Dodaj do ulubionych

sposoby na zdrowe, mocne i białe zęby!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 13:10
Wpisujcie jakie macie sposoby i jakie podejmujecie działania by Wasze zęby
były zdrowe, mocne, białe.
Ja od kilku lat nie używam właściwie cukru ratyfikowanego wogóle. Ale
niestety moje zęby mniej się psują, ale jako nastolatka wiecznie chodziła do
dentysty. Teraz gdy już mam te 27 moja świadomość jest o wiele większa, ale
potrzebuje wzmocnij swoje zęby by jak najdłużej mi służyły. Wiadomo, że gdy
już sie popsuje ząb trzeba iśc do dentysty. TYle, że ja chce wszelkimi
sposobami już unikać wszelkich stomatologów.
Teraz chce się skupić na ich wzmocnieniu i jeszli jest to możliwe i
bezpieczne wybieleniu.
Kawa i herbata zrobiły swoje!

POzdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: elka Re: sposoby na zdrowe, mocne i białe zęby! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:22
      Na pewno codzienna higiena jamy ustnej plus regularne kontrole stonatologiczne.Z
      obserwacji wiem, że najważniejsze jednak są geny i to co dostałaś w spadku po
      rodzinie.Ja dobiegam już 50 a plomby mam zaledwie w szóstkach i siódemkach. Moja
      matka dożyła zaawansowanej starości ze wszystkimi własnymi zębami.W spadku po
      rodzinie mam silne,piękne, równe, białe zęby i prawidłowy zgryz. Grunt to
      prawidłowe odrzywianie, dobry stan zdrowia no i stała kontrola lekarska.
    • Gość: Ola.......... Re: sposoby na zdrowe, mocne i białe zęby! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 20:29
      up
      • Gość: Andrzej Re: sposoby na zdrowe, mocne i białe zęby! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 21:55
        Zgadzam sie z elka. Higiena i geny. Na geny nie masz żadnego wpływu O higienę
        możesz dbać. Do bardziej starannego mycia zębów polecam elektryczne szczoteczki
        + "Water picker" Są sprzedawane w komplecie po ok. 500zł (możesz je zobaczyć w
        różnych AGD i supermarketach - tej samej marki są tam trochę tańsze). Używając
        tego "water pickera" zobaczysz ile pokarmu jest wypłukiwanego nawet po bardzo
        starannym myciu zębów szczoteczką.
        Co do genów - znam ludzi którzy praktycznie nie dbają o swoje zęby a mimo
        upływu lat mają wszystkie zdrowe, ale znam również i takich, którzy pomimo
        pedantycznego dbania o nie muszą widzieć się z dentystą przynajmniej raz na 3
        miesiące.
    • Gość: Artur Cala madrosc w pastylce IP: 5.6.1D* / *.wp.shawcable.net 13.01.05, 22:23
      Cala wiedza ponizej:

Przynajmniej raz dziennie bardzo dobrze czyscic zeby (plytka prochnicza
      potrzebuje wiecej niz 24 godziny by sie utworzyc wiec raz dziennie naprawde
      wystarczy - mozna czyscic dwa razy by miec pewnosc, ze nie masz zapaszku z ust,
      ale dla wzgledow zdrowotnych raz naprawde wystarczy. Gwarantuje ci to).
      Czeste szczotkowanie np po kazdym posilku czyli 5-6 razy dziennie moze wrecz
      uszkodzic delikatna tkanke dziasel lub odsloniete szyjki zebow.
      Szczoteczka musi byc bardzo miekka (by nie uszkodzic szkliwa ani dziasel) i
      nowa co 3 miesiace. Stara szczoteczka jest zakazona bakteriami i naprawde zle
      czysci. Najlepsze szczoteczki maja niektore rzedy wlosia dluzsze a inne krotsze
      co ulatwia czyszczenie przestrzeni miedzyzebowych. Dobrze tez, jezeli
      szczoteczka ma niektore slupki wlosia sterczace nieco na boki. To tez bardzo
      pomaga dobrze czyscic.
      Dobrze jest tez czyscic jezyk przy okazji bo na nim siedzi duzo bakterii, ktore
      szybko przeniasa sie na dopiero co oczyszczone zeby.
      Codziennie nitkowac - koniecznie dentysta musi nauczyc jak to robic. Dobre
      nitkowanie wcale nie jest latwe i sama instrukcja na pudelku moze okazac sie
      nieywstarczajaca. Bez takiego instruktarzu flosowanie bedzie raczej
      niedokladne.
      Jakosc szczotkowania i nitkowania mozna od czasu do czasu ocenic tabletkami
      barwiacymi (disclosure tablets) byc moze do nabycia w aptekach. Rzucie takiej
      tabletki ujawni silnym kolorem - zwykle sinym lub czerwonym miejsce
      niedokladnie wyczyszczone.
      Dobra pasta do zebow z fluorem (Colgate Total ma dodatkowo srodek hamujacy
      rozowoj bakterii).
      Soda do pieczenia (baking soda) ma silne wlasciwosci bakteriobojcze a
      jednoczesnie jest w zasadzie nieszkodliwa jezeli uzywana do czyszczenia zebow.
      Mozna miec w lazience maly pojemniczek z soda i po nalozeniu na wilgotna
      szczoteczke odrobiny pasty umoczyc ja w pojemniku z sodowym proszkiem.
      Czyscic z soda trzeba na poczatku ostroznie bo soda to material scierny mogacy
      uszkodzic szkliwo. Ale na szczescie soda rozpuszcza sie tak doskonale w wodzie,
      ze po 10-15 sekundach po proszku w ustach nie bedzie sladu, natomiast bedzie
      silnie bakteriobojczy roztwor sody. Jezeli ktos ma watpliwosci co do sody to
      przypomne, ze wlasnie soda konserwowano egipskie mumie a zreszta sam (i cala
      moja rodzina) uzywam sody od dobrych 30 lat bez najmniejszych negatywnych
      konsekwencji.

Uzywanie sody od wczesnego dziecinstwa praktycznie gwarantuje biale zeby bez
      koniecznosci dodatkowych zabiegow chemicznych. U osob starszych oczywiscie nie
      nastapi az tak dramatyczna poprawa, ale powinna byc poprawa zauwazalna, no i
      nie powinno byc dalszego pogorszenia przez reszte zycia.

Jezeli masz odsloniete szyjki zebowe to nalezy dokonac zabiegu podniesienia
      dziasel. Takie podniesione dziaslo skutecznie chroni delikatna szyjke zeba nie
      chroniona przeciez przez szkliwo przed uszkodzeniem od szkotkowania i przed
      prochnica.

Raz w roku najrzadziej korzystaj z profesjonalnego czyszczenia zebow.
      Gdyby kamien nazebny odkladal ci sie szybko rozwaz zakup do domu przyrzadu do
      oczyszczania wody (odwrotna osmoza).
      Uzywanie tylko takiej wody do picia i gotowania dramatycznie zwolni odkladanie
      kamienia nazebnego. Dzieki temu bakteriom bedzie duzo trudniej zaczepic sie na
      gladkiej powierzchni zeba.
      Jezeli masz zniszczone powierzchnie rzujne zebow (spytaj dentyste czy masz) to
      byc moze mozesz sobie zamowic maly aparacik zakladany na noc i tym samym
      chroniacy twoje zeby od mimowolnego scierania zebow w czasie snu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka