Dodaj do ulubionych

Straciłam GŁOS - co robić?

24.05.05, 11:02
Witam, jak sobie pomóc - wczoraj na spacerze z dzieckiem było mi bardzo
gorąco i napiłam się zimnej coca-coli. I dziś straciłąm zupełnie głos. Co
robić? Nie mam niestety czasu, żeby iść do lekarza, poradźcie, co ribić, żeby
ta przypadłość minęła. Poza tym czuję się dobrze.
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Straciłam GŁOS - co robić? 24.05.05, 11:08
      a CO się musi stać, zebyś poszła do lekarza?
    • no1teresa Re: Straciłam GŁOS - co robić? 24.05.05, 11:08
      minie samo, na wszelki wypadek mozesz plukac gardlo woda z sola (naturalnaą)
    • un1 Re: Straciłam GŁOS - co robić? 24.05.05, 11:13
      Sprawa dotyczy krtani więc płukanie gardła nie ma sensu. Już prędzej inhalacje
      np. z rumianku albo jakiejś antyseptycznej mieszanki lub wyciągu ziołowego. A
      do lekarza jak nie przejdzie do niedzieli.
      • nnike Re: Straciłam GŁOS - co robić? 24.05.05, 11:22
        A do apteki chce Ci się iść? ;)
        Kup sobie homeopatyczne tabletki do ssania, HOMEOGENE i ssaj po 1 co godzinę
        (nie więcej niż 10 dziennie). Po poprawie, co 2 godziny, a potem idź i napij
        się znowu zimnej Coli, co Ci zależy? ;)
    • malwinka21 Re: Skąd w was tyle złości? 24.05.05, 11:33
      Dziękuję za rady, ale złośliwości możecie sobie darować. Mam w domu małe
      dziecko i jeśli nie dzieje się nic poważnego, nie chcę jej ciągać do przychodni
      gdzie spędzę kilka godzin w kolejce. Nie jest to więc kwestia, czy mi się chce,
      skąd w was tyle złości, ludzie?
      • alapacz Re: Skąd w was tyle złości? 24.05.05, 11:46
        Hej, najskuteczniejsze są inhalacje z rumianku, szałwii i miety (ja dodawalam
        jeszcze kilka kropel amolu). Wdychaj te opary przez 20 minut, poźniej
        przynajmiej przez dwie godziny zakaz wychodzenia z domu.

powodzenia!

Aga
        • malwinka21 Re: Dziękuję wszystkim życzliwym :-) 24.05.05, 11:50
          Dziękuję, wyszukałam w apteczce homeogene, zaraz przystąpię do inhalacji.
          pozdrawiam serdecznie wszystkich pozytywnie usposobionych :-)
          • doomicella Re: Dziękuję wszystkim życzliwym :-) 24.05.05, 19:04
            Na zapalenie krtani dobrze działa TYMSAL. To wyciąg z szałwii w rozpylaczu i
            dlatego dociera do krtani. Do kupienia w aptece lub sklepach ziołowych
            za ok 7-8 PLN.
            • kasiulka32 Re: Dziękuję wszystkim życzliwym :-) 24.05.05, 22:38
              Miałam podobną sytuację, a dokładniej w tamtą środę. Mówiam tak, że śmiali się
              ze mnie i mówili, że mój głos przypomina stare zawiasy :) Ale w środe było
              najgorzej. Poszłam do apteki i kupiłam... Sebidin (chyba tak to się pisze), i
              na opokowaniu pisało, że 3-4 tabletki na dobe, a ja brałam co 1 godzine po
              jednej (aptekarka powiedziała, że one wcale nie jest silny i, że tak można).
              Przeszło jak ręką odjął :) Życze dużo zdrowia.
    • malwinka21 Re: Już jest dobrze, dziękuję :-))) 24.05.05, 23:49
      Pozdraiwam serdecznie
      • airbus340 Re: Już jest dobrze, dziękuję :-))) 25.05.05, 15:21
        Strepsils z miodem i cytryną też jest dobre na zalaenie krtani-sam
        przetestowałem na sobie. inhalacje z ruminaku albo inhalol'u tez polecam :)
        Dobrzze nasmarowac na noc szyje maścia rozgrzewajaca,np. Vick Vapo Rub,albo
        Amolem i owinąć. powinno przejsc,i pamietaj zeby nie nadweręzac głosu przez
        najbliższe dni
    • ella54 Re: Straciłam GŁOS - co robić? 25.05.05, 19:14
      Jeśli straciłaś pierwszy raz-a nie jest to Twoja choroba zawodowa(nie jesteś
      nauczycielem czy śpiewakiem,nie mówisz codziennie głośno do 40 osób-przez 7
      godz,nie śpiewasz w chórze)-to radzę mówić szeptem, pić siemię lniane i herbatę
      z miodem.Jeśli boli Cię przy przełykaniu i czujesz dyskomfort przy jedzeniu,
      masz zapalenie gardła- to koniecznie musisz wybrać się do lekarza, bo bez
      antybiotyku typu Duomox, Ospamox się nie obejdzie(możesz nie mówić co najmniej
      7 dni).Jak to zlekceważysz - to oprócz zapalenia krtani będziesz mieć np.
      zapalenie tchawicy-czego nie polecam...
      • edytka73 Re: Straciłam GŁOS - co robić? 25.05.05, 22:43
        Przerabiałam utratę głosu i laryngolog zakazał mi mówienia szeptem. Wiem, ze to
        brzmi dziwnie, ale jego zdaniem albo wcale nie mówić, albo głośno - tak, jak
        sie da, niezaleznie, jak okropnie to brzmi i jaki koszmrany sprawia wysiłek. Bo
        inaczej - struny głosowe "flaczeją" i ich stan może się jeszcze pogorszyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka