Dodaj do ulubionych

Do Repaira

23.12.05, 15:26
Mam do Ciebie prosbe.Znasz bardzo wiele linkow do ciekawych stron o
kregoslupie,czy moglbys zamiescic cos tutaj?bylbym Ci bardzo wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • repair Re: Do Repaira 23.12.05, 17:41
      www.chirogeek.com - historia zmagań z rwą kulszową amerykańskiego
      chiropractora, bardzo wiele informacji

www.kalindra.com/sacroiliac.htm - staw krzyżowo-biodrowy i okolice

www.rad.washington.edu/atlas/ - gdzie się przyczepiają mięśnie, bardzo
      istotne przy chorym kręgosłupie.

www.exrx.net/Lists/Directory.html - ćwiczenia rozciągające, istotne przy
      podrażnieniach mięśni

www4.infotrieve.com/newmedline/detail.asp?NameID=8208267%20&Session=&searchQuery=N+Engl+J+Med%5BJournal+Name%5D+AND+jensen%5BAuthor+Name%
      5D&count=38 - jakby ktoś się martwił, że ma wypuklinę

www.tarpityoga.com/tms.html - wiele przewlekłych bólów kręgosłupa ma
      źródło w głowie

www.ctm.home.pl/?go=11 - punkt widzenia jednego z bardziej
      zaawansowanych i jednocześnie kontrowersyjnych polskich terapeutów.

R
      • tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 17:53
        dzieki repair,widzialem twoje wypowiedzi na innym forum,masz duza wiedze.Co Ci
        dolega jesli mozna wiedzec?dlaczego jestes takim przeciwnikiem mri?
        • repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:03
          Nie jestem przeciwnikiem MRI, to bardzo nowoczesne badanie. Jestem
          przeciwnikiem (w przypadku dolegliwości kręgosłupa):
          - wykonywania kosztownego MRI w sytuacjach nieuzasadnionych (na przykład połowa
          przypadków?)
          - stawiania diagnozy opierając się na MRI
          - wydawania pacjentom jego opisu (rodzi tylko zbędne zmartwienia)
          Resztę napiszę na priv jak będe miał wenę.
          R
          • tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:06
            jak w takim razie diagnozowac kregoslup?
            • repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:20
              Badając jego ruchomość, wykonując proste testy o obco brzmiących nazwach,
              szukając punktów bolesnych. MRI zależnie od tego, co wyjdzie w tych testach i
              jak się uda fizjoterapia. Co do RTG, to też nie koniecznie od razu.
              R
              • tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 18:34
                pytam bo mnie boli w okolicy L5S1 ale na testach nie wyszlo zeby to byly
                problemy z dyskiem .bylem u dwoch terapeutow i zaden nie moze postawic
                jednoznacznej diagnozy.Podobno to wypuklina pierscienia,niestabilnosc miednicy
                albo nie wiadomo jeszcze co.W styczniu bede mial robione mri,nie wiem czego sie
                spodziewac.Podobno to moga byc jeszcze jakies zrosty uciskajace na nerwy.Na
                razie mam zakaz cwiczen rozciagajacych i plywania.Nie boli zbyt mocno,ale jest
                to bardzo dokuczliwe.boli mnie tez noga prawa od kolana do kostki po
                zewnwnetrznej stronie ale tylko rano po przebudzeniu,jak wstane i chwile
                pochodz,przykucne to cos tam przeskoczy w krzyzu i jest ok,tzn bol znika ale
                zostaje uczucie sztywnosci w nodze.Nie wiem co o tym myslec.co myslisz o
                terapii manualnej?
                • repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:03
                  Spróbuj znaleźć takiego, który pokusi się o tę diagnozę. Gdzie mieszkasz?
                  Terapia manualna to szerokie pojęcie, każdy z godnych uwagi terapeutów powinien
                  mieć ją w małym palcu. I początek leczenia zwykle polega właśnie na użyciu
                  różnych jej odmian.
                  R
                  • tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:15
                    z tym miejscem zamieszkania to bedzieli lipa bo mieszkam za granica.Nie bardzo
                    wiem jakie podjac dalsze kroki co do leczenia.czy dac sobie na wstrzymanie z
                    chiropraktykami i isc od razu do neurologa.Boje sie troche ze moge miec
                    zniszczony dysk,bo podobno wtedy ratuje mnie tylko operacja.Szkoda ze nie moge
                    trafic na goscia takiego jak Abek.Martwie sie bo te placy zaczynaja mi
                    utrudniac zycie a duzo pracuje i ucze sie.rozumie ze najwazniejsze teraz jest
                    zdiagnozowanie mojego problemu.Martwi mnie tez to ze zadna z prob nie
                    sugerowala problemow z dyskiem a przy ucisku boli mnie wlasnie w miejscu
                    L5S1.Goscie ktorzy mnie badali podobno sa dobrzy ale zaden nie postawil
                    jednoznacznej diagnozy,podobno wszystko ma wyjasnic wlasnie mri.Probowalem tez
                    terapii manualnej ale zero efektu.
                    • repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:39
                      Do neurologa iść nie zaszkodzi, niech zbada odruchy.
                      To, że cię boli na poziomie L5S1 może oznaczać podrażnienie więzadeł nad~ i
                      międzykolcowych a nie problem z dyskiem! Ja rozwalałem to prostym rozciąganiem.
                      Patrząc w mądrą ksiązkę, to ból jaki opisujesz z boku nogi może oznaczać
                      podrażnienie mięśni piriformis, TFL, glutei.
                      Przestań myśleć o zniszczonym dysku i operacji!!!
                      R
                      • tymon30 Re: dzieki!!! 23.12.05, 19:45
                        a jak z twoim kregoslupem:co Ci dolega i od jak dawna?przegladalem twoje
                        posty;czy jestes fizykoter.?
                        • repair Re: dzieki!!! 23.12.05, 20:31
                          Moim problemem jest TMS opisany w jednym z podanych linków. Jeśli na MRI nie
                          będzie jakiejś koszmarnej wy/przepukliny i terapeuci dalej nie będą sobie
                          radzić to zainteresuj się tym. Proponuję konynuować dyskusję na priv
                          repair@gazeta.pl, forumowicze mogli się znudzić :-)R
                        • abek2 Re: dzieki!!! 25.12.05, 22:34
                          jeśli masz cyfrówkę to niech Ci ktoś zrobi zdięcie z tyłu jak stoisz w pozycji
                          dla Ciebie normalnej,z tyłu gdy jesteś zgięty do przodu (tzn w skłonie w przód)
                          i z boku w tych dwóch pozycjach.Możesz też zrobić zdięcie swoich zdięć rtg,mri
                          itp,jeśli masz i wyślij mi to na adres jaki podam Ci na gg.Mój nr gg to
                          2303167.Oczywiście do tych zdięć musisz być rozebrany jak do badania czyli w
                          slipkach.O obiawach pogadamy na gg.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka