Dodaj do ulubionych

SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK

IP: *.devs.futuro.pl 21.02.05, 19:38
Witam.Mam taki problem,mianowicie:kiedy mam przed kims podpisac jakis dokument
lub cos napisac to zaczynaja mi sie trzasc dlonie i odczuwam wewnatrz silny
niepokoj.Kto wie jak temu zaradzic ,badz do jakiego lekarza sie z tym
wybrac??Na sama mysl ,ze mam cos przed kims napisac odczuwam niepokoj.Wrrrrr
Obserwuj wątek
    • zaz_zula Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK 21.02.05, 19:47
      Szczerze to chyba do psychologa albo psychiatry. Ale nie martw się, objawy
      nerwicowe są szalenie częste i nie jesteś jakimś świrem.
    • artur737 Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK 21.02.05, 19:52
      Grafofobia, lek przed pisaniem. (Graphophobia, Fear of Handwriting)

Psychiatra moze cie leczyc farmakologicznie. Zapewne tez znajdziesz terapeute, ktory w ciagu kilku spotkan powinien cie wyleczyc trwale tzw behawioralna psychoterapia.
      • Gość: maly Re: do Artura IP: *.devs.futuro.pl 21.02.05, 20:16
        jakiego terapeute masz na mysli,mowiac o psychoterapi behawioralnej(na czym ta
        terapia polega i czy leki sa w niej przewidziane?)PILNE!!!
        • artur737 Re: do Artura 21.02.05, 20:22
          Sa rozni terapeuci i stosuja rozne metody. Nawet w obrebie terapii behawioralnej sa podgrupy. W tej terapii nie uzywa sie lekow, jest to krotkotrwala praca nad zmniejszeniem symptomow wystepujacych w danej sytuacji; na ogol bardzo skuteczna. Nie powinno byc wiecej niz 10 spotkan wiec i koszt nie powinien byc straszny.

Oczywiscie lepiej znalesc kogos kto jest w tym dobry ale trudno mi powiedziec jak to zrobic. Jezeli szukasz dobrego szewca to pytasz ludzi, kto i gdzie jaka usluge otrzymal. Podobnie tu.

Mozesz zaczac od zwiazku psychologicznego gdzie powinni miec liste terapeutow leczacych wlasnie ta metoda. Byc moze jest inne lepsze slowo na okreslenie formy terapii (ja przetlumaczylem z angielskiego behavioral therapy byc moze nie najlepiej).
          • lilka24 Re: do Artura 22.02.05, 02:15
            Czy to tylko o pisanie chodzi? Ja miałam podobny stan, nawet jak podawałam w
            tramwaju bilet do sprawdzenia, to ręce mi się trzęsły. Ale odkąd regularnie
            połykam tabletki z magnezem - to uczucie minęło.
            • Gość: Artur Re: do Artura IP: 5.6.1D* / *.wp.shawcable.net 22.02.05, 03:14
              Ale to bylo tylko przy pisaniu wiec chyba nie.
            • Gość: maly Re: do LILKI IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 12:40
              nie tylko Lilko przy pisaniu ,przy takich powiedzmy sytuacjach (troszke
              nerwowych jak np.twoj przypadek z biletem itd.)mam to samo.Myslisz ,ze tylko
              magnez moze temu zapobiec?Jak mozesz podaj mi jaki jest kupic magnez
              najlepiej??Jak to pomoze to bede cie Lilko uwielbial.I napisz czy przy pisaniu w
              czyjejs obecnosci tez mialas takie objawy jak silne drzenie rąk.Napisz jeszcze
              prosze ile trwala twoja kuracja.milego dnia
              • Gość: silvja Re: drżace rece IP: *.netis.net.pl 22.02.05, 12:46
                ja mam podobny problem bardzo cięzko mi sie pisze czuje ze mocno naciskam
                długopis pismo jest zniekształcone chodzilam do neurologa ,ale po mozliwych
                badaniach pani stwierdzila ze to na tle nerwowym...hmhm moze ktos ma jakis
                sposób na to?
                • Gość: maly Re: do sylvja IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 12:54
                  a probowalas kuracje z magnezem????
                  • Gość: maly Re: do sylvja IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 12:57
                    sylvja jak znajdziesz na to skuteczna metode to daj mi znac na moja
                    skrzynke-rafikmaly@interia.pl bardzo kompromitujaca przypadlosc:(
    • Gość: Artur Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.usask.ca 22.02.05, 17:56
      Jezeli lek i drzenie tylko w sytuacja publicznych to raczej jest to problem
      psychologiczny. Jezeli problemy pojawiaja sie w sposob bardziej uniwersalny to
      konieczne bedzie badanie neurologiczne. Moze to jest jakies drzenie zamiarowe
      wynikajace z jakis drobnych uszkodzen w mozdzku spowodowane jakims drobnym
      zatorem w przeszlosci, naduzyciem alkoholu lub moze masz jakas rozwijajaca sie
      chorobe. A masz jeszcze inne objawy? Nawet takie wydajace ci sie na odrebne i
      niezwiazane z tym drzeniem?
      • Gość: maly Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 18:09
        Artur w jakiej dziedzinie lekarskiej sie specjalizujesz?Rece mi sie trzęsą jak
        sie zdenerwuje badz jak sie lękam.W domu sam ze sobą moge pisac normalnie nie
        mam takich objawow jak trzesienie.Objawia sie to wtedy tak jak wyzej
        napisalemleki i zdenerwowanie).Ogolnie zaczyna sie to od psychiki ,poprzez
        dziwne uczucie wewnatrz tlowia, no i takie cos jakby mi cala energia w rece
        szla od lokci do dloni i wtedy nie moge zapanowac nad drzeniem rąk.W dodatku
        szybko sie denerwuje.
        • Gość: maly Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 18:17
          no i czasami mi sie zdarza ,ze w pierwszym kontakcie z ludzmi(kiedy nie mam np.z
          nimi pare dni kontaktu,tylko przebywam wsrod rodzicow) bardzo sie pesze przy
          poczatku rozmowy(odczuwam taki wewnetrzny niepokoj).Musze z tym wszystkim
          walczyc,musze sie tego wszystkiego pozbyc bo to jest bardzo nie mile uczucie,no
          i do tego wszystkiego jak by bylo malo dochodza problemy rodzinne.Ale mysle ,ze
          podolam temu wszystkiemu bo kto jak nie ja.A tak wogole to mam malo ruchu i
          czasami bywa tak ze potrzebuje wysilku fizycznego.
          • artur737 Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK 22.02.05, 18:26
            No wiec sprobuj moze wszystkiego:
            magnez (a niby dlaczego nie? w koncu to taniocha i nieszkodliwe)
            wizyta u neurologa i byc moze rezonans glowy (moze masz tam jakies uszkodzenie
            ktore sie uwidoczni)Badanie neurologiczne moze wychwyci tez jakies inne objawy.
            psychoterapia behawioralno kognitywna (powinno tez chociaz troche pomoc bo masz
            w tym wszystkim czynnik emocjonalny)

Pozdr
    • paula005 silne TRZESIENIE RĄK 22.02.05, 18:34
      jaka może być przyczyna trzęsących się rąk u 22 letniego mężczyzny. Nerwica? A
      może coś jeszcze? Praktycznie trzęsą się zawsze, najmocniej jak jest
      zdenerwowany.
      • Gość: maly Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 18:50
        a co Artur powiesz na to ,ze ide podpisac jakis dokument w obecnosci drugiej
        osoby,wypijam przed tym faktem dwa piwka i nie mam zadnych obaw ,lękow i
        trzesienia rak,po prostu wszystko odbywa sie normalnie.Ps.nie spozywam na
        codzien,ani na tydzien alkoholu.
        • artur737 Re: silne TRZESIENIE RĄK 22.02.05, 18:52
          Moze powinienes zawsze byc cyku? ;)
          • Gość: cytia Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:22
            takie objawy charakteryzuja problemy z ukł. nerwowym próbowaleś może jikichs
            srodków uspokajajacych, słyszałam ze Pax firmy Vision pomaga w takich stanach i
            jednoczesnie nie powoduje otepienia i jest calkowicie naturalny
          • Gość: cytia Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:23
            takie objawy charakteryzuja problemy z ukł. nerwowym próbowaleś może jikichs
            srodków uspokajajacych, słyszałam ze Pax firmy Vision pomaga w takich stanach i
            jednoczesnie nie powoduje otepienia i jest calkowicie naturalny.
            • Gość: maly Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 19:32
              tak wogole jade za 2 tygodnie w gory na tydzien-byc moze zdazy sie cud i pozbede
              sie tej doleglosci albo mnie moze jakas lawina przysypie:) Trace juz cierpliwosc:(
              • Gość: alfika Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.crowley.pl 22.02.05, 19:45
                obawiam się, że to samo nie przejdzie:(( wygląda to ewidentnie na zaburzenia
                nerwicowe, jeżeli to jakiekolwiek pociesznie to dodam, że mi trzęsie się całe
                ciało;( sugerowałabym więc wizytę u internisty, gdyż być może trzeba zrobić
                jakieś badania żeby wykluczyć ewentualną chorobę a następnie udać się do
                psychologa - jeżeli nie będzie lepiej to kolej na psychiatrę; to wszystko do
                przejścia:)

zajrzyj też na forum Depresja, tam piszą także ludzie borykający się z nerwicą

• Gość: maly Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 19:59
                  jest tyle Waszych roznych opinii o moich dolegliwosciach,ze nie widzi mi sie
                  wizyta u lekarzy z obawy ,ze jak zaczna mnie szpikowac tymi wszystkimi lekami to
                  obawiam sie, ze juz wogole nie bede funkcjonowal(szczegolnie
                  psychicznie),chcialbym miec kiedys zdrowe dzieci a leki moga miec skutki uboczne.
                  • Gość: nin Re: silne TRZESIENIE RĄK IP: *.chello.pl 22.02.05, 21:07
                    a ja sądzę - jestem laikiem - że przeżywasz po prostu normalne młodzieńcze
                    rozterki. u jednego przejawiaja się tak, u jinnego inaczej. normalna rzecz.
                    trochę pewności siebie, dystansu do swojej dolegliwości, a przede wszystkim -
                    nie myslec o tym ciągle, bo się zacznie błędne koło. i to samonapędzające się!

może masz jakieś przyjaciela, dobrego znajomego, przy którym mógłbyś te
                    swoją "przypadłość" omówić tak dokładnie jak tutaj, może troche z tego
                    pożartować... jestem pewna, że sobie z tym poradzisz.
                    próbowałeś np. skupic się na spokojnym, głębokim oddychaniu, by uprzedzić tę
                    nerwowość rąk? spróbuj!!!
                    • Gość: maly re:do niny IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 22:51
                      nin(A) jak jest tak jak ty mowisz i byc moze zycie da mi odczuc ze jestem
                      wartosciowym czlowiekiem no i przejdzie mi ta dolegliwosc ,bo ja zeczywiscie za
                      bardzo panikuje..to bede cie nosil na rekach:)dzieki za slowa otuchy
                  • artur737 Re: silne TRZESIENIE RĄK 22.02.05, 21:24
                    A ja ci radze: diagnoze zrob. A lekow maskujacych objawy mozesz nawet nie
                    wykupywac. Gdyby pojawily sie inne objawy to napisz znowu.
    • Gość: maly Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 22.02.05, 23:12
      mysle Artur ,ze w twoich uwagach tez moze byc sporo prawdy, mam maly metlik w
      glowie ,bede musial sobie to wszystko poukladac i przeanalizowac , w kazdym badz
      razie musze z ta dolegliwoscia walczyc.
    • Gość: dora Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: 80.72.38.* 23.02.05, 13:09
      Też to miałam. Poszłam do lekarza i usłyszałam że mogą być dwie możliwości,
      albo mam silną nerwicę albo nadczynność tarczycy. Zrobiłam badanie TSH- oziom
      hormonów i okazało się że mam silną nadczynność tarczycy. Dostałam odpowiednie
      leki. Rezultat- zaczęłam życie od nowa.
      • Gość: ula Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.chello.pl 23.02.05, 15:17
        Ja, zanim zaczęłam leczyć nadczynność, tez miałam podobne objawy, a prócz tego
        często zdarzało sie że nagle, gdy np. mówiłam cos w wiekszym gronie osób,
        czułam po chwili niesamowitą suchość w ustach, język dosłownie "stawał
        kołkiem"!,musiałam przerwać bo nie byłam w stanie dalej mówić! A nie należę do
        osób niesmiałych!
        Objawy ustapiły wkrótce po rozpoczęciu leczenia.
      • Gość: maly Re: do dory IP: *.devs.futuro.pl 23.02.05, 16:53
        do kogo nalezy sie zglasic w celu badania TSH (poziom hormonow)?
      • Gość: maly Re: do dory IP: *.devs.futuro.pl 23.02.05, 16:58
        Dara jak mozesz podaj mi swoj nr gg na maila(rafikmaly@interia.pl)w celu
        przyblizenia sprawy.
        • Gość: ula Re: silny niepokój- IP: *.chello.pl 23.02.05, 19:07
          Skierowanie na badanie poziomu hormonów tarczycy może dać Ci lekarz internista,
          przy takich objawach - nawet powinien. Do endokrynologa lepiej pójść już z
          wynikami, jeśli oczywiście będą takie wskazania.
    • ninax Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK 23.02.05, 23:29
      Hej Maly!

Nawet nie wiesz jak sie zdziwilam czytajac Twoj post. Myslalam ze tylko ja
      jedna na swiecie mam taki problem!
      Mecze sie z tym od lat i niestety nie wierze juz, ze z tego mozna sie wyleczyc.
      Mozna zlagodzic objawy, ale nie wyleczyc calkowicie. Chyba, ze faktycznie w
      Twoim przypadku okaze sie, ze to tarczyca.
      Chodzilam na terapie indywidualna i grupowa. Pomogly mi pogodzic sie z ta moja
      przypadloscia, mniej przejmowac sie i dzieki temu w wielu przypadkach przejsc
      takie sytuacje "gladko" jak ja to nazywam. Przed takimi podpisami i sytuacjami
      ktorych sie boje biore ziola - syropy Noespasmina lub Valused, ewentualnie
      tabletki Persen. Zadnych srodkow chemicznych nie daj sobie wcisnac!!!

