tina221 23.12.05, 14:32 Moja przyjaciółka ma depresję, nie wiem jak mam z nią rozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwietniowe_cappuccino Re: Depresja 23.12.05, 14:45 normalnie jak sie zaczniesz silić nie wiadomo na co, to dopiero popadnie w depresję Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: Depresja 23.12.05, 23:02 przede wszystkim nie dawaj rad, nie uzywaj zwrotow w stylu "wez sie w garsc" wyciagaj ją jak najczesciej z domu, popros aby Ci towarzyszyla na spacerze, bo przyjemniej we dwie, albo na zakupach, bo nikt tak nie umie doradzic, jak ona Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: Depresja 24.12.05, 18:07 Skad wiesz ze to jest depresja ? Czy twoja przyjaciolka jest tego swiadoma ? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis5 Re: Depresja 01.01.06, 12:37 Długo mnie nie było na forum, bo zrobiłam sobie przerwę,żeby znaleźć dystans do moich wpisów i komentarzy na temat nerwicy. Dzisiaj mogę dać sobie odpowiedź na pytania ,które często stawiałam. Jak w codziennym zabieganiu zachować spokój? Jak oddalić od siebie stresy, niepokoje, lęki? Jak pozbyć się przygnębienia i rozdrażnienia i odzyskać wewnętrzną pogodę? Po kilku latach bezoowocnych porad medycznych i farmakoterapii dowiedziałam się , że najlepsza jest psychoterapia, ale nie każda - tylko behawioralna. Zaczęłam od relaksu. Nie chodziło tu o rozłożenie się w fotelu (z paczką chipsów czy puszką piwa) i bezmyślne wpatrywanie się w ekran telewizora. Nauczyłam się osiągać relaks za pomocą określonych czynności, w którym zaznajemy odpoczynku, odprężenia i zwolnienia psychofizycznego. Już wcześniej wiedziałam o tym, że wiele metod osiągania relaksu wywodzi się z Azji, zle dopiero ćwiczenia opracowane przez W.Pitaka i nagrania z jego głosem pokazały mi jak wiele jest dróg prowadzących do relaksu. Jedną z metod jest trening relaksacyjny Jacobsona. Polega on na wykonywaniu pewnych określonych ruchów - rękoma, nogami, tułowiem i twarzą. Ćwiczenia mają na celu rozluźnienie konkretnych grup mięśni. Uprawiane regularnie, uczą nawyku rozluźniania mięsni, czyli - w ostatecznym rezultacie - relaksu. Dzieje się tak dlatego, że sprawowanie kontroli nad 2-3 grupami mięśni pozwala z czasem kontrolować i likwidować napięcia tych, nad którymi normalnie nie panujemy - serca i innych mięśni pracujących wewnątrz klatki piersiowej czy brzucha. Następnym etapem „wtajemniczenia” przy treningu Jacobsona jest relaksacja zróżnicowana. Polega ona na tym, że można rozluźniać pewne grupy mięśni, a inne, niezbędne przy określonych czynnościach, pozostają napięte. Relaksacja Jacobsona zmniejsza nerwowość, poprawia pracę przewodu pokarmowego, szczególnie zapobiega chorobie wrzodowej, zmniejsza nadciśnienie i poprawia pracę serca. Również rozwija wyobraźnię i usprawnia procesy myślowe. Ogólnie - wpływa na dobre samopoczucie oraz pozwala bardziej ufać we własne siły. Inną metodą jest trening autogenny Schultza. W przybliżeniu - metoda ta przypomina nieco hipnozę, ale wpływ na ego danego człowieka wywiera on sam, a jego świadomość pozostaje niewyłączona. Technika ta świetnie nadaje się do leczenia neuroz i zaburzeń psychosomatycznych, dolegliwości hormonalnych, neurologicznych. Metoda ta sprawdza się również w pracy w poradniach wychowawczych, pomaga opanować tremę przed występami itp. Na trening składa się 6 następujących po sobie elementów: uczucie ciężaru, uczucie ciepła, regulacja pracy serca, regulacja swobodnego oddychania, uczucie ciepła w całym organizmie, uczucie chłodu na czole. Zaczynać należy od krótkich ćwiczeń (tylko uczucie ciężaru) 3-5-minutowych i sukcesywnie wydłużać ich czas, dodając kolejne elementy. Ćwiczyć można kilka razy dziennie. Pokój, w którym odbywa się trening, powinien być cichy, dobrze przewietrzony, z temperaturą ok. 20°C. Trzeba rozluźnić uciskające części garderoby i położyć się wygodnie na tapczanie, z twardym przedmiotem pod głową. Na początek należy odetchnąć głęboko kilka razy. Potem wyciszyć w sobie wszystkie myśli, z wyjątkiem chęci pełnego odprężenia. Dla lepszego „wyłączenia się” można słuchać spokojnej muzyki. W początkowym okresie - gdy pacjent nie wie, jak dokładnie mają przebiegać ćwiczenia - pomaga mu w nich terapeuta lub nagranie z playera. Aby dobrze opanować zasady treningu, potrzeba kilku miesięcy. Jako wspomożenie technik relaksacyjnych Władysław Pitak zaleca jeszcze: stosowanie przerw podczas pracy umysłowej, częsty masaż i kąpiele w ciepłej wodzie, stosowanie diety (m.in. unikanie ostrych przypraw, mocnej kawy, herbaty, spożywane dużych ilości produktów wysokobiałkowych), a także zmianę podejścia do życia, szczególnie wyzbycie się przesadnego gadulstwa, fałszywych pretensji i ambicji. To ostatnie można zastosować nawet wtedy, gdy nie uprawiamy ćwiczeń relaksacyjnych… Myślę,że dzielac się z wami dobrą wiadomością, dobrze zaczęłam nowy rok 2006 i tego samego czyli zdrowia wam wszystkim życzę z całego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
naszezdrowie [...] 01.01.06, 20:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś