:12
              do agnessa: Byłem już badany na Borelioze w szpitalu - ujemny, ferrytyna w normie, wit. b12 dostałem zastrzyki. Dodam ze 3 tyg leżałem na oddziale neurologicznym i nic nie znaleźli.
          • maniek8401 Re: Hashimoto - nie daje już rady 21.08.12, 10:08
            tak hashi-tess byłem u 3ech neurologów i nawet z wit. b12. Stwierdzili że nie wpływa ona na układ nerwowy!!! Nie zrzedze, poprostu nie wiem gdzie mam już szukać pomocy?! Neurolodzy twierdzą że bóle i zawroty nie są o podłożu neurologicznym...
            • agnesssa0 Re: Hashimoto - nie daje już rady 21.08.12, 10:46
              a na jakim poziomie masz ft4 ft3? poza tym na borelioze miales robilione testy metoda ELISA? zapewne tak bo na drozsze szpital sie nei szaprnie. zbadaj western bloot-em i zbadaj tez sobie nadnercza. tez bylam z tymi zawrotami glowy u neurologa. podobno od nadneczy tez moze sie tak krecic sprawdz to najlepiej- ALDOSTERON
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka