Gość: patip IP: 5.5R6D* / 193.95.16.* 01.03.05, 14:00 Od pewnego czasu zauwazylam brazow osad na zebach, w miejscach gdzie trudno dotrzec szczoteczka; Jak sie go pozbyc ? czytalam o specjalnym zabiegu wykonywanym u dentysty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipa55 Re: brazowy osad nazebny 01.03.05, 14:11 idź po prostu do dentysty, niech ci oczyści zeby z kamienia i innych osadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patip Re: brazowy osad nazebny IP: 5.5R6D* / 193.95.73.* 01.03.05, 15:08 dentysta stwierdzil, ze kamienia nie mam, natomiast osad mozna zlikwidowac plukankami i specjalna pasta. problem w tym, ze to nie zadzialalo, stad moje pytanie o skuteczne metody.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: brazowy osad nazebny IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.05, 15:49 Może spróbuj elektryczną szczoteczką do zębów? Wg mnie czyści dużo dokładniej. Ja zaczęłam używać za namową dentysty (bez żadnej konkretnej marki, po prostu miałam ciemny osad w miejscach, do których nie docierałam zwykłą szczoteczką, dentysta pokręcił głową, "umył" zęby i polecił właśnie szczoteczki elektryczne) i po opinii osób już używających i naprawdę zadowolonych, nie było ani jednej niezadowolonej. Wszystkie zgodnie twierdziły i ja teraz również też, że czyści się o wiele lepiej i czuć nawet językiem, że zęby są gładsze, bardziej błyszczące i jakby jaśniejsze, nawet przy zwykłej paście. Ja jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: brazowy osad nazebny IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 01.03.05, 17:43 patip!Kup sobie w aptece pastę do zębów Deniwit albo Clinomyn i od razu zobaczysz pozytywne skutki.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: brazowy osad nazebny IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 01.03.05, 19:24 Mnie tez tworzyl sie przez wiele lat, mimo systematycznej higieny i wizyt u dentysty. Od okolo 2 lat zaczynam dzien od szklanki wody z wycisnieta 1/2 cytryny. Zauwazylam ze moje zeby zrobily sie znacznie bielsze, kamien przestal sie nawarstwiac,problemow z prochnica tez nie ma (odpukac). Mysle ze moze ta poprawa miec zwiazek ze zmiana kwasowosci sliny. Musze dodac ze sporo zmian wprowadzilam i ciagle wprowadzam w mojej diecie w zwiazku z innymi dolegliwosciami, co tez moze miec znaczenie. Poz Dodatkowy pozytywny "skutek uboczny" moich staran byl calkiem niespodziewany. Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: brazowy osad nazebny 01.03.05, 23:22 Zmiana pH na bardziej kwasne prowadzi wrecz do nasilenia wystepowania prochnicy. Pisze to,bo ktos moglby pomyslec,ze im silniejszym kwasnym roztworem plucze zeby tym lepiej.Nietety,wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: brazowy osad nazebny IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 02.03.05, 00:12 Ja zebow ta woda z cytryna nie plucze, tylko pije. A w wielu zrodlach czytalam ze kwasy cytryny poprawiaja, zmieniaja pH m.in. sliny na wyzsze, bardziej zasadowe, co jest bardzo cenne, jako ze w naszej diecie przewazaja pokarmy kwasotworcze. Moze jakis zorientowany biochemik by nam to wyjasnil ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: brazowy osad nazebny 02.03.05, 01:21 Gość portalu: Basia napisał(a): > Ja zebow ta woda z cytryna nie plucze, tylko pije. To dobrze.Przynajmniej kontakt z kwasnym roztworem jest krotszy.Choc obnizone pH i tak utrzymuje sie jeszcze dosc dlugo-chyba czujesz roznice przed piciem soku z cytryny i po (oraz jak dlugo to trwa)? A w wielu zrodlach czytalam > ze kwasy cytryny poprawiaja, zmieniaja pH m.in. sliny na wyzsze, bardziej > zasadowe, Kwas to kwas.Nie moze nic zmienic na zasadowe.Bo jest kwasem.A jego pH to ok 2.3- pH sliny to ok.6.5.Zmieszanie tych dwoch roztworow w jakichkolwiek proporcjach nigdy nie podniesie pH. > Moze jakis zorientowany biochemik by nam to wyjasnil ? :) Zapytaj swojego dentysty lub higienisty (jesli mi nie wierzysz)-wiedze na ten temat powinni miec lepsza od biochemika :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: brazowy osad nazebny IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 02.03.05, 06:15 Chyba sie nie zrozumialysmy :) Nie chodzi mi o zmniejszenie kwasowosci sliny w ustach pod wplywem kwasu cytrynowego, ktory zreszta jest bardzo slaby, rozcienczony. Mam na mysli dzialanie cytryn zmniejszajacych kwasowosc plynow ustrojowych, na poziomie komorkowym.Cytryny, limonki, a nawet ocet jablkowy sa wymieniane na liscie pokarmow alkanizujacych, a nie zakwaszajacych. I mysle ze cos takiego (zaczelam rowniez wlaczac do diety wiecej produktow z tej "alkanizujacej" grupy) wywoluje poprawe rowniez w stanie mojego uzebienia. Poz Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: brazowy osad nazebny 02.03.05, 17:23 Jasne,nie zrozumielismy sie.Wiesz ja jestem dosc ograniczony i nijak nie moge zrozumiec tych wszystkich paranaukowych teorii,New Age'u i innych tajemnych i niemierzalnych prawd.Szcegolnie jesli stoja w razacej sprzecznosci z moja wiedza (chemia,biochemia,fizjologia,histologia i pare innych przedmiotow wchodzily w zakres mioch studiow).Nie docenilem tez pozytywnego"alkalizujacego dzialania" soku z cytryny lub limonki na poziomie fizjologii komorki :-).Milo sie rozmawialo ale nie sadze bys uwierzyla kiedykolwiek,ze soki owocowe obnizaja pH do poziomu szkodliwego dla szkliwa (jeden z czynnikow etiologicznych tzw. ubytkow klinowych) a na zab nie maja wplywu zadne substancje endogenne od momentu jego wyrzniecia sie (w tym mineraly i "pokarmy alkalizujace". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: brazowy osad nazebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:53 Kupiłam kiedyś od akwizytora koncentrat wybielający (rozprowadzała firma z Poznania), cudo. Podobno najlepsze są szczoteczki soniczne, tylko potwornie drogie, ok. 700 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: brazowy osad nazebny IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 02.03.05, 17:58 Chyba dalej sie nie rozumiemy :)) Czyzbys twierdzil rowniez ze pH sliny sie nigdy nie zmienia, jest zawsze tak jak trzeba, lekko zasadowe? A to ze slina powierzchnie zebow stykaja sie ciagle, z sokami(te z kartonow, ktore ludzie teraz nagminnie pija sa przewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: brazowy osad nazebny IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 02.03.05, 18:11 ....oops, palec mi sie omsknal :) No wiec te przeslodzone soki z kartonow, ktore ludzie nagminnie kupuja podobno zakwaszaja organizm, ale przez ten cukier. Wiec chyba slina, jezeli jej pH sie obnizy ma duzy wplyw na stan naszych zebow, przeciez maja z nia ciagly kontakt. Cale szczescie, ze nauka, mimo wzlotow i upadkow ciagle dazy do przodu i w zakresie zdrowego zywienia tez powie nam cos nowego. Nie raz juz w historii odkryc medycznych rozne odkrycia, a nawet dogmaty odwolywano. Poz Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: brazowy osad nazebny 02.03.05, 18:31 Napisalem:"na zab nie maja wplywu zadne substancje endogenne".Sok obmywajacy zab w j.ustnej ma wplyw na stan szkliwa (negatywny).Ten sam sok w zoladku juz tego wplywu nie ma-na "poziomie komorkowym" czy jakimkolwiek innym.Slina jest roztworem buforowym,tzn.ma wlasciwosci ochronne (czesciowo) przeciw naglym zmianom pH w gore czy w dol.Ale te mozliwosci sa ograniczone.Natomiast zab poddany dzialaniu kwasow (silnych lub slabych) praktycznie zawsze traci jony wapnia wymywane z krzysztalow szkliwa.To tylko kwestia tempa: im nizsze pH- tym proces demineralizacji jest szybszy.Tu na prawde nie ma czego roztrzasac. Odpowiedz Link Zgłoś