madziara41 21.06.05, 15:59 Jak wykonuje się badanie TTE (badanie echokardiograficzne przez ścianę klatki piersiowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: badanie TTE 21.06.05, 17:38 Jak USG. Swoją drogą skąd ta anglosaska terminologia? Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś się w Polsce posługiwał tą nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: badanie TTE 21.06.05, 17:56 Posluguje się , posluguje.. (podobnie jak TEE) Jak napiasala poprzedniczka jest to rodzaj badania usg , a więc pacjent rozebrany do pasa , polozony najczęściej na lewym boku(choć sa rózne pozycje) , badanie wykonuje się specjalną glowica i po prostu oglada sie serce (super duzy skrot) pozdrawiam Conka Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: badanie TTE 21.06.05, 18:00 Uszka mam raczej spuszczone płasko po sobie, to i nie zawsze się wszystko usłyszy...;) Swoją drogą czym się tam w JP nie posługują...ho, ho... :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziara41 Re: badanie TTE 21.06.05, 18:11 BARDZO DZIĘKUJĘ - a nazwę wziełam z internetu szukając jak to się wykonuje, ale oprócz tego nazewnictwa nic więcej się nie dowiedziałam konkretnego i dlaetgo zwróciłam się z zapytaniem tutaj. A zapytałam się dlatego, bo wystraszyłam się trochę, czy nie będą mi wkładać jakieś rurki do gardła, żeby zobacyć serce. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: badanie TTE 21.06.05, 18:24 Nie , nie badanie jest w 100% nieinwazyjne , echokardiografia przezprzełykowa okreslona jest skrótem TEE. Pozdrawiam i jesli moge jeszcze w czyms pomóc nie ma sprawy Conka Odpowiedz Link Zgłoś
madziara41 Re: badanie TTE 21.06.05, 18:39 Narazie bardzo dziękuję - jednak wiedziałam, że gdzieś biją dzwony .... Odpowiedz Link Zgłoś