v.ci 09.12.05, 02:04 Stsowałem już Visine , Starazolin , Lacrimal , Vidisic i - ostatnio - Artelac . Zmiernym efektem . Czy Wam coś pomaga na to dolegliwośc ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: Zespół suchego oka 09.12.05, 12:06 v.ci napisał: > Stsowałem już Visine , Starazolin , Lacrimal , Vidisic i - ostatnio - > Artelac . Zmiernym efektem . > > Czy Wam coś pomaga na to dolegliwośc ? Jesli siedzisz dlugo przed komputerem, te leki lagodza stan. Kiedy patrzymy w monitor, nie mrugamy tak czesto jak normalnie, co powoduje, ze nie nawilzamy oka. Satd dolegliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Zespół suchego oka 09.12.05, 13:58 Zespół suchego oka nie powstaje z powodu siedzenia przed komputerem. Spróbuj Vidisic w żelu, działa dość długo. Ja mam też ten problem. Stosuję Artelac 5-6 razy dziennie i Vidisic żel 3 razy dziennie. Da się wytrzymać. Dolegliwości szczególnie nasilają się jak siedzisz w suchych pomieszczeniach. Teraz niestety wszędzie grzeją, należałoby stosować wszędzie nawliżacz, łatwiej się znosi tą dolegliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
v.ci Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 12:36 Dzięki za dobre chęci , ale przecież wyraźnie napisałem , że Vidisic ( jest tylko w żelu ... ) i Artelac już stosowałem . Dolegliwość ta pojawiła się u mnie na ładnych kilka lat przed zakupem przeze mnie komputera . Mam suche oczy także w lecie , kiedy kaloryfery nie grzeją :( Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 14:30 Vidisic jest też w postaci kropli. Kiedyś stosowałam, ale okazały się mało skuteczne. Oczywiście, że dolegliwość ta nie ma nic wspólnego z używaniem komputera, tzn. praca na komputerze może pogarszać sprawę, ale, komputer nie jest bezpośrednią przyczyną. Ogólnie rzecz biorąc jest to problem ze śluzówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: Zespół suchego oka 10.12.05, 19:42 Tak, systane, to są sztuszne łzy. Jak na razie, dla mnie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Zespół suchego oka 11.12.05, 21:49 Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 13:01 Kochane, ja tez borykam sie z tym problemem. Najgorsze sa poranki - nie moge otworzyc oczu poki przez szparke miedzy powiekami nie wpuszcze sobie kropli. Boje sie ze kiedys sie zapomne, otworze oczy na siłe i rozerwe sobie nabłonek. Horror! Czy tego sie nigdy nie wyleczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 13:24 Zespół suchego oka uwarunkowany jest (z tego co wiem) hormonalnie. Przyczyną mogą być również tabletki antykoncepcyjne lub leki zawierające hormony. Bardzo często ten typ tak ma (patrz - hormony) i nic nie pomaga. Krople co najwyżej łagodzą objawy, ale człowiek szybko się przyzwyczaja i wraca do punktu wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 15:25 Robiono Ci test łzowy? Jaki był wynik w mm? Jeśli to na prawdę ZSO to pomagają specjalne wkładki, którymi okulista zatyka się kanaliki łzowe i dzięki temu uzyskuje lepsze nawilżenie, co widać na teście. Ten prosty zabieg ma wystarczyć na kilka lat. Z tym, że znam tylko jednego okulistę w Wawie, który to robi. Co do przyczyn ZSO, to w wielu przypadkach są nieznane. R Odpowiedz Link Zgłoś
ana_em Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 15:41 A jesli ja mam mocno czerwone oczy zaraz po przebudzeniu wczesnie rano,i to zaczerwienienie zmniejsza sie w ciagu ok pół godz-1godz,to czy to moze swiadczyc o suchym oku?? nie wiem,ale mam takie podejrzenie,nosze soczewki,czuje czasem dyskomfort w ciagu dnia ale po przebudzeniu nie mam przeciez soczewek na oczach..a one sa cale czerwone..czy ktos wie z czym to sie wiaze? Odpowiedz Link Zgłoś
ana_em Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 17:30 Bylam juz u okulisty w tej sprawie,z powodu zaczerwienionych oczu rano,w czasie gdy jestem w hipermarkecie(na to swiatło),zylek w oku ktore nie chca zniknac,i w koncu naczynka ktore peklo(z boku na szczescie)i tez nie znika,i co? na pierwszej wizycie przepisal mi krople, i nic,tzn.chwilowa niewielka poprawa,ale nie super efekt.druga wizyta-prosze o cos innego-i nic,brak rezultatow,trzecia wizyta-prosze o cos innego,dostalam masc i jakies krople przeciwzapalne,przeciwalergiczne,-zylki jak byly tak sa,siateczka peknieta jest,zaczerwienienie na swiatlo nie zniklo!w koncu usłyszalam ze niektorzy musza pogodzic sie z problemem,mam nadwrazliwe oczy i tyle..ale jak mam sie do ch..pogodzic z czerwonymi oczami?!zmienic prace w markecie bo moje oczy nie znosza tego oswietlenia?nie moge.nie teraz.mam ledwo dwadziescia pare lat i jakies czerwone nitki w oczach nie dajace mi spokoju,i mam sie z tym pogodzic? tak na cale zycie?tzn.polubic moje brzydkie czerwone oczy(mimo ze sa ladne ale ten kolor je oszpeca)??i pozbawia uroku??juz nie wspomne zczym mi sie kojarza,no niestety ,takie oczy! czy mam zmienic okuliste..? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 18:12 No tak, jeśli jeden lekarz sobie nie radzi, to trzeba weryfikować u innego. R Odpowiedz Link Zgłoś
nigella24 Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 23:30 w Warszawie jest lekarz który specjalizuje sie w leczeniu zespołu suchego oka podaje stronkę www.rozycki.pl tam są wszystkie potrzebne info ,zso bywa uwarunkowany chorobami autoimmunologicznymi ,zmianami hormonalnymi,zanieczyszczeniem środowiska etc Odpowiedz Link Zgłoś
nigella24 Re: Zespół suchego oka 14.12.05, 23:38 Dr Rózycki zakłada zatyczki do oczu inne linki o zso www.resmedica.pl/zdart10005.html oraz www.okulistyka.com.pl/03_nr_1_art12.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Zespół suchego oka 15.12.05, 00:37 Napiszcie do mnie na priw to opowiem inny sposób. Pozdrawiam. BEZ SZTUCZNYC HŁEZ, zatyczek do oczu i zrywania z nich czegokolwiek. Pozdrawiam, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka_heathcliffa Re: Zespół suchego oka 15.12.05, 21:29 przetsań żyrafa ludziom mącic suche oko to powazna sprawa i twoje kremy nie pomoga ,naciągaczka z Ciebie niby jak chcesz pomóc jak np ktoś ma Sjogrena,pozatym zatyczki nic nie dziurawią i ich założenie nie boli moja Ciotka nosi i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Zespół suchego oka 15.12.05, 21:43 Może ktoś zna w Krakowie lekarza leczącego ZSO? Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Zespół suchego oka 16.12.05, 01:06 Jestem naciągaczką hi hi hi. I mam łzy*. Żyrafa *własne smutno: właśnie się dziś zdrowo popłakałam, bo mnie na prawdę naciągnięto. Do tutejszych forumowiczów: Spokojnie, więcej tu nie zajrzę. Życzę powodzenia i miłych Świąt :-) Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Re: Zespół suchego oka 16.12.05, 10:17 Ostatnio biore nowosc: Oculotect w żelu. Ale choc pakuje sobie tego mase na noc to i tak jest tak samo :( Odpowiedz Link Zgłoś
jusska1 Re: Zespół suchego oka 16.12.05, 10:46 mam podobny problem i przez przypadek kiedy wkraplałam sobie Visine moja kolezanka która jest lekarzem zapytała czy wiem jak długo mozna tego używać, odpowiedziałam że ile trzeba i tu okazało się że byłam w ogromnym błędzie wszystkie krople do oczu (jeśli nie zaleci inaczej lekarz) które mają składnik obkurczający naczynia krwionośne w tym m.in. Visine mozna używać do 3 dni, poniewaz po ok 3 dniach stosowania bardzo nasilają się objawy i stają się często one dużo bardziej dokuczliwe niż przed zastosowaniem kropli. Dlatego najlepiej z problemem udac się do lekarza okulisty i to on dobierze najlepsze krople po dokładnym zabadaniu oczu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś