Dodaj do ulubionych

strasznie BLADA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 16:18
Mam bardzo jasną karnację, ale ostatnio patrząc w lustro samie się siebie
przestraszyłam!!! - byłam blada jak kartka papieru, wyglądało to STRASZNIE.
Nie chodzi mi o poradę, żeby wybrać się na solarium, czy użyć samoopalacza.
Czy może świadczyć to o jakiejś chorobie, i czy jest jakiś sposób na
poprawienie swojego kolor skóry? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: strasznie BLADA 01.01.05, 16:58
      najprosciej zbadac morfologie moze to po prostu anemia...
    • Gość: agulha Re: strasznie BLADA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.05, 16:59
      Oczywiście, że to MOŻE (choć nie MUSI) świadczyć o chorobie. A konkretnie, o
      takim objawie jak niedokrwistość, zwana też anemią. Żeby to sprawdzić,
      wystarczy zrobić zwykłą morfologię krwi obwodowej. Jeżeli będą cechy
      niedokrwistości (niski poziom krwinek czerwonych, hemoglobiny, hematokrytu), to
      trzeba iść do lekarza, który zajmie się ustaleniem przyczyny tego stanu. Może
      być on spowodowany wieloma czynnikami: niedobór żelaza, szybkie schudnięcie,
      choroby układu krwiotwórczego, utrata krwi - np. obfite miesiączki, ale też
      krwawienia wewnętrzne itp. Jeżeli wynik morfologii nie będzie prawidłowy, to
      nie można tego lekceważyć. Pozdrawiam.
      • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:29
        Nie dodałam, że jakiś czas temu robiłam morfologię + rozmaz i wynik był OK.
        • wedrowiec2 Re: strasznie BLADA 01.01.05, 17:34
          Jeśli od ostatniej morfologii nie miałas krwawień (obfita miesiączka,
          krwawienia z przewodu pokarmowego - mogą byc ukryte, ale bardzo osłabiające),
          to sprawdź hormony tarczycy, często przy jej niedoczynności skóra jest bardzo
          blada.
          • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:46
            A jakie podstawowe badanie tarczycy byłoby wskazane (nigdy nie robiłam tych
            badań, myślę jednak że sprawdzić warto)?
            • wedrowiec2 Re: strasznie BLADA 01.01.05, 17:53
              W zasadzie powinno wystarczyć oznaczenie stężenia TSH.
            • Gość: alek Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:55
              TSH fT4 okolo 20 zł
              • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 18:10
                WIELKIE DZIĘKI za odpowiedzi, na początek zrobie TSH.
                • Gość: cynka Re: strasznie BLADA IP: *.netis.net.pl / 195.117.96.* 02.01.05, 11:22
                  Blada, a masz jakieś objawy? Zwiększona senność, szybkie męczenie się, uczucie
                  zimna,jest ci słabo?
                  • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 14:47
                    Nigdy wszystkich swoich "dolegliwości" nie łączyłam, trochę nawet to
                    bagatelizując. Poza tym, że jestem blada to jeszcze: za chuda (i choć bym
                    bardzo chciała wyglądać normalnie, jedząc dużo nie mogę tego zmienić - wciąż
                    jestem głodna), uczucie zimna, brak koncentracji, wypadające włosy ... nic
                    więcej na tę chwilę sobie nie przypominam.
                    Wszystko zaczęło się z 10 lat temu (teraz mam 24).
                    Czy to wskazuje na tarczycę?
                    • Gość: cynka Re: strasznie BLADA IP: *.netis.net.pl / 195.117.96.* 02.01.05, 22:01
                      Blda,moim zdaniem to może być niedoczynność tarczycy. Powinnaś zrobić badanie
                      TSH. Możesz spróbować iść do lekarza, opisać mu objawy i poprosić o skierowanie
                      na badanie TSH.Jeśli coś będzie już wiadomo ( nie chodzi mi tylko o badanie TSH
                      ale wogóle o to co ci jest)daj znać.
                      • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 17:14
                        Opisując objawy mojemu lekarzowi rodzinnemu usłyszałam: "na anemię nie
                        wyglądasz, na tarczycę też nie"! Na morfologię dała mi skierowanie, tylko
                        dlatego, że już pierścionki z palców mi spdają. A dobre wyniki krwi dla niej
                        oznaczają, że jestem ZDROWA i do niczego nie można się przyczepić.
                        Generalnie sama muszę zdobić badania (za własną kasę), a podobno TSH może nic
                        nie wykazać nawet przy chorobie tarczycy! Chciałam iść już dziś zrobić TSH, ale
                        nie wiem czy okres może wpłynąć na wynik tego badania??? i chyba zaczekam kilka
                        dni.
                        • Gość: cynka Re: strasznie BLADA IP: *.netis.net.pl / 195.117.96.* 03.01.05, 17:28
                          Nie mam pojęia czy okres ma jakiś wpływ na wynik. Ale ja na twoim miejscu
                          poczekałabym. I zrobiłabym jeszcze jedno: zmieniłabym lekarza!!!
                          • Gość: blada Re: strasznie BLADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 17:49
                            Znależć dobrego lekarz, który zainteresuje się pacjentem to nie będzie proste
                            ale będę szukać. Po tym jak ostatnio dała mi skierowanie do laryngologa, a ja
                            spytałam czy może kogoś polecić bo u mnie w przychodni nie przyjmuje pani
                            doktor wykrzyczała "O Boże, nie wiem" - więcej do niej nie pójdę.
                            Dziękuję za wszystkie wskazówki, pozdrawiam
                  • cytrusowa Re: strasznie BLADA 02.01.05, 16:35
                    dobrze ja sie musze dolaczyc do tej pogadwedki, bo moze nie mam porblemow z
                    tarczyc\a, ale z krazeniem jak najbardziej.
                    Zawsze bylo mi zimno, marzne w zastraszajacym tempie. motfologia ok, tsh w
                    normie.
                    Jestem niskocisnieniowcem - 90na 60 to moja norma, ta wyzsza. Lekarz twierdzi,
                    ze jest ok.
                    Ale to nie jest normalne, ze siade na chwile i mam lodowate nogi i rece w
                    pomieszczeniu, gdzie jest plus 20 stopni, Mezowi goraco a ja sie trzese z
                    zimna, ubieram welniane skarpety, polar i zawijam sie kocem.
                    Blada jestm jak colera.
                    Pomaga tylko wlozenie nog do wrzatku, ale tez tak na chwile.
                    Co robic kochani> Mam 28 lat cale zycue przede mna, ale jest onao zawsze
                    ustawione pod moje samopoczucie - wciaz tylko mi zimno, sennie i blado:-(
                    • Gość: >) Re: strasznie BLADA IP: 62.111.139.* 02.01.05, 18:40
                      Zainwestuj w soki z marchweki!
                    • jogger Re: strasznie BLADA 03.01.05, 18:26
                      Jest to niedoczynność tarczycy - funkcjonalna, a nie kliniczna. Polecam zestaw
                      Kelp+Gingkofar forte+200mgwitE 3xdziennie (rano na czczo, przed obiadem i przed
                      snem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka