Dodaj do ulubionych

By-passy a udar mózgu

13.06.05, 08:54
Czy moze mi ktoś powiedzieć jakie jest ryzyko wstawienia by-passów jeśli
osoba 8 lat temu doznała udaru mózgu a wtej chwili wiadomo,że ma znacznie
zwężone tetnice domózgowe. Wiadomo również ,że ma zwężone wszystkie 3 tętnice
wieńcowe. Może ktoś miał podobną sytuacje w rodzinie lub wsród znajomych.
Bedę wdzięczna za informację.
Obserwuj wątek
    • connie1 Re: By-passy a udar mózgu 13.06.05, 18:02
      Najlepiej byloby jednoczasowo zaupatrzyc naczynia sercowe i jesli sa krytyczne
      zwężenia tętnic szyjnych wykonac zabieg przynajmniej jednej z nich
      • snajper55 Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 00:43
        connie1 napisała:

> Najlepiej byloby jednoczasowo zaupatrzyc naczynia sercowe i jesli sa krytyczne
        > zwężenia tętnic szyjnych wykonac zabieg przynajmniej jednej z nich

Co rozumiesz pod pojęciem >zaopatrzenia naczyń sercowych< ? Jaki zabieg według
        Ciebie powinien być wykonany na tętnicach szyjnych ? Czy jeśli już komuś
        radzisz, możesz pisać bardziej konkretnie ?

S.
        • do.ki Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 00:45
          > Co rozumiesz pod pojęciem >zaopatrzenia naczyń sercowych< ? Jaki zabieg
          > według
          > Ciebie powinien być wykonany na tętnicach szyjnych ? Czy jeśli już komuś
          > radzisz, możesz pisać bardziej konkretnie ?

A gdzie w wypowiedzi Conki brakuje konkretu? Zaopatrzyc naczynia sercowe= bypassy.
          Zabieg na tetnicach szyjnych=endarterektomia. To mozna zrobic jednoczasowo.
          • snajper55 Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 01:04
            do.ki napisał:

> A gdzie w wypowiedzi Conki brakuje konkretu? Zaopatrzyc naczynia sercowe=
            > bypassy. Zabieg na tetnicach szyjnych=endarterektomia. To mozna zrobic jedno
            > czasowo.

Zabiegów na tętnicach szyjnych można wykonać sporo. Tak samo dobrze mogła
            napisać - trzeba wykonać zabieg.

S.
            • do.ki Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 01:16
              snajper55 napisał:

> Zabiegów na tętnicach szyjnych można wykonać sporo.

Czyzby? Gdy ostatnio sprawdzalem, jakos malo kto kwapil sie do zabiegow
              endowaskularnych na tetnicach szyjnych. Wiec sporo jakich innych zabiegow mozna
              wykonac na tetnicach szyjnych w omawianym kontekscie?
              • franc_tireur Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 11:39
                Z tego, co mi wiadomo, na przykład jednostka, w której pracuje connie całkiem
                całkiem się do tego typu zabiegów kwapi.
                • do.ki Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 12:06
                  franc_tireur napisała:

> Z tego, co mi wiadomo, na przykład jednostka, w której pracuje connie całkiem
                  > całkiem się do tego typu zabiegów kwapi.

No i fajnie. Ale czy zaproponowaliby taki zabieg w tym kontekscie?
                  • franc_tireur Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 12:25
                    Pewno nie (sądząc choćby ze wzmianki o znacznym zwężeniu).
                    Ale wydawało mi się, że wymiana zdań już od jakiegoś czasu toczyła się na
                    marginesie głównego wątku. Toteż zrezygnowałam z zastrzeżenia "abstrahując od
                    tego konkretnego przypadku", choć, wierz mi lub nie, miałam początkowo taki zamiar.
                    :)
                  • connie1 Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 17:33
                    Myslę ,ze jesli sa wskazania koronarograficzne do pomostowania i
                    ultrasonograficzne do zabiegu szyjnego( moze byc choćby jeszcze plastyka
                    ewersyjna) to tak.
                    Oczywiście przy wskazaniach klinicznych!
                    • do.ki pytania do connie1 14.06.05, 20:43
                      > Oczywiście przy wskazaniach klinicznych!

A to ciekawe! Bezobjawowej stenozy t. szyjnej wysokiego stopnia nie operujecie?

Znalazlem taka "cegle":

content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=ShowPDF&ProduktNr=224153&ArtikelNr=68166&filename=68166.pdf

A ta "ewersyjna" to po prostu wariant endarterektomii z "wywracaniem tetnicy na
                      lewa strone", zamiast kulturalnego odpreparowania blaszkin tak?
                      • connie1 Re: pytania do connie1 14.06.05, 21:20
                        Te wskazania kliniczne to było ogolnie-do obu przypadków , nawet bardziej do
                        choroby wieńcowej , bo zabieg wiekszy bez porownania!
                        Operujemy szczegolnie jesli dochodzi do tego CABG-czeste zjawisko -pacjent
                        przychodzi do by-passow , ktoś na IP wysluchuje szmer nad szyja ( malo kto
                        osluchuje tetnice szyjne!) , robimy usg i okazuje się ,ze trzeba dodac plastyke
                        tetnicy szyjnej.
                        Co do ewersyjnej to racja,ale wyniki sa niezle!
                        Pozdrawiam
                        Conka
    • kstarn Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 13:48
      dziekuję serdecznie wszystkim za opinie. Wiem że wywołałm temat trudny, ale
      chciałam usłyszec opinie lekarzy na forum jako ze kardiolog u którego mama sie
      leczy powiedział, ze nie nadaje sie na bypassy ze względu na przebyty udar
      mózgu i zwęzone naczynia mózgowe w 80%. Czy nie ma dla niej ratunku. Jeszcze
      jedno pytanie czy stenty też nie wchodzą w rachube w takim przypadku.
      • snajper55 Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 15:03
        kstarn napisała:

> dziekuję serdecznie wszystkim za opinie. Wiem że wywołałm temat trudny, ale
        > chciałam usłyszec opinie lekarzy na forum jako ze kardiolog u którego mama sie
        > leczy powiedział, ze nie nadaje sie na bypassy ze względu na przebyty udar
        > mózgu i zwęzone naczynia mózgowe w 80%. Czy nie ma dla niej ratunku. Jeszcze
        > jedno pytanie czy stenty też nie wchodzą w rachube w takim przypadku.

Dowiedz się dokładniej, jaka jest przyczyna, iż by passy nie wchodzą w rachubę.
        Najczęściej przyczyną jest na przykład rozległy obszar występowania zwężeń.
        Jeśli zwężenia wystepują na całej długości naczyń wieńcowych ani by passami nie
        da się ich ominąć, ani stentami nie da się ich rozszerzyć. Wtedy zostaje
        leczenie zachowawcze.

S.
      • connie1 Re: By-passy a udar mózgu 14.06.05, 17:35
        Rozumiem ,ze mama jest po koronarografii, czy byla konsultowana przez
        kardiochirurga?
        Sam udar mozgu na pewno nie jest przeciwskazaniem do pomostowania aortalno -
        wieńcowego , chyba ,ze jest to jeden ze skladnikow wyliczanki czynnikow ryzyka!
        Nie jest to takze przeciwskazanie do stentowania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka