tymon30 23.12.05, 15:26 Mam do Ciebie prosbe.Znasz bardzo wiele linkow do ciekawych stron o kregoslupie,czy moglbys zamiescic cos tutaj?bylbym Ci bardzo wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
repair Re: Do Repaira 23.12.05, 17:41 www.chirogeek.com - historia zmagań z rwą kulszową amerykańskiego chiropractora, bardzo wiele informacji www.kalindra.com/sacroiliac.htm - staw krzyżowo-biodrowy i okolice www.rad.washington.edu/atlas/ - gdzie się przyczepiają mięśnie, bardzo istotne przy chorym kręgosłupie. www.exrx.net/Lists/Directory.html - ćwiczenia rozciągające, istotne przy podrażnieniach mięśni www4.infotrieve.com/newmedline/detail.asp?NameID=8208267%20&Session=&searchQuery=N+Engl+J+Med%5BJournal+Name%5D+AND+jensen%5BAuthor+Name% 5D&count=38 - jakby ktoś się martwił, że ma wypuklinę www.tarpityoga.com/tms.html - wiele przewlekłych bólów kręgosłupa ma źródło w głowie www.ctm.home.pl/?go=11 - punkt widzenia jednego z bardziej zaawansowanych i jednocześnie kontrowersyjnych polskich terapeutów. R Odpowiedz Link Zgłoś
tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 17:53 dzieki repair,widzialem twoje wypowiedzi na innym forum,masz duza wiedze.Co Ci dolega jesli mozna wiedzec?dlaczego jestes takim przeciwnikiem mri? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:03 Nie jestem przeciwnikiem MRI, to bardzo nowoczesne badanie. Jestem przeciwnikiem (w przypadku dolegliwości kręgosłupa): - wykonywania kosztownego MRI w sytuacjach nieuzasadnionych (na przykład połowa przypadków?) - stawiania diagnozy opierając się na MRI - wydawania pacjentom jego opisu (rodzi tylko zbędne zmartwienia) Resztę napiszę na priv jak będe miał wenę. R Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:20 Badając jego ruchomość, wykonując proste testy o obco brzmiących nazwach, szukając punktów bolesnych. MRI zależnie od tego, co wyjdzie w tych testach i jak się uda fizjoterapia. Co do RTG, to też nie koniecznie od razu. R Odpowiedz Link Zgłoś
tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:34 pytam bo mnie boli w okolicy L5S1 ale na testach nie wyszlo zeby to byly problemy z dyskiem .bylem u dwoch terapeutow i zaden nie moze postawic jednoznacznej diagnozy.Podobno to wypuklina pierscienia,niestabilnosc miednicy albo nie wiadomo jeszcze co.W styczniu bede mial robione mri,nie wiem czego sie spodziewac.Podobno to moga byc jeszcze jakies zrosty uciskajace na nerwy.Na razie mam zakaz cwiczen rozciagajacych i plywania.Nie boli zbyt mocno,ale jest to bardzo dokuczliwe.boli mnie tez noga prawa od kolana do kostki po zewnwnetrznej stronie ale tylko rano po przebudzeniu,jak wstane i chwile pochodz,przykucne to cos tam przeskoczy w krzyzu i jest ok,tzn bol znika ale zostaje uczucie sztywnosci w nodze.Nie wiem co o tym myslec.co myslisz o terapii manualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:03 Spróbuj znaleźć takiego, który pokusi się o tę diagnozę. Gdzie mieszkasz? Terapia manualna to szerokie pojęcie, każdy z godnych uwagi terapeutów powinien mieć ją w małym palcu. I początek leczenia zwykle polega właśnie na użyciu różnych jej odmian. R Odpowiedz Link Zgłoś
tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:15 z tym miejscem zamieszkania to bedzieli lipa bo mieszkam za granica.Nie bardzo wiem jakie podjac dalsze kroki co do leczenia.czy dac sobie na wstrzymanie z chiropraktykami i isc od razu do neurologa.Boje sie troche ze moge miec zniszczony dysk,bo podobno wtedy ratuje mnie tylko operacja.Szkoda ze nie moge trafic na goscia takiego jak Abek.Martwie sie bo te placy zaczynaja mi utrudniac zycie a duzo pracuje i ucze sie.rozumie ze najwazniejsze teraz jest zdiagnozowanie mojego problemu.Martwi mnie tez to ze zadna z prob nie sugerowala problemow z dyskiem a przy ucisku boli mnie wlasnie w miejscu L5S1.Goscie ktorzy mnie badali podobno sa dobrzy ale zaden nie postawil jednoznacznej diagnozy,podobno wszystko ma wyjasnic wlasnie mri.Probowalem tez terapii manualnej ale zero efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:39 Do neurologa iść nie zaszkodzi, niech zbada odruchy. To, że cię boli na poziomie L5S1 może oznaczać podrażnienie więzadeł nad~ i międzykolcowych a nie problem z dyskiem! Ja rozwalałem to prostym rozciąganiem. Patrząc w mądrą ksiązkę, to ból jaki opisujesz z boku nogi może oznaczać podrażnienie mięśni piriformis, TFL, glutei. Przestań myśleć o zniszczonym dysku i operacji!!! R Odpowiedz Link Zgłoś
tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:45 a jak z twoim kregoslupem:co Ci dolega i od jak dawna?przegladalem twoje posty;czy jestes fizykoter.? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 20:31 Moim problemem jest TMS opisany w jednym z podanych linków. Jeśli na MRI nie będzie jakiejś koszmarnej wy/przepukliny i terapeuci dalej nie będą sobie radzić to zainteresuj się tym. Proponuję konynuować dyskusję na priv repair@gazeta.pl, forumowicze mogli się znudzić :-)R Odpowiedz Link Zgłoś
abek2 Re: dzieki!!! 25.12.05, 22:34 jeśli masz cyfrówkę to niech Ci ktoś zrobi zdięcie z tyłu jak stoisz w pozycji dla Ciebie normalnej,z tyłu gdy jesteś zgięty do przodu (tzn w skłonie w przód) i z boku w tych dwóch pozycjach.Możesz też zrobić zdięcie swoich zdięć rtg,mri itp,jeśli masz i wyślij mi to na adres jaki podam Ci na gg.Mój nr gg to 2303167.Oczywiście do tych zdięć musisz być rozebrany jak do badania czyli w slipkach.O obiawach pogadamy na gg.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś