lilka-lilka 21.06.04, 20:24 Od tygodnia używam nową insulinę długodziałającą - Lantus. Czy Wy macie jakieś z nią doświadczenie? Lila Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiawd Re: nowa insulina - Lantus 21.06.04, 20:58 nie uzywałam tej insuliny chyba ze wzgledu na jej wysoki koszt-ostatnio nawet musialam zrezygnowac z humalogu na rzecz powrotu do Humuliny R -za duzo mialam hipo i nie mogłam sie zorientowac z powodu której insuliny N czy humalogu- zmieniłam ostatnio lekarza więc moze ten mnie wyprowadzi na lepszą prostą i wróce do humalogu-stosuje go teraz tylko na korekty pozdrawiam Cię Lilka napisz nam o swoich doświadczeniach z Lantusem Odpowiedz Link
lilka-lilka Re: nowa insulina - Lantus 24.06.04, 17:22 No więc tak - używałam do tej pory Humulinę N, brałam 12 jednostek. Lantusa biorę 10 j. Na początek, przez pierwsze dwa dni miałam niskie cukry, teraz już sie ustabilizowały poziomy i myślę że jest dobrze. Co do ceny, to rzeczywiście - strasznie wysoka. Zapłaciłam za jeden wkład 70 zł. Specjalnie do tej insuliny jest inny pen. Obsługa sprawiała mi na początku strasznie dużo problemu, i straciłam prawie 100 jednostek usiłując się nauczyć go obsługiwać .... A tutaj jest ciekawy link: diabetica.kylos.pl/articles.php?id=43 pozdrawiam! Lila Odpowiedz Link
sonmon Re: nowa insulina - Lantus 02.07.04, 11:38 hej Lila!1 ja biorę Lantusa od 2 tygobni. wczesniej używałam Humulin N (w dwóch dawkach 28 jednostek). Teraz lantusa biorę 24 jednostki. Jest rzeczywiście dobra,ale...ta cena mnie przeraża. na razie dostałam od lekarki za darmo, co bedzie potem...pewnie powrót do N-ki. szkoda.wiem,że bedzie trudno wrócić do gorszego. pozdrawiam Odpowiedz Link
zbynek60 Re: nowa insulina - Lantus 23.07.04, 16:24 Lantusa używam od 3 tygodni. Wcześniej byłem na N-ce (2x10 jednostek). Teraz biorę wieczorem 14 jednostek. Tak jak i Ty na początku miałem dość niskie cukry. Teraz jest lepiej i jest jedna wielka zaleta. Kiedy byłem na 1 wstrzyknięciu N-ki w nocy miałem niedocukrzenia, a w późnych godzinach popołudniowych cukry jechały mi strasznie do góry. Kiedy przestawiono mnie na N- kę w dwóch porcjach było lepiej. Pojawił się tylko jeden problem. Pracuję na zmiany i czasami (po II zmianie) zdarzało mi się przespać porę porannej N-ki. Efekt był oczywisty. Teraz na Lantusie nie ma tego problemu. Mogę spać nawet do południa, a cukier trzyma się na stabilnym poziomie. Chwalę zobie zmianę insuliny długodziałającej, tylko szkoda, że jest tak bardzo droga i nikt nic nie robi w kierunku obniżenia kosztów ponoszonych przez chorych. A przecież każdemu powinno zależeć, żeby chorzy żyli lepiej i byli przydatni dla innych. Z Lantusa powinien korzystać każdy kto widzi w tym korzyść dla swojego stanu zdrowia i samopoczucia. Zbynek Odpowiedz Link
azja81 Re: nowa insulina - Lantus 17.11.04, 12:17 jestem chora na cukrzyce od 5 lat,przysporzla mi ona sporo klopotow bo cukry mialam przez 3 lata gigantyczne, co miesiac w szpitalu z kwasicami , bylam na humalogu i n-ce,5 razy dziennie,horror,po trzech latach meki moja lekarka zmnienilam insuline humalog na r-ke co sie okazalo ,ze przez ponad rok nie wiedzialam jak wyglada szpital.ostatanio jednak znowu tam wyladowalam i zmnienio mi poraz kolejny insuline z n-ki na wlasnie lantus,uzywam go od ponad 3 tygodni nie kluje sie juz 5 razy ale 3 razy dziennie, dla mnie to duzo,ale co, niestety bede musiala zrezygnowac,mimo iz czuje sie na niej naprawde dobrze-powod, moja pani doktor mowiac mi ze insulina kosztuje 75 zl. nie powiedziala mi ze jedna fiolka, w aptece az mnie zamorowalo.Nie stac mnie poprostu na taki wydatek, jestem studentka i ledwo wiaze koniec z koncem,to wstyd ze w tym cholernym kraju nie moge sie nawet pozadnie leczyc Odpowiedz Link
lilka-lilka Re: nowa insulina - Lantus 05.12.04, 18:32 "(...) insulina kosztuje 75 zl. nie powiedziala mi ze jedna fiolka, w aptece az mnie zamorowalo.Nie stac mnie poprostu na taki wydatek, jestem studentka i ledwo wiaze koniec z koncem,to wstyd ze w tym cholernym kraju nie moge sie nawet pozadnie leczyc " Ja też przestałam używać Lantusa. Cena zaczęła mnie dobijać, szczególnie że nie zauważyłam jakiejś rewelacyjnej różnicy. Pozostaje mieć tylko nadzieję że coś zmieni w tej kwestii i za parę miesięcy może znajdzie się on na liście refundowanych leków .... Odpowiedz Link
monia263 Re: nowa insulina - Lantus 23.11.05, 12:30 używam Lantusa od kilku miesiecy, cena jest straszna i najtańszą znalazłam w Warszawie w aptece w szpitalu bródnowskim 311 zł. Biore 10j na noc ale i tak cukry mi skaczą. Może powinnam zwiekszyć dawke, sama nie wiem. Tylko wtedy wkład starczy mi na 1/2 mies. :( Odpowiedz Link
alex359 Re: nowa insulina - Lantus 23.11.05, 20:11 brałam Lantus przez 4 miesiące-24j o 22.00 tak jak większość z Was przestawiono mnie z N-ki na niego. Niestety miałam non stop poranne niedocukrzenia ok godz 6.00 i popołudniowe przecukrzenia. Koszta no cóż i tak nas nikt nie słucha :( Przed przestawieniem miałam hemoglobinę 9.0 po zastosowaniu Lantusa 9.1 i w końcu przeszłam na pompę-po 2 miesiącach 7.0! Jestem teraz tylko na humalogu i wszystkim polecam pompę. Co do penów przy Lantusie, o tak mi też sprawiał problemy, a szczególnie wtedy gdy go ze złości zablokowałam :) Jeśli komuś on pomaga w leczeniu super, ja nie mogłam dać sobie z nim rady... Odpowiedz Link
kalip78 Re: nowa insulina - Lantus 14.01.06, 22:23 Cześć, Przez wiele lat zmagałem się z fenomenem brzaskowym. Lantus faktycznie by pomógł, ale jego koszt wynosi tyle, co miesięczny koszt zestawów infuzyjnych do pompy. Wybór był prosty - nie Lantus, a Accu-Chek Spirit! Oprócz Lantusa jest jeszcze podobna insulina - Levemir (Detemir) produkowana przez Novo Nordisk. To też długodziałający analog. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
alex359 Re: nowa insulina - Lantus 17.01.06, 10:06 cześć kalip78 :)czytam, że dokonałeś takiego samego wyboru jak ja :) faktycznie koszt utrzymania pompy = cenie za Lantusa, a życie zupełnie inne :) Odpowiedz Link
ben082 Re: nowa insulina - Lantus 11.05.13, 15:06 Witam, Chcialbym odsprzedac insuliny: Lantus, Humalog (+ 2 lata waznosci), oraz TrueOne *(paski do mierzenia cukru z wbudowanym glukometrem), Champix, Igly do pena itp.... Ceny nizsze niz gdziekolwiek indziej, jesli ktos jest zainteresowany prosze o kontakt na ben082@o2.pl Odpowiedz Link
magdad74 Re: nowa insulina - Lantus 30.03.06, 12:52 Hej No ja biore Lantusa od dwóch miesięcy i bardzo dobrze się on u mnie sprawuje. Rano mam idealne cukry, a to była moja największa bolączka przy Nce. Koszty-no odstraszają, ale mam kilka info: 1. spytajcie waszych pracodawcow czy by wam go nie zrefundowali (moja firma na to przystala) 2. jesli macie kogos w Anglii to tam kazdy lek w aptece kosztuje 6,5 Ł i paczka Lantusa (5 wkladow) rowniez tyle kosztuje-mam tam bliska osobe i ta informacja jest w 100% pewna 3. ponoc, ale powtarzam: ponoć-osobiscie nie sprawdzilam- Lantus jest tez tanszy w Niemczech i Czechach. Jak ktos ma tam rodzine lub mieszka blisko granicy moze to sobie sprawdzic. To z mojej strony na tyle. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
alex359 Re: nowa insulina - Lantus 31.03.06, 12:55 wiem, że jest to również możliwe w Pradze :) Odpowiedz Link
perwer83 Re: nowa insulina - Lantus 25.06.06, 21:00 Ok ale jak respektują recepty polskie w czechach? bez problemowo mi to sprzedadza? A w Angli jak jest? Odpowiedz Link
adihi Re: nowa insulina - Lantus 21.06.06, 23:25 Lantus to 50% zapotrzebowania dobowego i 1 wstrzyknięcie o stałej porze. Jak się boisz hipo warto stosować go w dwóch dawkach-rano i wieczorem np.po 10 j. Duński lantus tez w dwóch dawkach jest spokojniejszy i nie daje hipo. Odpowiedz Link