Moje prognozy w walce z tym cholerstwem sa malo optymistyczne, ale moze Tobie
      sie uda. Trzymam kciuki i pisz dalej jak Ci leci. Sluze rada i wsparciem!
      Jestem w Twoim wieku :-)

a, jeszcze jedno. Lada dzien, moze nawet jutro podpisuje kolejna umowe o prace
      i nawet nie wiesz, a wlasciwie to wiesz ;-) jak sie boje].

Wszyscy ktorzy macie ten sam problem - trzymajcie za mnie kciuki!!!!!!
      • Gość: maly Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 00:43
        NINAX!!
        skad wiesz ninax ile mam lat???mam ta przypadlosc okolo 2 lat ---jest to okrutne
        i tez cie bardzo dobrze rozumiem ale musi byc jakas przyczyna tego.Przeczytalas
        wszystkie moje posty i masz wszystko tak samo jak ja???Mamy XXI wiek napewno da
        sie to wyleczyc ,tylko jak????????Czy znajduja sie na tym forum 100% specjalisci
        w tej dziedzinie????Bo juz mnie to wszystko zaczyna meczyc!!
      • Gość: doro Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: 80.72.38.* 24.02.05, 12:55
        Ninax, ja Ciebie doskonale rozumiem, bardzo Ci współczuję i jestem z Tobą.
    • Gość: maly Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 13:16
      Nina,jestem z Toba wiem jak to boli,walcz o swoje i nie poddawaj sie>Ale
      musi,musi,musi byc jakies wyjscie z tej cholernej przypadlosci.Trzymam za nas
      kciuki.Jak ktoremu z nas sie uda z tego wyjsc to dajmy sobie znac.Pozdrawiam
    • ninax Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK 24.02.05, 23:23
      Hej!
      Nie odzywam sie na biezaco,bo dopiero wieczorkiem moge usiasc przed kompem.
      No wiec tak. Znow dzis nie dali mi tej umowy do podpisania, nie wiem ile bede
      jeszcze czekac! Nawet dzielnie sie trzymalam, ale to czekanie odbiera mi
      sil.Dzieki za wsparcie!

Skad wiem Maly ile masz lat? Zapamietalam taki tekst:
      "jaka może być przyczyna trzęsących się rąk u 22 letniego mężczyzny..." ale
      potem jak sprawdzilam, to nie Ty pisales. Ale napisales tez o twych przyszlych
      dzieciach, czyli jak sadze, masz okolo tego wieku ;-)To zreszta nieistotne.

Mam wszystkie te objawy o ktorych piszecie: podpisy, pisanie przy kims,
      podawanie biletu (choc wlasciwie to mi przeszlo), nie przeniose przy kims
      filizanki z wrzatkiem, i wiele wiele innych.

Nauczylam sie z tym zyc. Wiele dala mi terapia, ale powiem szczerze - 10
      spotkan nie wyleczy, trudno mi w to uwierzyc, nie tylko na podstawie wlasnego
      doswiadczenia, ale tez na podstawie tego co pisali ludzie na forum "nerwica".
      To sie leczy latami. Chyba, ze ktos przeszedl jakas naprawde super terapie. Ale
      nie jest latwo trafic na dobrego psychologa, chyba ze ma sie kase, ale dla
      niewtajemniczonych to jest bardzo droga impreza - u mnie 60-80 za godzine.
      Ale moze faktycznie zanim psycholog zdiagnozuje co to dokladnie jest, warto
      sprobowac z badaniem TSH, brac magnez i pic ziola przed dana sytuacja i
      najlepiej wyprobowac samemu co najlepiej skutkuje.
      W razie czego pojawie sie jutro wieczorem.
      • Gość: gosc Re: SILNY NIEPOKÓJ-TRZESIENIE RĄK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 05:21
        To nie jest porada,tylko skromna prawda.Nie podobają mi sie wypowiedzi w
        kierunku psychiatrycznym.Nie wiem czy sobie przypominasz i kojarzysz rodzaj
        przetrącenia czy obciążenia psychicznego który to mógł spowodować.To raczej
        rodzaj drgań,które napotkałem u kaleki i bardziej podobne to jest do
        jąkania.Pamiętam jak w hotelu wylałem trochę kawy,ale dziś by to mi się nie
        przydarzyło.Czasem dajemy się omotać absurdalnemu poczuciu obowiązku i powagi
        sytuacji tylko dla tego,że nie wiemy z kim mamy do czynienia-nic przyjemnego.W
        nericy zawsze trzeba sobie powiedzieć to jest całkowicie nieważne dokładnie nic
        nie musi być,a zawsze jakoś będzie (w sumie bardzodobrze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka