rakow11 30.12.05, 22:59 co robic z ta choroba,czy warto walczyc,czy to cos da.u mie to sam poczatek.NIE WIEM CZY STOSOWAC SIE DO CZEGO KOLWIEK CZY MA TO ZNACZENIE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisienka36 Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 09:07 Piszesz, jakbys pytał czy warto żyć. To rozejrzyj się wokół siebie - oczywiście, że warto! I warto walczyć z każdą chorobą! A SM to wcale nie wyrok, są gorsze choroby. Nad czym Ty się zastanawiasz? Poszukaj innych chorych, na pewno jest forum o SM - poszukaj i porozmawiaj z innymi. Porozmawiaj z lekarzami.I nie poddawaj się - szkoda Ciebie, szkoda życia. Walcz!!! Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 09:56 >co robic z ta choroba,czy warto walczyc,czy to cos da.u mie to sam >poczatek.NIE WIEM CZY STOSOWAC SIE DO CZEGO KOLWIEK CZY MA TO ZNACZENIE miałem ten sam problem z kręgosłupem według tradycyjnej medycyny choroba nie do wyleczenia dla mnie brzmało to jak wyrok -operacja 80 procent udanych a co się stanie jeżeli się nie uda a i te udane nie przywracają w 100 procentach zdrowia ludzie są do końca życia na lekach męczyłem się z tym 7 lat aż wreszcie zaczołem odżywiać się optymalnie po 2 latach jestem zdrowy i śmieje się z tych medyków którzy chcieli mnie operowć podobnie moze byc z twoją według tradycyjnej medycyny "nieuleczalną chorobą" przeczytaj książkę o diecie optymalnej pt.Żywienie optymalne znajdziesz tam lekarstwo na twoją"nieuleczalną chorobę" naprawdę warto pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 11:32 SM to nie problem z kręgosłupem który wyleczy operacja... Myslę że umiar wskzany jest we wszystkim, w zalecaniu diet których działanie nie zostało potwierdzone długoterminowymi obserwacjami klinicznymi też. Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 11:51 a więc człowiek ma czekać i umierać bo nikt nie chce potwierdzić badaniami klinicznymi dobroczynnego wpływu odżywiania na organizm Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 11:59 byly badania kliniczne, ktore nie wykazaly zadnej przewagi, a wrecz szkodliwosc diet Atkinsa/Kwasniewskiego/optymalnej/ketogennej/wysokobialkowej itp tak jak i jest wiele badan klinicznych potwierdzajacych "dobroczynny wplyw odzywiania na organizm", jednak innego odzywiania niz proponujesz Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 12:31 mnie pomogło nikomu nieszkodzi a co ma człowiek do stracenia niech zobaczy jaki smak ma jedzenie naszych przodków oni tak jedli i nie chorowali Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 13:35 może i nie chorowali, nie mieli kiedy zwazywszy na to że średnia długość życia była sporo krótsza niż dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 13:46 zyli krocej bo chorowali wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 13:47 średnia długość życia była sporo krótsza bo była duża umieralność oworodków i dużo ludzi gineło w konfliktach zbrojnych Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 15:32 matylda.fm napisała: > tia...a epidemie to legendy? Te epidemie to właśnie z nieoptymalnego odżywiania. ;)))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 15:41 no tak w końcu obtłuszczonej watroby to nawet żaden pasożyt nie tknie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 16:44 chyba nie wiesz że dieta optymalna leczy wątrobę prawdobnie nic o niej nie wiesz bo piszesz takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 16:49 wiem tyle że dieta ma być UROZMAICONA. Nie ma diet cud. A co powiesz o diecie DASH która jest dość różna od optymalnej a ma udokumentowany pozytywny wpływ na organizm? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: jak zyc z sm? 31.12.05, 17:21 no cóż. Propagując jedyną słuszną diete warto zobaczyc co sie dzieje na innych podwórkach. Nie mozna upierać się że coś jest najlepsze jak się nie zna nawet innych ewentualności. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrom Dieta optymalna na SM 31.12.05, 20:58 myślę, że dieta optymalna Ci pomoże, Poznałam kilka osob z ta chorobą u których się zaczeła cofać. W necie poszukaj info. pozdrawiam Olla p.s. sama na DO nie jestem więc nie namawiam dlatego, że jestem fanatyczką ale wiem, że ludziom takim jak TY pomaga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 10:14 Ocywiście, że warto walczyć, bo można opóźnić procesy chorobowe! Wiem, że to zabrzmi może troche głupio w tej sytuacji, ale warto przecież poprawiać choćby odrobinkę jakość swojego życia. Poznałam kiedyś kobietę, która z dnia na dzień dowiedziała się, że ma SM. Przyczyn doszukiwała się w swoich psychicznych skłonnościach do autoagresji, w tym, że tak ją wychowano a nie inaczej.. Ogólnie rzecz biorąc, kobieta w wieku 36 lat załamała się totalnie. Mąż ją wspierał i wspiera. Zaczęła więc walczyć o siebie, o jakość swoich dni. Chodzi na jogę - ale nie na taka wyczynową;), tylko na takie oddychanie, jakies ćwiczenia medytacyjne. Spotyka się z psychologiem, bo - niestety - taka choroba wyczerpuje psychicznie. Rakow11, warto walczyć o siebie, robić sobie plany i realizować je. Tu jest nr telefonu, który znalazłam w necie: www.niepelnosprawni.info/ledge/x/1887 Kopiuję na wypadek, gdyby link nie działał : "Polskie Towarzystwo Stwardnienia Rozsianego uruchomiło infolinię dla cierpiących na tę chorobę. Pod numer telefonu 0 801 313 333 można dzwonić od poniedziałku do soboty w godz. 13 - 18. Infolinia dostępna jest z terenu całego kraju, cena za rozmowę to koszt połączenia lokalnego." Trzymam za Ciebie kciuki! Życzę Ci duzo wytrwałości!! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 10:19 i tu jeszcze adres strony: ptsr.org.pl/ Widziałam na tej stronie www, że jest tez forum dyskusyjne, więc może warto tam zajrzeć? Trzymaj się dzielnie i nie poddawaj się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 10:41 jednak są ludzie którym dieta optymalna pomaga www.ptsr.org.pl/fSM/viewtopic.php?t=18 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 10:57 olekplus napisał: > jednak są ludzie którym dieta optymalna pomaga Są i tacy, którym szkoszi. Więc lepiej uważać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 13:22 olekplus napisał: > komu szkodzi? wiadomosci.onet.pl/1,15,11,15805334,44512496,1887125,0,forum.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 13:53 i tylko dlatego że ktoś żle stosował zasady DO uważasz że jest ona szkodliwa napisz coś od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 14:11 Jak wyjasnisz nastpeujace cytaty z ksiazki "Dieta optymalna", J.K., M. Chylinski: "W Biblii podaje się cztery rodzaje laczności z Bogiem, między innymi kontakt drogą radiowa." "Od dawna wiadomo, że sa dwa narody wybrane." "Proponowałem, by kandydaci na premiera tak długo stukali się głowami, aż zwy-. cięzy ten z najbardzej twardą głową. [..] Mojego artykułu oczywiście nie wydrukowano, ale był on znany ł komentowany wśrod dziennikarzy, o czym wspomniano w Polityce." Oraz nastepujace wypowiedzi internetowe "optymalnych", w ktorych jest chyba jeszcze wiecej roznych bledow w pisowni niz w Twoich postach: Jestem od dwóch lat optymalnym maturzystą. Odkąd przeszedłem na dietę znacznie lepiej przyswajam wiedzę. Droga Jolu, jak to sie stalo ze stosujesz ZO od miesiaca a nie wiesz nic o cholestelorze Białko trzeba dostarczać do organizmu codziennie. Bez białka nie ma życia. W wątrobie zmieści się jednorazowo nie więcej jak 70 gram. Jeżeli ktoś przeholuje wówczas wątroba nie mogąc pomieścić nadmiar białka wylewa się po prostu do żył bez przetworzenia. Ostatnio wyczytałem, że lepiej jest jeść węglowodany z rana, aby dać do muzgu trochę paliwa. (...) od lat powtarza się ten sam schemat: gdy ktoś źle się czuje - to natychmiast obwinia DO, zamiast poszukać przyczyny najpierw POZA dietą optymalną. Opracowane przeze mnie żywienie optymalne jest sposobem odżywiania przeznaczonym przez bogów dla ludzi. Skurcze w nogach sa rowniez czasami przyczyna zlej pracy watroby. Wiedza świata cywilizowanego na temat żywienia prowadzi do powstawania chorób. Wiedza optymalnych na ten temat prowadzi do zdrowia. Ponadto wlosy na glowie sa blisko mozgu i spelniaja role ocieplania glowy, bo mozg bardzo reaguje na zmiany temperatury (przy goraczce 42°C zapalenie opon mozgowych natepuje, niszczone sa komorki). To jest zdecydowanie za mala waga. Neurestania za progiem... Kto zna się na biochemii ten wie że tkanka tłuszczowa tworzy się z cukrów. Cząsteczki tłuszczu nie są w stanie przeniknąć przez błonę komórkową w głąb komórki tłuszczowej." ? Odpowiedz Link Zgłoś
olekplus Re: jak zyc z sm? 01.01.06, 14:34 jak zaczniesz odżywiać się optymalnie to wszystko sam zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
ogrom Do Olka... 01.01.06, 15:01 Wiem, że sie zchłysnąłeś dieta opty ale im bardziej bedziesz propagował tym bedziesz bardziej zwalczany. NIkt nie lubi fanatyzmu a ludzkie organizmy się od siebie różnią. Ja byłam na DO i też miałam taki objaw jak u Ciebie. Misja. Ale każdy robi to co uważa, że dla niego jest słuszne. Człowiek to nie tylko ciało fizyczne to tez umysł a to już coś więej niż wiedza książkowa. Więc naprawde małą prośba.... daj spokój..... Zajmij się swoim życiem i rób by było jak najlepsze !!!! Życzę OGROMu pozytywnych emocji:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mogra1 Re: Do Olka... 01.01.06, 20:26 Ja zaczęłam dietę optymalną wg Kwaśniewskiego stosować 5 lat temu (ze względu na sm). Wydałam grubą kasę na Jastrzębią Górę, książki, gazety optymalne, wizyty u takich lekarzy, prądy selektywne. I też miałam okres fanatyzmu ,że wszystkich przestawiałam na tę dietę. Dopiero po 3 latach mnie oświeciło. W tej chwili nie dość że mam SM to doszło nadciśnienie, wysoki cholesterol, refluks żołądka, silna depresja i nerwica lękowa, problemy ze stawami. Nadal żywię się optymalnie ale nie korzystam już z rad i książek Kwaśniewskiego, który niezłą kasę zbił na tej dietce (a jak by ktoś je przeczytał to by zobaczył że każda jego nowa książka to kopia poprzednich - malutki ma ten rozumek i nie idzie z postępami). Ograniczyłam tłuszcz do 100g na dobę (kiedyś bez ograniczeń)i zwiększyłam białko, którego niedobór organizm sam sobie pobierał z kości i mięśni. Wyglądałam jak zasuszona anorektyczka. Teraz wagowo doszłam do siebie i czuję się całkiem dobrze. Niestety po cud diecie bez leków się nie obeszło. Teraz słucham swojego organizmu a nie sekciarza Kwaśniewskiego. Zresztą coraz więcej lekarzy "opty" zaczęło wracać po rozum do głowy. I ty Olekplus kiedyś do tego dojrzejesz - czego ci życzę i to szybko :) Odpowiedz Link Zgłoś
ali57 Re: Do morgi 01.01.06, 22:29 mogra1 napisała: > Nadal żywię się > optymalnie ale nie korzystam już z rad i książek Kwaśniewskiego, który niezłą > kasę zbił na tej dietce (a jak by ktoś je przeczytał to by zobaczył że każda > jego nowa książka to kopia poprzednich - malutki ma ten rozumek i nie idzie z > postępami). Ograniczyłam tłuszcz do 100g na dobę (kiedyś bez ograniczeń)i > zwiększyłam białko, którego niedobór organizm sam sobie pobierał z kości i > mięśni. Wyglądałam jak zasuszona anorektyczka. Teraz wagowo doszłam do siebie i > > czuję się całkiem dobrze. Niestety po cud diecie bez leków się nie obeszło. > Teraz słucham swojego organizmu a nie sekciarza Kwaśniewskiego. Zresztą coraz > więcej lekarzy "opty" zaczęło wracać po rozum do głowy. I ty Olekplus kiedyś > do tego dojrzejesz - czego ci życzę i to szybko :) ha ha ale się uśmiałem ale czy ów sekciarz nie napisał że masz myśleć i dostosować żywienie do swoich indywidualnych potrzeb? a mnie uczono że wszytkich należy słuchać , tylko trzeba też mieć swój rozum myślałaś że na wszystko są gotowe recepty? nie przypisuj więc nikomu swoich błędów Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Do morgi 01.01.06, 23:16 > ha ha ale się uśmiałem> > ale czy ów sekciarz nie napisał że masz myśleć> > i dostosować żywienie do swoich indywidualnych potrzeb?> > a mnie uczono że wszytkich należy słuchać , tylko trzeba też mieć swój rozum> > myślałaś że na wszystko są gotowe recepty?> > nie przypisuj więc nikomu swoich błędów To samo pisales o tym "starszym doradzy zywienia optymalnego". Juz przeprosiles ze Cie ponioslo, przypminam. Odpowiedz Link Zgłoś
mogra1 Re: Do morgi 02.01.06, 20:17 > ale czy ów sekciarz nie napisał że masz myśleć > > i dostosować żywienie do swoich indywidualnych potrzeb? Tak, to po co ustalił proporcje i każe się ich trzymać ? Dopiero wtedy każe słuchać swojego organizmu jak już Ci wszystko wysiądzie i nie możesz nic zrobić!? Zresztą każdy lekarz i doradca " opty" każą ściśle przestrzegać proporcji. > myślałaś że na wszystko są gotowe recepty? Tak, jak zaczynałam dietę i przeczytałam te ochy i achy to myślałam że to gotowa recepta na życie! Szkoda , że tak szybko musiałam zejść na ziemię a ze mną wielu innych ludzi. I nie jestem Morga tylko Mogra Odpowiedz Link Zgłoś
mar5409 Re: jak zyc z sm? 25.01.06, 21:00 Radzę zajrzeć na stronę: www.bssm.org.pl Jest tam bardzo interesujące forum. Poza tym: /www.ldn.org.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś