Dodaj do ulubionych

nieregularny tryb życia

22.02.06, 21:02
Prowadzę bardzo nieregularny tryb życia (wymusza to na mnie charakter mojej
pracy) często muszę wstawać nawet przed 3 rano, nierzadko jestem na nogach
ponad 20 godzin. Sypiam dość mało bo od 2 do 7 godzin na dobę. Niestety w
związku z tym sposób mojego odżywiania jest też bardzo nieregularny i
chaotyczny, jem niestety bardzo niezdrowo, często są to fast foody, bo przez
kilkanaście godzin dziennie jestem poza domem więc nie mogę gotować sobie
zdrowych obiadków. Piję hektolitry kawy. Proszę o radę co i jak jeść żeby jak
najbardziej złagodzić niekorzystny tryb życia?? Niestety często czuję się
osłabiona i przemęczona. Mam problemy z cerą (przesuszona i zupełnie bez
życia, blada). Z wagą na razie ok, 56 - 57 kg przy 168 cm wzrostu. Staram się
w miarę regularnie ćwiczyć (2-3 razy w tygodniu zajęcia aerobiku lub
przynajmniej siłownia jak na aerobic brakuje mi energii). Mam 26 lat.
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: nieregularny tryb życia 24.02.06, 13:16
      Sposobów na poradzenie sobie z problemami nieregularnego trybu życia jest wiele,
      ale niestety nie istnieje jeden zapewniający łatwe i pozbawione wysiłku
      rozwiązanie. Zupki błyskawiczne i fast-foody mogą być tylko rozwiązaniem
      doraźnym, stosowanym w wyjątkowych sytuacjach.

Co zatem zrobić? Warto poświęcić kilka wieczorów i wypróbować kilka prostych i
      szybkich w wykonaniu przepisów na posiłki, które można swobodnie przechowywać
      kilka dni w lodówce i zabierać ze sobą do pracy. Zazwyczaj w firmach są małe
      kuchnie w których można odgrzać niewielki posiłek. Co jeśli nie starczy czasu?

Przyda się rekonesans punktów gastronomicznych znajdujących się w pobliżu. Warto
      poświęcić 5 minut więcej, przestudiować menu i zastanowić się, które pozycje są
      najbardziej wartościowe z żywieniowego punktu widzenia, tak aby później wiedzieć
      dokładnie gdzie iść i co zamówić w czasie przerwy w pracy. Poza tym przy okazji
      codziennych zakupów warto uwzględnić pełnoziarnistą bułkę, sok, owoce i warzywa,
      które można mieć w pracy zawsze pod ręką w razie głodu.

Jeszcze jedną ważną kwestią jest jedzenie dużych posiłków przed snem, co bardzo
      często ma miejsce u osób prowadzących nieregularny tryb życia. Jeśli tylko jest
      to możliwe to należy tego unikać...stosując metody podane przez mnie wyżej :-).
    • margonik Re: nieregularny tryb życia 24.02.06, 13:42
      Nie wychodź z domu bez jedzenia, aby w razie głodu nie rzucać sie na fast foody.
      Zawsze mniej przy sobie albo kanapkę: np. z chleba pełnoziarnistego z sałatą,
      plastrem zółtego sera, ogórkiem kiszonym i kawałkiem papryki, albo jedzenie w
      plastikowym pudełeczku. Do pudełeczka możesz wziąć sałatkę grecką z fetą, albo
      warzywa z mięsem na zimno (zakładam, że nie masz gdzie odgrzać), albo sałatkę z
      żółym serem lub z kawałkami ryby (tuńczyka, albo jakiejś innej przyrządzonej
      bez tłuszczu, aby na zimno była smaczna), czasami sałatkę z makaronem, ryżem,
      kaszą bulghur lub kaszą kuskus albo np. z ciecierzycą lub odrobiną soczewicy.
      Na dno pudełeczka możesz czasami polać trochę sosu jogurtowego. Przed jedzeniem
      wszystko wstrząśniesz i składniki wymieszają sie z sosem.

Robienie takich posiłków naprawdę nie zabiera dużo czasu. Trzeba sie tylko
      troszeczkę zorganizować. Mięso, rybę, kaszę czy makaron można przygotować dzień
      wcześniej. Na bieżąco dokroić tylko sałaty, pomidora, papryki, ogórka, dorzucić
      oliwki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka