Dodaj do ulubionych

boli zębodół,help

18.07.05, 14:37
wiem,że jużjest podobny wątek,nawet napisałam tam,ale chyba nikt nie
zajrzał,więc proszę, napiszcie co brać na bolący jak jasna,zębodól po
usunięciu dolnej ósemki.dziś wybieram się do dentysty,ale podejrzewam,że
jeszcze przez jakiś czas pocierpię... tak szybko się to nie skończy,jak
widać. jesli ketonal nie pomaga,to co? dzieki.
Obserwuj wątek
    • botazka Re: boli zębodół,help 18.07.05, 14:43
      oby się nie okazało że usunięto nie ten ząb? mnie już kiedyś to się
      przydażyło,3-tyg. czyszczenie rany ,ból okropny i wtedy dopiero lekarz się
      zorientował że to prawdopodobnie ból z innego zęba i tak straciłam 2-zęby,ale
      jak jest okropny ból to promieniuje na wszyskie zęby.Pozdrawiam!
      • mary9 Re: boli zębodół,help 18.07.05, 14:53
        myslę, że chyba usunięto mi właściwy ząb, co nie zmienia faktu,że boli nie do
        wytrzymania. a w pracy trzeba jakoś wytrzymać, chociaż ciężko. podejrzewam
        suchy zębodół i chyba jestem sama sobie winna,bo zapaliłam papierosa kilka
        godz. po zabiegu. bardzo żałuję teraz.
        • misiekboy Re: boli zębodół,help -do mary9 18.07.05, 15:10
          Nipas - to wydaję mi sie jeden z najlepszych lekow ktory trzeba umiescic w
          zębodole.
          Poczytalem na jego temat w internecie.
          Ja stosowalem IBUPROM - lek przeciwbolowy- troche pomagalo, lecz bol trwa juz
          tydzien u mnie.. powoli zanika.
          NO i najwazniejsze jest moim zdaniem zeby robic zimne oklady. Np lod w
          butelce przykladac do policzka. Pamietaj ten sposob bardzo pomaga-
          lagodzi bol. nawet zmoczona gaza- zimna przykladana pomaga!!!

Pozdrawiam- idz szybko do dentysty!!!

I odpisz na moim forum odnosnie zapachu z miejsca po wyrwanej ósemce.

Pozdrawiam!!!! bedzie dobrze!!!! ( ja mam jeszcze jedną osemke na dole do
          usuniecia) myslę ze bedzie mniej bolu!!! heheh :):)
          3maj sie!!! 3 mam kciuki!!!!!!!! odpisz
          • misiekboy Re: boli zębodół,help -do mary9 18.07.05, 15:16
            !!!!!!!!!Pamietaj o zimnych okladach!!!!!!!!!! (jak najbardziej zimne)

Jest to bardzo skuteczne!!!!!!!
            • mary9 Re: boli zębodół,help -do mary9 18.07.05, 15:52
              bede robic oklady, zobaczymy, czy mi tez pomoga. jesli chodzi o usuniecie
              ósemki, tego sie obawialam bardzo,okazalo sie,ze nie bylo tak żle i juz sie
              cieszylam,ze mam to za soba,a tu... wiadomo.pozdrawiam!
              • mirella67 Re: boli zębodół,help -do mary9 18.07.05, 16:10
                Ja mam to dopiero przed sobą, tzn. usunięcie dolnej ósemki. Byłam już u
                stomatolożki w piątek, ale ta nie zgodziła się na usunięcie, gdyż usunięcie
                zęba w taki upał, to gwarantowany krwotok i duże powikłania w gojeniu rany.
                Wasze perypetie to jakby potwierdzają! Na razie dostałam Dalacin C na
                opanowanie infekcji i po ochłodzeniu temperatury wybieram się na "rwanie".
                Czy inni lekarze nie mogliby ostrzegać nas o tego rodzaju konsekwencjach, zanim
                wyrwą ząb???
                • konti7 interesująca teoria 19.07.05, 01:19
                  mirella67 napisała:

Byłam już u
                  > stomatolożki w piątek, ale ta nie zgodziła się na usunięcie, gdyż usunięcie
                  > zęba w taki upał, to gwarantowany krwotok i duże powikłania w gojeniu rany

Hmmm...Bardzo ciekawa teoria autorstwa anonimowej stomatolozki (ten grożący
                  powikłaniami i "krwotokogenny" upał).Tu,gdzie mieszkam temperatura nie spada
                  przez pięć miesięcy w roku poniżej 35 st C ,nierzadko są dni gdy osiąga 45 st C,
                  ale o pladze krwotoków poekstrakcyjnych jako żywo nigdy nie słyszałem.

> Czy inni lekarze nie mogliby ostrzegać nas o tego rodzaju konsekwencjach,
                  >zanim wyrwą ząb???

A o czym tu ostrzegać? Upał nie ma żadnego wpływu (u zdrowego pacjenta) na
                  ewentualny krwotok . Ani na "duże powikłania w gojeniu rany".Chyba,że w grę
                  wchodzi np.chorobliwa otyłość czy nieleczone nadciśnienie.
                  • iselle Re: interesująca teoria 19.07.05, 01:33
                    Ciepło rozszerza naczynia i w upały zaleca się okłady, ale ja sama miałam
                    ekstrakcję w upalny dzień 13 kwietnia i nic nie musiałam brac a jadłam
                    normalnie po przepisowych 2h.
                    Ten lek to faktycznie Nipas, ale dysponują nim tylko gabinety więc do
                    dentysty i tak trzeba iśc. Do tego wykonuje się wcześniej łyżeczkowanie (do 2
                    dni po ekstrakcji) i przemycie solą fizjologiczną - to wszystko musi zrobic
                    lekarz.
                    • konti7 Re: interesująca teoria 19.07.05, 02:40
                      iselle napisała:

> Ciepło rozszerza naczynia

Owszem,ale tylko w tzw.krążeniu skórnym by umozliwić szybsza wymianę ciepła z
                      tkanek z otoczeniem.Ciepło nie podnosi ciśnienia tętniczego,więc nie ma
                      znaczenia przy ranach głębokich.Wręcz przeciwnie,zwiększenie przepływu w
                      krążeniu skórnym prowadzi do spadku ciśnienia tętniczego.W końcu m.in. z tego
                      powodu ludzie mdleją w upalny dzień.

> i w upały zaleca się okłady,

Okłady można zalecać albo i nie zalecać.To decyzja lekarza (nie należy do
                      rutynowego postępowania) i zależy od paru czynników.Np. przy nikłym krwawieniu
                      (niskie ciśnienie,silne środki obkurczające) po ekstrakcji dolnych osemek może
                      to być błąd (ułatwi tworzenie się "suchego zębodołu").

• gosiaokruszek Re: boli zębodół,help 18.07.05, 20:22
      Witaj.Niedawno równiez usuwałam ósemkę , brałam tabletki przeciwbólowe anapran
      (bez recepty)ponad tydzień.Dopiero kiedy udałam sie ponownie do dentysty( po
      tygodniu walki z bólem) , włożył mi w zębodół jakieś lekarstwo(niestety nie
      znam nazwy) który podziałał rewelacyjnie i od razu przestało mnie boleć.Dlatego
      radzę Ci żebys udała sie jak najszybciej do stomatologa...
    • mary9 Re: boli zębodół,help 19.07.05, 09:42
      dziękuję wszystkim za rady :)
      byłam wczoraj u dentysty, oczyscil zębodół, dał tabletki i przestało boleć, co
      za ulga! dzis co prawda zaczyna mnie pobolewac delikatnie i mam jakies
      dziwne "napiecie" szczęki ( może lekki szczękościsk ),trochę to denerwujące,ale
      mam nadzieję,że z dnia na dzień będzie coraz lepiej. jeśli chodzi o usuwanie
      zęba w upał - miałam usuwany ząb między godz. 8 a 9 rano, potem jeszcze
      wracałam do domu autem, w którym było dość ciepło,ale to chyba jednak nie miało
      wpływu na tą cała sytuację. słyszałam,że niektóre środki używane do
      znieczulenia przed zabiegiem mogą powodować suchy zębodół. pozdrawiam
      wszystkich!
      • iselle Re: boli zębodół,help 19.07.05, 13:57
        Możliwe, bo mogą zawierac noradrenalinę obkurczającą drobne naczyńka. U
        niektóych osób skurcz ich może byc taki że dopływa za mało krwi by utworzył się
        skrzep. Myślę, że nie jest to częste zjawisko bo inaczej zaniechano by
        podawania takich znieczuleń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka