Dodaj do ulubionych

profilaktyka

09.08.05, 17:19
cześć , mam pytanie. Czytałem w necie na temat profilatyki raka -jest tam
mnóstwo badań. DLatego pytam: czy wystarczy zwykłe badanie krwi i w razie nie
prawidłowosci dalsze badania? z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: profilaktyka 09.08.05, 17:58
      Nie wyglada, ze dorwales sie do dobrego miejsca na necie. Obawiam sie rozwijasz jakas hipochondrie.
    • lukaszk5 Re: profilaktyka 09.08.05, 20:57
      chodzi bardziej o moich rodziców, i nie jest to żadna chipochondria - poprostu
      mojemu koledze umarła mama na raka i własnie dzieje sie tak przez podejście
      ludzi do sprawy "lepiej niewiedzieć". Trzeba być świadomym! dlatego prosze
      jeszcze raz o odpowiedź
      • hasanet Re: profilaktyka 10.08.05, 14:30
        Mammografia kosztuje 60 zeta. Już widzę te tłumy kobiet pędzace do
        profilaktycznego badania.
        Teoretycznie badanie piersi funduje NFZ, przynajmniej tym osobom, u których
        występuje podejrzenie choroby nowotworowej. Praktycznie która nie ma kasy, jest
        skazana na samoobmacywanie, perfekcyjną i tanią metodę diagnostyczną.
        Z innymi badaniami rzecz się ma podobnie.
        asa
    • astro_glide Re: profilaktyka 09.08.05, 22:35
      Badaniem krwi nie wyleczysz raka .To nie jest profilaktyka tylko wykrywanie .Do
      profilaktyki mozna zaliczyc wlasciwa diete i tryb zycia .
      • lukaszk5 Re: profilaktyka 10.08.05, 11:08
        sorki, może źle to ująłem chodziło mi o badania profilaktyczne(takie którymi
        można wykryć raka we wczesnym stadium). A więc : badanie krwi wystarczy , i
        tylko w razie nieprawidłowści dalsze badania? z góry dzięki
        • franc_tireur Re: profilaktyka 10.08.05, 18:25
          Badanie krwi nie służy do wykrywania raka. Chyba, że chodzi o nowotwór ukł.
          krwionośnego.
      • franc_tireur Re: profilaktyka 10.08.05, 18:22
        Profilaktyka polega między innymi na wczesnym wykrywaniu. Jest to profilaktyka
        dalszego rozwoju choroby.
        • lukaszk5 Re: profilaktyka 10.08.05, 20:38
          aha , dzięki poprostu badania są drogie i trzeba ich zrobić mnóstwo a
          usłyszałem że wystarczy badanie krwi i w razie jakiś nieprawidłowosci dalsze
          badania. To prawda/fałsz?
          • artur737 Re: profilaktyka 10.08.05, 21:09
            Falsz
            • lukaszk5 Re: profilaktyka 11.08.05, 09:22
              więc co tak naprawda trzeba robić? wydawało mi się tak, gdyż powiedziała mi to
              mama pracująca w laboratorium , i często w wywiadach znane osoby pisały
              ze "badanie krwi pokazało im że mogą być chorzy"
              • zyga2404 Re: profilaktyka 11.08.05, 10:35
                Po mojemy Lukaszce chodzi o tak zwane markery na obecność np. raka pęcherze,
                jajnika, raka płuc dostępne w polskich laboratoriach. O tych słyszałam. Te
                badania robi się rzeczywiście z testu krwi. Nie wiem na ile procent są
                wiarygodne. Tzn. jakie jest ryzyko błędu. Ja oprocz tego robiłam sobie badanie
                na podwyższoną obecność jakiegoś białka, które wskazuje na istnienie stanu
                zapalnego w organizmie związanego z toczącym się procesem nowotworowym. Moj
                ginekolog widział te wyniki ale jednak (mimo braku podwyższonej obecności tego
                białka) zasugerował mi ze powinnam dać sobie pobrać wycinki do badania w
                szpitalu bo miałam kiepską tzw cytologię itp. I musiałam to przejść...Teraz
                czekam na wynik. Gdyby ktoś znał dokładniej temat - jakie jeszcze są markery,
                jakie jest ryzyko błędu , czy istnieje ogólny test z krwi - wiarygodny jeżeli
                chodzi o wykrywanie raka w ogóle czy tylko jego specyficznych odmian - Jakie
                jeszcze są dostępne w Polsce badnia krwi na obecność raka -
                • franc_tireur Re: profilaktyka 11.08.05, 11:06
                  Zyga2404, w Twoim przypadku najlepsze badanie już zostało wykonane - pobranie
                  wycinków najlepiej rozstrzyga czy coś się dzieje, czy nie. Na resztę pytań
                  właściwie odpowiedziałam w poprzednim poście.
                  Powodzenia.
              • franc_tireur Re: profilaktyka 11.08.05, 10:58
                Lukaszk5, nie wiem właściwie o jakich badaniach krwi piszesz. Podejrzewam, że
                chodzi Ci o tzw. markery nowotworowe.
                Więc, po pierwsze, to są badania za mało czułe (nie wszyscy chorzy z nowotworem
                mają podwyższony poziom markera) i za mało specyficzne (tzn. wzrost takiego
                markera może pojawić się w innych stanach chorobowych niż nowotwór), żeby tylko
                ich wynikami kierować się przy rozpoznawaniu nowotworu. Poza tym w większości
                przypadków są niespecyficzne narządowo - to znaczy, że wzrost danego markera
                może oznaczać kłopoty w zakresie kilku różnych narządów.

Druga sprawa - markerów jest bardzo dużo i są to badania drogie. Więc tylko
                próbując wykluczyć najczęstsze nowotwory zbankrutowałbyś, a wynik nie
                dostarczyłby Ci żadnych rozstrzygających informacji.

To są badania, które w ustaleniu rozpoznania i stopnia zaawansowania choroby
                pełnią tylko funkcję dodatkową (tzn. jeśli ktoś ma objawy i dodatnie wyniki
                innych badań, wzrost markera potwierdza rozpoznanie). Ale ich głównym
                zastosowaniem jest monitorowanie przebiegu choroby i ocena skuteczności leczenia.

Jeśli chodzi o te lepsze metody wykrywania nowotworów we wczesnym stadium, to
                wszystko zleży od rodzaju nowotworu - np. w przypadku najczęstszych nowotworów
                kobiet takie badania to samokontrola i USG lub mammografia piersi w prewencji
                raka sutka i cytologia w prewencji raka szyjki macicy, w sprawie nowotworów
                żołądka czy jelita grubego najwięcej wnoszą badania endoskopowe - gastroskopia i
                kolonoskopia. Warto wiedzieć, że od czasu do czasu takie badania są w ramach
                różnych akcji organizowane za darmo np. miasto, w którym mieszka moja matka
                finansuje swoim mieszkankom coroczną bezpłatną mammografię, a nie tak dawno po
                całej Polsce jeździł autobus sponsorowany przez pewną firmę ubezpieczeniową, w
                którym bezpłatnie wykonywano USG piersi. Dobrze więc pośledzić przez jakiś czas
                doniesienia prasowe, internetowe czy telewizyjne w tej sprawie.
                • lukaszk5 Re: profilaktyka 11.08.05, 12:15
                  nie, nie chodziło mi o markery ( onich etz słyszałem i o ich niskiej
                  skuteczności). Poprostu miałem chyba złe informacje , bo słyszałem że jeżelipo
                  badaniach krwi wykryto anemię bądz brak jakichś białek etc. to dopiero wtedy
                  wykonuje sie dalsze badania.
                  • franc_tireur Re: profilaktyka 11.08.05, 12:35
                    Hmmm...to chyba rzeczywiście jakieś złe informacje.
                    Nowotwory wywołują, owszem, różne zmiany we krwi, niektóre np. anemię, ale w
                    takim wypadku byłaby to dodatkowa metoda diagnozowania już istniejących objawów
                    (przykładowo anemia sugerowałaby, że coś niedobrego dzieje się w organizmie,
                    niekoniecznie nowotwór, a przy szeregu innych przesłanek mogłaby sugerować
                    krwawienie, które może być skutkiem nowotworu, ale też innych stanów, a z kolei
                    brak anemii wcale by nowotworu nie wykluczał). Więc to nie są badania, które
                    miałyby zastosowanie w profilaktyce.
                    • lukaszk5 Re: profilaktyka 11.08.05, 13:39
                      hmm.. czyli nawet jeśli w krwi wszystko jest ok to może być nowotwór? to w
                      takim razie jak skutecznie sie bronić? jakie badania wykonywać? czy należy je
                      robić bez przczyny czy przy jakichś objawach?
                      • franc_tireur Re: profilaktyka 12.08.05, 11:19
                        Tak, nawet jeśli we krwi wszystko jest OK, to może być nowotwór.
                        Jak się bronić? Przede wszystkim prowadzić, w miarę możliwości, zdrowy tryb
                        życia - nie palić, ruszać się, zdrowo się odżywiać (warzywa, owoce,
                        antyoksydanty), unikać stresów.
                        Jeśli chodzi o badania, to można wykonywać te, o których pisałam: w przypadku
                        kobiet comiesięczna samokontrola piersi, wizyta u ginekologa co najmniej raz na
                        rok, mammografia lub USG piersi, cytologia, w przypadku mężczyzn w podeszłym
                        wieku można raz na jakiś czas zbadać prostatę per rectum, raz na parę lat u obu
                        płci powinno się wykonywać prześwietlenie płuc.
                        Badania w przypadku rodzinnego występowania nowotworów to osobna sprawa - trzeba
                        pamiętać, że nie każdy przypadek nowotworu w rodzinie wskazuje na tło genetyczne
                        - liczą się nowotwory u krewnych pierwszego stopnia (rodziców, rodzeństwa i
                        dzieci), zwłaszcza te, które wystąpiły w młodym wieku. Najlepiej porozmawiać o
                        tym ze swoim lekarzem rodzinnym.
                        Ważne, żeby w razie jakichkolwiek niepokojących objawów - tu masz je całkiem
                        dobrze wypisane:
                        www.onkolink.pl/artykuly/aid/30
                        szybko zgłosić się do lekarza.

Ale przede wszystkim nie należy żyć w ciągłym lęku przed chorobą. Nawet ci
                        przebadani na wszystkie strony nie zyskują pewności, że nie zachorują (chociaż
                        ci z pewnością mają większe szanse na wczesne wykrycie i skuteczniejsze
                        leczenie). Nawet ci, którzy nie zachorują, nie mają gwarancji, że nie zginą na
                        najbliższym spacerze uderzeni w głowę spadającą z parapetu doniczką. Więc nie
                        "nakręcać się", nie wyszukiwać drastycznych opisów w prasie czy internecie, nie
                        spędzać życia nad poradnikami medycznymi ani w takich miejscach, jak to, do
                        której to rady sama zamierzam się zastosować ze skutkiem natychmiastowym. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka