Dodaj do ulubionych

zastrzyki w brzuch

IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 15:18
Witam,
Niedawno mialam zakrzepowe zapalenie zyl. W szpitalu dostawalam m. in.
cloxane, a teraz (juz w domu) biore Fraxodi. Oba te leki sa podawane w formie
zastrzykow podskornych w brzuch. Moje pytanie: dlaczego wlasnie w brzuch??
przeciez skora jest wszedzie :))
Pozdrawiam,
Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: zastrzyki w brzuch IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 14.12.02, 16:03
      Ale tkanka podskorna nie wszedzie jest taka sama. Na brzuchu jest ona stosunkowo gruba, a to do niej podaje sie np Fraxodi i stamtad stopniowo sie wchlania. Drugi powod jest estetyczny: od lekow takich, jak Fraxodi, robia sie ogromne siniaki w miejscu podania (bez obaw, znikna). Nie chcialabys miec ich na ramionach.
      • Gość: Iza Re: zastrzyki w brzuch IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 19:02
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Ale tkanka podskorna nie wszedzie jest taka sama. Na brzuchu jest ona
        stosunkow
        > o gruba, a to do niej podaje sie np Fraxodi i stamtad stopniowo sie wchlania.
        D
        > rugi powod jest estetyczny: od lekow takich, jak Fraxodi, robia sie ogromne
        sin
        > iaki w miejscu podania (bez obaw, znikna). Nie chcialabys miec ich na
        ramionach
        > .

Prawde mowiac na brzuchu tez bym nie chciala... mimo tego dzieki za
        uswiadomienie. Ale cos tu mi sie nie zgadza: czyzby ta tkanka na brzuchu byla
        gruba az na 1 cm??? Takie mniej wiecej dlugie sa igly, ktorymi aplikuje sie to
        swinstwo.
        Pozdrawiam serdecznie,
        Iza
        • Gość: Doki Re: zastrzyki w brzuch IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 15.12.02, 22:08
          Gość portalu: Iza napisał(a):

Ale cos tu mi sie nie zgadza: czyzby ta tkanka na brzuchu byla
          > gruba az na 1 cm??? Takie mniej wiecej dlugie sa igly, ktorymi aplikuje sie to
          > swinstwo.

Sa dwie szkoly podawania: jedna to uniesc fald skory i wbic igle pionowo w najwyzszy punkt, druga to wbic igle skosnie z boku faldu. Tak czy owak, nigdy nie przebijesz calej tkanki podskornej. A poza tym na brzuchu ta tkanka jest najgrubsza. Jesli na brzuchu ma mniej niz 1 cm, to na ramionach juz jej prawie nie ma. Dlatego.
          • Gość: Iza Re: zastrzyki w brzuch IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 15:28
            Piekne dzieki. :)))))
            Jak jeszcze mi powiesz jak przyspieszyc proces "znikania" siniakow, to chyba
            Cie ozloce.
            Pozdrowionka,
            Iza
            • Gość: Doki Re: zastrzyki w brzuch IP: 195.13.26.* 16.12.02, 15:37
              Jest krem, ktory tutaj nazywa sie Hirudoid, jego podstawowym skladnikiem jest siarczan mukopolisacharydu, prawdopodobnie jakas pochodna heparyny. Wg producenta ma przyspieszac rozpuszczanie krwiakow i wybroczyn oraz poprawiac regeneracje tkanki lacznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka