Dodaj do ulubionych

Nudności a zatoki

02.02.05, 10:27
Czy nudności (okreslilabym jako niezbyt duze) utrzymujace sie od pojawienia
sie bolu glowy, twarzy, moga byc zwiazane z zatokami??
Moja pani laryngolog twierdzi ze raczej nie powinny wystepowac.
RTG jeszcze nie mam, boje sie ze to cos powazniejszego:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: Nudności a zatoki IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 02.02.05, 19:17
      twoje objawy wskazuja raczej na migrene.

Venus
      • freshka Re: Nudności a zatoki 03.02.05, 19:59
        Ale czy migrena moze trwac - teraz juz ponad - tydzien?
        Zawsze mi sie wydawalo ze migrena obejmuje pol glowy, a u mnie to roznie - raz
        z lewej, raz z prawej, ale generalnie czolo i skronie:/
        • Gość: Pola Re: Nudności a zatoki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.02.05, 21:30
          Absolutnie moga to byc zatoki. Bol potrafi byc tak silny ze nie tylko
          nudnosci ,ale i wymioty moga miec miejsce.
          • Gość: Venus Re: Nudności a zatoki IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 04.02.05, 04:36
            Migrena jak najbardziej moze wystepowac raz po jednej raz po drugiej stronie,
            nawet w czasie jednego ataku moze sie przeniesc z jednej strony na druga.

Moze tez sie umiejscowic w okolicach zatok i z tego powodu czesto pada
            niewlasciwa diagnoza chorych zatok.

Mysle ze pani laryngolog skierowala cie na przeswietlenie aby wyjasnic sprawe
            zatok?

Venus
            • freshka Re: Nudności a zatoki 10.02.05, 14:03
              Mam juz wynik RTG - zatoki czyste... A bol nie minal:(
              Boli mnie czolo, policzki nad zebami, a nawet uszy.
              i co teraz? robic tomografie czy to "tylko" migrena? Boli tak juz 2 tygodnie.
              • Gość: monika Re: Nudności a zatoki IP: *.tomaszow.mm.pl 10.02.05, 14:16
                A czy pani doktor bez problemu chciała dać ci skierowanie na tomografię czy
                miałabyś iść prywatnie? Jeśli prywatnie to ile kosztuje takie badanie? I w jaim
                celu konkretnie się je robi?
                • freshka Re: Nudności a zatoki 10.02.05, 18:06
                  Pani doktor niestety jest na urlopie...:/ wiec nie wiem co ona o tym sadzi,
                  wiem tylko co wynika z opisu - zatoki "prawidlowo powietrzne". Ale smiem watpic
                  ze da mi skierowanie na tomografie, nastawiam sie na prywatne badanie.
                  Czytalam ze tomografia zatok moze wykazac plyn ktory nie jest widoczny na RTG,
                  a mi ciagle cos tam splywa, chociaz nosa nie mam zapchanego. No i ten bol glowy
                  i twarzy:(
                  Prywatnie to nie jest to najtansza zabawa - ale dokladnie sie jeszcze nie
                  orientuje.
                  • Gość: ślązak Re: Nudności a zatoki IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 10.02.05, 18:31
                    Przeprowadź się na Śląsk. W Katowicach np koszt rtg zatok (dla poradni) to 15
                    zł, a TK - to 8 zł (a niektóre poradnie mają umowy - TK za złotówkę!).
                    Oczywiście, jeśli prywatnie - to ok 200 zł
                    • freshka Re: Nudności a zatoki 10.02.05, 18:44
                      Nie do wiary!:)
                      A ile sie na to czeka, bo przy takiej cenie...
                      Nie mozna przypadkiem przyjechac na jakies "goscinne wystepy" ;)
    • freshka Re: Nudności a zatoki 10.02.05, 18:47
      Aha i tu jeszcze odpowiedz na temat po co TK zatok
      z astma.edu.pl zaczerpniete z artykulu "Choroby zatok przynosowych" autorstwa
      dr. n. med.Wojciecha Kaniuka:

"Klasyczne, przeglądowe zdjęcia zatok mogą wykazać zmiany w obrębie dużych
      zatok: szczękowej i czołowej. W większości przypadków nie uwidaczniają one
      zatok sitowych i klinowych, które mają duże znaczenie w zapaleniach nawrotowych
      i przewlekłych. Ograniczona wartość tych zdjęć sprawia, że niecelowe jest ich
      wielokrotne zlecanie w przypadkach przewlekłego zapalenia zatok. Najlepszy
      wgląd w stan zatok przynosowych umożliwia tomografia komputerowa (TK) i badanie
      metodą rezonansu magnetycznego (MR). Badania te są jednak bardzo drogie,
      dlatego zleca się je rzadko, przede wszystkim osobom, u których nie osiągnięto
      poprawy w leczeniu zachowawczym i przygotowywuje się je do leczenia
      operacyjnego."
      • Gość: Venus Re: Nudności a zatoki IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 10.02.05, 21:52
        Dla spokoju mozesz zrobic dodatkowe przeswietlenia, zawsze lepiej miec
        pewnosci i spokoj.

Skoro przeswietlenie wykazalo zatoki czyste, to migrena staje sie coraz
        bardziej prawdopodobna..

Venus
    • Gość: ja Re: Nudności a zatoki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.05, 22:06
      nie panikuj!!!!!!!ja walczę z zatokami już z pięc lat i też zawsze mam dobre
      RTG,a masz mdłości bo poprostu ropa ci spływa i drażni żoładek.ja mam chyba na
      tle alergicznym
      • freshka A moze cialo obce? 10.02.05, 22:44
        Dziekuje za wypowiedzi!
        Skoro juz tak sie wywewnetrzniam, to mysle sobie czy te zatoki nie sa wlasnie
        na tle alergicznym, albo wywolane cialem obcym w nosie, konkretnie kasza:)
        Nie zartuje!!:)
        Po prostu ladnych pare lat temu zakrztusilam sie w czasie obiadu i ta kasza
        poszla sobie tak "do gory". Potem zaczelo sie sciekanie po gardle, ale bez
        zatkanego nosa i tych boli ktore mam. Jakos nie przywiazywalam do tego wagi, az
        pewnego dnia - wypadlo mi cos, wyplulam to przerazona i to bylo ziarenko kaszy!
        W sumie bylo to jakies 2-3lata temu, cos mi tam nadal cieklo ale myslalam ze
        juz sie tego pozbylam...
        Wiem ze wyglada to jak historia SF, lekarka mnie wysmiala, ale moze jednak to
        dobry trop??
        Trzymajcie sie cieplo (i wasze zatoki tez)
        • Gość: Venus Re: A moze cialo obce? IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 10.02.05, 23:19
          Calkiem mozliwe ze masz alergie. Ja tak mam.
          tez przez to wiecznie mi cos splywa gardlem, ale wiem ze jesli jest to
          bezbarwne to raczej nie infekcja zatok.
          Przez to ma czesciej infekcje bo ten sluz jest pozywka dla bakterii.
          Oprocz tego cierpie na migreny wiec zapewniam cie ze mdlosci, wymioty w
          migrenie sa od glowy nie od zoladka.
          Szczegolnie jesli dzieje sie podczas bolu.

jesli chodzi o cialo obce to ja osobiscie uwazam ze zdarzyc sie moze wszystko
          ale kasza w nosie przez tyle lat jest niezwykle malo prawdopodobne.

Venus

• freshka Re: A moze cialo obce? 11.02.05, 11:16
            Wiem ze z ta kasza to brzmi idiotycznie...Ale naprawde wtedy mi "cos" wypadlo i
            musialo tam troche siedziec - no bo skad by sie wzielo? Nie jestem juz w wieku
            kiedy sie wklada fasolki do nosa:)))
          • Gość: monika Re: A moze cialo obce? IP: *.tomaszow.mm.pl 11.02.05, 19:43
            Od alergii, a na co jest to uczulenie? Jakie konkretnie masz objawy zwiazane ze
            spływaniem wydzieliny. Czy nie objawia się to także stanem podgoraczkowym?
            I czy na pewno przy zapaleniu zatok spływa tylko niebezbarwna wydzielina?
            Napiszcie konkretnie ile kosztuje ta TK?
    • Gość: Venus [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka