Dodaj do ulubionych

biały nalot na języku

13.08.05, 22:17
co moze oznaczać biały nalot na języku?
Obserwuj wątek
    • kiinga Re: biały nalot na języku 13.08.05, 22:34
      np.grzybice
      • kiinga Re: biały nalot na języku 13.08.05, 22:37
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
        • betina02 Re: biały nalot na języku 14.08.05, 13:51
          ostatnio wykryto u mnie drożdżaki w moczu i dostałam antybiotyk CIPHIN 250, czy
          to mozliwe ze te drożdzaki sa tez na języku? jakie musze zrobic badanie jezeli
          to tez grzybek na języku?
    • betina02 Re: biały nalot na języku 14.08.05, 14:11
      poczytałm trochęo grzybkach i mysle ze moze to Candida, jak sie objawia, czy
      tylko bialym nalotem na jezyku? bo mam jeszcze uczucie pieczenia w gardle.
      • kiinga Re: biały nalot na języku 14.08.05, 14:44
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
        • betina02 Re: biały nalot na języku 14.08.05, 15:31
          dzięki za pomocne linki, mam jeszcze pytanie, jakie powinnam zrobic badania?
          udac sie do laryngologa?
          • martta_k Re: biały nalot na języku 14.08.05, 15:33
            wymaz z języka i kału w kierunku grzybów w poradnii mykologicznej
            • betina02 Re: biały nalot na języku 14.08.05, 15:46
              dziekuje, zamierzam isc do lekarza rodzinnego po skierowanie, czy robi sie
              wymaz ogólny czy specjalny na Candide?
              • mrpoziem Re: biały nalot na języku 14.08.05, 19:49
                Widzę, że na tym forum biały nalot = candida...
                A może to "zwykły" refluks żołądkowo - przełykowy lub inne problemy z przewodem
                pokarmowym?
                Coraz więcej ludzi źle się odżywia, prowadzi siedzący tryb życia, oczywiście
                nerwy... I coraz więcej ludzi choruje na różne choroby przewodu pokarmowego
                nawet nie zdając sobie z tego sprawy...
                Idź do lekarza, pogadaj z nim, niech cię przebada, zleci ewentualnie jakieś
                dodatkowe badania i pewnie dowiesz się co Ci jest. Myśle, że niekoniecznie
                będzie to prawie już "mityczna" candida...

Zdrówka życzę

Marek
                • martta_k Re: biały nalot na języku 14.08.05, 20:37
                  mrpoziem napisał:

> Widzę, że na tym forum biały nalot = candida...
                  > A może to "zwykły" refluks żołądkowo - przełykowy lub inne problemy z
                  przewodem
                  > pokarmowym?
                  > Coraz więcej ludzi źle się odżywia, prowadzi siedzący tryb życia, oczywiście
                  > nerwy... I coraz więcej ludzi choruje na różne choroby przewodu pokarmowego
                  > nawet nie zdając sobie z tego sprawy...
                  > Idź do lekarza, pogadaj z nim, niech cię przebada, zleci ewentualnie jakieś
                  > dodatkowe badania i pewnie dowiesz się co Ci jest. Myśle, że niekoniecznie
                  > będzie to prawie już "mityczna" candida...
                  >
                  > Zdrówka życzę
                  >
                  > Marek

mam podobny problem, biały język, testy na candidię wyszły ujemne, brak
                  pasożytów, gastroskopia w porządku, pomogło troche smarowanie języka aperisanem
                  (żel na bazie szałwii), oprócz tego po 2-3 miesiącach baaardzo żółknie mi
                  szczoteczka do zębów aż sie lekko czarna robi:) nie wiem co z tym fantem zrobić
                  i dlatego idę na testy zeby zobaczyć czy nie mam alergii pokarmowej (bo mam
                  alergię na pyłki, więc może u mnie wystąpić alergia krzyżowa)
                • betina02 Re: biały nalot na języku 14.08.05, 20:39
                  obyś miał racje, ale po poczytaniu tu wątków i linków podejrzewam ze to mnie
                  dopadło, oczywiscie od dzis o tym myslę bo do tej pory nie byłam swiadoma tego
                  a kiedy miałam problemy z gardłem lekarze załamywali ręce, azw koncu migdały
                  zniszczyły sie i jeden madry lekarz powiedziąl ze sa tak zniszczone ze nalezy
                  je usunąc, usunełam ale minal tylkoból gardła , pieczenie utrzymuje sie, mam
                  czesto grzybice w pochwie, a kilka dni temu zapalenie pecherza mnie dopadło rzy
                  okazji badania moczu wykryto drozdzaki do tego biały jezyk i swedzi mnie odbyt,
                  podejrzewam wiec to swinstwo. Oczywiscie od razu udaje sie do lekarza i prosze
                  o skierowabie na badanie kału.
    • betina02 Re: biały nalot na języku 15.08.05, 09:18
      do jakiego lekarza z candidą?
      • karol63 lekarz na grzyby 15.08.05, 09:33
        Mykolog
        • allutka ważne pytanie 15.08.05, 10:37

czy ten nalot jest jednakowy, utrzymuje się przez cały czas, czy tworzy jakby
          takie wzorki i raz się pojawia, raz znika?
          • allutka Re: ważne pytanie 15.08.05, 10:38

czy ewentualnie taki wyglad języka to też objaw grzybow?
          • averde Re: ważne pytanie 15.08.05, 22:15
            a jesli "wzorki" to co?
            • airbus340 Re: ważne pytanie 16.08.05, 13:28
              Lekarz-mykolog? Jest wogóle taka specjalizacja? Bo o ile ja wiem,to mykologia
              jest specjalizacja biologii,a nie medycyny// I mykolog to biolog,nie lekarz.
              Nie słyszałem nigdy o poradni mykologicznej,czy są takie?
              • betina02 Re: ważne pytanie 16.08.05, 13:38
                dziwne ze nie słyszałes , a gdzie zrobisz te wszystkie badania kału na grzyby i
                bakterie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka