Dodaj do ulubionych

rezonans głowy

27.01.06, 09:12
mam miec robiony rezonans głowy. Czy takie badanie dlugo trwa? Czy w trakcie
badania wiadomo bedzie jesli cos sie dzieje złego (bo na opis chyba sie
czeka)?
Obserwuj wątek
    • viki333 Re: rezonans głowy 27.01.06, 09:30
      Rezonans głowy to badanie, które nie jest długotrwałe anie w żaden sposób
      uciążliwe dla pacjeta. Są dto szcegółowe zdjęcia głowy, które pomagają
      wykluczyć lub zdiagnozować jakąś chorobę. Otrzymasz kilkanaście małych zdjęć
      swojego mózgu i opis badania. Na wyniki nie czeka się strasznie długo.
      Pozdrawiam
      • arnie31 Re: rezonans głowy 27.01.06, 09:47
        Kładziesz się,wsuwają Cię do komory,lezysz ok 20 min i oprócz głośnych dźwięków
        nic ciekawego się nie dzieje,masz się nie ruszac podczas badania-to wszystko.Ja
        czekałem 1,5 godziny ale to było prywatnie robione także nie wiem ile się
        czeka"normalnie"
        • inez.b Re: rezonans głowy 28.01.06, 22:45
          Ja też miałam robiony rezonans magn.głowy.leżałam na takim specjalnym łóżku i
          to urządzenie najechało mi nad głowę.Słychać było różne dźwięki,samo badanie
          trwało ok 20-30 minut.Na wynik czekałam około godziny(nie robiłam prywatnie)
          wiem że czasem do tego badania podają kontrast,ale nie wiem w jakich
          przypadkach.Ja miałam ogromny lęk przed tym badaniem,bo mam straszną
          klaustrofobię ale na szczęście był to nowoczesny aparat i nie trzeba było
          wjeżdżać do tuby.
          • arnie31 Re: rezonans głowy 28.01.06, 23:06
            A ja myslałem że umrę ze strachu,nie dość,że się bałem samego wjazdu,tez mam
            lekką klaustofobię to jeszcze drżałem o wynik badania,cały czas miałem zamkniete
            oczy,bo pewnie bym się udusił-ale to tylko jak ktos ma lęk przed zamknietymi
            pomieszczeniami,naprawde badanie jest zupełnie nieinwazyjne,leżenie i już.
    • harriet24 Re: rezonans głowy 28.01.06, 23:10
      Badanie robiłam w szpitalu, ze skierowaniem od neurologa. Na wynik czekałam
      TYDZIEŃ. Urządzenie nasunięto mi nad ciało (żadnej tuby, czy tunelu, po bokach
      masz przestrzeń), do badania należy zdjąć kolczyki, zegarek, wszystkie metalowe
      dodatki. Na głowę założono mi plastikowy "hełm", który (chyba) miał mi
      uniemożliwić poruszanie tułowiem. Hałas przeokropny, jakbyś stała tuż obok
      ciężarówki z zapalonym silnikiem. Hałas rezonuje, zmienia natężenie i wysokość
      dźwięków. Pomiędzy uszy a ten hełm pani technik wcisnęła mi gąbkę, żeby hałas
      był mniejszy. Badanie trwało 25 minut (gdybym się ruszała to mogłoby trwać
      nawet półtorej godziny). Czas badania zależy więc nie tylko od urządzenia, ale
      również od pacjenta. Generalnie nie ma się czego bać, pomaga świadomość, że w
      każdej chwili możesz przerwać badanie, masz nad tym kontrolę (w rękę dostaniesz
      coś w rodzaju alarmu, w moim przypadku to był taki miękki przycisk). Kiedy tak
      tam leżałam, to pojawiła się myśl, że mam dosyć i chcę wyjść, ale zaraz potem
      przyszło mi do głowy, że narobiłabym sobie tylko wstydu tą paniką i jakoś
      wytrzymałam. Było spoko!
      • gizela6 Re: rezonans głowy 29.01.06, 20:26
        jeżeli masz mostek metalowy zamiast zęba w szczęce to nie możesz robić takiego
        badania. Przeczytałam to na którymś forum, sprawdź, ale pewnie to prawda,
        kolczyki i wszystko metalowe się zdejmuje no nie? Może wtedy trzeba by zdjąć go
        u dentysty przed rezonansem. Ja miałam to badanie, da się wytrzymać. Wszystko
        pod kontrolą, w ręku trzymasz specjalny alarm do naciśnięcia w razie złego
        samopoczucia. Ale nie ma tam nic strasznego. Ja dostałam tylko kilku wierszowy
        opis i zdjęcia, ale ponoć wcześniej można poprosić o sporządzenie dodatkowej
        kopii badania na CD (dyskietce). Pozdr.:)
        • calineczka79 Re: rezonans głowy 30.01.06, 11:36
          > jeżeli masz mostek metalowy zamiast zęba w szczęce to nie możesz robić
          takiego
          > badania.

bzdura !!!!!!!!!! mam coś takiego w zębie i MR miałam robiony 2 razy kwestia
          jest tylko taka że trzeba o tym przed badaniem uprzedzić bo może to robić
          jakieś cienie na obrazie i żeby nie podejrzewali Cie o jakiś guz ;-)
          • ab661 Re: rezonans głowy 30.01.06, 11:42
            Podczas tego badanie nie można mieć na sobie żadnych metalowych
            przedmiotów.Dlaczego? rezonans przyciąga do siebie te przdmioty.Gdyby taki
            przedniot dostał sie do metalowej rury .Uszkadza aparat trzeba (żeby usunąć ten
            przedmiot)trzeba wyłączyć aparat a jest to bardzo kosztowne.Technicy
            obsługujący mir też nie mogą mieć w kieszeniach kluczy, komórek , łańcuszków
            itp..
            • calineczka79 Re: rezonans głowy 30.01.06, 17:16
              ale z zęba raczej ci nie wyskoczy ;-) mi bynajmniej nic nie wyskoczyło ... i
              nikt nie robił problemu z tego że takie coś w sobie posiadam ;-)
    • xray2 Re: rezonans głowy 03.02.06, 22:11
      Badanie trwa długo ( kilkanaście minut - pół godziny ) ale za to jest bardzo
      dokładne ; trzeba tylko leżeć nieruchomo i wytrzymać trochę hałasu .Obsługa
      widzi obraz na monitorze . Na opis trzeba poczekać - lepiej niech będzie
      zrobiony dobrze niż szybko- doktor musi dokładnie obejrzeć każdy obrazek .
      Badanie nie boli .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka